logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ZTE MC889A Pro – Proszę czytać od końca tematu, na stronie 3.

Anonymous9 22 Maj 2025 19:41 9435 87
Najlepsze odpowiedzi

Jak ocenić jakość konstrukcji i anten wewnętrznych routera ZTE MC889A Pro na podstawie zdjęć wnętrza?

Na podstawie samych zdjęć wnętrze ZTE MC889A Pro wygląda solidnie, z dużymi radiatorami i ekranowaniem, ale nie da się z nich ocenić skuteczności anten ani jakości działania radia [#21557872][#21558204] Antenki są raczej typowe dla tej klasy CPE i nie ma tu nic szczególnie nadzwyczajnego [#21558204] Do pracy na krótszych dystansach takie rozwiązanie powinno być wystarczające, a jeśli potrzebne są lepsze anteny, trzeba myśleć o zewnętrznych lub o innym CPE [#21557872][#21558204] Jeden z uczestników dyskusji podkreślił też, że w praktyce większą robotę robi zewnętrzna antena kierunkowa niż sam zysk tych wbudowanych anten [#21560405]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21557274
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam.

Chciałbym się podzielić zdjęciami wnętrza routera ZTE MC889A Pro.
    Jak Wy oceniacie wnętrze tego sprzętu?

Pozdrawiam

Wnętrze routera ZTE MC889A Pro z widocznymi modułami anten i metalowymi elementami konstrukcyjnymi.
    Widok wnętrza routera ZTE MC889A Pro bez górnej obudowy, ukazujący metalowe i plastikowe elementy wewnętrzne oraz okablowanie.
  • #2 21557794
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    No, za dużo do oceniania to tu nie ma, bo większość zakryta ekranującą blachą... :D
  • #3 21557844
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Ale te antenki, nic zwyczajnego.

Dodano po 11 [minutach]:

Ordine napisał:
    No, za dużo do oceniania to tu nie ma, bo większość zakryta ekranującą blachą... :D

Jak to? Na pierwszym zdjęciu widać antenki itd.
  • #4 21557872
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8189
    No to potwierdzamy, antenki są, ale na podstawie tego, że są, nie można ocenić jakości wykonania sprzętu ani skuteczności działania takich anten. Tak, takie anteny to nic nadzwyczajnego, ale czego Kolega oczekuje po wewnętrznych antenach urządzenia przeznaczonego na biurko, w domyśle używanego w miejscach, gdzie odległość od stacji bazowej jest raczej w zakresie setek metrów, a nie kilku kilometrów? Jeśli potrzebne są lepsze anteny, to kupuje się zewnętrzne (jeśli sprzęt pozwala na ich podłączenie) albo urządzenie CPE, mające już nieco inne rozwiązania jeśli chodzi o anteny.

A sama budowa urządzenia, jedynie na podstawie tych zdjęć, jest bardzo dobra - widać sporej powierzchni radiatory odprowadzające ciepło i całkiem solidną konstrukcję.
  • #5 21557901
    Anonymous9
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    No to potwierdzamy, antenki są, ale na podstawie tego, że są, nie można ocenić jakości wykonania sprzętu ani skuteczności działania takich anten. Tak, takie anteny to nic nadzwyczajnego, ale czego Kolega oczekuje po wewnętrznych antenach urządzenia przeznaczonego na biurko, w domyśle używanego w miejscach, gdzie odległość od stacji bazowej jest raczej w zakresie setek metrów, a nie kilku kilometrów? Jeśli potrzebne są lepsze anteny, to kupuje się zewnętrzne (jeśli sprzęt pozwala na ich podłączenie) albo urządzenie CPE, mające już nieco inne rozwiązania, jeśli chodzi o anteny.

A sama budowa urządzenia, jedynie na podstawie tych zdjęć, jest bardzo dobra - widać sporej powierzchni radiatory odprowadzające ciepło i całkiem solidną konstrukcję.

Dokładnie tak! Dlatego ja mam swoją antenę offsetową 120 cm, i to dopiero robi robotę. Ja osobiście nie jestem zadowolony z tego ZTE. Ja osobiście mam MikroTik i tego nic nie zastąpi. Wiadomo, bo ja sprawdzałem, można bez problemu podłączyć tę moją offsetową do tego ZTE. Tylko trzeba by kupić odpowiednie pigtaile, które też posiadam do Mikrotika. I one pasują bez problemu. Więc ten ZTE mogę polecić tylko na krótkie dystanse.
  • #6 21557944
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 862
    CommscopeAndrew napisał:

Dokładnie tak! Dlatego ja mam swoją antenę offsetową 120 cm, i to dopiero robi robotę. Ja osobiście nie jestem zadowolony z tego ZTE. Ja osobiście mam MikroTik i tego nic nie zastąpi.

No to się zaraz zacznie.....
  • #7 21557965
    Anonymous9
    Poziom 11  
    m.jastrzebski napisał:
    CommscopeAndrew napisał:

Dokładnie tak! Dlatego ja mam swoją antenę offsetową 120 cm i to dopiero robi robotę. Ja osobiście nie jestem zadowolony z tego ZTE. Ja osobiście mam MikroTik i tego nic nie zastąpi.

No to się zaraz zacznie.....

Nic się nie zacznie. Prędzej mnie zablokują, ponieważ jeden pan do tego dąży.
  • #8 21557968
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Jesteś przedstawicielem handlowym MikroTika czy po prostu trollem wciskającym wszystkim, co chcą toto czytać, swoje "najmojsze teorie"?
    No i Twoje szczęście, że tutaj możesz usunąć konto, więc gorzkich żali nie będzie...
    V.
  • #9 21557976
    Anonymous9
    Poziom 11  
    vorlog napisał:
    Jesteś przedstawicielem handlowym MikroTika czy po prostu trollem wciskającym wszystkim, co chcą toto czytać, swoje "najmojsze teorie"?
    No i Twoje szczęście, że tutaj możesz usunąć konto, więc gorzkich żali nie będzie...
    V.

Jestem tylko człowiekiem, jak każdy inny.
  • #12 21557985
    Anonymous9
    Poziom 11  
    sq3evp napisał:
    CommscopeAndrew napisał:
    Ale te antenki, nic zwyczajnego.

A czego byś się spodziewał?

Na logikę inaczej się nie da. Tam jest z 12 anten. Trzeba było też zrobić takich rozmiarów, aby to ładnie tam upchać. A nie chcą też pewnie, aby to było za duże.

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

Przetestowałem też WebUI na Linux, jak i na Windows. Jest kilka mankamentów. Po protokole https, bardzo się wieszało. Ale poprzez http, było już dobrze.
  • #13 21558204
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    dt1 napisał:
    ale czego Kolega oczekuje po wewnętrznych antenach urządzenia przeznaczonego na biurko,

Nie no to jest jak najbardziej modem zewnętrzny.
    Praktycznie wszystkie anteny (nawet w zewnętrznych modemach) to różne wariacje nadrukowanych na PCB, często nawet kilku patyków PCB , tu przynajmniej jest jakiś "trzeci wymiar" do ukierunkowania ( może ktoś podpowie jak to fachowo można nazwać).

Anteny są jakie są, na pewno jedne z lepszych na rynku dla tej klasy modemów CPE . I nie da się tak bezpośrednio porównać do offseta 120cm ( bo to jak osobówka do kombajnu). Zawsze w pewnym momencie rozmiar zaczyna wpływać , stąd jak się ma 5km do nadajnika (i to zasłoniętego , z sektorem jeszcze nie skierowanym ma lokalizację) , to offest będzie lepszy , ale jak bedzie to odległość w której jest pokrycie ( choćby takie jak operatorzy na swoich mapach pokazują , czyli tak do 1,5km od BRS) , to jestem przekonany ,że taki MC889A PRO będzie tak samo szybki , a UL będzie miał na pewno lepszy.
  • #14 21558215
    Anonymous9
    Poziom 11  
    MiG25 napisał:
    dt1 napisał:
    ale czego Kolega oczekuje po wewnętrznych antenach urządzenia przeznaczonego na biurko,

Praktycznie wszystkie anteny (nawet w zewnętrznych modemach) to różne wariacje nadrukowanych na PCB, często nawet kilku patyków PCB, tu przynajmniej jest jakiś "trzeci wymiar" do ukierunkowania (może ktoś podpowie, jak to fachowo można nazwać).

Anteny są jakie są, na pewno jedne z lepszych na rynku dla tej klasy modemów CPE. I nie da się tak bezpośrednio porównać do offseta 120 cm (bo to jak osobówka do kombajnu). Zawsze w pewnym momencie rozmiar zaczyna wpływać, stąd jak się ma 5 km do nadajnika (i to zasłoniętego, z sektorem jeszcze nie skierowanym ma lokalizację), to offset będzie lepszy, ale jak będzie to odległość, w której jest pokrycie (choćby takie, jak operatorzy na swoich mapach pokazują, czyli tak do 1,5 km od BRS), to jestem przekonany, że taki MC889A PRO będzie tak samo szybki, a UL będzie miał na pewno lepszy.

Właśnie. Każde urządzenie jest przeznaczone dla odpowiednich warunków. Na przykład ode mnie jest N78, 7,5 km. Ładnie widzę z dachu te stacje. I ZTE nie umiał złapać tego pasma. A Mikrotik z moją anteną, bez najmniejszego problemu. Dlatego wszędzie to piszę, że to się nadaje jak najbardziej na krótkie dystanse. Tak do 3,5 km. No to jak znalazł. I każdy używa urządzenia pod siebie, tak aby danemu użytkownikowi pasowało.
  • #15 21558232
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5717
    Jak porównywać to offset 120 cm. z promiennikiem z Alli i kablami H1000 podpiętym MIMO2X2 do routera Mikrotika Chateau 5G R16 z takim samym offsetem i w roli promiennika MC889A PRO, chyba że to celowy zabieg . Zew. CPE 5G z antenami kierunkowymi na N78 i dookólnymi na pozostałe pasma są dedykowane pod C-band i są skuteczne w zależności od warunków do kilku km. od BTS-a.
    Konkurencja wreszcie urodziła mysz , póki co tylko na filmikach a nie w sklepach https://www.youtube.com/watch?v=DEVhw2vcPcQ, anteny w promienniku też nie powalają a robotę robi jak we wszystkich Mikrotikach antena paraboliczna.
    Szkoda że to niestety tylko odgrzewany kotlet, co stałó na przeszkodzie aby wewnątrz był chipset , modem 5G i 2.5GE jak w Chateau 5G R17 https://box.mikrotik.com/f/d6de9b6d958d4d4f94f6/?dl=1
    Nigdy nie zrozumiem tej dziwnej polityki sprzętowej Łotyszy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21558443
    dt1
    Admin grupy komputery
    MiG25 napisał:

Prawda, pomyliłem z wersją z niższym numerem.

Mimo że lubię sprzęt Mikrotika faktycznie jeśli chodzi o sprzęt 4G/5G to zdecydowanie im się nie spieszy z nowościami. Jeśli chodzi o WiFi zresztą też. Jak na rynek wchodziły powoli urządzenia w standardzie "be" to generalnie u nich debiutowały urządzenia "ax", zresztą niczego powyżej "ax" nie mają do tej pory. Trochę szkoda, ale jest jak jest.
  • #17 21558616
    Anonymous9
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    MiG25 napisał:

Prawda, pomyliłem z wersją z niższym numerem.

Mimo że lubię sprzęt Mikrotika, faktycznie jeśli chodzi o sprzęt 4G/5G, to zdecydowanie im się nie spieszy z nowościami. Jeśli chodzi o WiFi zresztą też. Jak na rynek wchodziły powoli urządzenia w standardzie "be", to generalnie u nich debiutowały urządzenia "ax", zresztą niczego powyżej "ax" nie mają do tej pory. Trochę szkoda, ale jest jak jest.

Dokładnie. MikroTik zdecydowanie się nie spieszy z nowościami. Zadać trzeba pytanie: dlaczego? Otóż chodzi chyba o to, że MikroTik nie jest przeznaczony dla zwykłego Kowalskiego. Bardziej dla SOHO. Więc tutaj nie chodzi, aby coś było najnowocześniejsze od razu. Tutaj chodzi o stabilność i też o wydajność. Trzeba też zadać pytanie, ile razy trzeba resetować MikroTik, a ile razy taki Huawei czy ZTE. Druga rzecz to, że MikroTik produkowany jest w Europie, nie w Chinach. Na pewno inaczej też wygląda z dostępnością komponentów. Dlatego też mają wyższą cenę produktów. Przecież koszty produkcji w Europie są wyższe niż w Chinach. Tam też tak samo są bardzo mądrzy inżynierowie, wiedzą, co robią. Podobnie jest z Apple, też są o krok od konkurencji, jeśli chodzi o sprzęt. Ale znowu dominują stabilnością systemu operacyjnego. Co z tego, jak sprzętowo będzie najnowocześniejszy, jak będzie niestabilny. Mógłbym się rozpisywać i porównywać, ale to jest temat rzeka.
  • #18 21558622
    m.jastrzebski
    >>21558616 Mikrotik to łotewska firma i tam powstaje ich główny produkt czyli RoS.
    ALe część sprzetu jest produkowana w Chinach. Na forum ichnim kiedyś czytałem. Po za tym jak produkują cos lokalnie to jest tylko produkcja płyty. Wątpię żeby w krajach europejskich była produkcja procesorów, pamięci, elementów wysokiej integracji.
  • #19 21558639
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1310
    CommscopeAndrew napisał:
    Chciałbym się podzielić zdjęciami wnętrza routera ZTE MC889A Pro.Jak Wy oceniacie wnętrze tego sprzętu?

Z tych zdjęć nie wynika absolutnie nic i jedyna "ocena" jaka mnie się nasuwa to "fajny".

Temat powinien trafić do HydePark bo technicznie niczego te zdjęcia nie wnoszą.
  • #20 21558689
    dt1
    Admin grupy komputery
    CommscopeAndrew napisał:
    Mikroitk zdecydowanie się nie spieszy z nowościami. Zadać trzeba pytanie. Dlaczego?

Bo to kosztuje.

CommscopeAndrew napisał:
    tutaj nie chodzi aby coś było najnowocześniejsze odrazu. Tutaj chodzi o stabilność, i też o wydajność.

Stabilności nie można odmówić, natomiast z tą wydajnością wcale nie jest tak różowo.

CommscopeAndrew napisał:
    Trzeba też zadać pytanie ile razy trzeba resetować Mikroitk, ale ile razy taki Huawei czy ZTE.

Korzystam ze sprzętu (różnych modeli) wszystkich tych firm i nie muszę resetować żadnego z nich jeśli chodzi o stabilność.

CommscopeAndrew napisał:
    Druga rzecz to MikroTik produkowany jest w Europie, nie w Chinach.

Ostatnio kupiony E50UG miał napis made in Vietnam.

CommscopeAndrew napisał:
    Napewno inaczej też wygląda z dostępnością komponentów. Dlatego też mają wyższą cenę produktów.

To raczej nie jest ten powód. Mogą mieć wyższe koszty operacyjne, bo mają główną siedzibę w EU i jak każdy biznes w EU są dociążeni kupa podatków i innych obciążeń, żeby tylko nie było to konkurencyjne względem jakiegokolwiek innego regiony świata. Natomiast produkują te sprzęty również poza EU i nie zdziwi mnie, jak te w EU są produkowane z komponentów wyprodukowanych w Azji. Taniej zamówić całe PCB w Azji, włożyć je do obudowy i do kartonu w EU i napisać made in EU.

CommscopeAndrew napisał:
    Podobnie jest z Apple, też są o krok od konkurencji jeśli chodzi o sprzęt. Ale znowu dominują, stabilnością systemu operacyjnego.

W kwestii produktów komputerowych śmiem mieć odmienne zdanie o firmie z logo nadgryzionego owocu. Płyty główne do tego produkuje firma, która również produkuje płyty do komputerów klasy PC. Nie sa one sami lepsze ani gorsze od płyt w innych komputerach i też się psują. A oprogramowanie? Nie widzę, aby było bardziej stabilne niż Linux, którego używam, ani tak naprawdę niż poprawnie skonfigurowany Windows (chociaż w przypadku win11 warto go odchudzić z bardzo dużej ilości zbędnych rzeczy
  • #21 21558716
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21558742
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie powodują, jeśli zabiera się za to ktoś, kto wie, co do czego służy (co wymaga poświęcenia czasu, bo trzeba poznać, choćby zgrubnie, mechanizmy działania komponentów, które chce się wyłączyć). Natomiast większość marudzących na forach ściągnie tylko program do bezmyślnego odchudzania systemu i zaznaczy wszystkie kratki żeby było fajniej :)

Oczywiście nie jestem fanem tego, co Microsoft robi z Windowsem, generalnie ostatnim udanym Windowsem dla mnie jest Windows 7, Windows 10 po poświęceniu trochę czasu jest używalny i może być mało upierdliwy, ale Windows 11 to dla mnie festiwal kichy i przeładowania dodatkowymi funkcjami, których nie potrzebuję i doprowadzenie go do stanu używalnego dla mnie jest dość trudne. Kolejny Windows będzie zapewne jeszcze gorszy, ze względu na hype na AI i ładowanie tej technologii totalnie wszędzie, nawet tam, gdzie jest zbędna. W zasadzie zaczynam tęsknić za rozwiązaniem z Windows 95/98, gdzie podczas instalacji systemu można było wybrać, które komponenty opcjonalne chce się zainstalować. Szkoda, że MS z tego zrezygnował, ale nietrudno się domyślić, dlaczego :)
  • #23 21558771
    Erbit
    Poziom 39  
    dt1 napisał:
    ostatnim udanym Windowsem dla mnie jest Windows 7

Dlatego po dziś dzień na nim pracuję. Zawodowo.

Jak mnie MS zmusi do opuszczenia W7 (co już niedługo nastąpi) to chyba podejmę kolejną próbę pracy na Linuxie. Dawno już nie próbowałem.

By było zabawniej - jeszcze 5 lat temu nie miałem żadnego antywirusa... dziś jakoś też nie odczuwam potrzeby jego używania. Dlaczego? Bo.. nic mi nie zgłosił (nie znalazł) od tych 5-ciu lat.

Oczywiście nikogo nie namawiam do wyłączania antywirusów. Stwierdzam jedynie, że da się bez antywirusa żyć.
  • #24 21558775
    Anonymous9
    Poziom 11  
    m.jastrzebski napisał:
    >>21558616 Mikrotik to łotewska firma i tam powstaje ich główny produkt, czyli RoS.
    Ale część sprzętu jest produkowana w Chinach. Na forum ichnim kiedyś czytałem. Poza tym, jak produkują coś lokalnie, to jest tylko produkcja płyty. Wątpię, żeby w krajach europejskich była produkcja procesorów, pamięci, elementów wysokiej integracji.

Oczywiście, że wiem, że to łotewska firma. Na przykład modemy Quectel są produkowane w Chinach.

Dodano po 50 [sekundy]:

Erbit napisał:
    dt1 napisał:
    ostatnim udanym Windowsem dla mnie jest Windows 7

Dlatego po dziś dzień na nim pracuję. Zawodowo.

Jak mnie MS zmusi do opuszczenia W7 (co już niedługo nastąpi), to chyba podejmę kolejną próbę pracy na Linuxie. Dawno już nie próbowałem.

By było zabawniej – jeszcze 5 lat temu nie miałem żadnego antywirusa... dziś jakoś też nie odczuwam potrzeby jego używania. Dlaczego? Bo... nic mi nie zgłosił (nie znalazł) od tych 5 lat.

Oczywiście nikogo nie namawiam do wyłączania antywirusów. Stwierdzam jedynie, że da się bez antywirusa żyć.

Jak Linux, to ja polecam Kali Linux. Niezawodny. Sam używam.
  • #25 21558808
    m.jastrzebski
    dt1 napisał:

Korzystam ze sprzętu (różnych modeli) wszystkich tych firm i nie muszę resetować żadnego z nich jeśli chodzi o stabilność.

Pozazdrościć.
    Niewiele mi się sprzętu lte/5g przez ręce przewinęło. Może z 10 różnych modeli huawei i zte u siebie, znajomych sasiadach. Katalog problemów obejmował:
    - po ~ 24h brak rozwiązywania dns czy to na routerze czy na 1.1.1.1
    - totalne zwiechy
    - po zmianie adresacji lan z fabrycznej 182.168.0.1 na powiedzmy 10.1 żeby nie zmieniać statycznych adresów na drukarkach, ap itp, przestawał się łączyć firmowy vpn na laptopie.

Dokładając lekturę forum i przypadek że jakis konsumencki router robi man in the middle bo wszystkie strony internetowe krzyczą o błędnym certyfikacie to ja dziękuję, pozostaje przy lekko zapóźnionym i droższym mietku. Włożyć mogę do niego dowolny modem 5g i działa dalej kilka lat.

Dokładając do tego funkcjonalności których nie ma żaden konsumencki router sprawa jest jasna. To czy zadziała 200mbit zamiast 100, czy 600 zamiast 400 jest na oddalonym miejscu decyzyjnym.
  • #26 21558813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21558821
    Erbit
    Poziom 39  
    Vlipknot napisał:
    Czyli wolisz wolny internet, ale stabilny?

Dla mnie także liczy się stabilność, w dalszej kolejności dopiero prędkość.

W firmach nikt nie patrzy na speedtest a na możliwość pracy, która przy niestabilnym modemie jest wykluczona.

[edyta]
    Poniżej link zestawiony na odległości około 7km od BTS. Brak pozycji "last link down time" wskazuje, że link został 4 maja został zestawiony z BTS w wyniku włączenia zasilania. Przy tej odległości od BTS na tym zestawie miałem już czasy po 60 i 70 dni. Niestety to teren wiejski więc krótkie przerwy zasilania to "norma".

Zrzut ekranu okna statusu interfejsu LTE z informacjami o połączeniu i stabilności łącza.
  • #28 21558826
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21558828
    m.jastrzebski
    Vlipknot napisał:
    @m.jastrzebski Czyli wolisz wolny internet, ale stabilny?

Tendencyjne pytanie. 1000mbit to nie jest wolny internet.
    Nie ma w praktycznym codzinnym użytkowaniu zauważalnej różnicy (bez pomiarow) między internetem 100 czy 200. Nie ściągam gier po wiele GB. 100mbit/s to jest wystarczająca prędkość do pracy, streamingow, dzieciaki do grania.
  • #30 21558829
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wnętrza i jakości wykonania routera ZTE MC889A Pro, którego zdjęcia zostały udostępnione. Urządzenie posiada wewnętrzne anteny, które są standardowe dla sprzętu biurkowego przeznaczonego do pracy na krótkich dystansach (do około 3,5 km od stacji bazowej). W porównaniu do zewnętrznych anten offsetowych (np. 120 cm) czy rozwiązań CPE, anteny w MC889A Pro mają mniejszy zysk, co wpływa na zasięg i stabilność łącza na większe odległości. Konstrukcja urządzenia jest solidna, z dużymi radiatorami do odprowadzania ciepła, jednak WebUI wykazuje pewne niedociągnięcia, np. błędne wyświetlanie szerokości pasma N78 (pokazuje 20 MHz zamiast 100 MHz) oraz problemy z działaniem po HTTPS.

W dyskusji pojawiły się porównania do sprzętu MikroTik, który jest chwalony za stabilność, możliwość rozbudowy (np. wymienne modemy, kontenery wirtualne, skrypty, OpenVPN, eSIM) oraz produkcję częściową w Europie, choć krytykowany za przestarzałe modemy i wysoką cenę. MikroTik jest dedykowany bardziej zaawansowanym użytkownikom i SOHO, podczas gdy ZTE MC889A Pro jest prostszym rozwiązaniem konsumenckim. Wspomniano także alternatywę w postaci Banana Pi BPI-R4 z OpenWRT i Wi-Fi 7, jednak wymagającą zaawansowanej konfiguracji.

Poruszono także kwestie stabilności łączy LTE/5G, wpływu konfiguracji Wi-Fi (szerokość kanału, MIMO), problemów sprzętowych (np. przegrzewanie modemów), oraz różnic w zastosowaniach domowych i firmowych. Dyskusja zawierała również wątki dotyczące moderacji forum i zachowań użytkowników, które jednak nie wpływają na techniczną ocenę sprzętu.

Podsumowując, ZTE MC889A Pro to solidnie wykonany modem/router 5G z antenami wewnętrznymi odpowiedni do krótkich dystansów i użytkowania domowego, z pewnymi ograniczeniami w oprogramowaniu i zasięgu. MikroTik oferuje bardziej zaawansowane i rozbudowane rozwiązania, ale kosztem ceny i złożoności obsługi. Alternatywy OpenWRT na mocnym sprzęcie są dostępne, lecz wymagają wiedzy technicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA