logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C – głośny alternator na wolnych obrotach, wzrost hałasu przy obciążeniu

emilszuran1236 31 Maj 2025 01:13 576 11
REKLAMA
  • #1 21565359
    emilszuran1236
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Miał ktoś problem z hałasującym alternatorem

? Pasek nowy, alternator nowy, akumulator nowy, napinacz nowy, pompa wody nowa, sprężarka klimy 2 sprawna używka.
    Jedynie co mi głowy przychodzi, to że mam 52 Ah akusa, a ori był 55.
    Dźwięk jest podczas normalnej pracy na wolnych obrotach, zwiększa się po zapaleniu świateł oraz włączeniu klimy. Po dodaniu gazu tak do 1300 obrotów dźwięk znika.
    Opel Corsa C.
    AI: Czy ten hałas był już wcześniej, zanim wymieniłeś alternator i resztę osprzętu, czy pojawił się dopiero po wymianach?
    Wcześniej
    AI: Jaki dokładnie jest ten dźwięk – bardziej piszczenie, buczenie, metaliczny odgłos? Na 100% z alternatora, czy może z okolic?
    Buczenie
  • REKLAMA
  • #2 21565368
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1350
    Uruchamiałeś alternator bez paska klinowego i także hałasuje? Buczy?
  • #3 21565555
    emilszuran1236
    Poziom 3  
    Bez paska cichutko
  • REKLAMA
  • #4 21565580
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    A teraz wciśnij sprzęgło na potwierdzenie diagnozy.
  • REKLAMA
  • #5 21565588
    emilszuran1236
    Poziom 3  
    To znaczy? Bez paska na biegu i wcisnąć sprzęgło czy z paskiem? Jeśli bez paska, to dopiero w przyszłym tygodniu dam znać, bo na razie nie mam jak ściągnąć go.
  • #6 21565608
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Normalnie z paskiem jak zacznie hałasować wtedy wciśnij sprzęgło.
  • #7 21565705
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6649
    A co tam niepokojącego słychać??
  • #8 21565711
    emilszuran1236
    Poziom 3  
    Ogólnie samochód normalnie chodzi, tylko ten alternator wyje, nie wiedzieć czemu. W drugiej takiej samej Corsie nawet dźwięku nie wydaje.

Dodano po 2 [minuty]:

Nic się nie zmienia, odpalam samochód, alternator wyje troszkę mniej, jak odpalę klimę i światła, zaczyna głośniej. Po wciśnięciu sprzęgła na biegu, kiedy jadę i obroty spadną na te 900, nadal jest to samo. Dodam, że jak jadę na samym sprzęgle, to jeszcze głośniej jest.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21565726
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2576
    Silnik chodzi jak Diesel, klepie.
    Natomiast buczenie z alternatora (odsłuchałem na słuchawkach, nie jest zbyt głośne) wskazuje że alternator pracuje na jednej fazie — uszkodzenie diod lub uzwojenia statora. Najlepiej byłoby to sprawdzić na wyjętym alternatorze podpiętym do akumulatora przy kręceniu np. wiertarką. Ewentualnie buczenie może dochodzić z układu dolotowego (normalne zachowanie strugi powietrza w układzie ssącym), a Ty to źle interpretujesz. Częstotliwość dźwięku dolotu jest niższa niż częstotliwość buczenia alternatora na jednej fazie.
  • #10 21565758
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6649
    Albo po prostu słychać obciążenie uzwojeń,jest taki delikatny dzwiek.
  • #11 21565885
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2576
    Alternatora nie powinno być słychać pod obciążeniem. Uzwojenie trójfazowe daje stałe obciążenie dla silnika, bez pulsacji. W rzadkich przypadkach słychać gwizdanie z alternatora, ale to wynika z częstotliwości prądu przemiennego generowanego w uzwojeniach.
  • #12 21566101
    emilszuran1236
    Poziom 3  
    Czyli co to może być? Sprężarka klimy daje takie obciążenie czy jakiś koło jest krzywe. Tak w sumie to górne koło, które jest przykręcone do pompy wody, jest delikatnie krzywe, ale czy to mogłoby powodować takie coś?

Dodano po 9 [minuty]:

Zgadza się, Corsy tak mają, natomiast jest to jeszcze spotęgowane uszkodzonymi hydropopychaczami. Dolot to nie jest, bo dźwięk dochodzi prosto z alternatora. Uszkodzony alternator wątpię, bo jak miałem stary 120 A oryginalny, to hałasował, zmieniałem na 100 A nowy i właśnie po zmianie było cicho na jakiś czas, natomiast jak pojeździłem kilkaset km, dźwięk jest taki sam jak na starym. Czyli co? Dodam, że oba miały ładne ładowanie.

Dodano po 5 [minuty]:

Mogę jeszcze spróbować podmienić akumulator na większy i pomierzyć miernikiem wymieniony, sprawny, stary alternator. Tylko no właśnie, jak to pomierzyć, bo szczerze mówiąc jestem troszkę zielony w takich tematach.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Corsa C pojawił się problem z głośnym buczeniem alternatora na wolnych obrotach, które nasila się przy włączeniu świateł i klimatyzacji, a zanika powyżej około 1300 obr./min. Pasek klinowy, alternator, akumulator (52 Ah zamiast oryginalnych 55 Ah), napinacz, pompa wody oraz sprężarka klimatyzacji zostały wymienione lub sprawdzone. Buczenie pochodzi bezpośrednio z alternatora, nie z układu dolotowego. Testy wykazały, że bez paska alternator jest cichy, a hałas pojawia się pod obciążeniem. Podejrzewa się uszkodzenie diod lub uzwojenia statora alternatora, co może powodować pracę na jednej fazie i charakterystyczne buczenie. Dodatkowo zauważono delikatnie krzywe górne koło przy pompie wody, które może wpływać na obciążenie. Wymiana alternatora na nowy 100 A początkowo zmniejszyła hałas, ale po przejechaniu kilkuset kilometrów problem powrócił, mimo prawidłowego ładowania. Sugerowane jest sprawdzenie alternatora na stole probierczym oraz ewentualna wymiana akumulatora na większy, aby zweryfikować wpływ obciążenia na dźwięk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA