Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdt1 napisał:No to potwierdzamy, antenki są, ale na podstawie tego, że są, nie można ocenić jakości wykonania sprzętu ani skuteczności działania takich anten. Tak, takie anteny to nic nadzwyczajnego, ale czego Kolega oczekuje po wewnętrznych antenach urządzenia przeznaczonego na biurko, w domyśle używanego w miejscach, gdzie odległość od stacji bazowej jest raczej w zakresie setek metrów, a nie kilku kilometrów? Jeśli potrzebne są lepsze anteny, to kupuje się zewnętrzne (jeśli sprzęt pozwala na ich podłączenie) albo urządzenie CPE, mające już nieco inne rozwiązania, jeśli chodzi o anteny.
A sama budowa urządzenia, jedynie na podstawie tych zdjęć, jest bardzo dobra - widać sporej powierzchni radiatory odprowadzające ciepło i całkiem solidną konstrukcję.
CommscopeAndrew napisał:
Dokładnie tak! Dlatego ja mam swoją antenę offsetową 120 cm, i to dopiero robi robotę. Ja osobiście nie jestem zadowolony z tego ZTE. Ja osobiście mam MikroTik i tego nic nie zastąpi.
m.jastrzebski napisał:CommscopeAndrew napisał:
Dokładnie tak! Dlatego ja mam swoją antenę offsetową 120 cm i to dopiero robi robotę. Ja osobiście nie jestem zadowolony z tego ZTE. Ja osobiście mam MikroTik i tego nic nie zastąpi.
No to się zaraz zacznie.....
vorlog napisał:Jesteś przedstawicielem handlowym MikroTika czy po prostu trollem wciskającym wszystkim, co chcą toto czytać, swoje "najmojsze teorie"?
No i Twoje szczęście, że tutaj możesz usunąć konto, więc gorzkich żali nie będzie...
V.
CommscopeAndrew napisał:jak każdy inny
CommscopeAndrew napisał:Ale te antenki, nic zwyczajnego.
sq3evp napisał:CommscopeAndrew napisał:Ale te antenki, nic zwyczajnego.
A czego byś się spodziewał?
dt1 napisał:ale czego Kolega oczekuje po wewnętrznych antenach urządzenia przeznaczonego na biurko,
MiG25 napisał:dt1 napisał:ale czego Kolega oczekuje po wewnętrznych antenach urządzenia przeznaczonego na biurko,
Nie no to jest jak najbardziej modem zewnętrzny.
Praktycznie wszystkie anteny (nawet w zewnętrznych modemach) to różne wariacje nadrukowanych na PCB, często nawet kilku patyków PCB, tu przynajmniej jest jakiś "trzeci wymiar" do ukierunkowania (może ktoś podpowie, jak to fachowo można nazwać).
Anteny są jakie są, na pewno jedne z lepszych na rynku dla tej klasy modemów CPE. I nie da się tak bezpośrednio porównać do offseta 120 cm (bo to jak osobówka do kombajnu). Zawsze w pewnym momencie rozmiar zaczyna wpływać, stąd jak się ma 5 km do nadajnika (i to zasłoniętego, z sektorem jeszcze nie skierowanym ma lokalizację), to offset będzie lepszy, ale jak będzie to odległość, w której jest pokrycie (choćby takie, jak operatorzy na swoich mapach pokazują, czyli tak do 1,5 km od BRS), to jestem przekonany, że taki MC889A PRO będzie tak samo szybki, a UL będzie miał na pewno lepszy.
MiG25 napisał:Nie no to jest jak najbardziej modem zewnętrzny.
dt1 napisał:MiG25 napisał:Nie no to jest jak najbardziej modem zewnętrzny.
Prawda, pomyliłem z wersją z niższym numerem.
Mimo że lubię sprzęt Mikrotika, faktycznie jeśli chodzi o sprzęt 4G/5G, to zdecydowanie im się nie spieszy z nowościami. Jeśli chodzi o WiFi zresztą też. Jak na rynek wchodziły powoli urządzenia w standardzie "be", to generalnie u nich debiutowały urządzenia "ax", zresztą niczego powyżej "ax" nie mają do tej pory. Trochę szkoda, ale jest jak jest.
CommscopeAndrew napisał:Chciałbym się podzielić zdjęciami wnętrza routera ZTE MC889A Pro.Jak Wy oceniacie wnętrze tego sprzętu?
CommscopeAndrew napisał:Mikroitk zdecydowanie się nie spieszy z nowościami. Zadać trzeba pytanie. Dlaczego?
CommscopeAndrew napisał:tutaj nie chodzi aby coś było najnowocześniejsze odrazu. Tutaj chodzi o stabilność, i też o wydajność.
CommscopeAndrew napisał:Trzeba też zadać pytanie ile razy trzeba resetować Mikroitk, ale ile razy taki Huawei czy ZTE.
CommscopeAndrew napisał:Druga rzecz to MikroTik produkowany jest w Europie, nie w Chinach.
CommscopeAndrew napisał:Napewno inaczej też wygląda z dostępnością komponentów. Dlatego też mają wyższą cenę produktów.
CommscopeAndrew napisał:Podobnie jest z Apple, też są o krok od konkurencji jeśli chodzi o sprzęt. Ale znowu dominują, stabilnością systemu operacyjnego.
dt1 napisał:Windows (chociaż w przypadku win11 warto go odchudzić z bardzo dużej ilości zbędnych rzeczy
dt1 napisał:ostatnim udanym Windowsem dla mnie jest Windows 7
m.jastrzebski napisał:>>21558616 Mikrotik to łotewska firma i tam powstaje ich główny produkt, czyli RoS.
Ale część sprzętu jest produkowana w Chinach. Na forum ichnim kiedyś czytałem. Poza tym, jak produkują coś lokalnie, to jest tylko produkcja płyty. Wątpię, żeby w krajach europejskich była produkcja procesorów, pamięci, elementów wysokiej integracji.
Erbit napisał:dt1 napisał:ostatnim udanym Windowsem dla mnie jest Windows 7
Dlatego po dziś dzień na nim pracuję. Zawodowo.
Jak mnie MS zmusi do opuszczenia W7 (co już niedługo nastąpi), to chyba podejmę kolejną próbę pracy na Linuxie. Dawno już nie próbowałem.
By było zabawniej – jeszcze 5 lat temu nie miałem żadnego antywirusa... dziś jakoś też nie odczuwam potrzeby jego używania. Dlaczego? Bo... nic mi nie zgłosił (nie znalazł) od tych 5 lat.
Oczywiście nikogo nie namawiam do wyłączania antywirusów. Stwierdzam jedynie, że da się bez antywirusa żyć.
dt1 napisał:
Korzystam ze sprzętu (różnych modeli) wszystkich tych firm i nie muszę resetować żadnego z nich jeśli chodzi o stabilność.
Vlipknot napisał:Czyli wolisz wolny internet, ale stabilny?
Erbit napisał:W firmach nikt nie patrzy na speedtest, a na możliwość pracy, która przy niestabilnym modemie jest wykluczona.
Vlipknot napisał:@m.jastrzebski Czyli wolisz wolny internet, ale stabilny?