Witam, zrobiłem do swojego Ogara 200 (silnik Jawy) zapłon AC-CDI. Zamontowałem impulsator i dorobiłem wyzwalacz z kawałka blachy. Do oryginalnej cewki zapłonowej, która daje ok. 6V podpiąłem uzwojenie wtórne transformatora 230/12V. Na uzwojeniu pierwotny w zależności od mocy kopnięcia otrzymuje 60-120V~, które idzie na moduł. Impulsator daje ok. 0,2V~. Oto schemat modułu
. Dałem tyrystor BT151/500R i zamiast diod D1 i D3 1N5408. Podłączyłem to wszystko w ten sposób
. Bez podpiętej cewki butelkowej (WN) na wyjściu modułu otrzymuje napięcie, niestety po podpięciu cewki moduł siada. Znika napięcie na wyjściu. Po wymianie tyrystora znów się pojawia, a po podpięciu cewki znowu znika. Co może być powodem?
Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:
Podłączyłem teraz moduł od 4t, który na pewno działa. Za modułem bez podpiętej cewki WN jest 10-20V czyli chyba dobrze. Gdy podpinam cewkę WN bez różnicy czy ze świecą czy nie to napięcie znika. Jak ją odepnę to znowu wraca (woim module wtedy palił się tyrystor). Transformator nie może dać wystarczającego prądu?
Dodano po 17 [minuty]:
Cewka WN chińska ma 0,4Ω, a stara butelkowa 2,5Ω i może trafo nie daje wystarczającego prądu, aby zasilić tą cewkę. Można w internecie wyczytać jak robią te zapłony właśnie z transformatorami 12/230, więc powinno działać .
Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:
Podłączyłem teraz moduł od 4t, który na pewno działa. Za modułem bez podpiętej cewki WN jest 10-20V czyli chyba dobrze. Gdy podpinam cewkę WN bez różnicy czy ze świecą czy nie to napięcie znika. Jak ją odepnę to znowu wraca (woim module wtedy palił się tyrystor). Transformator nie może dać wystarczającego prądu?
Dodano po 17 [minuty]:
Cewka WN chińska ma 0,4Ω, a stara butelkowa 2,5Ω i może trafo nie daje wystarczającego prądu, aby zasilić tą cewkę. Można w internecie wyczytać jak robią te zapłony właśnie z transformatorami 12/230, więc powinno działać .