logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Użytkowanie mikroinwertera 3F Hoymiles HMT-2000 i zasada pracy

montertb 07 Maj 2025 11:41 744 6
  • #1 21541932
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Chciałem zapytać osoby mające doświadczenie z użytkowaniem mikroinwertera 3-fazoweg HoymilesHMT-2000 o kilka spraw przy pracy na potrzeby pokrycia bieżącego zapotrzebowania w domu:

1. Jak jest zasada działania. Mam w instalacji 3F urządzenia podpięte pod różne fazy, więc to zużycie będzie różne w czasie na różnych fazach. Ale HMT będzie (prawdopodobnie) produkował jednakową energię na 3 fazy do których jest podłączony. Jak to widzi licznik dwukierunkowy, czy on obliczy po prostu sumę tego co weszło na 3 fazy i sumę tego co było zużywane na 3 fazach? Nie muszę się martwić o równomierne rozłożenie obciążenia w domowej instalacji?

2. Jak wygląda sprawa z magazynem energii przy takiej instalacji z mikroinwertera z serii HMT?
    Czy da się go włączyć w tą sieć napięcia DC mikroinwertera z pomocą jakichś adapterów, czy będzie to musiało być urządzenie które po prostu podłączę od sieci, zrobi konwersję AC do DC, naładuje AKU i potem konwersja DC do AC?

3. Komunikacja z HMT. Czy da się to zrobić inaczej niż bez dedykowanego DTU?
    Mając jeden mikroinwerter zakup DTU jest słabo opłacalny, Z czasem przy rozbudowie o kolejne moduły pewnie był by niezbędny.
    Czy w ogóle jest sens użytkowania HMT bez "odbiornika" danych? Da się bez niego skonfigurować HMT?
  • #2 21542268
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    montertb napisał:
    on obliczy po prostu sumę tego co weszło na 3 fazy i sumę tego co było zużywane na 3 fazach? Nie muszę się martwić o równomierne rozłożenie obciążenia w domowej instalacji?

Tak zrobi.
    To jest właśnie jest bilansowanie godzinowe i międzyfazowe.

Odnośnie reszty punktów się nie wypowiem - nie wiem.
  • #3 21542292
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    >>21542268

Licznik tak nie zrobi, bilansowanie nie odbywa w liczniku, jest wyliczane dopiero w systemie osd
  • Pomocny post
    #4 21542345
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    montertb napisał:
    Jak wygląda sprawa z magazynem energii

Niestety trzeba wymienić mikroinwerter na inny falownik hybrydowy ,lub do współpracy z mikroinwerterem dokupić falownik Deye 3fazowy gdzie do wejścia GEN można podłączyć mikroinwerter.
    Więc jeżeli planujesz magazyn energii to może warto zastanowić się od razu nad falownikiem hybrydowym na razie bez magazynu.

montertb napisał:
    Komunikacja z HMT. Czy da się to zrobić inaczej niż bez dedykowanego DTU?

Można zrobić na OpenDtu tylko DTU może być wymagany przez dystrybutora energii elektrycznej choć nie zawsze. https://www.opendtu.solar/hardware/inverter_overview/
  • #5 21542833
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    >>21542292
    OK, no już nie będę wnikał w szczegóły systemu. Chodzi mi o to żeby się nie martwić co na jakiej fazie mam włączone i na którą fazę pompować energię. Więc wybiorę 3F i będę miał spokój.1

Jeszcze jedno. Mam jakiś czas temu wstawiony licznik dwukierunkowy APAROT NORAX 3. PRzygotowuje sobie na spokojnie wniosek o pozwolenie na PV i ciekawie mnie czy już mogę pompować energię w domową sieć (ale np. nic na tym nie zarobię bo nie mam umowy?) czy dopiero po otrzymaniu zgody od PGE?

Dodano po 26 [minuty]:

kmarkot napisał:
    Niestety trzeba wymienić mikroinwerter na inny falownik hybrydowy ,lub do współpracy z mikroinwerterem dokupić falownik Deye 3fazowy gdzie do wejścia GEN można podłączyć mikroinwerter.
    Więc jeżeli planujesz magazyn energii to może warto zastanowić się od razu nad falownikiem hybrydowym na razie bez magazynu.

OK. Na razie dużo czytam o instalacjach. Materiału jest tak dużo ze nie sposób tego przerzucić w rok. Z kolei i tak zawsze są jakieś wątpliwości i pytania.
    Idea jest taka, że nie chcę na razie budować instalacji PV. Poczekam z tym jeszcze, może ceny spadną, może będą inne warunki umów. Może będę miał hybrydę auto. Zobaczymy.

Wczytując się w tą tematykę doszedłem do mikroinwerterów i wydaje mi się to całkiem interesujące, ale wychodzi na to że one głównie mają sens tylko do bilansowania zużycia energii na bieżąco (a mam sporo odbiorników "on-line") i jak świeci słonko :). Można kombinować ale znowu cenowo to chyba wychodzi słabo.
    Z tym falownikiem DEYE 3F i wejściem GEN muszę jeszcze poczytać, o co chodzi.
    Z tego co na szybko widzę to jest to wejście "Generator input" czyli zewnętrzne źródło zasilania jak generator prądotwórczy etc. A gdzie są wady? Pewnie całościowa sprawność systemu trochę niższa? :)
    Czyli mam falownik DEYE, bez paneli PV w stringu, tylko podaję na wejście GEN, podłączam ME i wyjście z falownika wpuszczam w siec domową, tak?

Jeżeli zamierzamy wchodzić w magazyny energii i zrobić to efektywnie to tak czy siak mysi być instalacja wysokonapięciowa ze swoimi wadami :)
  • Pomocny post
    #6 21542897
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 253
    montertb napisał:

Jeszcze jedno. Mam jakiś czas temu wstawiony licznik dwukierunkowy APATOR NORAX 3. PRzygotowuje sobie na spokojnie wniosek o pozwolenie na PV i ciekawie mnie czy już mogę pompować energię w domową sieć (ale np. nic na tym nie zarobię bo nie mam umowy?) czy dopiero po otrzymaniu zgody od PGE?
    Ten licznik teoretycznie jest dwukierunkowy, ale PGE albo go przeprogramuje na dwukierunkowość po zgłoszeniu, albo wymieni na inny (3 lata temu Tauron te liczniki wymieniał prosumentom na inne, chińskie, ze zdalnym odczytem). Teoretycznie zgodnie z prawem zgłosić musisz 30 dni przed planowanym montażem, a w praktyce raczej możesz pompować "testowo" - ale za nadwyżki produkcji możesz zapłacić jak za własne zużycie.
  • #7 21543204
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    3301 napisał:
    Licznik tak nie zrobi, bilansowanie nie odbywa w liczniku, jest wyliczane dopiero w systemie osd

Racja.
    Użyłem za dużego skrótu myślowego.
    adse napisał:
    3 lata temu Tauron te liczniki wymieniał prosumentom na inne, chińskie, ze zdalnym odczytem

Mi właśnie NORAXa 3 Tauron wymieniał na chiński ze zdalnym odczytem w lutym 2024.

Podsumowanie tematu

✨ Mikroinwerter 3-fazowy Hoymiles HMT-2000 generuje równomierną moc na wszystkie trzy fazy, jednak bilansowanie zużycia i produkcji energii nie odbywa się bezpośrednio w liczniku dwukierunkowym, lecz jest wyliczane w systemie operatora systemu dystrybucyjnego (OSD). Nie ma potrzeby ręcznego wyrównywania obciążenia na poszczególnych fazach w instalacji domowej. W przypadku planowania magazynu energii z mikroinwerterem HMT, konieczne jest zastosowanie dodatkowego falownika hybrydowego, np. 3-fazowego falownika Deye, który umożliwia współpracę z mikroinwerterem i zarządzanie magazynem energii. Komunikacja z mikroinwerterem może być realizowana przez system OpenDtu, choć wymaga to odpowiedniego sprzętu i zgody dystrybutora energii. Licznik dwukierunkowy APAROT NORAX 3 może wymagać przeprogramowania lub wymiany przez operatora sieci (np. PGE, Tauron) na licznik z funkcją dwukierunkowego pomiaru energii, co jest konieczne do prawidłowego rozliczania energii wprowadzonej do sieci. Przed rozpoczęciem oddawania energii do sieci należy zgłosić instalację do operatora i uzyskać odpowiednie pozwolenia, choć w praktyce możliwe jest testowe pompowanie energii bez umowy, jednak bez korzyści finansowych za nadwyżki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA