logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 2006 – słaba moc po planowaniu głowicy i wymianie popychaczy

wiedzma9211 17 Cze 2025 22:59 177 9
REKLAMA
  • #1 21582378
    wiedzma9211
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Hejo mam problem z moją ibiza 6L 1.9 tdi 2006r po z planowaniu głowicy wymienili popycha że itp. Auto ma mula jak zimne jeszcze gorzej jak się nagrzeje robi się trochę lepiej co może być przyczyną z góry dziękuje
    AI: Sprawdzałeś może czy wyskakują jakieś błędy na komputerze po tej naprawie? Jeśli tak, to jakie?
    Nie ma błędów
    AI: Czy po planowaniu głowicy był sprawdzany i ustawiany rozrząd? Był wymieniany pasek rozrządu albo coś przy nim robione?
    Było robione cały rozrząd
  • REKLAMA
  • #2 21582511
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Błędy to nie wszytko zrób logi dynamiczne.
  • #3 21582514
    wiedzma9211
    Poziom 4  
    Myślisz że pomoże
  • REKLAMA
  • #4 21582515
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    wiedzma9211 napisał:
    Myślisz że pomoże

A wiesz co to w ogóle jest?
  • #5 21582531
    wiedzma9211
    Poziom 4  
    Nie wiem, ale jak zapytam znajomego mechanika, który ma komputer, myślę, że on będzie wiedział. Ale możesz też mi wytłumaczyć, interesuję się motoryzacją, ale wszystkiego nie wiem. Wiem, że VAGiem usuwa się błędy i koduje, a o tym, co piszesz, nie wiem, ale z chęcią posłucham.
  • #6 21582537
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    Często planowaniu głowicy i obniżeniu zaworów kończy się zakres regulacji więc trzeba przeszlifować trzonki zaworowe żeby ten zakres regulacji miał miejsce ale tym się bez problemu zajmują ci co robią głowice oni o tym wiedzą. Chyba że Ziutek z Wieśkiem w garażu to robili planowanie na papierze ściernym na stole a docieranie zaworów pastą obowiązkowa przy tym musiała flaszka pęknąć.
  • REKLAMA
  • #7 21582541
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    wiedzma9211 napisał:
    Niewiem ale jak zapytam znajomego mechanika który ma komputer myślę że on będzie wiedział ale możesz też mi wytłumaczyć interesuje się motoryzacja ale wszystkiego nie wiem. Wiem że vagiem usuwa się błędy i koduje a o tym co piszesz niewiem ale z chęcią posłucham

Chcesz się dowiedzieć, przecież wujek Google albo czat GPT wiedzą to wszystko wystarczy wpisać w wyszukiwarkę.
  • #8 21582542
    wiedzma9211
    Poziom 4  
    No właśnie zostawiłam głowicę do planowania w firmie w Szczecinie, mieli zaplanować tylko i miałam zapłacić około 400 zł, ale jak zobaczyli, że baba zostawiła, to wymienili popychacze i wszystko w głowicy. Wkurzyłam się, bo musiałam zapłacić 700 zł. Było małe zamieszanie tam, ale co dokładnie zrobili, nie wiem, nie dali mi faktury ani paragonu, jedynie na kartce napisali, co zrobili, żebym mogła powiedzieć mojemu mechanikowi. Tylko na kartce była też pieczątka. Tylko okazało się, że wcześniej już ktoś planował głowicę i wystarczyło wymienić uszczelkę i byłoby po sprawie. Wcześniej, jak się gotowała, to była mała wyciekówka, też ma mula, jakby ktoś mnie za hak trzymał.

Dodano po 46 [sekundy]:

>>21582541 ok, dzięki
  • REKLAMA
  • #9 21582613
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 311
    Logi dynamiczne, w kontekście samochodów grupy VAG, to proces rejestrowania i podglądu danych z różnych układów pojazdu podczas jego jazdy i przyśpieszania. Pozwala to na analizę działania silnika, turbosprężarki i innych podzespołów w konkretnych warunkach.

Proponuję jedź do mechanika który ci robił silnik i niech on walczy , ma być dobrze.
  • #10 21582650
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    wiedzma9211 napisał:
    nie dali mi faktury ani paragonu

To akurat Twoja wina bo nie ma że nie dają a przy takiej robocie to na jakiej podstawie zrobisz reklamację? Na wszystkie poważniejsze naprawy bierze się paragon lub fakturę i każdy mechanik musi to wystawić no chyba że to Pan Czesio z garażu. Ja sądzę że skoro już oddał auto w takim stanie to nie za bardzo masz co liczyć na jego pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Seat Ibiza 6L 1.9 TDI z 2006 roku po planowaniu głowicy i wymianie popychaczy ma problem ze słabą mocą, szczególnie gdy silnik jest zimny. Po nagrzaniu sytuacja nieco się poprawia. Samochód nie wykazuje błędów diagnostycznych w komputerze. Po planowaniu głowicy i wymianie popychaczy był również wymieniany i ustawiany rozrząd. Zalecane jest wykonanie logów dynamicznych za pomocą narzędzi diagnostycznych grupy VAG, co pozwoli na analizę pracy silnika i turbosprężarki podczas jazdy. W trakcie planowania głowicy może dojść do ograniczenia zakresu regulacji zaworów, co wymaga przeszlifowania trzonków zaworowych. Brak faktury lub paragonu za wykonaną usługę utrudnia ewentualną reklamację. Wskazane jest, aby mechanik, który wykonywał naprawę, przeprowadził szczegółową diagnostykę i ewentualne korekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA