logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE i antena do T-Mobile w lesie? (Karczmy, Zwierzyniec, Drużbice)

Ave...JA 29 Maj 2025 22:57 399 6
REKLAMA
  • #1 21564322
    Ave...JA
    Poziom 9  
    Moja lokalizacja

https://www.google.com/maps/@51.5115585,19.30...amp;g_ep=EgoyMDI1MDUyNy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Lista najbliższych stacji BTS

https://beta.btsearch.pl/?dataSource=location...495935%2C19.34442&zoom=13#google_vignette

Witam

Potrzebuje by ktoś doradził mi jaki dobrać router ( z separacją częstotliwości lub nie ) i jaką antenę wzmacniającą sygnał po to by mieć maksymalne zyski z Internetu mieć ponieważ aktualnie działa mi Internet dosyć kiepsko często gubi zasięg. Aktualnie mam abonament w T-mobile i przez ponad rok muszę trzymać się go.

Podsyłam mapkę z położeniem BTS-ów którą zrobiłem i mniej więcej odległości do nich. Muszę dodać że wszędzie dokoła niestety mam lasy z 150-200 metrów od budynku.

Mapa z zaznaczonymi masztami BTS w okolicy, wskazującymi odległości 3 km, 4 km, 6 km i 10 km od wybranej lokalizacji.
    Plus pomiary z poszczególnych BTS-ów z NetMonstera dla T-Mobile.

T-Mobile Karczmy
    Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej sygnał LTE T-Mobile, prezentujący wskaźniki jakości połączenia, takie jak RSSI, RSRP, RSRQ, SNR i TA.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący listę połączeń sieciowych T-Mobile z różnymi pasmami 4G i 2G oraz szczegółami komórek BTS.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający szczegóły sygnału T-Mobile 2G na paśmie 900 MHz.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający parametry połączenia LTE 2100 MHz sieci T-Mobile z BTS Karczmy.
    Zrzut ekranu z aplikacji speedtest.pl z wynikiem testu internetu w sieci T-Mobile na smartfonie.
    T-Mobile Zwierzyniec
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster prezentujący listę połączeń z różnymi częstotliwościami i stacjami BTS sieci T-Mobile, głównie Zwierzyniec, z pasmami 900, 1800 i 2100 MHz.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster prezentujący parametry sygnału LTE T-Mobile 4G 2100 dla stacji bazowej Zwierzyniec, z wykresami RSSI, RSRP, RSRQ, SNR i TA.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry połączenia LTE 2100 T-Mobile z nadajnika Zwierzyniec, z danymi sygnału i identyfikatorami komórki.
    Zrzut ekranu aplikacji NetMonster pokazujący szczegółowe parametry sygnału LTE 2100 MHz T-Mobile, w tym wartości RSRP, RSRQ, oraz SNR.
    Zrzut ekranu z wynikiem testu prędkości internetu dla T-Mobile Polska: pobieranie 15,04 Mb/s, wysyłanie 1,03 Mb/s, ping 22 ms.
    T-Mobile Drużbice
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci LTE T-Mobile na paśmie 2600 MHz z lokalizacji Drużbice; widoczne są wskaźniki sygnału i informacje techniczne.
    Zrzut ekranu z aplikacji speedtest.pl pokazujący wyniki testu prędkości Internetu T-Mobile: ping 29 ms, pobieranie 80,75 Mb/s, wysyłanie 29,56 Mb/s.
    DOM(Pawłowa) grunt
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający szczegółowe parametry sygnału LTE 900 MHz dla stacji T-Mobile Drużbice.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z pomiarami sygnału LTE 900 T-Mobile Drużbice, pokazujący parametry techniczne sygnału z kilku komórek.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający szczegóły połączenia LTE 900 w sieci T-Mobile z niskim poziomem sygnału.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegóły sygnału LTE T-Mobile na paśmie 900 MHz, z bardzo słabymi parametrami jakości sygnału.
    Zrzut ekranu z aplikacji SpeedTest.pl pokazujący wyniki testu prędkości Internetu z siecią T-Mobile — pobieranie 2,02 Mb/s, wysyłanie 0,43 Mb/s, ping 35 ms.

Jutro porobię testy z pozostałymi sieciami czyli PLUS; ORANGE; PLAY ponieważ docelowo będe szukał jak najlepszego internetu, ale aktualnie jestem skazany naa T-Mobile.

AI: Jaki obecnie używasz router i antenę (marka, model)? Czy antena jest zewnętrzna czy wewnętrzna i jak jest zamontowana?
    TL MR 150
  • REKLAMA
  • #2 21565225
    Ave...JA
    Poziom 9  
    Uzupełniam dane o sieci:

PLAY

PLAY Karczmy
    Zrzut ekranu aplikacji pokazującej listę komórek sieci komórkowych, ich technologie (2G, 3G, 4G), identyfikatory i lokalizacje (np. Play Karczmy, plus Drużbice).
    Ekran smartfona z aplikacją pokazującą parametry sieci Play 4G w lokalizacji Karczmy: RSRP, RSRQ, SNR i TA.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci Play 4G LTE 2100 dla lokalizacji Karczmy.
    Wynik testu prędkości internetu mobilnego z sieci Play Mobile, z pingiem 19 ms, pobieraniem 82,31 Mb/s i wysyłaniem 38,47 Mb/s.

Play Drużbice

Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący listę dostępnych sieci komórkowych oraz parametry techniczne dla lokalizacji Drużbice.
    Zrzut ekranu aplikacji mobilnej pokazujący parametry sygnału sieci Play 4G w lokalizacji Drużbice.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej parametry sieci komórkowej Play LTE 2100 w lokalizacji Drużbice.
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu na stronie SpeedTest.pl z sieci Play Mobile, pokazujący ping 20 ms, pobieranie 37,32 Mb/s i wysyłanie 22,52 Mb/s.

PLAY Pawłowa
    Ekran smartfona z aplikacją pokazującą parametry sieci Play 4G 800 MHz w lokalizacji Karczmy.
    Zrzut ekranu z aplikacji wyświetlającej listę znalezionych sieci komórkowych, z informacjami o typie, pasmach i operatorze (Play, Orange).
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegóły połączenia Play 4G LTE 1800 dla lokalizacji Karczmy.
    Zrzut ekranu wyniku testu prędkości internetu w sieci Play Mobile; ping 25 ms, pobieranie 7.34 Mb/s, wysyłanie 0.98 Mb/s.

ORANGE

ORANGE Karczmy
    Ekran aplikacji prezentujący parametry sieci Orange 4G na paśmie 800 MHz, z wykresami RSRP, RSRQ, SNR i TA.
    Zrzut ekranu aplikacji monitorującej sieć komórkową Orange 4G LTE 800 z danymi technicznymi stacji bazowej.
    Wynik testu prędkości Internetu z serwisu SpeedTest.pl, pokazujący ping 18 ms, pobieranie 42,65 Mb/s i wysyłanie 17,01 Mb/s dla operatora Orange Mobile.

ORANGE ZWIERZYNIEC
    Zrzut ekranu z aplikacji do analizy sieci komórkowych, prezentujący listę wykrytych komórek i ich parametry.
    Ekran aplikacji z danymi sygnału sieci Orange 4G 2100, pokazujący wykresy RSRP, RSRQ, SNR i TA.
    Zrzut ekranu z aplikacji mobilnej pokazujący szczegóły połączenia 4G LTE sieci Orange na częstotliwości 2100 MHz.
    Zrzut ekranu wyniku testu prędkości internetu dla Orange Mobile z czasem, pingiem, pobieraniem i wysyłaniem.

ORANGE Drużbice

Zrzut ekranu aplikacji pokazujący szczegóły komórki sieci Orange 4G LTE 2600 w Drużbicach, w tym parametry techniczne jak RSRP, RSRQ i SNR.
    Zrzut ekranu aplikacji monitorującej sieć 4G Orange z wykresami parametrów sygnału: RSRP, RSRQ, SNR i TA.
    Zrzut ekranu aplikacji z danymi technicznymi nadajnika 4G Orange na paśmie LTE 2600.
    Zrzut ekranu aplikacji pokazujący listę komórek 4G z informacjami o paśmie, identyfikatorach i czasie.
    Wynik testu prędkości internetu Orange Mobile z wynikiem pobierania 60,07 Mb/s i wysyłania 39,74 Mb/s.

ORANGE Pawłowa

Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej pokazujący parametry sygnału 4G LTE Orange 800 MHz.
    Zrzut ekranu przedstawiający szczegóły połączenia LTE 800 MHz sieci Orange, w tym siłę sygnału, parametry techniczne i dostępne pasma radiowe.
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej Orange, pokazujący szczegóły połączenia LTE 800 MHz.
    Zrzut ekranu aplikacji z danymi technicznymi sieci LTE Orange, pokazujący parametry komórki i wykorzystywane pasma.
    Zrzut ekranu z wynikiem testu prędkości internetu Orange Mobile pokazujący ping 28 ms, pobieranie 2,96 Mb/s i wysyłanie 4,90 Mb/s.
  • REKLAMA
  • #3 21565549
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    W przypadku operatorów NetWorks czyli Orange/T-mobile w poblizu są 3 stacje bazowe Zwierzyniec, Brzezie-Druzbice i Karczmy, wszystkie maja LTE2100+180+800/900 i pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100. Problemem są azymuty anten na nich. Zwierzyniec ma 2 sektor na 190 stopni a 3 na 290 stopni, ty jestes na skaju tego 3. Brzezie świeci 3 sektorem na azymut 240 a 1 na 20 stopni czyli w zupełnie innych kierunkach niz twoja lokalizacja.
    Karczmy mają sektor na południe czyli 180 stopni czyli jestes tez na jego skraju.
    Play w Karczmach ma LTE2100+1800 +800 , 2 sektor na 120 stopni a 3 na 240. Play ma pozwolenie w Patoku, trzeba sprawdzić co z nim, jesli powstanie ta stacja bazowa to rozwiąze problem z zasięgiem u ciebie. Kolejne jest w Bujnach. Wszyscy operatorzy maja stacje bazowe w Zelowie.
    W testach jedynie PLAY u ciebie ma zasięg na pasmie pojemnościowym LTE1800, sygnał słaby ale bez dramatu. Orange/T-mobile to nędza na LTE900/800 z Karczm/Zwierzyńca i bardzo słabe parametry sygnału.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21565886
    Ave...JA
    Poziom 9  
    Oki, rozumiem. A jakiś zestaw router plus antena, by wzmocnić sygnał, co polecisz?
  • REKLAMA
  • #5 21567583
    matek451
    Poziom 43  
    Próbowałbym Play, opcja budzetowa to https://allegro.pl/oferta/nokia-4g05-b-router...antena-zewnetrzna-agregacja-300mb-13830823421 do agregacji LTE2100+1800 z Karczm, jest zawsze możliwość zwrotu bo zakup on line.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21567714
    Ave...JA
    Poziom 9  
    Tzn. powiem tak: ma działać i nie musi być aż tak opcja budżetowa.
  • #7 21568370
    matek451
    Poziom 43  
    Do Play z LTE2100+1800 spokojnie wystarczy ten zew. CPE LTE od Nokii, on ogólnie agreguje 3 pasma LTE , w Play na BTS-ie są LTE2100+1800+800 ale LTE800 Play bez znaczenia bo ma tylko 5MHz szerokości, z załozenia więc wolne a duzy zasięg i nadmiar klientów na nim skutkuje DL po kilka Mb/s więc niewiele wnosi do agregacji.
    Dlatego skupiamy się na LTE2100+1800 bo to razem 30MHz pasma(15+15).
    W Orange T-mobile stacje z LTE2100+1800+800 czyli 35MHz pasma bo to 15+10+10MHz, LTE900 bez znaczenia bo tez na 5MHz pasma . LTE800 zasięgowe też zapewne w takich warunkach obciązone więc stawiamy na pasma LTE2100+1800, na nich jest tez pseudo 5G N1 na 2100MHz w agregacji z LTE1800+800/900 ale dziala z reguły podobnie do LTE2100+1800+800/900. Można inwestować w zew. CPE 5G ale ten sprzęt ma anteny kierunkowe dedykowane na 3.5GHz o duzym zysku, te na 800/1800/2100MHz są dookólne a zysk duzo mniejszy niz w tej Noki Fastmile 4G, ona ma anteny o zysku około 10dBi na 1800-2100MHz.
    Alternatywą dla niej jest router LTE z agregacją 2/3/4 pasm LTE w QAM256 i zew. antena kierunkowa Dual LTE1800-2100MHz jeśli chcesz korzystać z agregacji pasm LTE.
    W linku jest zestaw z routerem wew. D-linka ale można kupić samą Nokię Fastmile 4G i do niej zastosować dowolny router wewnętrzny, to juz kwestia wyboru, potrzeb, budzetu.
    Nokia jest jedynie bramą do internetu, moze pracować jako router albo w trybie Bridge z dowolnym routerem po WAN.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W lokalizacji otoczonej lasami (Karczmy, Zwierzyniec, Drużbice) użytkownik ma problemy z jakością internetu LTE w sieci T-Mobile, która korzysta z pasm LTE 2100, 1800, 800 i 900 MHz oraz DSS 5G N1 na 2100 MHz. Analiza azymutów sektorów BTS wskazuje, że użytkownik znajduje się na skraju zasięgu sektorów stacji bazowych Orange/T-Mobile, co powoduje słaby sygnał i niestabilność połączenia. Operator Play oferuje lepszy zasięg na paśmie LTE 1800 MHz, choć sygnał jest słaby, ale stabilniejszy. Zalecane jest użycie routera z agregacją pasm LTE 2100 i 1800 MHz, np. zewnętrznego CPE LTE Nokii, który agreguje trzy pasma LTE i posiada anteny o zysku około 10 dBi na 1800-2100 MHz, co zapewnia lepszą jakość i stabilność połączenia. LTE 800 MHz w Play jest mało efektywne ze względu na wąskie pasmo 5 MHz i duże obciążenie. Inwestycja w router 5G z antenami kierunkowymi na 3,5 GHz jest mniej opłacalna, gdyż sygnał 5G w tej lokalizacji jest ograniczony i anteny na niższe pasma mają mniejszy zysk. Wskazano model Nokia 4G05 jako dobry kompromis między ceną a funkcjonalnością, z możliwością zwrotu przy zakupie online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA