logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować CD4013, żeby przełączał STAN tylko przy zmianie stanu z LOW na HIGH na inpucie?

jakubprazmowskibox 30 Maj 2025 21:09 411 12
REKLAMA
  • #1 21565169
    jakubprazmowskibox
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    CD4013 Flip-Flop na warsztat! Ale najpierw małe pytanko. Muszę rozdzielić sygnał z CD4060 z jednego pinu (1Hz) na CD4013 i CD4026. Czy tam ten 1mA wystarczy na to żeby logika się rozeszła pomiędzy dwie inne kości z rodziny CD? Mam nadzieje, że tak. A potem z tego Flip-Flopa mogę to bezpośrednio na mały głośniczek puścić żeby tykało, czy też może lepiej wzmocnić sygnał tranzystorem albo jeszcze w jakiś inny sposób? Dziękuje za pomoc jak zwykle.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21565305
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Ocena: 102
    Wszystkie te układy, które wymieniłeś, są układami CMOS. One się charakteryzują bardzo małym poborem prądu na wejściach, więc pojedyncze wyjście można bez problemu obciążyć wieloma innymi układami. Nie pamiętam jaka jest maksymalna dopuszczalna liczba (ale to też zależy jeszcze od konkretnego układu), ale to jest znacznie powyżej dziesięciu (i jest głównie ograniczona pojemnością wejść). Więc te dwa układy możesz spokojnie podłączyć.
  • Pomocny post
    #3 21565343
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 255
    Na głośniczek może być troszkę mały prąd wyjściowy więc tu warto by dać tranzystor.
    Układ taki sam jak do sterowania cewką przekaźnika.
    Nawet Buzzer z tzw. aktywnym generatorem do popiskiwania pobiera do 30mA więc
    też wyjście układu prądowo nie da rady.
    Wyjście w stanie wysokim prąd wyjściowy ok. 10mA.
    Przy okazji prąd wejściowy (Input Current) wejścia układu to do 20 mikroamper.
  • Pomocny post
    #4 21565413
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6077
    Dzielnik przez 2:
    Schemat układu dzielnika częstotliwości przez dwa z wykorzystaniem układu CMOS 4013.

Wyjście CMOS może wysterować bardzo dużo wejść CMOS, bo te nie pobierają prądu. Jednak wydajność prądowa wyjścia CMOS jest mała i jak ktoś je obciąży LEDem jak na poniższym rysunku to napięcie może spaść na tyle że inne wejście CMOS nie zadziała poprawnie.
    Przykład takiego wadliwego układu.
    Schemat układu cyfrowego z bramkami logicznymi, rezystorami i dwoma diodami LED podłączonymi przez rezystory 330Ω.
    Schemat układu z przerzutnikiem D oraz dwoma diodami LED połączonymi przez rezystory; jedna linia połączeń oznaczona na czerwono.
    Jak się uprzeć to można tak zrobić ale trzeba dawać duże rezystory do LED po kilka kiloomów więc świecenie będzie słabe.
    Z wyjścia CMOS które nie ma połączeń z wejściami można wysterować LEDa z większym prądem. W amatorskim układzie niezawodność nie jest priorytetem i można zaakceptować że będzie przeciążone przykładowo do 10mA .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21565546
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    CD 4013 ma 8 "inputów". Może napisałbyś, o który chodzi?
    Albo, lepiej, zacznij w końcu rysować. Nie wiem, czy to pomoże, ale zaszkodzić nie powinno, bo z pisaniny w wielu tematach o tym sanym ( @gulson - wszystkie mody mają urlop?) zrobił się już taki bajzel, że nawet sztuczna inteligencja zaczęła pić z rozpaczy.
  • Pomocny post
    #6 21565552
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    jakubprazmowskibox napisał:
    Muszę rozdzielić sygnał z CD4060 z jednego pinu (1Hz) na CD4013 i CD4026

Przeczytaj notę katalogową.

Kolejne dwa układy CMOS, nie zrobią "poważnego" obciążenia.
  • #7 21566126
    jakubprazmowskibox
    Poziom 3  
    Ok. Najpierw zdobędę 4013 a potem będę czytał instrukcje do niego. Dzięki za pomoc. Rozumiem że między sobą rodzina CD dobrze się miewa. Problem się robi tylko jak poza nią robi się jakieś większe obciążenie. Aha. No to tranzystorek powinien wystarczyć albo przekaźnik. W sumie ta cała elektronika nie jest jakoś bardzo skomplikowana. ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21566130
    ArturAVS
    Moderator
    rodzina CD

To CMOS 40xxx. Uważaj na ładunki statyczne.
  • Pomocny post
    #9 21566178
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    No to tranzystorek powinien wystarczyć albo przekaźnik.
    Jak przekaźnik to z tranzystorem.
    W sumie ta cała elektronika nie jest jakoś bardzo skomplikowana.
    Elektronika cyfrowa jest jak składanie z klocków.
  • #10 21567212
    jakubprazmowskibox
    Poziom 3  
    Przepraszam co to znaczy, że mam uważać na ładunku statyczne. Tj. żeby nie dotykać naelektryzowanym paluchem?
  • REKLAMA
  • #11 21567215
    ArturAVS
    Moderator
    Tj. żeby nie dotykać naelektryzowanym paluchem?

Tak. Układy w technologii CMOS są na to bardzo czułe. Co prawda nowe wypusty są teoretycznie zabezpieczone przed ESD, ale jednak lepiej dmuchać na zimne.
  • #12 21567241
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Tj. żeby nie dotykać naelektryzowanym paluchem?
    Lub innym narzędziem, albo nie dotykać naelektryzowanego układu rozładowanym paluchem. Chodzi o to żeby nie było różnicy potencjałów, nawet nie koniecznie o to żeby wszystko było uziemione. Ale uziemianie jest najprostsze.

ArturAVS napisał:
    Tak. Układy w technologii CMOS są na to bardzo czułe. Co prawda nowe wypusty są teoretycznie zabezpieczone przed ESD, ale jednak lepiej dmuchać na zimne.
    Zabezpieczenia mają jakąś maksymalną wytrzymałość często ok 3-4kV, ale człowiek może wytworzyć więcej.

Mi się bardzo rzadko zdarza uszkodzić układ CMOS, ale małe tranzystory MOS wymagały przestrzegania zaleceń ESD bo po zwykłym nonszalanckim lutowaniu 30% nie działało. Jak byłem w technikum to robiłem trochę prac serwisowych, scalaki CMOS po uczniach, trzeba było wymieniać codziennie. Nie wiem jak oni to robili.
  • #13 21567260
    ArturAVS
    Moderator
    @jarek_lnx Przez ponad 40-lat pracy z elektroniką, uszkodziłem poprzez ESD tylko jeden układ. Atmega 8, układ ogólnie działa. Da się odczytać i zaprogramować, jednak pobiera za duży prąd i się grzeje. Ponieważ pracuje raczej krótko (timer naświetlarki UV do płytek) to nie zmieniałem na nowy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji układu CD4013 (flip-flop CMOS) do przełączania stanu wyjścia tylko przy narastającym zboczu sygnału wejściowego (zmiana z LOW na HIGH). Poruszono kwestię rozdzielenia sygnału 1Hz z wyjścia CD4060 na wejścia CD4013 i CD4026, gdzie potwierdzono, że układy CMOS charakteryzują się bardzo niskim poborem prądu na wejściach, co pozwala na bezproblemowe obciążenie jednego wyjścia wieloma wejściami innych układów z rodziny CD. Jednakże wyjście CMOS ma ograniczoną wydajność prądową (około 10mA), co może być niewystarczające do bezpośredniego sterowania głośniczka lub buzzera, dlatego zaleca się zastosowanie wzmacniacza sygnału, np. tranzystora lub przekaźnika sterowanego tranzystorem. Omówiono również zagadnienie ochrony układów CMOS przed uszkodzeniami elektrostatycznymi (ESD), podkreślając konieczność unikania dotykania naelektryzowanymi palcami oraz stosowania uziemienia podczas pracy z tymi układami. Wskazano, że rodzina układów CD40xxx dobrze współpracuje ze sobą, a problemy pojawiają się przy większych obciążeniach spoza tej rodziny. Przykłady schematów i uwagi dotyczące ograniczeń prądowych wyjść CMOS zostały również przedstawione.
REKLAMA