logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ZTE MC889A Pro – Proszę czytać od końca tematu, na stronie 3.

Anonymous9 22 Maj 2025 19:41 10350 87
Najlepsze odpowiedzi

Jak ocenić jakość konstrukcji i anten wewnętrznych routera ZTE MC889A Pro na podstawie zdjęć wnętrza?

Na podstawie samych zdjęć wnętrze ZTE MC889A Pro wygląda solidnie, z dużymi radiatorami i ekranowaniem, ale nie da się z nich ocenić skuteczności anten ani jakości działania radia [#21557872][#21558204] Antenki są raczej typowe dla tej klasy CPE i nie ma tu nic szczególnie nadzwyczajnego [#21558204] Do pracy na krótszych dystansach takie rozwiązanie powinno być wystarczające, a jeśli potrzebne są lepsze anteny, trzeba myśleć o zewnętrznych lub o innym CPE [#21557872][#21558204] Jeden z uczestników dyskusji podkreślił też, że w praktyce większą robotę robi zewnętrzna antena kierunkowa niż sam zysk tych wbudowanych anten [#21560405]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21558832
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Erbit napisał:
    Vlipknot napisał:
    Czyli wolisz wolny internet, ale stabilny?

Dla mnie także liczy się stabilność, w dalszej kolejności dopiero prędkość.

W firmach nikt nie patrzy na speedtest a na możliwość pracy, która przy niestabilnym modemie jest wykluczona.

[edyta]
    Poniżej link zestawiony na odległości około 7km od BTS. Brak pozycji "last link down time" wskazuje, że link został 4 maja został zestawiony z BTS w wyniku włączenia zasilania. Przy tej odległości od BTS na tym zestawie miałem już czasy po 60 i 70 dni. Niestety to teren wiejski więc krótkie przerwy zasilania to "norma".

Zrzut ekranu okna statusu interfejsu LTE z informacjami o połączeniu i stabilności łącza.

Ja najwięcej widziałem 100dni sesji lte. Dłużej ciężko o brak przerwy w zasilaniu u mnie lub u nich, czy planowanego restartu na update. Obecna umowę mam od 5lat. Nie bylo sytuacji braku internetu. Przy problemach z zasilanie przerzucało na dalszy bts i było 30mbit zamiast 100-150.

Dodano po 4 [minuty]:

Vlipknot napisał:
    Co do firm, jak Internet jest bardzo wolny też się kokosów nie zbije.

Żebyś się nie zdziwił. Ostatnio odkryłem że duze pliki binarne w systemie który mam pod opieką leżą na odległym serwerze na laczu 10mbit. Nikt nie narzekał. Ale jak ten plik się nie otwiera to tickety spływają lawinowo.
  • REKLAMA
  • #32 21558834
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #33 21558841
    m.jastrzebski
    >>21558834 zrob sobie poprawna sieć wifi. Bo to że status połączenia pokazuje 70mbit rzadko znaczy że tyle pojdzie w rzeczywistej transmisji.

Dodano po 3 [minuty]:

Vlipknot napisał:
    Erbit napisał:
    W firmach nikt nie patrzy na speedtest a na możliwość pracy, która przy niestabilnym modemie jest wykluczona.

Wiesz, że sam sprzęt, hardware, to nie wszystko? Nawet modemy LTE na USB miały firmware i czasem to powodowało problemy. Modem LTE/5G częściej dostaje aktualizacje firmware mimo wszystko niż te na USB, które z czasem mogą np nie obsługiwać niektórych pasm. Ja 12 lat siedziałem na LTE i kombinowałem modem plus modem na USB i to nigdy nie było stabilne. Dopiero router z modemem LTE sprawił, że Internet był stabilny. Często problemem jest to, że modem LTE/5G się mega grzeją i od tego zawieszają, a nie od konfiguracji DNS. Poza tym serwery DNS dostawców internetu są często bardzo nie stabilne i to nawet na światłowodach, dlatego zaleca się używać alternatywne. Najstabilniejsze są DNSy Google.

Bardzo Cie teraz zaskocze. Modem lte wlutowany w płytę routera lte gada z routerem .... po usb.
  • #34 21558856
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Vlipknot napisał:
    @m.jastrzebski Czyli wolisz wolny internet, ale stabilny?

To ma czasami ogromne znaczenie. Mówię z doświadczenia zawodowego.

Dodano po 4 [minuty]:

m.jastrzebski napisał:
    >>21558834 Zrób sobie poprawną sieć Wi-Fi. Bo to, że status połączenia pokazuje 70 Mbit, rzadko znaczy, że tyle pójdzie w rzeczywistej transmisji.

Dodano po 3 [minuty]:

Vlipknot napisał:
    Erbit napisał:
    W firmach nikt nie patrzy na speedtest, a na możliwość pracy, która przy niestabilnym modemie jest wykluczona.

Wiesz, że sam sprzęt, hardware, to nie wszystko? Nawet modemy LTE na USB miały firmware i czasem to powodowało problemy. Modem LTE/5G częściej dostaje aktualizacje firmware mimo wszystko niż te na USB, które z czasem mogą np. nie obsługiwać niektórych pasm. Ja 12 lat siedziałem na LTE i kombinowałem modem plus modem na USB i to nigdy nie było stabilne. Dopiero router z modemem LTE sprawił, że internet był stabilny. Często problemem jest to, że modem LTE/5G się mega grzeje i od tego zawieszają, a nie od konfiguracji DNS. Poza tym serwery DNS dostawców internetu są często bardzo niestabilne i to nawet na światłowodach, dlatego zaleca się używać alternatywne. Najstabilniejsze są DNS-y Google.

Bardzo cię teraz zaskoczę. Modem LTE wlutowany w płytę routera LTE gada z routerem... po USB.

Tutaj masz rację. Oczywiście, że gada po USB.
  • #35 21558893
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #36 21558940
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Erbit napisał:
    Vlipknot napisał:
    W firmach rzadko z internetu korzysta jedna osoba, zwłaszcza jak dane trzeba przesyłać przez internet, a nie tylko sieć lokalną firmy.

W firmach nie ogląda się filmów przyrodniczych w 4K ;) ani nawet nie w 4K ;)

[edyta]

W tej pracuje 8 osób - średnio poniżej 20 Mb/s
    Wykres słupkowy przedstawiający prędkość odbieranych danych na interfejsie WAN1 LTE routera ITM w ciągu kilku dni; wartości osiągają maksymalnie około 41 Mbps.

W tej pracuje 14 osób - poniżej 50 Mb/s
    Wykres przedstawiający natężenie odbieranych danych na interfejsie WAN routera przez kilka dni, z wartością szczytową około 111 Mbps.

Zaś w tej trochę ponad 30 osób - najwięcej danych pobieranych jest w nocy (backup).
    Wykres słupkowy przedstawiający zużycie pasma sieciowego na interfejsie WAN w ciągu kilku dni, z wyróżnionymi szczytami aktywności.

Więc jak to się ma do Twoich dwóch osób oglądających filmy ?

Bardzo ładnie Twoje screeny obrazują sytuację.
  • #37 21559018
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #38 21559080
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #39 21559092
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Erbit napisał:
    Vlipknot napisał:
    Dołączam zrzuty z routera Ubiquiti Express co pokazuje o TV Samsung i jaką ma prędkość

Szerokość kanału 20 MHz wynika z ustawień AP czy z karty WiFi Samsunga? Na moje oko (skoro to 2x2) to powinno w Samsungu działać szerzej niż 20 MHz. Sprawdź więc ustawienia AP - np. wymuś 40 MHz dla testów.

A no to fakt, na 20 MHz więcej nie pójdzie. Te 70 Mbps to jest maksimum.
  • #40 21559289
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #41 21559392
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Vlipknot napisał:
    Erbit napisał:
    Vlipknot napisał:
    Dołączam zrzuty z routera Ubiquiti Express co pokazuje o TV Samsung i jaką ma prędkość

Szerokość kanału 20 MHz wynika z ustawień AP czy z karty WiFi Samsunga? Na moje oko (skoro to 2x2) to powinno w Samsungu działać szerzej niż 20 MHz. Sprawdź więc ustawienia AP - np. wymuś 40 MHz dla testów.

Wymuszone 40 MHz.

Zrzuty ustawień w AP Ubiquiti Express i wszystkie urządzenia na nim. Jak widzicie np. dekodery Polsatu 4K Lite mają karty 2,4 GHz i działają w 40 MHz, a urządzenie wielofunkcyjne Brother ma kartę też tylko 20 MHz jak Samsung TV.

Fragment interfejsu sieciowego pokazujący ustawienia UniFi Express z pasmem 2.4 GHz (kanał 8, szerokość 40 MHz) i 5 GHz (kanał 48, szerokość 160 MHz).
    Tabela z listą urządzeń podłączonych do sieci WiFi, pokazująca parametry połączenia, typ WiFi, szerokość pasma oraz szybkości przesyłu danych.

Więc te 70 Mbps będzie maksymalne na TV Samsung. 144 Mbps to sobie może pokazywać, ale tyle i tak nie będzie.
  • #42 21559565
    m.jastrzebski
    Vlipknot napisał:
    m.jastrzebski napisał:
    Zrób sobie poprawną sieć Wi-Fi. Bo to, że status połączenia pokazuje 70 Mbit, rzadko znaczy, że tyle pójdzie w rzeczywistej transmisji.

Przeczytaj dokładniej, co pisałem, to zobaczysz, że status pisze, iż pokazuje większy, a realnie jak odpalę przeglądarkę Samsunga na TV i tobie Speed test pokazuje tyle.
    Uprzedzę, karta sieciowa kablowa w TV też aż 100 Mb. Na kablu 4K HDR z YT nie da się oglądać w ogóle na tym TV 4K, bo co chwilka kółeczko się kręci. Mówię tu o czymś dłuższym, ale i na trailerach potrafi, a na Wi-Fi da się, ale pasek buforu względem paska odtwarzania to dosłownie 1/3 kratki w zeszycie. Nie sprawdzałem kupując ten TV, że tak Asus przyoszczędził nawet na karcie Ethernet.

Dołączam zrzuty z routera Ubiquiti Express, co pokazuje o TV Samsung i jaką ma prędkość po Wi-Fi między routerem a sobą. Wnioskuję, że ma kartę Wi-Fi aż 2,4 GHz do 150 Mb.

Zrzut ekranu z panelu routera pokazujący połączenie telewizora Samsung z Wi-Fi 2.4 GHz z prędkością 144 Mbps.

Pościłem sobie kilka filmów przyrodniczych w 4k 60kl/s. Nic nie buforowalo. Tzn buforuje, bo obciążenie łącza nie jest ciagle, pojawia sie co chwile jest co chwilę, ale nie przerywało odtwarzania. Piki obciazenia do 100mbit, średnio około 28mbit/s. Sporo miejsca jeszcze. Nie wiem co Ty masz za telewizor i co jeśli źle z Twoim wifi/siecią, ale predkosc łącza tu nie jest problemem. I jest to LTE a nie światłowód. Pamiętaj że speedtesty to ściema jest. Optymalizowane żeby pokazać dużo, niekoniecznie musi się przełożyć na praktykę.
    Załączniki:
    • ZTE MC889A Pro – Proszę czytać od końca tematu, na stronie 3. Screenshot_20250525_094541_MikroTik.jpg (272.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #43 21559724
    Anonymous9
    Poziom 11  
    A wiecie, że jest bardzo ciekawa alternatywa dla ZTE czy MikroTik? Posiada już nawet Wi-Fi 7. Jest naprawdę szybki.
  • #44 21559896
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #45 21559904
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Vlipknot napisał:
    CommscopeAndrew napisał:
    A wiecie, że jest bardzo ciekawa alternatywa dla ZTE czy MikroTik? Posiada już nawet Wi-Fi 7. Jest naprawdę szybki.

Co to, bo nie dałeś linku czy nie napisałeś?!

Jest to: Banana Pi BPI-R4. Jest oparty na OpenWRT. I też nie dla laika. Ale godny polecenia.
  • #46 21559907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #47 21559910
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Vlipknot napisał:
    Więc jak prędkość między routerem a kartą WiFi nie ma żadnego znaczenia, to po co te informacje w routerach, po co pokazywanie, czy karta WiFi działa MIMO 2x2 i w szerokości pasma 40 lub 20 MHz? To też bez sensu. Według was nic nie ma znaczenia, nic nie jest prawdą. Speedtesty to oszustwo, więc jak sprawdzać prędkość łącza internetowego na danym urządzeniu podłączonym do internetu, jak nie speedtesty? Proszę pokażcie, napiszcie.

Co mam ustawić jeszcze w ustawieniach Wi-Fi routera Ubiquiti, żeby karta WiFi obsłużyła szerokość pasma 50 MHz, bo moje zrzuty pokazują, że karta WiFi w TV tego nie obsługuje.

@m.jastrzebski Odpal wideo co najmniej godzinę trwające 4K pełne 50 klatek i HDR, bo o to chodzi o HDR, wtedy YouTube na TV nie wyrabia.
    Nie 4K 60p bez HDR.
    Nie wiem, co ten Samsung ma nie tak. Ma kartę Ethernet do 100 Mb/s, podłączyłem kablem i też takie filmiki z HDR nie dawały rady, a router pokazywał prędkość Tx telewizora na poziomie 90 Mb/s, czyli maksimum możliwości karty Ethernet do 100 Mb/s. Nie wiem, co ten telewizor jeszcze przesyła do TV.

Dla porównania z Rakuten TV, np. Jurassic World 4K HDR10 podczas odtwarzania router pokazuje 60–70 Mb/s.
    Więc albo YT coś jeszcze przesyła, albo tylko u mnie YT ma większy transfer niż Rakuten TV, Netflix, SkyShowtime i Disney w 4K HDR.

Dodano po 2 [minuty]:

Anonymous9 napisał:
    Vlipknot napisał:
    CommscopeAndrew napisał:
    A wiecie, że jest bardzo ciekawa alternatywa dla
    Jest to: Banana Pi BPI-R4. Jest oparty na OpenWRT. I też nie dla laika. Ale godny polecenia.

Do kupienia tylko na AliExpress, w Amazon niedostępny.

Jest dostępny na Amazonie.
  • #48 21559915
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #49 21559918
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Vlipknot napisał:
    Może, sorry. Jednak większość ludzi nie złoży tego, nie zaprogramuje. To tylko dla bardzo zaawansowanych użytkowników.

Jak to? Na stronie banana-pi, są instrukcje jak to zaprogramować. To nic jest nic trudnego.
  • #50 21559928
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #51 21559951
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Vlipknot napisał:
    Anonymous9 napisał:
    Jak to? Na stronie banana-pi są instrukcje, jak to zaprogramować. To nic trudnego.

O co chcesz się założyć, że 98% użytkowników internetu 5G/LTE sobie z tym nie poradzi?

To na pewno masz rację. Ale przecież jest takie forum bez-kabli, tam są specjaliści. I taki jeden pan, on może ludziom pomóc złożyć. Po to jest tamto forum.
  • #52 21559952
    m.jastrzebski
    >>21559907 takie wlasnie filmy puszczałem.
    4k 60fps hdr.
  • #54 21559983
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Wróćmy do tematu ZTE MC889A PRO.

Zauważyłem oto taki tekst, żeby to urządzenie zamontować do czaszy w roli promiennika. Czy to jest mądre? Tak na logikę, troszkę waży. Trzeba by było wzmocnić wysięgnik. Przy większym wietrze by to wyrwało. A druga rzecz, ono trochę ma rozmiar i będzie w pewnym stopniu zasłaniać pole promieniowania czaszy. Nie bez powodu konwertery satelitarne są takie małe. Wystarczy wyciąć z blachy taki prostokąt o wymiarach tego ZTE i to zbadać. Po trzecie, można bez problemu dorobić do tego ZTE konektory i normalnie podpiąć kable do promiennika. I tak dla informacji, ja promiennika wcale nie kupiłem na AliExpress. Wtedy były jeszcze inne czasy.
  • #55 21560099
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    MC889 można stosunkowo łatwo . natomiast MC889A PRO jest od MC889 ze 3 razy cięższe i 2x większe w każdym wymiarze.... Także powodzenia.
  • #56 21560109
    Anonymous9
    Poziom 11  
    MiG25 napisał:
    MC889 można stosunkowo łatwo. Natomiast MC889A PRO jest od MC889 ze 3 razy cięższe i 2x większe w każdym wymiarze... Także powodzenia.

Dokładnie. Więc proszę życzyć powodzenia takiemu jednemu panu, który jest autorem tego pomysłu.
  • #57 21560228
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    Zdziwilibyście się , widziałem juz podobne duze urzadzenia w tej roli. No i niekoniecznie do uchwytu konwertera anteny ofsett SAT.
    @Anonymus9 jak widać nadal kompromituje się po całości, w zew. CPE 5G chce wypinać oryginalne anteny z modemu i podpinać do niego promiennik MIMO2X2.
    Cała ta dyskusja nie ma zresztą nic wspólnego z tematem i została przekierowana na jakieś bzdurne tory przez wyznawców Mikrotika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #58 21560368
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    Tu nie o to chodzi ,żeby kogoś zadziwić i na siłę coś zrobić ( bo zaraz ktoś powie "challange accepted" ) ... Po prostu jeśli miałbym już to robić to nie robiłbym tego z MC889A PRO , tylko ze zwykłym MC889 ( a jeśli koniecznie zależałoby mi na SX65 , to szukał bym MC889A , za granicą są dostępne) . Jakieś mam przeczucie ( oczywiście niepotwierdzone ) , że to i prostsze wykonanie by było , a i efekty podobne a może i lepsze...

Sam kiedyś kombinowałem z czaszą 120cm i MC889 , ale odbioru sygnału z BTSa oddalonego o 1,4km nie udało się i tak uzyskać...( choć 100m obok sąsiad go "odbiera").
  • #59 21560405
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    Ja wykorzystywałem w roli promiennika MC7010/MC889 bo w tym rozwiazanie akurat te kilka dBi zysku wiecej jakie maja anteny w MC889A PRO ma mniejsze znaczenie. Główna robotę wykonuje offset czy grid a zysk anteny tego typu ma i tak duże wartosci wiec mozna sobie darować to parcie na MC889A PRO.
    Kluczowe jest też uzyskanie stabilnego linka na duże dystanse i przyzwoitych osiagów na N78 a nie bicie rekordów prędkości wiec akurat to czy mamy sprzet na X65 nie jest też bezwzględnym priorytetem.
    Poza tym podobne wymiary do MC889 maja tez zew. CPE 5G na X72 dostepne za około 270$ więc jak ktoś ma silne parcie na nowszy sprzet to czemu nie.
    W tej dyskusji zaczęło się od wnętrza MC889A PRO a dalej jak zawsze czyli udowadnianie wyższości Św. Bozego Narodzenia nad Wielkanocą i porównywanie do anteny o dużo większych rozmiarach.
    Oczywiście z pominięciem kosztów obydwu rozwiązań, dostępnośći, trudności realizacji itp,itd.
    W tego typu rozwiązaniach kluczowe jest też ustawienie anteny bo wiele razy efekt był trudny do uzyskania właście przez warunki. Próby np. w terenie leśnym spełzły na niczym a efekt był niezadowalajacy, dotyczy to też Mikrotików z antenami parabolicznymi.
    Nie ma idealnego panaceum i gotowego rozwiązania które w trudnych, nieoczywistych lokalizacjach przy znacznych odległościach zadziała od strzała.
    Dobrze to podsumowałeś jesli chodzi o ZTE, jest kilka rozwiązań zew. CPE 5G ale nie są to rozwiązania dedykowane na ekstremalne dystanse , zawsze mozna je sprawdzić u siebie i podjąć decyzję czy idziemy we własne rozwiązania oparte o offset/grid.
    Dla większości uzytkowników internetu mobilnego gotowe rozwiązania są jedynym wyborem.
    Dlatego czekam na Mikrotika ATL 5G bo on po latach jest krokiem do przodu choć gdyby miał lepszy modem to byłby na pewno game changerem na rynku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #60 21560495
    Anonymous9
    Poziom 11  
    matek451 napisał:
    Zdziwilibyście się, widziałem już podobne duże urządzenia w tej roli. No i niekoniecznie do uchwytu konwertera anteny offset SAT.
    @Anonymus9 jak widać nadal kompromituje się po całości, w zew. CPE 5G chce wypinać oryginalne anteny z modemu i podpinać do niego promiennik MIMO 2x2.
    Cała ta dyskusja nie ma zresztą nic wspólnego z tematem i została przekierowana na jakieś bzdurne tory przez wyznawców Mikrotika.

Chłopie, czy tam jest napisane, że chce wypinać oryginalne anteny? Nie! Tam jest napisane, że można tak zrobić. A „chcieć”, a „móc” to jest duża różnica. A powiedz, czego ty jesteś wyznawcą? Jak się chce mówić, kto czego jest wyznawcą, to najpierw należy zacząć od siebie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wnętrza i jakości wykonania routera ZTE MC889A Pro, którego zdjęcia zostały udostępnione. Urządzenie posiada wewnętrzne anteny, które są standardowe dla sprzętu biurkowego przeznaczonego do pracy na krótkich dystansach (do około 3,5 km od stacji bazowej). W porównaniu do zewnętrznych anten offsetowych (np. 120 cm) czy rozwiązań CPE, anteny w MC889A Pro mają mniejszy zysk, co wpływa na zasięg i stabilność łącza na większe odległości. Konstrukcja urządzenia jest solidna, z dużymi radiatorami do odprowadzania ciepła, jednak WebUI wykazuje pewne niedociągnięcia, np. błędne wyświetlanie szerokości pasma N78 (pokazuje 20 MHz zamiast 100 MHz) oraz problemy z działaniem po HTTPS.

W dyskusji pojawiły się porównania do sprzętu MikroTik, który jest chwalony za stabilność, możliwość rozbudowy (np. wymienne modemy, kontenery wirtualne, skrypty, OpenVPN, eSIM) oraz produkcję częściową w Europie, choć krytykowany za przestarzałe modemy i wysoką cenę. MikroTik jest dedykowany bardziej zaawansowanym użytkownikom i SOHO, podczas gdy ZTE MC889A Pro jest prostszym rozwiązaniem konsumenckim. Wspomniano także alternatywę w postaci Banana Pi BPI-R4 z OpenWRT i Wi-Fi 7, jednak wymagającą zaawansowanej konfiguracji.

Poruszono także kwestie stabilności łączy LTE/5G, wpływu konfiguracji Wi-Fi (szerokość kanału, MIMO), problemów sprzętowych (np. przegrzewanie modemów), oraz różnic w zastosowaniach domowych i firmowych. Dyskusja zawierała również wątki dotyczące moderacji forum i zachowań użytkowników, które jednak nie wpływają na techniczną ocenę sprzętu.

Podsumowując, ZTE MC889A Pro to solidnie wykonany modem/router 5G z antenami wewnętrznymi odpowiedni do krótkich dystansów i użytkowania domowego, z pewnymi ograniczeniami w oprogramowaniu i zasięgu. MikroTik oferuje bardziej zaawansowane i rozbudowane rozwiązania, ale kosztem ceny i złożoności obsługi. Alternatywy OpenWRT na mocnym sprzęcie są dostępne, lecz wymagają wiedzy technicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA