logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał Composite SYNC TTL z CGA na Hsync i Vsync TTL do VGA?

PROgamerEvil 02 Cze 2025 03:24 300 3
REKLAMA
  • #1 21567122
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 64
    Cześć.
    Mam może głupie pytanie, ale jak dotąd po godzinach googlowania nie znalazłem odpowiedzi. Potrzebuję zrobić adapter CGA-->VGA. Poradziłem sobie już z całą resztą, więc to pominę.
    Zostałem przy synchronizacji. Mam tylko sygnał Composite SYNC z karty CGA. Jest on w poziomach TTL (0-5 V). Mój monitor jednak nie obsługuje sygnału Composite SYNC na styku Horizontal SYNC (niektóre starsze monitory obsługiwały), wymaga on osobnych H sync i V sync we wtyczce VGA. Wiem, jak to zrobić w przypadku sygnału analogowego, przejrzałem karty katalogowe dla układów LM1881 oraz LMH1981. Te układy oczekują na wejściu analogowego sygnału CVBS (0-1 V), choć wiem, że wystarczy im analogowy Composite SYNC. Ja mam sygnał cyfrowy TTL i jak go podłączę na wejście któregoś z tych układów, prawdopodobnie go spalę. Nie znalazłem jak dotąd żadnego układu, który byłby zdolny rozdzielić sygnał Composite SYNC TTL na osobno (dla VGA) H sync TTL i V sync TTL.

Więc przychodzę z pytaniem "jak to zrobić"?
  • REKLAMA
  • #2 21567152
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1811
    Tu https://en.wikipedia.org/wiki/Color_Graphics_Adapter piszą, że CGA ma rozdzielone sygnały synchronizacji.

Spróbowałbym na LM1881 podać sygnał przez dzielnik 1:5.
  • REKLAMA
  • #3 21567356
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2529
    W szkole uczyli, że robi się to filtrem dolnoprzepustowym (V sync) i górnoprzepustowym (H sync). Następnie trzeba uformować impulsy do stanu użytecznego. Można dać ogranicznik diodowy i wzmacniacz. Diody odetną powykrzywiane wierzchołki, wzmacniacz wzmocni to, co pozostało. Częstotliwości 50-100 Hz i 30 kHz do 60 kHz. Oczywiście kompletny układ scalony z jakiegoś monitora będzie lepszy niż składnie filtrów i wzmacniaczy. Lepszy do czasu zakończenia produkcji.
REKLAMA