logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MikroTik ALT 5G - nowy MikroTik przeznaczony dla 5G.

Anonymous9 28 Maj 2025 10:56 10200 105
  • #2 21562585
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Tak ze 2 lata za późno, na rynku od kilku lat jest już wiele zew. CPE 5G, najpierw na X55, potem na X62 a teraz na X65 czy X72 a ostatnio na X75. Do tego też na T750 i T830 .
    Szkoda ze to tylko na starym Marvelu i port 1000Mb/s czyli taki stuningowany ATL 18, w drugiej połowie 2025 roku port 2.5Gb/s jest standardem w dużo tańszych urządzeniach 5G. Na plus obsługa eSIM i mimo wszystko X65 na [popkładzie.

Rewolucyjny to byłby zew. CPE 5G taki odpowiednik oparty na chipsecie i modemie X75 jak w Chateau 5G R17ax, ale Łotysze mają swoje dość oryginalne pomysły.
    Teraz wewnętrzne routery 5G na X75 z BE7200 to już norma i za około 300$-320$ u my friendów z Chin więc nawet ten wypasiony Chateau 5G R17 tez nie powala WiFi z AX1800.
    Natomiast mnogość modeli jest wręcz masakryczna, wolałbym kilka zew. CPE 5G/LTE i wewnetrznych ale jasno pozycjonowanych poprzez modem, chipset, karty WiFi i porty Ethernet.

To jest moja subiektywna ocena ostatnich działań Mikrotika i ich nowego sprzętu do 5G.
    Moze ci się nie podobać ale nie pisz że to pogarda z mojej strony. Uważam że na publicznych forach opinia oparta o rzeczowe argumenty jest normalną sprawą, co więcej przyczynia się do obiektywnego wyboru sprzętu przez szukajacych właściwego rozwiązania dla siebie.
    Dotyczy to kazdego producenta i modeli sprzętu który oferuje.
    Niestety ale dziwnym trafem kazda uwaga w stronę Mikrotika spotyka się z gwałtowną reakcją określonej społeczności, zaraz zostanę posądzony o tak ostatnio modną mowę nienawiści i wsadzony za to do pierdla bo mam odwagę mieć własne zdanie na temat Mikrotika i jego sprzętu.
    To oczywiście taka dygresja i żart, nie dajmy się zwariować to tylko sprzet wiec wiecej luzu.
    A ja nadal czekam na ATL 5G ale na wypasie na X75 i jakimś nowszym chipsecie os Qualcomma.
    Moze się doczekam bo ostatni krok w dobra stronę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21562603
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    To urządzenie posiada przepustowość radiową na poziomie 5,1 Gbps i wyjście fizyczne 1 Gbps (o ile ten procesor to w ogóle uciągnie). Doskonały produkt, zamykać oczy i brać w ciemno. Produkt tylko dla osób potrzebujących dodatkowych funkcji w oprogramowaniu, czyli jakiś ułamek procenta użytkowników. Wygląda ładnie i kompaktowo, gdyby można było samemu wybrać komponenty do środka to czemu nie.
  • #4 21562800
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    matek451 napisał:
    X65 na pokładzie.

RG520F to nie przypadkiem ciągle X62 ?
  • #5 21562806
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    MiG25 napisał:
    matek451 napisał:
    X65 na pokładzie.

RG520F to nie przypadkiem ciągle X62 ?

Nie to nie jest Qualcomm. To jest Quectel.
  • #6 21562872
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    matek451 napisał:

Rewolucyjny to byłby zew. CPE 5G taki odpowiednik oparty na chipsecie i modemie X75 jak w Chateau 5G R17ax, ale Łotysze mają swoje dość oryginalne pomysły.

Uważam że na publicznych forach opinia oparta o rzeczowe argumenty jest normalną sprawą, co więcej przyczynia się do obiektywnego wyboru sprzętu przez szukajacych właściwego rozwiązania dla siebie.

Bardzo się cieszę, że to napisałeś. Chciałbym Cię prosić o rzeczowe informacje potrzebne do obiektywnego wyboru sprzętu porównujące cechy i funkcję X65 i X75. W czym ten X75 jest taki rewolucyjny lepszy, oczywiście po za tym że "lepszy bo nowszy". Czy w polskich warunkach gdyby wsadzili X75 zamiast X65 to by to działało jakoś szybciej? Internety podpowiadają że oba potrafią zagregować 300Mhz (sub 6ghz) lub 1000Mhz w falach milimetrowych. Ale chyląc czoła przed Twoją przebogatą wiedzą w temacie, chciałbym Cię prosić o rozwinięcie tezy o rewolucyjności czym by to się obiektywnie w praktyce objawiało.

Dodano po 11 [minuty]:

dontonico napisał:
    To urządzenie posiada przepustowość radiową na poziomie 5,1 Gbps i wyjście fizyczne 1 Gbps

Produkt tylko dla potrzebujących funkcjonalności, bo nie ma portu 2.5Gbit, chociaż ilość pasma jaką mają polscy operatorzy w idealnych warunkach na nieobciązonym BTSie pozwala wyciągnąc delikatnie powyżej 1gbit. Dobry, obiektywny argument.
  • #7 21562899
    Anonymous9
    Poziom 11  
    m.jastrzebski napisał:

Uważam że na publicznych forach opinia oparta o rzeczowe argumenty jest normalną sprawą, co więcej przyczynia się do obiektywnego wyboru sprzętu przez szukajacych właściwego rozwiązania dla siebie.

Bardzo się cieszę, że to napisałeś. Chciałbym Cię prosić o rzeczowe informacje potrzebne do obiektywnego wyboru sprzętu porównujące cechy i funkcję X65 i X75. W czym ten X75 jest taki rewolucyjny lepszy, oczywiście po za tym że "lepszy bo nowszy". Czy w polskich warunkach gdyby wsadzili X75 zamiast X65 to by to działało jakoś szybciej? Internety podpowiadają że oba potrafią zagregować 300Mhz (sub 6ghz) lub 1000Mhz w falach milimetrowych. Ale chyląc czoła przed Twoją przebogatą wiedzą w temacie, chciałbym Cię prosić o rozwinięcie tezy o rewolucyjności czym by to się obiektywnie w praktyce objawiało.

Dodano po 11 [minuty]:

dontonico napisał:
    To urządzenie posiada przepustowość radiową na poziomie 5,1 Gbps i wyjście fizyczne 1 Gbps

Produkt tylko dla potrzebujących funkcjonalności, bo nie ma portu 2.5Gbit, chociaż ilość pasma jaką mają polscy operatorzy w idealnych warunkach na nieobciązonym BTSie pozwala wyciągnąc delikatnie powyżej 1gbit. Dobry, obiektywny argument.[/quote]

Szkoda że nie można tutaj napisać prywatnej wiadomości. Bo bym coś w panie m.jastrzebski panu napisał. Jako jedynie z panem, mi się najlepiej rozmawia. Najlepiej mnie pan rozumie.

Dodano po 15 [minuty]:

Anonymous9 napisał:
    m.jastrzebski napisał:

Dodano po 11 [minuty]:

dontonico napisał:

Produkt tylko dla potrzebujących funkcjonalności, bo nie ma portu 2.5Gbit, chociaż ilość pasma jaką mają polscy operatorzy w idealnych warunkach na nieobciązonym BTSie pozwala wyciągnąc delikatnie powyżej 1gbit. Dobry, obiektywny argument.

Szkoda że nie można tutaj napisać prywatnej wiadomości. Bo bym coś w panie m.jastrzebski panu napisał. Jako jedynie z panem, mi się najlepiej rozmawia. Najlepiej mnie pan rozumie.[/quote]

No właśnie ja mam coś zablokowane. Przez kilka dni już nie mogę. Miałem jakiś limit 2 wiadomości, i nic więcej już nie mogę zrobić.
  • #8 21562998
    MiG25
    Poziom 23  
    m.jastrzebski napisał:
    Czy w polskich warunkach gdyby wsadzili X75 zamiast X65 to by to działało jakoś szybciej?

Ja odpowiem ,że na chwilę obecną nie.
    Ale to też nie powód .że Mikrotik użyje starego ( czyli i dużo tańszego ) chipu , i będzie go sprzedawał po cenach ,droższych sprzętów , a wielbiciele marki będą wniebowzięci....
    Jakoś producenci telefonów starają się wkładać najnowsze ( nikt nie dopasowuje sprzętu pod "polskie realia" , i nie robi z klientów głupków...)
    W branży samochodowej Dacia mówi wprost ,że sprzedaje samochody ,które są technologicznie 10-15lat do tyłu , ale nie próbuje robić z tego ideologii i nie próbuje wmawiać ,że ich samochody powinny kosztować tyle samo co "przewaga dzięki technice" ( bo wiadomo czym by się to skończyło , głównie przez brak kultu i wyznawców )
  • #9 21563027
    matek451
    Poziom 43  
    Argument że wystarczy port 1Mb/s kupy sie nie trzyma , w testach na telefonach z X75 lub na nowszych modemach uzytkownicy w agregacji N78 ze 100MHz pasma MIMO4X4 oraz agregacji 4 pasm LTE mieli wyniki na DL na poziomie 1600-1800Mb/s więc nawet jesli na X65 będzie podobnie to jaki widzisz sens zastosowania portu 1 Gb/s ?

Więc ta oszczędność w tej kwestii to wygląda dziwnie, ale jak napisał kolega narzuca sie pytanie czy Marvel 88F3720 da radę, w teorii powinien bo ma w specyfikacji na Ethernet 2.5Gb/s więc tym bardziej dziwi że port jaki zastosowano to 1Gb/s.

A co do X65 czy X75 to proponuję zapoznać się dokładnie ze specyfikacją RG520F i z modemami z serii RG650E czy RG651V.
    Sprzęt oparty na X65 jest juz powoli standardem, na razie Mikrotik jest na papierze i zdjęciach , ma pojawić się wkrótce , napisałem ze byłby rewolucyjny na naszym rynku gdyby miał X75 tak jak Chateau 5g R17 AX bo byłby wtedy pierwszym dostępnym zew. CPE 5G na naszym rynku na X75.
    Byłoby pięknie a tak to mamy odgrzewany kotlet czyli ewolucję LHG 18.

Tak jak napisałem sprzet na X75 juz jest w Chinach, routery wewnetrzne prawie od roku , oczywiście z WiFi 7 a teraz X75 trafił do zew. CPE 5G na tamtejszym rynku.
    ZTE też zapowiedział serię opartą na X75 a do tego produkuje jeszcze te oparte na Mediatek T830 , zapowiadane też na nowszych modemach Mediateka.
    Qualcomm jest bardziej znany ale sam mam kilka sprzetów na Mediatek T750/T830 i to naprawdę dobry sprzet. Ta firma w kwestii modemów 5G i chipsetów oraz kart WiFi zrobiła kolosalny postep.

A co do dyskusji to opierajmy się na tym co jest dostepne od dawna na rynku, żeby wypowiadać się na ten temat warto siegnąć nie tylko po Mikrotiki bo świat na nich się nie kończy.
    Argument ze póki co Mikrotik na RG520F z 1GE wystarczy bo polscy operatorzy nie oferuja prędkości powyzej 1Mb/s słaby, w Europie N78 w wielu krajach jest już od kilku lat, w Polsce od 1,5 roku .
    W tym czasie Mikrotik nie zaoferował użytkownikom w Europie żadnego zew. CPE 5G i to jest fakt.
    Tego nie da się obronić, fakty w tym temacie sa po prostu bezlitosne.
    A na koniec kilka speedtestów wykonanych na telefonach z zaawansowanymi modemami 5G.
    https://www.speedtest.net/result/a/10478928056.png
    https://www.speedtest.net/pl/result/i/6455617022.png
    https://www.speedtest.net/result/a/10218556485.png
    Dlatego rozumiem tych którzy chca mieć podobne osiagi jeśli kupują sprzęt za 1,5-2 tys. Dlaczego więc ograniczać sprzęt z X65 czy nowszymi do 1Gb/s przez port GE?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21563054
    m.jastrzebski
    Jeszcze raz. Bo problemy z czytaniem. Zapomnij na sekundę o tym porcie. Ciebie się pytałem o rewolucyjne róznice.

Jakie rewolucyjne różnice , nowe funkcje pojawiające się w praktycznym użytkowaniu w X75 których nie ma w X65. Co ma X75 czego nie ma X65. To jest bardzo proste pytanie. Odysłasz mnie do specyfikacji, ale Ty musisz miec to w jednym palcu skoro uzywasz określenie rewolucyjne. NIe możesz kilku tych rewolucyjnych róznic wymienić? Będzie działała w PL szybciej, miał niższe pingi, wiecej pasm agregował itd, itp.

I żeby była jasność. Ja za nalepki z nowym numerkiem, "który jest teraz stadnadrdem", nową wersji nie uważam za rewolucyjne, Mnie interesują aspekty funkcjonalne. Prędkośc, agregacja, ilość strumieni mimo, ilośc nosnych w agregacji itp itd. Nowy po to żeby był nowy, który NIC funjkconalnego nowego nie wnosi, to moim zdaniem zwykła głupota i kasa w błoto. Ja rozumiem, że producenci biorą chipset, robią kosmetykę, i wypuszczają to pod nową nazwą żeby lud kupował nowe sprzęty i telefony co rok czy póltora bo mu wmówiono że to jest nowsze i lepsze. Jak napisałeś chciałbym podjąć obiektywną decyzję na podstawie rzetelnych informacji. Mowiłeś że to standard na forum. Podaj proszę te rzetelne infomracje.

Mowa o CPE, bez WiFi. Co by miałby ten ATL X75 czego nie ma ATL X65. Bez złośliwości, prsote informacyjne pytanie dla mnie i dla forum. Port ETH nie siedzi w modemie. Modem gada po PCIe lub USB.
  • #11 21563135
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21563150
    m.jastrzebski
    MiG25 napisał:
    m.jastrzebski napisał:
    Czy w polskich warunkach gdyby wsadzili X75 zamiast X65 to by to działało jakoś szybciej?

Ale to też nie powód .że Mikrotik użyje starego ( czyli i dużo tańszego ) chipu , i będzie go sprzedawał po cenach ,droższych sprzętów , a wielbiciele marki będą wniebowzięci....

Czyli Kupienie mietka ze starszym chipsetem o bardzo dużej funkcjonalności, długoletnim supportem, źle, baran, wielbiciel marki.

Kupowanie sprzętu innych marek "nowszym" więc drozszymi chipsetami choć to NIC dla użytkownika nie zmienia - dobrze.

Zaczynam chyba pomału rozumieć.
  • #13 21563160
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21563177
    Anonymous9
    Poziom 11  
    m.jastrzebski napisał:
    Jeszcze raz. Bo problemy z czytaniem. Zapomnij na sekundę o tym porcie. Ciebie się pytałem o rewolucyjne róznice.

Jakie rewolucyjne różnice , nowe funkcje pojawiające się w praktycznym użytkowaniu w X75 których nie ma w X65. Co ma X75 czego nie ma X65. To jest bardzo proste pytanie. Odysłasz mnie do specyfikacji, ale Ty musisz miec to w jednym palcu skoro uzywasz określenie rewolucyjne. NIe możesz kilku tych rewolucyjnych róznic wymienić? Będzie działała w PL szybciej, miał niższe pingi, wiecej pasm agregował itd, itp.

I żeby była jasność. Ja za nalepki z nowym numerkiem, "który jest teraz stadnadrdem", nową wersji nie uważam za rewolucyjne, Mnie interesują aspekty funkcjonalne. Prędkośc, agregacja, ilość strumieni mimo, ilośc nosnych w agregacji itp itd. Nowy po to żeby był nowy, który NIC funjkconalnego nowego nie wnosi, to moim zdaniem zwykła głupota i kasa w błoto. Ja rozumiem, że producenci biorą chipset, robią kosmetykę, i wypuszczają to pod nową nazwą żeby lud kupował nowe sprzęty i telefony co rok czy póltora bo mu wmówiono że to jest nowsze i lepsze. Jak napisałeś chciałbym podjąć obiektywną decyzję na podstawie rzetelnych informacji. Mowiłeś że to standard na forum. Podaj proszę te rzetelne infomracje.

Mowa o CPE, bez WiFi. Co by miałby ten ATL X75 czego nie ma ATL X65. Bez złośliwości, prsote informacyjne pytanie dla mnie i dla forum. Port ETH nie siedzi w modemie. Modem gada po PCIe lub USB.

Nie ma co. Czekamy aż opowie, o tych modemach. A nawet Qualcomm X80, który przecież też już miał premierę. Te różnice są bardzo istotne.

Dodano po 4 [minuty]:

m.jastrzebski napisał:
    Czyli Kupienie mietka ze starszym chipsetem o bardzo dużej funkcjonalności, długoletnim supportem, źle, baran, wielbiciel marki.

Było kilka razy że miałem jakieś tam problemy. Napisałem do supportu po angielsku, i wszystko mi powiedzieli co i jak. Jakiej użyć komendy. I zadziałało jak należy. Jak dla mnie wsparcie bardzo w porządku.
  • #15 21563496
    MiG25
    Poziom 23  
    m.jastrzebski napisał:
    MiG25 napisał:
    m.jastrzebski napisał:

Kupowanie sprzętu innych marek "nowszym" więc drozszymi chipsetami choć to NIC dla użytkownika nie zmienia - dobrze.

Zaczynam chyba pomału rozumieć.

No w końcu !
    I tu jest cały problem , ja widzę Dacię ( cholernie drogą) ,a Ty uparcie Mercedesa ( i to jeszcze takiego ze starszym silnikiem , bo przecież nowszy niepotrzebny - bo po mieście jeździ się 50km/h ,i bez innych "bajerów " bo też są zbędne , ale za to w cenie z najwyższej półki :) ,bo za jakość ( w przypadku Mikrotika wątpliwą , w senise nie lepszą od innych ) się płaci ).

A na sam koniec , takiego Mercedesa ( ze starymi rozwiązaniami) nowego nie kupisz , więc porównanie do "mietka ze starszym chipsetem" nie na miejscu.
  • #16 21563571
    m.jastrzebski
    MiG25 napisał:

No w końcu !
    I tu jest cały problem , ja widzę Dacię ( cholernie drogą) ,a Ty uparcie Mercedesa ( i to jeszcze takiego ze starszym silnikiem , bo przecież nowszy niepotrzebny - bo po mieście jeździ się 50km/h ,i bez innych "bajerów " bo też są zbędne , ale za to w cenie z najwyższej półki :) ,bo za jakość ( w przypadku Mikrotika wątpliwą , w senise nie lepszą od innych ) się płaci ).

A na sam koniec , takiego Mercedesa ( ze starymi rozwiązaniami) nowego nie kupisz , więc porównanie do "mietka ze starszym chipsetem" nie na miejscu.

No tak, bez samochodowego przykładu nie mogło się obejść, do tego nietrafionego przykładu bo sam przyznałś że pod względem osiągów i funkcji dostepnych dla użyszkodnika, to jest nierozróznialne (stary chipset vs nowszy).

Ja ciągle czekam na jakieś przykłady rewolucyjnych róznic pomiędzy chipsetem X65 a X75. Bez przykładów samochodowych. Nie chce się tłuc o wyższość śwai jednych nad drugimi bo mam to gdzies i nie jestem zainteresowany ciągnięciem tego wątku.
    Ale jak ktoś uzywa okreslenia o rewolucyjnych róznicach a jednocześnie pisze o obiektywizmie i dyskutowanie na podsawie faktów, to przyzwoitość nakazuje te fakty wymienic, żeby nie podkopywać swojej wiarygodności i kompetencji.
  • #17 21563575
    MiG25
    Poziom 23  
    Równie dobrze mogę mówić ,że "sam przyznałeś" ,że wolisz jeździć Dacią w cenie Mercedesa ,niż prawdziwym Mercedesem , bo nie widzisz różnic.
  • #18 21563582
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Rewolucyjnych nie ma. Od razu dodam, że ja na X65 nie narzekałem.

X75 to chipset pośredni między 5G a 6G, tzw. 5G 2.0 (3GPP 5G Rel. 18).

W Polsce to na razie jedyny jego plus to zużycie energii o 1/4 niższe od X65. Ponadto potrafi on łączyć łączność 5G z połączeniami satelitarnymi (w Polsce wkrótce jednynie SAT SOS). Oraz pozwala agregować połączenia mikrofalowe z MIMO na wysokich bandach 5G, no to chyba tylko w jednym laboratorium Orange w Warszawie.

Nadal nie rozumiem dlaczego nie ma tam portu 2,5G lub 10G. To, że Polska jest opóźniona przez polityków o kilka lat, to nie znaczy, że nie nadrobi. Orange ma ukończone 70% przekładki na sieć SA. Wyłączane są pasma 3G i 5G2100 by wraz z 5G700 wystartować z SA.

Wypuszczają "nowy" model, który na starcie jest opóźniony o 2-3 lata. I do tego obcinają pasmo ETH. Czyli za 2 lata wymień na nowy...

Oczywiście doceniam funkcje RoS, tylko nadal przeciętny użytkownik ma tylko z tym problem. Polecam post z dzisiaj, człowieka który nawet nie wie jak dotrzeć do ustawień APN. Chociaż tu inni producenci też mogliby ogarnąć to lepiej.
  • #20 21563611
    m.jastrzebski
    dontonico napisał:
    Dziękuje za potwierdzenie, choć nie od Ciebie się go spodziewałem.
    Podsumowując: kupujac dzisiaj router 5G marki XYZ z chipsetem X75 zamiast X65 nie odczujemy róznicy w żadnym aspekcie użytkowym.
    Dodatkowo przy spodziewanej prędkości rozwoju sieci 5G, w szczególności fal milimetrowych raczej ich nie odczujemy - bo Router sie fizycznie zużyje wcześniej niż fale milimetrowe trafią pod strzechy.
    Abstrahując od tego że przecież "najnowsze" wypada mieć średnio co 2 lata!!

Pozostaje jedynie bezcenna świadomość że oto jeździmy "mercedesem" i mamy najnowsze.

To powyższe jest dla mnie, cytat, "opinia oparta o rzeczowe argumenty".
  • #21 21563635
    MiG25
    Poziom 23  
    Lepsza taka świadomość " że jeździmy mercedesem" , niż nieświadomość ,że jeździmy Dacią ale w cenie Mercedesa...
  • #22 21563646
    Anonymous9
    Poziom 11  
    m.jastrzebski napisał:
    Dziękuje za potwierdzenie, choć nie od Ciebie się go spodziewałem.
    Podsumowując: kupujac dzisiaj router 5G marki XYZ z chipsetem X75 zamiast X65 nie odczujemy róznicy w żadnym aspekcie użytkowym.
    Dodatkowo przy spodziewanej prędkości rozwoju sieci 5G, w szczególności fal milimetrowych raczej ich nie odczujemy - bo Router sie fizycznie zużyje wcześniej niż fale milimetrowe trafią pod strzechy.
    Abstrahując od tego że przecież "najnowsze" wypada mieć średnio co 2 lata!!

Pozostaje jedynie bezcenna świadomość że oto jeździmy "mercedesem" i mamy najnowsze.

To powyższe jest dla mnie, cytat, "opinia oparta o rzeczowe argumenty".[/quote]

Chciałem panu odpowiedzieć że napisali błędnie na temat X75. Ponieważ łączność satelitarna posiada dopiero Qualcomm X80. Ze spokojem sobie czekamy na recenzję w moim nowym wątku. 🙂
  • #23 21563648
    m.jastrzebski
    MiG25 napisał:
    Lepsza taka świadomość " że jeździmy mercedesem" , niż nieświadomość ,że jeździmy Dacią ale w cenie Mercedesa...

Wolny kraj. Ja świadomie wybieram funkcjonalność, realne potrzeby i osiągi, a nie gadżeciarswo i leczenie kompleksów.

Dla mnie wątek wyczerpany, choć bardzo poczucający, zwłaszcza w kwestii jakości "profesjonalnych porad opartych na rzeczowych argumentach".

Zdrowia i wysokich modulacji.
  • #24 21563649
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    @MiG25 A ja jeżdżę nadal na modemie E3372. To w kategoriach samochodowych co to by było? P 70 czy co innego?
  • #25 21563678
    MiG25
    Poziom 23  
    Ale problemem nie jest kto czym jeździ , tylko w jakiej cenie to kupuje.
    Jak byś kupił tego E3372 za te 1300PLN ,i to jeszcze w roku bieżącym 2025 , i się jeszcze chwalił tym wszem i wobec ,no to kim byś był....
    Niech ten ALT 5G kosztuje te 600-700PLN ( czyli tyle ile konkurencja ) i nie miałbym z tym problemu , a nie jest w cenie MC889A PRO...

Mikrotik wypuszcza przestażały tchnologicznie sprzęt , a ludzie i tak zachwyceni , i będą za to tyle płacić bo jest "funkcjonalny"....
    Ciekawe jak "funkcjonalny" jak i tak to będzie na zewnątrz ,a w środku do sieci i tak kolejny router ( choćby do wifi) , więc ta właśnie "jego funkcjonalność" to jest niepotrzebny bajer ( i może właśnie może za niego Mikrotik każe za niego płacić , za coś co jest niepotrzebne dla CPE).
  • #26 21563699
    m.jastrzebski
    MiG25 napisał:

Ciekawe jak "funkcjonalny" jak i tak to będzie na zewnątrz ,a w środku do sieci i tak kolejny router ( choćby do wifi) , więc ta właśnie "jego funkcjonalność" to jest niepotrzebny bajer ( i może właśnie może za niego Mikrotik każe za niego płacić , za coś co jest niepotrzebne dla CPE).

@Erbit. Miałeś racje! Nie mają pojęcia, choć w życiu bym nie podejrzewał że aż tak :-(
  • #27 21563730
    MiG25
    Poziom 23  
    No to teraz Ty napisz , co takiego ma ten ALT 5G z tych użytecznych "funkcjonalności" , które inny CPE by nie miał , i oczywiście nie byłyby "gadżeciarstwem i leczeniem kompleksów" :)

Bo mi CPE potrzebne jest w trybie bridge , i liczy się tylko prędkość połączenia. ( Resztę funkcjonalności ) które mi są potrzebne zrobię na routerze z OpenWRT.
  • #28 21563744
    matek451
    Poziom 43  
    Tak pojęcie to maja tylko uzytkownicy Mikrotika, a co do faktów i róznic między X65 i X75 to informacje są na stronach producenta, powszechnie dostępnych więc kazdy moze się z nimi zapoznać.
    Nie widzę potrzeby kopiowania tego tutaj
    Rewolucyjny to w odniesieniu do produktów Mikrotika w odniesieniu do ich CPE ,pokazcie jakiś oparty o najnowsze chipset, port Ethernet i modem bo nigdy niewypuścił sprzętu który spełniałby te warunki w tym segmencie rynku.
    Tak trudno zrozumieć okreslenie rewolucyjnej zmiany w odniesieniu do tej firmy.
    Póki co to nie ma nawet tego przerobionego na 5G ATL -a a miłośnicy już się jarają jak małe dzieci.

A tak przy okazji @Erbit, @m.jastrzębski mała uwaga, teksty typu " To są wypowiedzi ludzi, którzy chyba nawet nie wiedzą czym jest VLAN i dziwię się, że masz ochotę z nimi dyskutować." kierowane w kierunku innych pokazuje wasz prawdziwy poziom oraz idealnie udowadnia że okreslenie Was wyznawcami kultu Łotyszy jest jak najbardziej na miejscu.
    Macie się za skończone madrości bo nauczyliście się działać na RoS Mikrotika, tylko to system na który nie macie żadnego wpływu i wbrew tych waszych peanów o nim tez czasami niedoskonały.
    Płacicie za niego kupę kasy i zaklinacie rzeczywistość.
    Wasz dorobek w tej kwestii jest cieniutki w porównaniu do kolego@MiG25 , ale skąd wy o tym możecie wiedzieć.
    Kpiny z gościa za którym graty moglibyśćie nosić są nie na miejscu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21563765
    Anonymous9
    Poziom 11  
    m.jastrzebski napisał:
    MiG25 napisał:

@Erbit. Miałeś racje! Nie mają pojęcia, choć w życiu bym nie podejrzewał że aż tak :-(

Dokładnie! W samo sedno! Tak samo uważam. Ja póki co nadal jadę na LTE12. I dla mnie wystarcza. Interesuje się też tematem lotnictwa. By zobaczyli jakie tam siedzą procesory. 😉

Dodano po 27 [minuty]:

I jeszcze jedna bardzo ważna kwestia dla mnie jeśli chodzi o te porty GE. O których tak gadali czy 1gbps czy 2.5gbps. Co z tego że będzie 2.5 jak jest kompletnie nie ekranowany. A w takim Mikrotiku jest już port GE, ekranowany tak jak należy. I to ma dla mnie ogromne znaczenie. A tak na marginesie kto wie czy rzeczywiście te 2.5 tam jest. To ze w komputerze pokaże prędkość 2.5, nie oznacza że tyle będzie realnie.
  • #30 21563808
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nowego urządzenia MikroTik ALT 5G R16, pierwszego zewnętrznego CPE 5G tej marki, które pojawiło się na rynku w połowie 2025 roku. Urządzenie wyposażone jest w modem Quectel RG520F oparty na chipsecie Qualcomm X65, obsługującym agregację pasm 5G NSA i SA oraz LTE fallback. Główną krytyką jest zastosowanie portu Ethernet 1 Gb/s zamiast standardowego już 2,5 Gb/s, co ogranicza maksymalną przepustowość, mimo że modem i sieci operatorów pozwalają na transfery powyżej 1 Gb/s. Dyskutowano o różnicach między chipsetami X65 a nowszym X75, który oferuje mniejsze zużycie energii i wsparcie dla 5G Rel. 18, ale w praktyce w polskich warunkach nie przynosi rewolucyjnych korzyści. Wątpliwości budzi także stosowanie pasywnego PoE 24V zamiast standardowego IEEE 802.3af/at, choć ostatecznie potwierdzono zgodność z tym standardem. Użytkownicy podkreślają, że RouterOS oferuje zaawansowane funkcje i konfiguracje, ale jest skomplikowany dla przeciętnego użytkownika. W dyskusji pojawiły się porównania do konkurencyjnych urządzeń, takich jak ZTE MC889A PRO, Huawei B222s-42, UniFi 5G Max Outdoor (X62), a także rozwiązania DIY z modemami Quectel RM551E (X75) i RM520 (X62). Zwrócono uwagę na znaczenie anten o wysokim zysku (np. 16 dBi) oraz na realne testy prędkości i jakości sygnału w różnych lokalizacjach i pasmach (N78, N28, LTE). Użytkownicy oczekują rzetelnych testów i rozsądnej ceny urządzenia, a także podkreślają, że obecny model MikroTik ALT 5G jest dobrym początkiem, ale wymaga ulepszeń, zwłaszcza w zakresie portu Ethernet i wsparcia dla nowszych chipsetów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA