logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gorenje MAWS72ION pralka – po czyszczeniu filtra wyświetlacz pokazuje hieroglify, co zrobić?

dzakdzakuzi 01 Cze 2025 10:37 231 8
  • #1 21566400
    dzakdzakuzi
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z pralką Gorenje. Pralka nie odpompowywała wody, rozkręciłem przedni panel, żeby dostać się do pompki (jak się później okazało, trzeba odkręcić "plecy pralki"). Wyczyściłem filtr, przepłukałem wąż odpływowy, wirnik pompki pracuje, elektrycznie się kręci, ale teraz mam problem z wyświetlaczem. Po ponownym załączeniu pralki do prądu wyświetla jakieś hieroglify. Czy ktoś może wie, co może pomóc?

AI: Jaki dokładnie model pralki Gorenje posiadasz?
    Pralka z serii Wave Active
    AI: Czy podczas czyszczenia filtra lub rozkręcania pralki zauważyłeś jakieś zalanie, uszkodzenie przewodów albo czy coś mogło się przypadkowo odłączyć?
    Raczej nie

Etykieta informacyjna przedstawiająca numer artykułu, typ oraz model pralki Gorenje.
  • #2 21566411
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2982
    Całkiem możliwe, że przedni panel został zalany, albo uszkodzony mechanicznie, na przykład uderzony.
    Ty przy tym majstrowałeś to pomyśl co się mogło wydarzyć. Są ślady zalania?
  • #3 21566415
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Rozbiera jeszcze raz panel i zobaczy czy złącza przewody wtyczki są ok czy faktycznie nie dostała się tam woda
  • #4 21566459
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Przede wszystkim w pierwszej kolejności: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic584457.html
    Jaki sens ma odkręcanie panelu sterowania by dostać się do pompy odpływowej? Pompa odpływowa zawsze musi się znajdować w najniższym punkcie pralki. Wszystko wskazuje na to, że coś uszkodziłeś lub doszło do zalania elektroniki wodą.
  • #5 21566474
    dzakdzakuzi
    Poziom 2  
    >>21566415 Nie ma wody, jedynie jak położyłem panel na pralce, zsunął się i spadł, uderzając delikatnie i zawisł na przewodach. Czy to mogło być powodem? Czy taki panel jest aż tak delikatny?
  • #6 21566508
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Elektronika jest konstruowana tak by znosić wstrząsy i drgania występujące podczas pracy pralki, ale niestety nie lubi uderzeń mechanicznych. Możliwe, że uszkodził się wyświetlacz.
  • #7 21566510
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1083
    Możliwe, że któraś nóżka do wyświetlacza przestała stykać.
    Należy dostać się do płytki wyświetlacza i posprawdzać połączenia.
  • #8 21566670
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    dzakdzakuzi napisał:
    zsunął się i spadł, uderzając delikatnie i zawisł na przewodach.

Wystarczy, że jakiś przewód (żyła) nie kontaktuje w jednej z wtyczek. Na początek należy dokładnie przejrzeć każdą wtyczkę, sprawdzając pod kątem przerwy, szczególnie przy wtyczkach. Może wystarczy odłączenie wtyczek z panelu i ponowne podłączenie. Jeżeli ta metoda weryfikacji nie pomoże, to należy sprawdzić multimetrem w zakresie rezystancji i/lub ciągłości przewodów oba końce każdego kabla/wiązki podpinając się sondami miernika ostrożnie do wtyczek z obu stron. Wszelkie odłączanie, podłączanie i pomiary po wyłączeniu pralki z gniazdka.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pralki Gorenje z serii Wave Active, która po czyszczeniu filtra i przepłukaniu węża odpływowego przestała poprawnie wyświetlać informacje na panelu sterowania, pokazując zamiast tego nieczytelne znaki („hieroglify”). Przyczyną może być uszkodzenie mechaniczne lub elektryczne panelu sterowania, spowodowane np. upadkiem panelu na przewody lub niewłaściwym demontażem. Zaleca się ponowne rozebranie panelu, sprawdzenie styków i połączeń wtyczek, szczególnie przewodów łączących wyświetlacz z płytką sterującą. Warto także użyć multimetru do pomiaru ciągłości przewodów i rezystancji. W przypadku uszkodzenia wyświetlacza lub modułu sterowania możliwa jest wymiana całej płytki z wyświetlaczem, dostępnej pod numerem 579413, np. w serwisie Aswo za około 230 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA