logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki internet LTE i antena do Huawei B535-232 w Białe Błoto, Orange/Play, słaby zasięg

Angelgal 26 Maj 2025 11:09 258 5
REKLAMA
  • #1 21560531
    Angelgal
    Poziom 1  
    Internet LTE w Białym Błocie - jaki kupić sprzęt, antenę, od kogo kartę?
    Cześć, szukam rozwiązania dla internetu w miejscowości Białe Błoto GPS: 51,33193 17,35347. Najbliższa antena jest w Grabownie Wielkim GPS: 51,345278 17,401111. (Orange, Plus, T-Mobile). Lokalni twierdzą, że najlepszy zasięg jest od Orange. Po drodze las i pagórki. Na działce w zasadzie nie mam internetu lub bardzo przerywany, łącznością GSM też problem (raz działa, a raz brak zasięgu). Chciałabym kupić antenę, postawić na szczycie domu i kartę np. z Orange. Pytanie, czy jakakolwiek antena pomoże? (zastanawiam się nad ATK-LOG AALP LYE MiMo 2x2), odległość w prostej linii do nadajnika to koło 5 km. Mam router Huawei B535-232, ale bez anten zewnętrznych i na poziomie gruntu - to prawie brak zasięgu. Jakie testy powinnam zrobić (jaki program), aby w efekcie końcowym mieć internet w domu? Zależy mi na stabilnym łączu, a do tego potrzebowałabym jakieś wzmocnienie dla telefonów w domu.
    Mogę potestować na kartach Play i Orange, na telefonie (Android) lub router i komputerze. Testy mogę zrobić na wysokości max 3 m od gruntu, antena zewnętrzna natomiast wystawałaby na 7 m od gruntu.
    Nie ma możliwości, aby Orange lub inna firma położyła światłowód.
    Co byście poradzili? Czy jest sens szukania rozwiązania w tej lokalizacji?
    AI: Czy możesz podać wyniki testów sygnału LTE (np. poziom sygnału RSRP, SINR, RSRQ, RSSI) wykonanych na routerze lub telefonie (np. za pomocą aplikacji NetMonster, LTE Discovery lub z panelu routera) dla kart Orange i Play – zarówno na poziomie gruntu, jak i na wyższych piętrach lub na zewnątrz?
    Nie - sprawdzę w najbliższych dniach. Jak robiłam testy prędkości, to dla Playa miałam 2,9 Mb/s na 95,1 Kb/s.
    AI: Czy sprawdzałaś, które pasma LTE (np. 800, 1800, 2100, 2600 MHz) są dostępne w Twojej lokalizacji dla Orange i Play, i na których z nich masz najlepszy sygnał? Jeśli tak, to jakie są wyniki?
    Pasma dostępne to 800 i 900.
  • REKLAMA
  • #2 21560616
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5823
    Lokalni nie maja nawet podstawowej wiedzy na ten temat. Dowieszka NetWorks pozwolenie dla T-mobile na maszcie Plusa w Grabownie W. to nędza na LTE800+900 czyli 10+5MHz na pasmach zasięgowych LTE. Na tym maszcie Plus ma swoje LTE1800+900 na 20+5MHz pasma, nieco dalej maszt Play z LTE1800+800 na 15+5MHz.
    Ale odległość to nie wszystko, po drodze lasy a sektory nie zawsze na ciebie, testy na zewnatrz na telefonie Android i screeny z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i ze speedtestów dla kazdego z tych operatorów.
    Lokalizacja nie jest łatwa, ewentualnie stacje bazowe w Dobroszycach z kilkoma pasmami LTE a nawet 5G2600 Plusa. Problemem są azymuty sektorów na nich. Play ma 1 sektor na 40 stopni a 4 na 310 stopni, gorzej z NetWorks i sektor na azymut 60.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21562805
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam.

Jeśli posiada pani modem Huawei B525-232, to polecam zakupić antenę zewnętrzną od Cybertech. Ale z kablami maksymalnie 2 razy 5m. Dłuższe to by była zbyt duża strata sygnału. Osobiście używałem anteny Cybertecha, i naprawdę była dobra. Ze względu na chęć skorzystania z 5G, musiałem zmienić antenę na inną. Poniżej podaję link:

https://www.cybertech.com.pl/p162,antena-dualna-lte-4g-15dbi-mimo-do-huawei-b525-b715.html

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #4 21568261
    radzio_zg
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Proszę zrobić testy na telefonie jak pisze kolega @matek451, on na pewno fachowo doradzi. I nie słuchać tego co napisał (wypocił) kolega wyżej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21568304
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 908
    Antena dobra będzie taka, co się sprawdzi w danej lokalizacji, a nie koniecznie dany producent.
    Uwielbiam tych speców, co nie znając warunków technicznych już określają co zastosować - to nie jest teleporada, gdzie C19 leczono przez telefon.
  • #6 21568326
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    radzio_zg napisał:
    Proszę zrobić testy na telefonie jak pisze kolega @matek451, on na pewno fachowo doradzi. I nie słuchać tego co napisał (wypocił) kolega wyżej.

Nie ma ludzi niezastąpionych, są i mądrzejsi od matek451.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

REKLAMA