logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ZTE MC888B – różnice w specyfikacji, kategorie LTE, obsługiwane pasma, RJ11

Kookosz 22 Lip 2025 20:58 5223 54
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić prawdziwą specyfikację ZTE MC888B — kategorię LTE, obsługiwane pasma i obecność RJ11 — gdy opisy sklepów i strony ZTE są niespójne?

Najpewniej nie da się tego ustalić z samych opisów ofert, bo ZTE nie podaje pełnej specyfikacji, a aukcje i grafiki bywają mylące [#21614226][#21614912] W praktyce trzeba sprawdzać realne zdjęcia egzemplarza i weryfikować model po IMEI, bo w opisie MC888 może pojawić się np. MC888D, a render 3D potrafi nie pokazać RJ11 mimo że gniazdo jest [#21614912][#21794647] W wątku nie padła jedna oficjalna, pewna tabela kategorii LTE i pasm dla MC888B; pojawiła się tylko uwaga, że MC888C to właściwie MC801A z modemem X55, więc jest mniej atrakcyjny [#21794629] Padła też przestroga, że używane MC888 mogą mieć usterkę radia 5G, podczas gdy wersje B i D są krócej na rynku [#21794686] Czyli najlepsza droga to konkretne zdjęcia, IMEI i test danego egzemplarza, a nie opisy sklepu czy strona ZTE [#21614226][#21614912][#21794647]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21614030
    Kookosz
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Cześć
    Jest sobie taki router ZTE MC888B.
    Znalazłem różne opisy do tego sprzętu.
    Jeden ma szybsze 5G i szybsze LTE (kat. 19),
    a drugi na 5G wolniejsze i wolniejsze LTE (kat. 16).
    Co do wyglądu, to znalazłem wersję z gniazdem RJ11 i z zaślepionym gniazdem RJ11.
    A jak z częstotliwościami, które router obsługuje?

Nawet na stronie ZTE jest bałagan z opisami.
    Jak to wszystko rozszyfrować? Gdzie szukać poprawnej specyfikacji?
  • #2 21614226
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21614912
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Dodatkowo jeśli nie ma w opisie rzeczywistego zdjęcia , to wygenerowana grafika 3D też może nie pokazywać gniazda RJ11 ,a w rzeczywistości ono jest...
    Jeszcze inna sprawa , w opisie może być MC888 , a dostaniesz np MC888D, bo dla sprzedawcy to może być to samo...
    Natomiast co do konkretnego MC888B to tutaj kolega go testuje, więc można jakiś mieć ogląd : https://www.youtube.com/watch?v=1GsFSAiGYQQ
  • #4 21629300
    Kookosz
    Poziom 4  
    Co to za stwór mc888c?

W czym on jest lepszy/gorszy od modeli b i/lub d?
  • #5 21629534
    MiG25
    Poziom 23  
    Jeśli na prawdę jest na SX55 to może być co najwyżej tańszy ( bo nie lepszy) od pozostałych MC888x , i być co najwyżej odświeżonym MC801A....
  • #6 21635568
    Kookosz
    Poziom 4  
    Nie będę zakładał nowego tematu, zapytam tutaj:

Czy router, który obsługuje 5G, uruchamia się dłużej w porównaniu z routerem 4G LTE?
  • #7 21635590
    MiG25
    Poziom 23  
    Na czym Ci zależy ?
    Generalnie tak, taki Huawei B315 w porównaniu z MC888 zanim pierwszy Ping się pokaże to niebo a ziemia.
    Z drugiej strony wyjątkowo długi start ma np LBR20…No ale czemu to ma służyć?
  • #8 21635598
    Kookosz
    Poziom 4  
    Planuję zakup routera 5G.
    Nie chcę od razu wkurzać się po zakupie, że coś wolno chodzi. Bo może dany typ tak ma.
    Obecnie używam B715 Huawei'a, miałem styczność z mydelniczką E5783B i z ZTE MF17B. One startują normalnie.
    O ile dłużej może taki router 5G startować i czym jest to spowodowane?
  • #9 21635615
    MiG25
    Poziom 23  
    Co to znaczy normalnie ?
    Akurat ostatnio mierzyłem start dla Mikrotika ATL 5G R16 , i tam jest 55s , MC889A PRO robi to w 70s...( czas od startu do pierwszego pinga) . Ale większość pewnie wystartuje w te 90s , tylko one mają działać ciągle ( i wtedy działają ok , a nie "wolno") , a nie być często wyłączane , i jak najszybciej startować po włączeniu...

Nie na pisałeś po co Ci to.
  • #10 21635631
    Kookosz
    Poziom 4  
    Napisałem: "Nie chcę od razu wkurzać się po zakupie, że coś wolno chodzi. Bo może dany typ tak ma."

Czasami w godzinach popołudniowych net działa wolniej i to jest charakterystyczne dla tego rodzaju transmisji danych. W pierwszej kolejności dostęp do BTS-a mają użytkownicy, którzy gadają, a transmisja danych jest na drugim miejscu. Czasami restartuję router i to pomaga.

Co to znaczy "normalnie"? To znaczy nie muli, działa szybko.
  • #11 21635726
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5717
    Ale chodzi ci o czas startu routera 5G i zalogowania się do sieci? To zalezy od kilku czynników w tym też od konkretnego routera i systemu na nim. 55s to na ATL 5G czas od od uruchomienia do czasu uzyskania polaczenia z internetem, jesli router jest na stałe podpięty do zasilania to praktycznie połączenie zalezy tylko od ustawionego czasu dzierżawy na routerze.
    A prędkości transmisji DL/UL zależą od kilku czynników, poczawszy od technologii 5G czy LTE, ilości pasm na BTS-ie, sprzetu którym dysponujesz, parametrów sygnału na poszczególnych pasmach oraz ilości klientów korzystajacych w danej chwili z tego samego sektora na BTS-ie razem z toba.
    Na LTE są zauwazalne róznice w porach o duzym obciążeniu sieci przez klientów, na N78 przy 5G gdzie potencjalne osiagi sa bardzo wysokie te spadki prędkości w szczytach internetowych nie są aż tak zauważalne.
    Tak jak pisałem w Play na LTE przy twoim sprzęcie i dostatecznych parametrach sygnału na nim prędkości w agregacji pasm LTE z Piastowskiej z 4 sektora który zapewne moze być obciążony mogą być nizsze w godzinach gdy klienci Play z twojej okolicy korzystają z internetu.
    Sektor ma też 5G3500 N78, jest skierowany na Malichy, wcześniej błednie myslałem ze korzystasz z tego na Grunwaldzką, ten na Malichy dziala z normalną mocą więc N78 dla PLAY powinieneś tez mieć wewnatrz domu na poprawnych parametrach sygnału, dla T-mobile /Orange w Malichach powinien być z BTS-a na A.Krajowej 2/4, sektor z niego na azymut 69 stopni.
    Za nim na Ks.Józefa PLAY ma swój BTS z N78 i sektor na nim na azymut 40 czyli na Szpital w Tworkach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21635734
    Kookosz
    Poziom 4  
    Chodzi mi o czas startu routera 5G i zalogowania się do sieci.
    Jaki może być czas startu routera 5G i zalogowania się do sieci w przypadku routera opartego na Snapdragonie X55?
  • #13 21635772
    matek451
    Poziom 43  
    Start routera i uruchomienie na nim systemu akurat nie zalezy tylko od modemu 5G. Ogólnie to 5G jest u nas w NSA więc połaczenie inicjalizowane jest na LTE a dopiero po tym na 5G N78, na dodatek niewykluczone ze N78 jest z innego BTS-a nisz kotwica LTE i pozostałe pasma LTE w agregacji. O tym decyduje konfiguracja sieci operatora. Ale to tylko część czasu , do tego dochodzi uruchomienie pozostałych funkcji sieciowych na routerze, za to odpowiada soft na routerze, to wszystko widać w logach systemu. Kolega akurat porównał ATL 5G na RoS Mikrotika i MC889A PRO na sofcie ZTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21635774
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2493
    Kookosz napisał:
    Jaki może być czas startu routera 5G i zalogowania się do sieci w przypadku routera opartego na Snapdragonie X55 ?

Taki, że jest nieistotny jeśli zrobisz swoją sieć poprawnie. To nie jest procesor wielozadaniowy, ale procesor komunikacyjny. Ma służyć do transmisji danych a nie do odczytu plików z flash i ich ładowania do systemu. Zresztą co da najszybszy procesor, jeśli flash będzie powolny a nikt innego do routerów stacjonarnych nie daje.
    Szukasz tam, gdzie kompletnie nie ma sensu szukać. Jak samochod traci moc, to należy go gasić i zapalać na drodze. Trzeba szukać samochodu, który najszybciej odpali po zgaszeniu na autostradzie... choć coś mi się zdaje, że chyba inaczej się jednak do sytuacji podchodzi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21635779
    Kookosz
    Poziom 4  
    IC_Current napisał:
    Kookosz napisał:
    ragonie X55 ?

Taki, że jest nieistotny jeśli zrobisz swoją sieć poprawnie.

Jak zrobić sieć poprawnie?

Dodano po 1 [minuty]:

IC_Current napisał:
    Szukasz tam, gdzie kompletnie nie ma sensu szukać.

A gdzie powinienem szukać?
  • #16 21635784
    IC_Current
    Kookosz napisał:
    Jak zrobić sieć poprawnie?

Choćby zastosować anteny kierunkowe, które pozwolą na stabilne połączenie z wybranym nadajnikiem albo urządzenia ODU.
    Po restarcie prawdopodobnie modem łączy się z innym, mniej obciążony nadajnikiem, albo łączy się na wyższym paśmie i masz przyzwoite działanie. Po czasie zmienia sie nadajnik lub pasmo na bardziej zatłoczone i wszystko działa kiepsko.
    W niektórych urzadzeniach można zablokować wybrane pasma (np zatłoczone niskie pasma). Niektóre urządzenia (mała ilość) pozwalają też na manualne blokowanie nadajników.
    Inna sprawa, że w mieście korzysta się z sieci kablowej lub FTTH, a radio tylko kiedy nie ma technicznie innej opcji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21635787
    Kookosz
    Poziom 4  
    Zainstalowanie anteny zew. jest u mnie niemożliwe. ODU też odpada.
    Wiem, że pasma można wskazać w większości routerów ZTE.
    Które urządzenia pozwalają na blokadę nadajników?
  • #18 21635789
    IC_Current
    Kookosz napisał:
    Które urządzenia pozwalają na blokadę nadajników ?

Niektóre ZTE choćby.
    A dlaczego nie łącze stacjonarne, tylko radio?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21635795
    Kookosz
    Poziom 4  
    IC_Current napisał:
    Niektóre ZTE choćby.

A możesz podać konkretne modele?
    IC_Current napisał:
    A dlaczego nie łącze stacjonarne, tylko radio?

Bo to wynajmowane lokum. Niestety innej opcji nie mam.
  • #20 21635802
    IC_Current
    Kookosz napisał:
    możesz podać konkretne modele?

Co do modeli 5G nie podam. Tam ogólnie jest większy problem z pasmem N78, bo nie ma na nim LTE, które zapewnia ruch sygnalizacyjny.
    W Orange NJU masz umowę bezterminową - podłączysz na kilka miesięcy i resztę rezygnujesz w razie potrzeby.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21635807
    Kookosz
    Poziom 4  
    To podaj proszę te, które znasz. Nie musi to być 5G.
  • #22 21635812
    IC_Current
    Kookosz napisał:
    To podaj, proszę te które znasz

Np MC297D.
    Jednak kupować do miasta router bez 5G, kiedy jest dostępne pasmo C, to nie jest dobra inwestycja.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21635827
    Kookosz
    Poziom 4  
    A ten 297d, którego sprawdzałeś, pochodzi z wolnej sprzedaży czy od operatora?
    Masz możliwość sprawdzenia wersji oprogramowania?
  • #24 21635835
    IC_Current
    Z wolnej sprzedaży. Nówki z polskiej dystrybucji były po 350zł w sklepach Terg swego czasu.
    Nie sprawdzę niestety softu. Jest zamontowany u klienta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21635960
    MiG25
    Poziom 23  
    Kookosz napisał:
    Które urządzenia pozwalają na blokadę nadajników?

IC_Current napisał:
    Np MC297D

Akurat mam MF297D z Nordic1_B16 i śmiem twierdzić ,że cell locka tam nie ma...(w sensie w menu... Jest co najwyżej wybór pasm).
    Może dałoby się go zrobić komendami AT, ale to raz ,że trochę wyższa szkoła dostanie się do konsoli ( w tej wersji już jest zahasłowana) , a dwa czy sam modem przyjmie tą komendę ( od MF286D się da ,ale już MF289F mimo ,że komendę akceptuje ,to ją ignoruje)...
  • #26 21635964
    matek451
    Poziom 43  
    Pytanie po co mu blokada PCI.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21635978
    IC_Current
    MiG25 napisał:
    Akurat mam MF297D z Nordic1_B16 i śmiem twierdzić ,że cell locka tam nie ma...(w sensie w menu... Jest co najwyżej wybór pasm).

Pewnie jest jak piszesz na sofcie jaki masz.
    W tamtym była opcja blokowania po PCI.
    Mam też w dyspozycji mobilny MU5120 z softem DB_STDPL. Jest wybór pasm i blokowanie komórek po PCI + EARFCN. Specjalnie zerknąłem.

Dodano po 3 [minuty]:

matek451 napisał:
    Pytanie po co mu blokada PCI

Jeśli jego problemy biorą się ze skakania po pasmach lub sektorach, co by tłumaczyło zachowanie typu jest źle, rozłączę (restart routera) połączenie, wskoczę w "inne", jest dobrze, potem wskoczę "tam" i znowu źle.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21635993
    matek451
    Poziom 43  
    A od kiedy to w Play warto blokować po PCI na LTE, póki co to nie ma żadnych danych aby były podstawy do twierdzenia ze jego problemy są związane ze zmianą sektora. Na B715 korzysta z agregacji 3 pasm pojemnosciowych LTE z 4 sektora na BTS-ie Play Piastowska 4, wewnątrz ma dostateczny RSRP na 2600MHz i bardzo slaby SINR.
    Brak jakichkolwiek testów na telefonie z NetMonster więc zero informacji co tam jest w sąsiadach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21636176
    Kookosz
    Poziom 4  
    Obecnie testuję T-Mobile. Szybciej jest niż w Play.
    W ciągu ostatniego miesiąca raz restarowałem router, bo się net zamulił.
    Mogę podrzucić zrzuty z hmmanager. Czy to wystarczy?

Dodano po 7 [minuty]:

Zrzut ekranu z aplikacji do monitorowania sieci komórkowej LTE+ T-Mobile

• #30 21636269
    matek451
    Poziom 43  
    To 3 sektor z Harcerskiej, LTE2600 jako pasmo podstawowe w agregacji z LTE2100+1800, sygnał dostateczny ale fatalny SINR, lokalizacja zapewne pomiędzy sektorami, podobnie jak w przypadku Play.
    Brak screenów z NetMonster z testów wewnatrz na telefonie 5G na kartach T-mobile i Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy routera ZTE MC888B i jego różnych wersji, które różnią się specyfikacją, kategoriami LTE (kat. 16 vs kat. 19), obsługiwanymi pasmami oraz obecnością gniazda RJ11. Producent nie udostępnia spójnej i pełnej specyfikacji, co powoduje zamieszanie. Wersje MC888B, MC888C i MC888D różnią się m.in. zastosowanym modemem (X55 w wersji C, X62 w B i D) oraz funkcjami. Routery 5G, zwłaszcza oparte na Snapdragonie X55, mają dłuższy czas startu i logowania do sieci, co wynika z inicjalizacji połączenia w trybie NSA (5G z kotwicą LTE) oraz działania oprogramowania routera. W praktyce prędkości i stabilność połączenia zależą od parametrów sygnału, obciążenia BTS, agregacji pasm i konfiguracji operatora. Wiele routerów ZTE pozwala na wybór i blokadę pasm lub sektorów (np. blokada po PCI), co może poprawić stabilność połączenia, choć w sieci Play nie ma jednoznacznych dowodów na skuteczność takiego działania. Wersje używane MC888 mogą mieć problemy z uszkodzeniem radia 5G, dlatego nowsze wersje B i D są bardziej polecane. W dyskusji pojawiły się także porównania do innych modeli ZTE (MC297D, MC889A PRO) oraz Huawei (B715, B315). Problemy z Wi-Fi, np. niskie prędkości na Nintendo Switch, wynikają z ograniczeń samego urządzenia, a nie routera. Podsumowując, wybór wersji MC888 powinien uwzględniać obsługiwane pasma, stabilność oprogramowania i ryzyko uszkodzeń, a także specyfikę sieci operatora i warunki lokalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA