logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki internet LTE wybrać pod monitoring w domu pod Lublinem?

lostDesper 22 Maj 2025 12:33 2613 33
  • #1 21556887
    lostDesper
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Cześć,

znajomy wybudował dom pod Lublinem, światłowód niby w planach, ale nie wiadomo jak odległych. Poprosił mnie o dobranie internetu pod LTE, bo teraz musi podłączyć się do kamer, moja wiedza na ten temat ogranicza się jedynie do mapy BTS, w niedziele mamy zamiar pojechać i posprawdzać coś na telefonie.

Nie mam pojęcia niestety od czego zacząć, kupić od razu startery jakieś kilku sieci, czy jakichś wybranych?

Wiem, że jest aplikacja netmonter, ale akurat wszyscy mamy iphony: jest jakiś odpowiednik do testów pod iOs?

51.2012000693671, 22.454379921036388
  • Pomocny post
    #2 21557431
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Startery kup Orange TMobile i Playa. Zaryzykować może Plusa, ale jak patrzę na btsearch to stacje Plusa są dalej niż trzech pozostałych operatorów. I o 5G (chyba) można zapomnieć.
    Co do Netmonstera - nie wiem.
  • #3 21557468
    MagikElektronik_
    Poziom 12  
    Play w tej lokalizacji będzie działał. 5G w tej okolicy będzie. W przypadku niewystarczającego zasięgu niewielka antena zewnętrzna skierowana na MOP Radawiec. Zaopatrz się w router z modemem LTE, który posiada możliwość przyłączenia anten zewnętrznych. Ale wydaje się to niekonieczne. W odległości około 1 km jest wieża Play, na działce obok ekspresówki, przy hurtowni Faba.
  • #4 21560782
    lostDesper
    Poziom 13  
    Cześć,

zrobiłem pomiary z plusa i Playa, T-mobile jeszcze nie zdążył kupić. Przesyłam screeny z pomiarów:

Nie mam speedtest z Play, ale jest gorszy od Plusa. Wyszło ok 120megabitów na sek.

Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący parametry sygnału LTE sieci Play na dwóch paskach: główny sygnał -92 dBm oraz sąsiednia sieć -100 dBm.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite, pokazujący parametry sygnału sieci 5G Play.
    Ekran smartfona z aplikacją pokazującą pomiary siły sygnału sieci komórkowej Play dla dwóch masztów – obsługującego i sąsiedniego.
    Zrzut ekranu z aplikacji pomiarowej pokazujący parametry sieci Play 4G LTE 1800 i 5G NSA z poziomem sygnału i szczegółami technicznymi.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite, pokazujący parametry połączenia Play na EDGE.
    Zrzut ekranu aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący parametry połączenia LTE w sieci Play z włączonym 5G (NSA).
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci pokazujący szczegółowe parametry sygnału 4G LTE-A sieci Plus na pasmach 1800, 900 i 2100 MHz.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący prędkość pobierania 219,2 Mb/s i wysyłania 20,3 Mb/s w sieci 5G.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący parametry sieci LTE+ operatora Plus oraz siłę sygnału i parametry sąsiednich stacji.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący siłę sygnału 5G w sieci Plus oraz sąsiednią sieć.

Powiedzcie, co teraz wybrać na podstawie tego?
  • #5 21560791
    vito007
    Poziom 26  
    Ocena: 214
    A brałeś pod uwagę problem limitu transferu?
    Przy monitoringu to chyba dość istotne.
    Prawdziwe "bez limitu" masz tylko (niestety) w t-mobile.
  • #6 21560800
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21560791

mogłem źle sie wyrazić. Najprawdopodobniej monitoring będzie robiony pod switch poe do tego rejestrator. internet potrzebny będzie do podejrzenia raz na jakiś czas, czy coś tam się dzieje, ale nie będzie to tak, że 24/7 będzie miał w apce mobilnej stream obrazu.
  • #7 21560821
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Jest prawda, dyć prawda i g... prawda i informacja ze tylko T-mobile ma prawdziwe bez limitu to ta ostatnia prawda. Brak speedtestów w Play/Plusie, brak testów 2 pozostałych operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21560829
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21560821

Plus 5g osiągał około 220 mbit/sek
    Play 5g 100 megabitów słabiej, wychodziło mi w pomiarach ok 120-140 mbit/sek
  • Pomocny post
    #9 21560870
    MagikElektronik_
    Poziom 12  
    Przy monitoringu istotny jest pomiar uploadu. Rejestrator wysyła dane do chmury. Download jest mniej istotny. Możesz mieć pierdylion Mbps downloadu, a podgląd będzie niemożliwy lub będzie bardzo utrudniony, gdy upload będzie leżał.

Przeprowadź testy pod kątem prędkości wysyłania do sieci.

Dla większości współczesnych rejestratorów, jeśli założymy np. Hikvision z kodekiem H.265, 4 kamery 8 MP, prędkość, przy której działa jako tako, to około 5-10 Mb/s, będziesz oglądał płynnie na substreamie, a pojedynczy kanał w pełnej rozdzielczości.

Prędkość, przy której działa bardzo dobrze, to około 10-15 Mb/s, tu już możesz oglądać 4 kanały w main stream, przy pełnej rozdzielczości, lecz przy bardzo ruchomych scenach i dużej ilości szczegółów może jeszcze niekiedy przyciąć.

Prędkość, przy której działa świetnie, bez zbędnych opóźnień i przycięć, to ponad 15-20 Mb/s.

Kamery 8 MP wymagają 2,2 Mb/s pasma przy kompresji H.265, do tego musisz mieć zapas na przesył danych technicznych i overhead sieciowy. Wszystko więc zależy, ile będzie kamer i jaka technika kompresji, która ma olbrzymie znaczenie do przesyłania w sieci. Jeśli to będzie starszy kodek, H.264, to te liczby daj przynajmniej x 2.
  • #10 21560874
    vito007
    Poziom 26  
    >>21560821 nie wiem co cię uwiera, ale mam t-mobile bez limitu i jest rzeczywiście bez limitu.
    Co prawda w dużym mieście, ale działa bez zastrzeżeń......
  • #11 21560881
    matek451
    Poziom 43  
    Nic mnie nie uwiera, po prostu prostuję bzdury które wypisujesz bo to rzetelne forum. W T-mobile jedynie w jednej taryfie czyli XXL z routerem zewnętrznym na uzyczenie za 155 zł/m-c jest oferta no limit. W przeciwieństwie do niej w Orange i Play sa oferty no limit bez ograniczeń prędkosci.
    Plus na BTS-ie Trojaczkowice ma prawdziwe N41 na TDD 2600MHz z pasma 40MHz, Play ma w Zemborzycach Tereszyńskich pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100 i 4 pasma LTE w agregacji. Podobnie jak Orange/T-mobile z BTS-a NetWorks w Zemborzycach T.
    Prawdziwe 5G N78 Orange/T-mobile. Play ma BTS-ach Kozubszczyzna/Gęsia i JP II.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21560887
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21560870

Plus upload miałem na poziomie 25mbit, Play sięgał około 40mbit, no szału nie ma. Testować jeszcze orange i t-mobile? W lini prostej widziałem maszt playa i jakby na komin się wrzucić to śmiało bez przeszkód go tam widać, ale może dlatego się podpaliłem na playa i nie jestem obiektywny.
  • Pomocny post
    #13 21560892
    MagikElektronik_
    Poziom 12  
    Pisałem Ci o tym w trzecim poście tego tematu. Jest tam niedaleko maszt i brak po drodze przeszkód utrudniających propagację. Niewielka antena w kierunku masztu i spokojnie osiągniesz warunki niezbędne do płynnego działania. Play używałem do takich celów i nie narzekałem, pracował bardzo stabilnie. Jeśli masz w okolicy 40 Mbps, to nawet z dobrym zapasem.
  • #14 21560898
    vito007
    Poziom 26  
    >>21560881 nie jest prawdą jakoby.....
    Oferta internetowa T-Mobile XL 5G do 300 Mb/s za 115 zł/mies. z rabatami, umowa na 24 miesiące.
  • #15 21560911
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21560892

Dzięki, a powiesz, jaki kupić router do LTE? nie mam żadnej wiedzy na ten temat. Czy antena jest konieczna już na tym etapie? Chcielibyśmy ewentualnie spróbować na samej karcie, a w razie czego dołożyć antenę, więc teraz router z możliwościa podpięcia anteny nas interesuje.
  • #16 21560913
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #17 21560919
    matek451
    Poziom 43  
    A gdzie w tej ofercie jest no limit jak DL jest ograniczony do 300Mb/s? To jest droga oferta bez limitu danych ale z ograniczoną prędkością, w sieci T-mobile bez ograniczeń prędkości np. na pre-paid za 5 zł jest ponad 1TB/m-c za darmo i prędkości nawet 2-3 razy większe od 300Mb/s.

Play na N1+B7+B3 ma w dobrych warunkach niezłe osiagi ale niekiedy gorsze niz agregacja B7+B1+B3, gdzie ten test Play, jesli w domu to RSRP bardzo dobry, SINR już słabszy , 1 sektor z którego korzystasz na azymut 30 czyli S19.
    Szansa na prawdziwe 5G N78 na 3600MHz w Orange i T-mobile z BTS-a NetWorks na kościele przy Bursztynowej 20 ale to około 5km od ciebie. Sektor na Stasin.
    To ma być oferta tymczasowa do monitoringu, karta pre-paid? Kluczowe są warunki testu , router i rejestrator w pomieszczeniu czy na zewnątrz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21560932
    MagikElektronik_
    Poziom 12  
    N78 ma znacznie gorszą propagację. Praktycznie większość zalet tego pasma znika już po kilku km. Ma sens jedynie w terenie o dużym zaludnieniu na niewielkiej powierzchni. Lepiej korzystać z agregacji pasm z bazowym N1. Łatwiej o antenę zewnętrzną, a prędkość jest wystarczająca dla zastosowania w monitoringu i to z dobrym zapasem. Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.
  • #19 21560939
    matek451
    Poziom 43  
    Bazowe N1 do niczego się nie nadaje, to wydmuszka a nie 5G, 15MHz pasma na 2100MHz dzielone dynamicznie pomiedzy N1 a B1.
    Dlatego jak do monitoringu to nie ma sensu inwestować w sprzęt do 5G, spokojnie wystarczy taki z agregacją 3 pasm LTE do Play, odległość od BTS-a na terenie Faby 1200m, pytanie o to gdzie ma być sprzęt decydujace. Jeśli wystarczy sam router bez anteny zew, to koszt około 250 zł za taki z 3 CC CA QAM256, jesli ma być zew. CPE LTE to około 300 zł z agregacją LTE2600+2100+1800, bez WiFi , plus ewentualnie 380 zł jesli do tego zew. CPE LTE router wewnętrzny/AP z WiFi.
    Mozna tez to załatwić nawet za 150 zł na uzywanym zestawie z 2 CC QAM64 do LTE2600+2100 Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21560953
    MagikElektronik_
    Poziom 12  
    @matek451, w zupełności się z tobą zgadzam. Tym bardziej, że routery 5G, z uwagi na konieczność obsługi wielu częstotliwości, bardzo rzadko występują z gniazdem do przyłączenia anteny zewnętrznej. Większość konstrukcji to zewnętrzny moduł modemu na PoE, tak jak ZTE lub D-Link. To niestety drogie rozwiązanie. Tak jak mówi kolega @matek451, do monitoringu wystarczy Ci LTE z pobliskiej stacji bazowej na terenie Faby. Router LTE łatwo kupić z gniazdem anteny zewnętrznej, więc instalacja będzie tania. Parametry takiego łącza, z zapasem, wystarczą do komfortowego korzystania.
  • Pomocny post
    #21 21561156
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    matek451 napisał:
    To jest droga oferta bez limitu danych ale z ograniczoną prędkością, w sieci T-mobile bez ograniczeń prędkości np. na pre-paid za 5 zł jest ponad 1TB/m-c za darmo i prędkości nawet 2-3 razy większe od 300Mb/s.

Kwestie są dwie:
    1. Ile transferu wykorzysta Autor w ciągu miesiąca?
    2. Jeżeli wykorzystywałby maksymalnie prędkość łącza codziennie przez 12 godzin to miesięcznie wykorzystałby około 50TB transferu. Gdzie znajdzie lepszą opcję? XD
    lostDesper napisał:
    bo teraz musi podłączyć się do kamer,

Teraz a później rozumiem że docelowo przewidujecie większe wykorzystanie internetu niż tylko monitoring z zewnątrz?
  • Pomocny post
    #22 21561174
    MagikElektronik_
    Poziom 12  
    dLogan napisał:
    2. Jeżeli wykorzystywałby maksymalnie prędkość łącza codziennie przez 12 godzin, to miesięcznie wykorzystałby około 50 TB transferu. Gdzie znajdzie lepszą opcję? XD

Monitoruję kilka obiektów. W jednym z nich jest np. 8 kamer. Mam tam 200 GB limitu. Nie wykorzystuję nawet jednej czwartej. Przecież monitoring nie służy temu, by po 12 godzin dziennie siedzieć i patrzeć, jak w telewizor :)

W rzeczywistości odbiera się jedynie powiadomienia i raz na jakiś czas lukа się, czy wszystko jest ok. To w niewielkim stopniu wykorzystuje limit.

Miałem raz przypadek, gdy właściciel obiektu koniecznie chciał kamerę na obiekcie, a rejestrator w jego firmie, w innej lokalizacji. Wtedy potrzebne było prawie 1 TB miesięcznie. Ale to przypadek ekstremalny.
  • Pomocny post
    #23 21561183
    matek451
    Poziom 43  
    Orange abonament za 105 zł, w zamian dostajemy jak na screenach , czyli karta SIM z no limit danych oraz prędkości druga karta głosowa z no limit na rozmowy, SMS/MMS oraz pakiet 300GB/m-c. A do tego za 38 zł /m-c mamy zestaw NE211+HX510, 24 raty czyli za 912 zł stajemy się właścicielami tego sprzetu.
    W takiej lokalizacji jak u kolegi tego typu sprzet to jedyne rozwiązanie do 5G.

To oczywiście rozwiązanie docelowe, na czas budowy, monitoringu wystarczy pre-paid Virgin Mobile z 550GB/m-c za 40 zł działa na Play, lub Orange i 850GB/m-c za 35 zł, niewykorzystane GB kumulują się.
    Sprzęt tak jak pisałem nawet od 150 zł.
    Załączniki:
    • Jaki internet LTE wybrać pod monitoring w domu pod Lublinem? orange 2.png (32.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki internet LTE wybrać pod monitoring w domu pod Lublinem? orange 1.png (57.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21561196
    matek451
    Poziom 43  
    Dla porównania T-mobile z zew. CPE 5G oraz no limit na dane i prędkości, cena 155 zł i do tego słaby WNC 5G na użyczenie a po 2 latach do zwrotu.
    Czyli w Orange 2 karty i sprzęt w ratach na własność za 143 zł a w T-mobile za 155 zł tylko karta do internetu a po 2 latach zostajemy bez sprzętu.
    W Orange karta przypisana do lokalizacji ale tez mamy 100GB gdybysmy zechcieli skorzystać poza nią. Działa nie tylko z NE211ale z kazdym sprzetem 5G/LTE.
    W T-mobile karta przypisana tylko do lokalizacji a co gorsza też do konkretnego WNC5G, po przełozeniu do innego sprzetu dostajemy lejek 0.5Mb/s.
    Załączniki:
    • Jaki internet LTE wybrać pod monitoring w domu pod Lublinem? t-mobile 2.png (115.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki internet LTE wybrać pod monitoring w domu pod Lublinem? t-mobile.png (36.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21561207
    matek451
    Poziom 43  
    W Play oferta też nie jest tania, otrzymujemy całkowity no limit za 115 zł i do tego rata 54 zł za zestaw H352-381+AX3 lub NE211+HX520 , sprzęt w ratach na własność. Czyli razem 169 zł/m-c.
    Załączniki:
    • Jaki internet LTE wybrać pod monitoring w domu pod Lublinem? play.png (246.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21561351
    lostDesper
    Poziom 13  
    Dziękuję Panowie za wszystkie posty, nie ukrywam, że czytając je w Waszym technologicznym języku, skróty N1 itd niewiele mi mówią, ale to pomine, gdyż wiem, że wiecie o czym mówicie.

Router i rejestrator będą w garażu. Jeśli chodzi o pomiar Play, to na dworze (ale poniżej tego gdzie w razie czego montowalibyśmy antenę) speed test pokazuje ok 120-140 mbit/sek download i upload ok 40-45 mbit/sek.

Pierwsze 2 screeny to są pomiary na świeżym powietrzu nad garażem (niżej niż docelowa antena) - jak trzeba antenę damy i na kominie

Zrzut ekranu z aplikacji mierzącej siłę sygnału sieci komórkowej Play na smartfonie, pokazujący poziomy sygnału -69 dBm i -65 dBm.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału sieci Play 4G LTE i 5G z detalami technicznymi o jakości połączenia.

Tutaj natomiast poniżej jest pomiar sygnału wewnątrz garażu, on się wahał, ale przełączało na LTE czasem, czasami dawało - 90-89 dB.

Zrzut ekranu aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący parametry sygnału LTE Play z głównym RSRP -92 dBm i sąsiednim RSRP -100 dBm.

Cała instalacja będzie w garażu, zarówno router czy rejestrator do kamer. W garażu jest skrzynka multimedialna.

Nie upieramy się absolutnie na 5g, dopóki się kolega tam nie wprowazdi, chce mieć po prostu podgląd, na to co dzieje się na budowie. Przeprowadzka planowana do końca tego roku.

W czerwcu zaczynają u nich zbierać zgody na światłowód, ale zanim się podepną daje pewnie 12-18 mscy na to.

Nawet kiedy się przeprowadzą, to internet będzie służył do normalnego przeglądania sieci, netflix czy youtube i facebook, watssap. Nikt zdalnie raczej nie pracuje, nikt nie gra po sieci w strzelanki, czy nie pobiera filmów. Co do routera, nie ma problemu, żeby kupić go od razu, nie bawić się w żadne raty. Myślałem o Huawei B818, ale nie wiem, czy to nie stary model i tylko używki znajdę, a kolega raczej jest taki, ze nowy sprzęt.
  • Pomocny post
    #27 21561386
    matek451
    Poziom 43  
    Dla adresu 117K jest planowana inwestycja swiatłowodowa w ramach KPO na kolejne lata, adres kolegi w ogóle nie widnieje w wykazie więc niech nie spodziewa się szybkiej inwestycji, nawet te 18 m-cy jest nierealne. To trwa latami. Piszę o tym bo musi podjąć decyzję w kwestii mobilnego.
    Na dziś szedłbym w pre-paid , ilość danych na m-c ma kartach operatorów spokojnie wystarczy a koszt 35-45 zł/m-c.
    Do tego wersja sprzętu LTE , https://allegro.pl/oferta/nokia-4g05-b-router...antena-zewnetrzna-agregacja-300mb-13830823421 , droższa z agregacją 3 pasm pojemnościowych LTE lub po taniości https://allegro.pl/oferta/router-na-karte-sim...e-mf256-net-box-300mb-s-wifi5-lte-16814493684 z agregacją 2 pasm LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #28 21561408
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21561450
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21561408

Niby dzwonili do wykonawcy, że światłowód będzie szedł przez ich działkę, bo łączą dwie miejscowości i oni są "na drodze", ale to temat na później.

>>21561386

Prosiłbym o potwierdzenie czy wszystko dobrze zrozumiałem:

1. Na ten moment w takim razie bierzemy Pre paid virgin mobile (korzysta on z playa - zgadza się)?

2. router ten z aukcji, który podałes Nokii ma agregację 3 pasm? w opisie mam:

4G LTE kat. 6 - agregacja 2 pasm

dlatego wolę dopytać.

Jeszcze kwestie techniczne:

1. Ten router Nokii jest od razu anteną jak rozumiem: tam wrzucam kartę sim, ustawiam go na BTS, od niego idzie mi po prostu kabel Lan do zasilacza poe, z zasilacza do routera do garażu pod port WAN i z tegoż to routera idzie mi pod rejestrator - dobrze kminie?

Bardzo Wam dziękuję za pomoc
  • #30 21561541
    matek451
    Poziom 43  
    Opis na aukcji jest błędny, mam kilka sztuk, testowałem i jest agregacja 3 pasm LTE zresztą zgodnie z danymi na https://fcc.report/FCC-ID/2ADZR4G06A/4797344.pdf
    Reszta tak jak napisałeś. Karta Virgin Mobile to Play https://virginmobile.pl/karta , pakiet #GIGAWYPAS , w pierwszym m-cu 760GB za darmo w kolejnych 550GB za 40 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Pod Lublinem, gdzie światłowód jest planowany, ale nieprędko dostępny, rekomendowane jest tymczasowe rozwiązanie LTE do monitoringu domu. Zaleca się zakup starterów Orange, T-Mobile i Play, z możliwością ryzyka Plusa ze względu na odległość BTS-ów. Play oferuje stabilny zasięg 5G w okolicy, z nadajnikiem około 1 km od lokalizacji, co pozwala na dobre prędkości (download 120-140 Mbps, upload 40-45 Mbps). Przy monitoringu kluczowa jest prędkość uploadu, która powinna wynosić minimum 5-10 Mb/s dla 4 kamer 8 MP z kodekiem H.265, a optymalnie ponad 15-20 Mb/s dla płynnego podglądu. T-Mobile oferuje prawdziwe no limit danych, ale w wybranej taryfie XXL z routerem na użyczenie, co jest droższe i mniej elastyczne niż oferty Orange i Play z no limit bez ograniczeń prędkości. Do monitoringu wystarczy router LTE z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej, np. Nokia 4G05 lub ZTE MF256, które obsługują agregację 2-3 pasm LTE i mają gniazda antenowe. Antena zewnętrzna jest opcjonalna, ale zalecana dla stabilności sygnału, szczególnie gdy sprzęt znajduje się w garażu. Karty pre-paid Virgin Mobile (działające w sieci Play) oferują duże pakiety danych (550-760 GB/miesiąc) w atrakcyjnej cenie. Instalacja jest plug&play, a konfiguracja anteny nie wymaga manualnego wymuszania pasm. Docelowo światłowód może być dostępny za kilka lat, więc obecne rozwiązanie LTE jest tymczasowe i ekonomiczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA