logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopiowanie pestek 125kHz do domofonu – nie działają po klonowaniu

Ganderus 10 Cze 2025 20:45 1848 28
  • #1 21575543
    Ganderus
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Szanowni użytkownicy,

Mam problem z kopiowaniem pestek 125 kHz do domofonu.

Mam 2 urządzenia, jeden najprostszy replikator za kilkanaście złotych (ten niebieski z przyciskami read/write i 3 diodami) i droższy sprzęt, powiedzmy bardziej "profesjonalny" (Xixei x7: Support Read/Write Frequency: 125 kHz, 175 kHz, 250 kHz, 300 kHz, 375 kHz, 500 kHz, 625 kHz, 750 kHz, 875 kHz, 1000 kHz, 13.56 MHz (Iso1443a/B); Support Card Writing: t5577, Em4305, Hid Low, uid Card, cuid, fuid.).

Posiadam również pestki EM4305 i T5577.

Problem polega na tym, że pestka się prawidłowo kopiuje (kopiowany jest numer hex 10 char, dec 8 char i dec 10 char), jednak mimo to nowe pestki nie działają.

Czy jest możliwe, że wspólnota jakoś zabezpieczyła pestki przed kopiowaniem? Zarówno mojej, jak i żony pestki nie da się skopiować, bo żadna nowa pestka (skopiowana) nie działa...

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • #2 21575614
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Daj zdjęcie kasety, do której przykładasz te breloki.
  • #3 21576018
    Ganderus
    Poziom 9  
    Chodzi o domofon?
    Mam taki jak na zdjęciu, pestka oryginalna działa tylko na wyświetlaczu, gdzie jest kropka.

• #4 21576020
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ganderus napisał:
    Mam taki jak na zdjeciu, pestka oryginalna działa tylko na wyświetlaczu gdzie jest kropka

czyli to nie jest dokładnie Twój domofon, czyli ten do którego Ty przykładasz pestki, tylko jakiś znaleziony w internecie ?
  • #5 21576113
    Ganderus
    Poziom 9  
    To jest moje zdjęcie, które zrobiłem rano.
    Do tego domofonu przykładam pestkę.
  • #6 21576436
    Ircys
    Specjalista Domofony
    OK, czyli to jest jakaś proteza, bo fabrycznie w tym panelu nie ma czytnika.

Blokada na kopiowane pestki, to funkcja czytnika, a w zasadzie kontrolera i niektórzy producenci faktycznie stosują takie ograniczenia. Widać u Ciebie ten no name, też ma to ograniczenie.
  • #7 21576676
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1418
    Nie prościej zamówić pestki u instalatora?
  • #8 21576689
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1406
    Zbych034 napisał:
    Nie prościej zamówić pestki u instalatora?
    Zapewne , tylko cena 5x wyższa niż surogat od chińczyka :-)
  • #9 21576691
    Zbych034
    Poziom 39  
    To ile piw jest w stanie oszczędzić?
  • #10 21577065
    Ganderus
    Poziom 9  
    Jeszcze mam taki domofon przy wejściu na osiedle (teren ogrodzony). W nim też trzeba pestkę przyłożyć do wyświetlacza, tam gdzie kropka.

• #12 21577843
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Ganderus napisał:
    Szanowni użytkownicy,

Mam problem z kopiowaniem pestek 125 kHz do domofonu.

Mam 2 urządzenia, jeden najprostszy replikator za kilkanaście złotych (ten niebieski z przyciskami read/write i 3 diodami) i droższy sprzęt, powiedzmy bardziej "profesjonalny" (Xixei x7: Support Read/Write Frequency: 125 kHz, 175 kHz, 250 kHz, 300 kHz, 375 kHz, 500 kHz, 625 kHz, 750 kHz, 875 kHz, 1000 kHz, 13.56 MHz (Iso1443a/B); Support Card Writing: t5577, Em4305, Hid Low, uid Card, cuid, fuid.).

Posiadam również pestki EM4305 i T5577.

Problem polega na tym, że pestka się prawidłowo kopiuje (kopiowany jest numer hex 10 char, dec 8 char i dec 10 char), jednak mimo to nowe pestki nie działają.

Czy jest możliwe, że wspólnota jakoś zabezpieczyła pestki przed kopiowaniem? Zarówno mojej, jak i żony pestki nie da się skopiować, bo żadna nowa pestka (skopiowana) nie działa...

Z góry dziękuję za odpowiedź.

W jaki sposób robiłeś tą kopię tej pestki??
    Czyżby kiedyś tą prostą niebieską, a teraz próbujesz tą "profesjonalną" kopiarką RFID??
    Bo jeśli tak, to niebieska coś dodała od siebie w cześci niekoniecznie wyświetlanej. T5577 posiada adresowanie 64bit.
    Przepisując cyferki z breloka 125kHz do tej profesjonalnej, nie stworzysz działającej kopii - wogóle.

Mam tu przykładowy brelok na 125kHz:
    184 08150 [B8 1FD6]
    0012066774 [00B81FD6]
    279 184 941 014 [4100B81FD6]

Po przyłożeniu "profesjonalna" zabawka wyświetlila tylko 0012066774, gdybym chciał teraz z palca zrobić kopię, to mi się nie uda, bo kopia będzie posiadać ID 00B81FD6 zamiast 4100B81FD6, a takiego ID nie zaprogramujesz z palca, bo tych 279 184 941 014 do niego nie wpiszesz.

Działające MiFare 13.56MHz na tej "profesjonalnej" zabawce jeszcze z palca zaprogramujesz...
  • #13 21577939
    Ganderus
    Poziom 9  
    Interesant napisał:
    W jaki sposób robiłeś tę kopię tej pestki??

Część pestek, które kupiłem, próbowałem zaprogramować tym niebieskim, a część tym Xixei X7.

Interesant napisał:
    Po przyłożeniu "profesjonalna" zabawka wyświetliła tylko 0012066774

Faktycznie, teraz sprawdziłem i ten Xixei pokazuje tylko 10 zamiast 12 znaków. Muszę sprawdzić, czy po podłączeniu do oprogramowania na PC pokaże całość, czy też tylko 10.

W jaki więc sposób administracja/wspólnota dorabia te pestki? 🤔
  • #15 21577987
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3531
    Ircys napisał:
    OK, czyli to jest jakaś proteza, bo fabrycznie w tym panelu nie ma czytnika.
    To nie jest "proteza".
    Do tych domofonów (zdjęcia) jest stosowany czytnik montowany w kasecie.
    Zalogowałem "chipa".
    Zrobiłem kopię kopiarką za 30 zł.
    Kopia działa.
    Ganderus napisał:
    W jaki więc sposób administracja/wspólnota dorabia te pestki?
    Wzywa instalatora systemu.
    Tobie też kazali to zrobić?
    (spora kwota za 1 pastylkę).
  • #16 21578270
    brofran
    Poziom 41  
    CYRUS2 napisał:
    Zapewne wszyscy zarządcy budynków zastrzegają aby pestki były programowane wyłącznie przez ustalonych instalatorów, bezwzględnie w okresie gwarancji w nowych budynkach . Wynika to z obaw że ktoś inny uszkodzi system i wynikną kłopoty . Ci uprawnieni instalatorzy nieźle łupią na tych klonach, bo przebitki są rzędu 500 % . Zasada : płać i płacz :-)
  • #17 21578286
    CYRUS2
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    brofran napisał:
    Zapewne wszyscy zarządcy budynków zastrzegają aby pestki były programowane wyłącznie przez ustalonych instalatorów, bezwzględnie w okresie gwarancji w nowych budynkach.
    Nie.
    Mogliby mieć "chipy" w zapasie.
    Nie chcą na to wydać kasy.
    Nawet nie mają konserwatora sytemu.
    brofran napisał:
    Ci uprawnieni instalatorzy nieźle łupią na tych klonach
    Instalator nie robi "klonów". Dodaje nowe "chopy " do systemu.
    brofran napisał:
    bo przebitki są rzędu 500 % . Zasada : płać i płacz :-)
    Nie ma żadnej przebitki.
    Użytkownik płaci za 2 godziny robocizny instalatora - z podatkiem i z narzutami.
    Dlatego jeden "chip " to minimum 100 zł.
    Dwa "chipy " to 110 zł.
  • #18 21578437
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Ocena: 216
    brofran napisał:
    Ci uprawnieni instalatorzy nieźle łupią na tych klonach, bo przebitki są rzędu 500 % . Zasada : płać i płacz :-)

Co stoi na przeszkodzie, żeby zostac takim instalatorem i łupić po 1000% za taga?
  • #19 21578471
    brofran
    Poziom 41  
    CYRUS2 napisał:
    Użytkownik płaci za 2 godziny robocizny instalatora
    Jaka to robota . Te 2 godziny , to niby na co , tyle czasu potrzeba na dodanie pilota do systemu ? W necie są poradniki gdzie taka operacja zajmuje 1 min (otwarcie kasety - 1 śrubka + naciśnięcie kilka razy guzika " myszki " , wkręcenie 1 śrubki i fine)
    CYRUS2 napisał:
    Dlatego jeden "chip " to minimum 100 zł.
    Dwa "chipy " to 110 zł.
    Gdzie tak liczą ? Zamawiałem 2 piloty NICE do bramy garażowej w bloku , za oba płaciłem po 150 zeta, a na ALI surogat po 18,80 zeta.
  • #20 21578497
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6709
    Dzieci ktoś ma robić za darmo tylko oni sami mają zarabiać pieniądze. Ten instalator musi fizycznie dojechać koszt dojazdu dzisiaj w obrębie miasta to jest od 50 do 100 zł. Do tego policzyć jedną roboczogodzinę i nieważne że mu to zajmie 5 minut bo nie zajmie bo zanim zaparkuję auto dodzwoni się otworzy szafkę odpowiednimi kluczami wpiszę sobie kod instalacyjny z nalepki weźmie te pastylki zamknie pójdzie i zakoduje zajmie mu to 30 40 minut gdyby miał ich 100 to zajmie mu to godzinę. Więc co w tym dziwnego że zada za jedną roboczogodzinę rozpoczętą a czy skończoną czy nie weźmie sobie tylko stówkę. Czy 150zł. Ciekawe czy dzieciaki tu piszące policzą że jak wystawi fakturę na 250 zł za to a ile mu się zostanie na czysto.
  • #21 21578518
    brofran
    Poziom 41  
    kkknc napisał:
    musi fizycznie dojechać koszt dojazdu
    Dojeżdżam codziennie po 50 km w obie strony i nikt mi za dojazdy nie płaci.
    kkknc napisał:
    zajmie mu to 30 40 minut gdyby miał ich 100 to zajmie mu to godzinę.
    To niech te 100 zaprogramuje i nie jeździ za każdym razem po 1 szt. Jak mu zostaną niewykupione , to zaprogramuje do innych centralek. A z 1 pestką do klienta też nie musi jechać pól dnia , tylko wysłać INPOSTEM za 12 zł. Można znacząco redukować koszty własne , ale trzeba myśleć.
    No ale to oftop i nie ma sensu tego ciągnąć dalej....
  • #22 21578552
    CYRUS2
    Poziom 43  
    brofran napisał:
    To niech te 100 zaprogramuje i nie jeździ za każdym razem po 1 szt. Jak mu zostaną niewykupione , to zaprogramuje do innych centralek.
    Tor nieuczciwe - "chipow" otwierających inne budynki nie można sprzedawać.
    brofran napisał:
    A z 1 pestką do klienta też nie musi jechać pól dnia , tylko wysłać INPOSTEM za 12 zł.
    brofran musi jechać na obiekt.
    Bo numer każdego "chipa " trzeba wpisać do czytnika na obiekcie.
  • #23 21578557
    kkknc
    Poziom 43  
    brofran napisał:
    Dojeżdżam codziennie po 50 km w obie strony i nikt mi za dojazdy nie płaci.

A to twoja własna prywatna sprawa. Na dobrą sprawę kogo to interesuje.

brofran napisał:

To niech te 100 zaprogramuje i nie jeździ za każdym razem po 1 szt. Jak mu zostaną niewykupione , to zaprogramuje do innych centralek. A z 1 pestką do klienta też nie musi jechać pól dnia , tylko wysłać INPOSTEM za 12 zł. Można znacząco redukować koszty własne , ale trzeba myśleć.
    No ale to oftop i nie ma sensu tego ciągnąć dalej....

Genialne są na to wpadłeś czy ktoś ci powiedział. Bo bezmyślność na tym forum zaczyna mnie normalnie przerażać.
    Programujesz pod konkretny numer mieszkania bo jakoś sobie nie wyobrażam żeby u mnie w domu pikało jak sąsiedzi wchodzą. Niech będzie że jest tylko 30 mieszkań na jednej klatce to co 100 sztuk to po trzy na mieszkanie? Nie ma pod opieką 1000 domofonu w mieście wyobrażasz sobie jaki magazyn był musiał wynająć jakie są jego koszty żeby te pastylki składować bo kosztach ich zakupu niesłona no i chyba jakiś system komputerowy by wypadało do tego wdrożyć żeby wiedzieć co i która gdzie leży, ale to nic nie kosztuje. Mówisz mi wysyłka za 12 zł to co nie trzeba do tego InPostu jechać za 12 zł za ciebie przyjedzie, pewnie jeszcze ci spakuję tak za darmochę swoje opakowanie dostarczy. Chyba cennika InPost prostu nie widziałaś.
    Także tak jak pisałeś trzeba myśleć szkoda że ci tej umiejętności brakuje..
  • #24 21578577
    brofran
    Poziom 41  
    kkknc napisał:
    Programujesz pod konkretny numer mieszkania
    a ja piszę o
    brofran napisał:
    piloty NICE do bramy garażowej w bloku

I o cenie takiej usługi. Pestki do drzwi wejściowych bloku , to insza inszość , tu nie ma oczywiście sensu robić " masówki " .
  • #25 21578588
    kkknc
    Poziom 43  
    No popatrz temat jest o pastylkach do wejścia. A ty z pilotami nice wyskakujesz. No równie dobrze mógłbyś z silnikami rakietowymi do rakiety marsjańskiej wyskoczyć.
    Też by do tematu pasowało.
  • #26 21578627
    brofran
    Poziom 41  
    kkknc napisał:
    temat jest o pastylkach
    Jest o pastylkach które po klonowaniu nie działają , więc wątek o cenach też jest nie na temat, tak a propos.
  • #27 21579467
    Zbych034
    Poziom 39  
    Nie chcesz płacić zawsze możesz używać kodu i nie ponosić kosztów, twój wybór wygoda i koszty czy bez kosztów .
    Co do dojazdów za pracę masz płacę a ile do pracy km to twój wybór.
    A teraz wyobraź sobie iz szef wysyła ciebie do pracy. Praca zajmuję ci 15 min i za tyle szef ci płaci. Dojazd np 10km w jedną stronę i koszt przejazdu i czas poświęcony na dojazd jest w twoich kosztach. Uważasz iż szef jest OK?
    A właśnie tego oczekujesz od instalatora i dziwisz się iż on ma inne oczekiwania.
    Dodatkowo zapewne miałeś możliwość zakupu pastylki przy montażu trzeba było wziąć na zapas a nie oczekiwać iż dla ciebie będzie trzymał w zapasie instalator.
  • #28 21579793
    Ganderus
    Poziom 9  
    Zbych034 napisał:
    Nie chcesz płacić zawsze możesz używać kodu i nie ponosić kosztów, twój wybór wygoda i koszty czy bez kosztów .

No nie do końca, bo w przypadku mojej administracji/wspólnoty nie ma kodów do wejścia na osiedle i bloku, są tylko pestki.
    Uważają, że w przypadku kodu ktoś może podpatrzeć i znając kod wejść na osiedle i niby działa to jako ochrona xD
    Jednak uważają również, że na mieszkanie może przypadać określona ilość pilotów do garażu i pestek. Piloty też chciałem dorobić (żeby rodzice mieli na wypadek W) to można mieć oficjalnie z administracji/wspólnoty tylko 2 (a jak mam 2 samochody i motocykl to muszę żonglować jednym pilotem, bo drugi mają rodzice), a dorobić ich się nie da bo kontroler jest zabezpieczony hasłem. To samo pestki - rodzice i teściowie dostali po jednym pęku kluczy z pestką, mam ja i żona i finito, dlatego chciałem nieoficjalnie skopiować, jednak się nie da...

Niestety nie planuję się przeprowadzać w najbliższym czasie, więc muszę tkwić w takiej upośledzonej administracji/wspólnocie. I coraz poważniej zastanawiam się nad kupnem Flippera Zero.
  • #29 21579839
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ganderus napisał:
    Uważają, że w przypadku kodu ktoś może podpatrzeć i znając kod wejść na osiedle i niby działa to jako ochrona
    Mają racje bo lokatorzy są nieodpowiedzialni.
    Rozdają kody wejścia przypadkowym osobom.
    Dowiem się co z chipem programowalnym i napiszę na PW.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy kopiowania breloków (pestek) RFID 125 kHz do domofonu, które po sklonowaniu nie działają. Użytkownik dysponuje dwoma kopiarkami: prostą (niebieską z przyciskami read/write) oraz bardziej zaawansowaną Xixei X7 obsługującą różne częstotliwości i typy kart (m.in. T5577, EM4305). Pomimo poprawnego odczytu i zapisu numerów hex i dec, nowe pestki nie są akceptowane przez system domofonowy. Dyskusja wskazuje, że systemy domofonowe często mają zabezpieczenia sprzętowe i programowe, które uniemożliwiają działanie sklonowanych breloków bez odpowiedniego zaprogramowania ich w kontrolerze przez instalatora. Wiele wspólnot i zarządców budynków wymaga, aby nowe breloki były dodawane wyłącznie przez autoryzowanych instalatorów, co wiąże się z kosztami robocizny i ograniczeniami liczby dostępnych kluczy. Kopiarki mogą nie odczytywać pełnych danych identyfikacyjnych (np. Xixei X7 pokazuje tylko 10 zamiast 12 znaków), co utrudnia ręczne tworzenie działających kopii. W praktyce instalatorzy dodają nowe breloki do systemu, a nie wykonują prostych klonów, co jest zabezpieczeniem przed nieautoryzowanym dostępem. Użytkownicy rozważają zakup bardziej zaawansowanych narzędzi, takich jak Flipper Zero, do analizy i ewentualnego obejścia zabezpieczeń. W dyskusji pojawiły się także kwestie ekonomiczne związane z kosztami programowania breloków i dojazdów instalatorów oraz ograniczeniami narzucanymi przez wspólnoty mieszkaniowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA