logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link TL-MR150 z Orange Free na kartę – jak uzyskać zdalny dostęp bez publicznego IP?

PLukowiak 09 Cze 2025 16:14 699 17
REKLAMA
  • #1 21574301
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Cześć,

Potrzebuję na routerze TP-Link TL-MR150 uzyskać dostęp zdalny do podłączonych urządzeń.
    Karta SIM Orange w pakiecie Orange Free na kartę - prepaid.
    Niestety nie ma możliwości uruchomienia usługi ORANGE VPN lub ORANGE VPN statyczny - czyli uzyskanie publicznego adresu IP.

Opcje jakie router posiada z tego co zauważyłem to:
    VPN - PPTP VPN, IPSec VPN , OpenVPN
    Dynamiczny DNS - DynDNS, NO-IP.

Pytanie czy istnieje możliwość, aby bez publicznego adresu IP od operatora mieć możliwość zdalnego łączenia się z routerem?

Pozdrawiam,
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 21574358
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Najprościej przez jakiekolwiek inne urządzenie w sieci na którym odpalisz RD, VNC, TV czy AnyDesk.
  • #3 21574366
    rooter75
    Poziom 21  
    Ocena: 89
    PLukowiak napisał:
    Dynamiczny DNS - DynDNS, NO-IP.

Obie te usługi do tego służą wystarczy skonfigurować.
  • #4 21574375
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    dontonico napisał:
    Najprościej przez jakiekolwiek inne urządzenie w sieci na którym odpalisz RD, VNC, TV czy AnyDesk.

Dokładnie tak, lub bardziej zaawansowane mieć VPS z publicznym ip i przez niego puszczać ruch.
    rooter75 napisał:
    Obie te usługi do tego służą wystarczy skonfigurować.

Co ma skonfigurować, przeciez bez publicznego ip te usługi nie zadziałają, one są tylko po to aby utrzymać stały adres domenowy, zmiennego publicznego IP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21574461
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Myślę, że muszę doprecyzować - faktycznie chodzi mi o dostęp w stylu VPN gdzie mogę wchodzić pod konkretne adresy IP z puli routera TP-Linka.
    Urządzenia mają interfejsy web-owe to odczytu ich pracy czy konfiguracji i zależy mi na zdalnym dostępie do nich.
  • REKLAMA
  • #7 21574496
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Rozwiązania mogą być różne, ale wiąże się to z różnymi kosztami.

Tak jak kolega Bródka napisał, można przez VPS puszczać ruch.

Jeśli to jakieś IOT z interfejsami webowymi to wolałbym na jakiś swój serwer puszczać skryptem JSONa z parametrami i odczytywać można czymkolwiek. Wada, nie będą to dane totalnie na bieżąco, chyba że wewnątrz lanu będziesz odpytywał cały czas. W każdym razie można to ogarnąć programistycznie bez wystawiania routera na zewnątrz.

Mając wewnętrzny adres na WAN routera, potrzebujesz jakiegoś pośrednika.
  • #8 21574724
    sdd
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    >>21574496 Jeszcze jest tunelowanie IPv4-IPv6 - np. Hurrican Electric. Wtedy mając ponad 18 trylionów adresów (albo nawet 1,2 kwadryliona) można sobie poszaleć ;)

Nawet spłuczce można przypisać publiczny, routowalny adres.
  • #9 21574812
    John Yossarian
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    >>21574301 Cześć
    Bez zbędnego kombinowania, Tailscale albo Zerotier i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #10 21574822
    Linksiq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Możesz to rozwiązać jeszcze w inny sposób, jednak to już jakieś koszty generuje. Osobiście takie rozwiązane testowałem i działa. Mianowicie mam pewnien punkt do odczytu stanu zbiornika, jest modem LTE plus aku 120AH plus 2xpanel 350W plus sprzęt do odczytu stanu działający po wifi. Jako główny modem zastosowany jest Mikrotik LtAP mini LTE. W firmie również sieć jest obsługiwana przez Mikrotika ale to już przez RB760IGS ze stałym adresem IP zewnetrzym oczywiscie na WAN. Działa to tak że na Mikrotiku tym przy zbiorniku mam VPN do Mikrotika w firmie. Ma on stały adres za każdym razem przy połączeniu dostaje np 192.168.3.10. (Dane z tego urządzenia zbierane są przez program na mini PC typu Intel NUC). Teraz widzę jego adres i tworzę VPN zwrotnego do niego ( tak jakby tunel miedzy nimi) z mikrotika firmowego do tego na zbiorniku ( używam go tylko kiedy potrzebuje, na stałe nie jest spięty ) jak się połączysz to jesteś w tamtej sieci. Możesz pingować na urzadzenia, logować się na nie. Jedyne problemy jakie miałem to jak już sie podlaczylem VPN z firmy na stację to nie mogłem pingować i logować na urządzenia, coś się tam pomyliłem z trasami i rutingach coś pokombinowałem i śmiga. Nie jest to proste ale pewne, działa bez problemu, urządzenia Mikrotik mam uptime na niektórych po 600dni bez restartu.
  • #11 21574826
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21574875
    Linksiq
    Poziom 11  
    Tak, zgadzam się z Tobą, jednak bez VPN mikrotik-mikrotik nie mogłem wejść na żadne urządzenie będące w sieci Mikrotika LTE. Spinając VPN do Mikrotika LTE z komputera również ta sama sytuacja. Dopiero jak wypuściłem na zewnątrz, ale w sieci 192.168.x.x urządzenie pomiarowe regułką na firewallu na innych portach, to mi zadziałało. Nie miałem czasu się tym zajmować, bo służy mi to tylko do sprawdzania uptime urządzeń, czy się nie restartują itp.
  • #13 21575682
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Ok, bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Zmieni się chyba trochę temat gdyż jestem przekonany do rozwiązania sprzętu z ZeroTier lub Tailscale. I tutaj pytanie - jaki router LTE polecicie do takiego zastosowania? Budżet jak najniższy, wystarczy nawet jeden port ethernet gdyż takowy router wpięty będzie do większego switcha. Nie zależy mi również na sieci wi-fi.
  • REKLAMA
  • #14 21575888
    Linksiq
    Poziom 11  
    Najtaniej chyba wychodzi używany, odnowiony Huawei B311. Ma jeden LAN i to, co potrzebujesz, oraz prostą konfigurację, a koszt to ok. 150 zł. Postawiłem już kilka takich i działają. Jak coś lepszego, to Mikrotik, o którym wspomniałem wyżej, koszt ok. 350 zł, jest nowy i jest to sprzęt bardziej zaawansowany, konfiguracja trudniejsza, ale platforma sprawdzona, stawiasz i zapominasz.
  • #15 21575912
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Ok, a czy do nich wgram OpenWRT żeby móc uruchomić Tailscale?
  • #16 21575925
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Nie bierz pod uwagę tego co napisano powyzej, B311 to elektrosmieć taki jak ten MR150 i oczywiście bez OpenWRT.
    Co do Mikrotika to najtaniej https://cdr.pl/p9448,mikrotik-l41g-2axd-fg621...bezprzewodowy-router-wi-fi-6-ax574-4x-ge.html ma modem LTE 6 kat. z agregacją 2 pasm LTE.
    Jeśli chodzi o routery LTE z OpenWRT to w grę wchodza ZTE MF286D/MF289F, Zyxel LTE5398 i Netgear LBR320.
    MF286D agreguje 3 pasma LTE QAM256 a pozostałe 3 to agregacja 4 pasm LTE QAM256.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21576064
    PLukowiak
    Poziom 10  
    ZTE MF286D znalazłem ale MF297F niestety nie. Na pewno o ten model chodzi? Znalazłem ale MF297D.
  • #18 21576080
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Literówka, poprawione chodziło oczywiscie o MF289F.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uzyskania zdalnego dostępu do urządzeń podłączonych do routera TP-Link TL-MR150 z kartą SIM Orange Free na kartę, gdzie operator nie udostępnia publicznego adresu IP. Standardowe metody VPN (PPTP, IPSec, OpenVPN) oraz Dynamiczny DNS (DynDNS, NO-IP) nie działają bez publicznego IP. Zaproponowano alternatywne rozwiązania, takie jak wykorzystanie usług Tailscale lub ZeroTier, które umożliwiają tworzenie wirtualnych sieci VPN niezależnych od publicznego adresu IP operatora. Inne metody to tunelowanie IPv4-IPv6 (np. Hurricane Electric) lub użycie VPS z publicznym IP jako pośrednika ruchu. W przypadku bardziej zaawansowanych zastosowań wskazano na sprzęt Mikrotik z VPN między routerami, co pozwala na dostęp do urządzeń w sieci LAN przez tunel VPN. W kontekście wyboru routera LTE do współpracy z Tailscale/ZeroTier, polecono modele Huawei B311 (używany, tani, prosty) oraz Mikrotik (droższy, bardziej zaawansowany). Jednak Huawei B311 i TP-Link TL-MR150 nie obsługują OpenWRT, co ogranicza możliwość instalacji Tailscale. Routery LTE kompatybilne z OpenWRT to m.in. ZTE MF286D, Zyxel LTE5398 oraz Netgear LBR320. Model ZTE MF289F (poprawka literówki) jest polecany ze względu na agregację pasm LTE i wsparcie dla OpenWRT, co umożliwia uruchomienie Tailscale.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA