logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja elektryczna po remoncie – brak napięcia

kafeteriaeu 19 Cze 2025 11:35 753 29
  • #1 21583622
    kafeteriaeu
    Poziom 4  
    Mam następujący problem - po remoncie, który polegał na wymianie kontaktów i położeniu gładzi oraz zrobieniu sufitu podwieszanego, nie działa mi instalacja. Oto objawy:
    - jak sprawdzam próbnikiem, to w jednym pomieszczeniu bardzo słabo świeci, w drugim wcale; wszystkie te gniazdka są na jednej fazie,
    - jak sprawdzałem włącznik światła próbnikiem, to przypadkiem dotknąłem metalowej futryny obok drugą ręką i wtedy próbnik pokazuje mi napięcie (przy włączonym przełączniku światła, przy wyłączonym nie), czyli tak jakby wtedy było ok, gdy dotykam futryny.
    Wydaje mi się, że jest napięcie tylko niskie i jest gdzieś przebicie, nie miałem voltomierza, żeby sprawdzić, jakie jest napięcie, ale jak podłączam wiertarkę, to nie działa, a na innej fazie jest ok, więc nie jest zepsuta.
    Człowiek, który to robił, zrobił jakieś zwarcie, bo zadzwonił, że mu wybija korki i że pewnie instalacja jest zepsuta; sądziłem, że chce wygenerować dodatkowe koszty, bo jak mu powiedziałem, że ja tam mieszkałem wcześniej i szlifowałem dwa dni wcześniej, więc wszystko było ok z instalacją, to nagle się okazało, że już naprawił i był przepalony jakiś przewód przy skrzynce.
    - dwa dni wcześniej, jak sprawdzałem próbnikiem, to w każdym gniazdku mi świecił, tylko nie pokazywało na włączniku światła; nic nie podłączałem do gniazdka, więc de facto nie wiem, jakie było napięcie, tylko próbnikiem się sugerowałem. W czasie tych dwóch dni jeszcze poprawiał te gładzie, więc coś tam robił.

Co dziwnego jeszcze zauważyłem, nie wiem, czy on te kable przedłużał, czy tak było w tej skrzynce, ale wygląda jak na zdjęciu. Najciekawsze jest, że na tym gwincie bezpieczników, czyli chyba na obudowie, mam napięcie, a zero mam w środku, czy tak ma być? Jak wcisnę bezpiecznik automatyczny, to próbnik pokazuje mi napięcie na tych blaszkach na dole i u góry, czyli wygląda, że tu jest ok. Ten człowiek ma jakieś niby uprawnienia, a przynajmniej tak twierdzi, ale widzę po jego minie, że jest zielony, poza tym gada jakieś rzeczy w stylu, że "mierzył prąd miernikiem", więc może tym miernikiem jakieś zwarcie zrobił i nie wie, co jest nie tak. Ktoś będzie miał jakąś sugestię? Może mu przepaliło jakiś kabel i złączył dwie fazy w jedną, jakoś dziwnie to tam jest zmostkowane w tych bezpiecznikach, tak mi się wydaje.

Tak, wiem, że skrzynka do wymiany, ale na razie usiłuję zlokalizować usterkę. Sprawdzę dzisiaj voltomierzem, czy są napięcia i jakie. Może ktoś doradzi, co jeszcze mogę sam sprawdzić, bo czas mnie goni, potrzebuję do końca miesiąca skończyć tam remont i się wprowadzić.
    Jaki rząd wielkości powinna kosztować wymiana tej skrzynki z bezpiecznikami?
    Instalacja elektryczna po remoncie – brak napięcia
  • #2 21583635
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2372
    Jak ktoś robi gładzie, sufity i elektrykę to już dużo o nim mówi.
    Zadzwoń po elektryka z uprawnieniami bo sam tego nie ogarniesz.
    Po stanie skrzynki to śmiem twierdzić że cała instalacja nadaje się do wymiany.
  • #3 21583637
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 276
    Tu nie ma co ratować. Gniazda bezpieczników są w stanie agonalnym. To prawie się zapaliło...
  • #4 21583638
    kafeteriaeu
    Poziom 4  
    Już za późno na wymianę elektryki, mogę wymienić tę skrzynkę jedynie i widzę, że nadaje się jedynie do wymiany. Poza tym tam nigdy nie było problemu z instalacją, kiedyś były bardziej prądożerne urządzenia, jakieś elektrony itd. Teraz większość urządzeń ma mniejszy pobór.
    Gdzieś mam multimetr, tylko muszę go znaleźć. Masz jakieś sugestie, co można sprawdzić poza napięciem i dlaczego mam przewodnictwo na próbniku tylko jak dotykam futryny? Czy będzie przebicie w tym pomieszczeniu? Gdybym zawęził szukanie usterki do jakiegoś obszaru, to być może udałoby mi się to ogarnąć dzisiaj.
    Ten człowiek od gładzi ma uprawnienia SEP, nie wiem do ilu, ale deklaruje, że ma, więc szukanie elektryka z uprawnieniami nic nie wnosi, bo kolejny z łapanki może być taki sam jak ten i tylko poczekam na niego do poniedziałku i stracę czas.
  • #6 21583640
    michal.zd
    Poziom 31  
    kafeteriaeu napisał:
    skrzynka do wymiany, ale na razie usiłuję zlokalizować usterkę
    Główna usterka jest właśnie w niej.
  • #7 21583642
    kafeteriaeu
    Poziom 4  
    >>21583640
    Raczej nie, bo to osmolenie wygląda na wieloletnie, a ostatnio przestała działać jedna faza, więc poza skrzynką raczej coś jest nie tak jeszcze.

Tak przy okazji, jaka jest średnia cena wymiany takiej skrzynki w średnim mieście (Śląsk)? Jak będę szukał kolejnego człowieka z łapanki, to chcę wiedzieć, jaka cena będzie ok.
  • #8 21583647
    michal.zd
    Poziom 31  
    bubu1769 napisał:
    To czarne na złączach to raczej nie ośmioletnie tylko "płynna taśma izolacyjna.

Rdza na większości złącz to słaby kontakt i miejsce przegrzewania, wygląda na przytopione izolacje. Osmolenia nie sugerowałem, ognia tam jeszcze nie było.
  • Pomocny post
    #9 21583648
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2372
    To jest stara instalacja aluminiowa, upalić się mogło gdziekolwiek.
    Znajdź człowieka który zajmuje się elektryką zawodowo, a nie jako część pakietu, wyjdzie cię to trochę drożej ale może uda się jeszcze jakoś zreanimować tego trupa i uniknąć pożaru.
  • #10 21583653
    kafeteriaeu
    Poziom 4  
    On używał raptem jednego Boscha, więc to raczej nie przepalenie, coś gdzieś musi robić jakieś przebicie. Ja tam wcześniej szlifowałem, podłączałem ładowarki do wkrętarek etc., było większe obciążenie, więc by się wtedy przepaliło.
    Jak działają te czujniki napięcia? To wykrywa jakieś pole magnetyczne, czy to wykrywacz metalu? Pomyślałem, że to pomogłoby mi sprawdzić, ale jeśli to wykrywacz metalu, to bez sensu. Chciałem teraz zagruntować ściany przed malowaniem, jak jest jakieś przebicie na ścianę, to tylko pogorszę sprawę.
  • #11 21583654
    michal.zd
    Poziom 31  
    kafeteriaeu napisał:
    więc poza skrzynką raczej coś jest nie tak jeszcze.

Bardzo możliwe, pewnie trafił wiertłem w przewód, lub samo się upaliło, to aluminium.
    Ale najpierw trzeba przywrócić do życia 'rozdzielnicę'.
  • #12 21583656
    kafeteriaeu
    Poziom 4  
    On tylko sufit podwieszany robił, musiałby mieć wyjątkowego pecha, żeby trafić w jeden kabel, który tym sufitem w żelbetonie biegnie. Nic nie wiercił poza tymi szynami do sufitu, a instalacja cała idzie podłogą. Tam ciężko było coś uszkodzić poza tymi puszkami gniazdkowymi, które wymieniał i przerabiał z jednej na dwie.
  • #13 21583715
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2903
    kafeteriaeu napisał:
    Ten człowiek od gładzi ma uprawnienia sep, nie wiem do ilu ale deklaruje że ma, więc szukanie elektryka z uprawnieniami nic nie wnosi bo kolejny z łapanki może być taki sam jak ten i tylko poczekam na niego do poniedziałku i stracę czas.

Każdy ma mieć własne zdanie, ty również.
    Moim zdaniem człowiek od wszystkiego jest do niczego. Raczej ciężko znaleźć elektryka co robi również gładzie i sufity podwieszane. Ciężko również znaleźć blacharza co umie wymienić uszczelkę pod głowicą. W szkołach o profilu elektrycznym nie uczą wieszania sufitów. Tzw uprawnienia SEP można zrobić w jeden dzień za kilkaset złotych i kazać siebie nazywać elektrykiem. Jeśli uważasz że człowiek robiący przy okazji elektrykę ma taką samą wiedzę, sprzęt i umiejętności co człowiek zajmujący się zawodowo tylko elektryką i jest po kilkuletniej szkole o profilu elektrycznym to owszem bez sensu szukać prawdziwego elektryka.
    Tak przy okazji, przekonałeś się właśnie że remont zaczyna się od tego czego nie widać, czyli od wszelkiej instalacji, np instalacji elektrycznej. Albo się nie przekonałeś bo przecież wszystko do tej pory działało, tylko Bosch o sporej mocy z odpowiednim prądem rozruchowym być może zweryfikował stan instalacji. Moim prywatnym zdaniem mając instalację aluminiową remont zaczyna się od wymiany tej instalacji i to bez względu czy wcześniej był podłączony do niej elektron czy nawet bardziej prądożerny rubin. Przecież kolejny remont będzie co najmniej za kilka lat, a grubszy pewnie jeszcze później, za jakieś kilkanaście lat.

Dodano po 4 [minuty]:

kafeteriaeu napisał:

Tak przy okazji jaka jest średnia cena wymiany takiej skrzynki w średnim mieście(śląsk) ? Jak będę szukał kolejnego człowieka z łapanki to chcę wiedzieć jaka cena będzie ok.

Jak z łapanki będziesz szukać to będzie to bardzo tanie. Więcej zapłacisz za elektryka po szkole, zajmującym się tylko elektryką.
  • #14 21583737
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    kafeteriaeu napisał:
    Jaki rząd wielkości powinna kosztować wymiana tej skrzynki z bezpiecznikami ?
    kafeteriaeu napisał:
    więc szukanie elektryka z uprawnieniami nic nie wnosi bo kolejny z łapanki może być taki sam jak ten i tylko poczekam na niego do poniedziałku i stracę czas.
  • #15 21583753
    kafeteriaeu
    Poziom 4  
    Nie wiem, czy następny będzie robił wszystko, czy tylko to, bo skąd, ani jaką szkołę skończył, więc to zawsze niejako loteria, jak się szuka z łapanki internetowej. Chęć znalezienia "dobrego" elektryka nie oznacza, że takiego znajdę, jakbym takiego znał, to bym nie pytał na forum. Stronę każdy może sobie zrobić profesjonalną za parę złotych, nie zweryfikuję, jaki będzie — o to mi chodziło. Do szkoły elektronicznej to sam chodziłem i co z tego, raz że 20 lat temu, dwa że szkoła to szkoła, a praktyka to praktyka.

To, że pytam, ile to kosztuje, nie znaczy, że chcę najtańszego, po prostu nie wiem, jaki to rząd wielkości i na co się przygotować. W necie widzę ceny od 300 zł do 3k.

A instalacji nie chciałem wymieniać też z innych względów — potrzebuję tam niebawem zamieszkać i nie remontowałem wszystkich pomieszczeń, a wymiana instalacji rozwaliłaby mi też te dobre pomieszczenia i to byłby remont na dwa miesiące.
  • #16 21583757
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kafeteriaeu napisał:
    Nie wiem czy następny będzie robił wszystko czy tylko to bo skąd, ani jaką szkołę skończył
    Prosty sposób na sprawdzenie.
    Niech wykona pomiary.
    Niech podpisze dokument, że ta instalacja może być dopuszczona do eksploatacji.
    (hamulce w samochodzie działają - można jechać)
  • #17 21583776
    kafeteriaeu
    Poziom 4  
    Ten, który robił te gładzie i gniazdka, właśnie taki dokument mi wystawił :D nawet nie wiedział albo ukrył to przede mną, że tam nie ma napięcia, więc jak już pisałem, kursy, uprawnienia, szkoły i wystawione papiery w dobie Collegium Humanum i podobnych nic nie gwarantują. Jutro poszukam jakiegoś elektryka, a jak się nie uda, to wypożyczę detektor Boscha, bo już się dokopałem do informacji, jak się to nazywa, i sprawdzę, zanim zagruntuję, bo w sumie o to mi chodziło, czy mogę tam coś robić, czy lepiej nie, bo mokra ściana będzie lepiej przewodzić w razie jakiegoś przebicia.
  • #18 21583794
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    kafeteriaeu napisał:
    Ten, który robił te gładzie i gniazdka, właśnie taki dokument mi wystawił :D

Jestem człowiekiem małej wiary. Wstaw jak możesz ten dokument z zamazanymi danymi osobowymi i adresowymi.

kafeteriaeu napisał:
    A instalacji nie chciałem wymieniać też z innych względów — potrzebuję tam niebawem zamieszkać i nie remontowałem wszystkich pomieszczeń, a wymiana instalacji rozwaliłaby mi też te dobre pomieszczenia i to byłby remont na dwa miesiące.

Wiesz, że jeśli jest problem z wymianą instalacji w mieszkaniu które się posiada ale jeszcze w nim nie mieszka to później po zamieszkaniu będzie jeszcze większy problem. No ale to ewentualnie twój problem. Z mojej strony mogę tobie życzyć aby z tą instalacją nie było już więcej problemów. Chociaż doświadczenie mi podpowiada że może to być trudne do realizacji. Wiesz więcej sprzętu jest niż kiedyś jak ta instalacją była projektowana, być może bezpieczniki są za duża na nią. Często właśnie jedyną modernizacją jest zwiększanie amperaża zabezpieczenia, co wypływa na większą awaryjność w tym pożar lub porażenie nawet śmiertelne.
  • #19 21583796
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1160
    kafeteriaeu napisał:
    Ten, który robił te gładzie i gniazdka, właśnie taki dokument mi wystawił :D nawet nie wiedział albo ukrył to przede mną, że tam nie ma napięcia, więc jak już pisałem, kursy, uprawnienia, szkoły i wystawione papiery w dobie Collegium Humanum i podobnych nic nie gwarantują. ....
    Masz dokument mówiący, że instalacja jest OK, więc zadzwoń do koleżki i powiedz, że nie jest OK, i że jak jej nie poprawi do stanu właściwego, to będziesz musiał uczynić z tego dokumentu użytek i to może być dla niego i kosztowne, i prawnie problematyczne.
  • #20 21583833
    CYRUS2
    Poziom 43  
    cyrus2 napisał:
    Niech podpisze dokument, że ta instalacja może być dopuszczona do eksploatacji.
    kafeteriaeu napisał:
    Ten, który robił te gładzie i gniazdka, właśnie taki dokument mi wystawił :D
    Wystawił dokument przy takim stanie bezpieczników ?
  • Pomocny post
    #21 21584087
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1743
    Witam,
    CYRUS2 napisał:
    Wystawił dokument przy takim stanie bezpieczników ?

nie bezpieczników, tylko skrzynki bezpiecznikowej.
    I takim stwierdzeniem autora, ja mogę stwierdzić, że ów pan od wszystkiego za "SEPa" tylko zapłacił i bezprawnie wystawia takie dokumenty, widząc jak wygląda skrzynka bezpiecznikowa.

Jeśli autorze się nie znasz, to poniżej jest opisane, jak szuka się elektryka przez duże E:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4112281.html#21483582

Pozdrawiam
  • #22 21584112
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6664
    Ale o co chodzi? Może Riso i IPZ wyszły idealnie, a pan z kupionym SEP-em to przyklepał.
    Miał do tego prawo?
    Oczywiście, że miał, tak samo jak nie znajdziesz jego płaszcza.
    i co mu zrobisz?
  • #23 21584248
    kafeteriaeu
    Poziom 4  
    >>21583796
    Tak zrobiłem, twierdził, że to ja musiałem coś zepsuć :D

Dzisiaj naprawił częściowo i mi w kolei wmawiał, że musiałem coś źle mierzyć wczoraj, jest jak dwa dni wcześniej, kontakty były podłączone szeregowo, a część z nich jest na WAGO do drutów, a tam są linki i się wysunęła któraś, pewnie tak podejrzewam.

Meggerem pożyczonym sprawdziłem i kontakty są ok, światło w jednym pomieszczeniu ok, rozdzielnica też ok, jak podejrzewałem, a nie mam tylko światła w pokoju, w którym robił podwieszany sufit. Po kołkach widzę, że te szyny poprowadził prawie idealnie na linii światło-puszka, więc najprawdopodobniej przewiercił kabel między puszką a oświetleniem. Może jak próbował naprawić, to mu się jakiś kontakt rozłączył i nie było ani tego, ani tego.

Jutro jakimś lepszym sprzętem postaram się zlokalizować puszkę i chyba trzeba będzie między tym sufitem podwieszanym a sufitem puścić nowy przewód od puszki i będzie ok. Mam nadzieję, że się to uda jakoś przeciągnąć. Dzisiaj się dowiedziałem, że są jakieś stalki i żeby tym spróbować przewód przeciągnąć nad tym podwieszanym sufitem. Może uda mi się znaleźć elektryka, to bym mu to zlecił. Pytałem, ponieważ czas mnie goni i chciałem sam naprawić z powodu braku czasu, za tydzień muszę te pomieszczenia pomalować i położyć podłogi jeszcze.

Wrzucę te papiery, jakie mi wystawi, że jest pięknie zrobione, na razie ich nie mam, bo nie było napięcia najpierw na oświetleniu, później też w gniazdkach, więc na razie mu nie zapłaciłem, więc nie mam tego jeszcze fizycznie. To dane częściowe firmowe, więc nie obejmuje tego ustawa o ochronie danych osobowych, więc mogę wrzucić, nie ma problemu. Chłop się nazywa wymownie, bo Krzak :D

Dzięki za pomoc, ktoś mi jeszcze powie, na jaki wydatek się przygotować, jeśli chodzi o wymianę rozdzielnika? Te nowe skrzynki są chyba trochę większe, to można trochę w murze podkuć i osadzić, żeby tak nie wystawało?

On mi wystawił dokument na to, co robił, czyli te jakieś puszki itd., tak twierdził, rozdzielnika nie naprawiał, szukał tam szczęścia, jak mu wybiło korki, a dlaczego wybiło, to nie wiem, zapewne coś podłączył źle i zorientował się dopiero, jak wszystko zrobił. Coś podłączył pewnie do kontaktu i wywaliło, a jak robił gładzie, to może miał wyłączone napięcie, chociaż kto wie, dlatego teraz sam zapewne nie wie, dlaczego światła nie ma w tym suficie podwieszanym, który sam zrobił. Dwa dni temu mi wmawiał, że rozłączył to na włączniku, więc jak mu powiedziałem, żeby podłączył, to się rozliczymy, bo ja tam napięcia nie widzę i moim zdaniem coś nie działa. To później efekt był właśnie taki, że nie miałem ani oświetlenia, ani kontaktów. Teraz chociaż te kontakty są ok i oświetlenie w drugim pomieszczeniu. Zresztą chłop zrobił sufit podwieszany, wypuścił właśnie ten kabel od oświetlenia, bo mu powiedziałem, że nie chcę żadnych LED-ów, tylko lampę tę, która tam wisiała, a zapomniał haka na lampę zamontować. Jak mu powiedziałem, to gość, nie uwierzycie, co zrobił. Wyciął dziurę w tym suficie podwieszanym po to, żeby hak zamontować do płyty karton-gips. No ja naprawdę nie wiem, jak można być takim głupim, jak już wyciął, to mógł zamontować do betonu, a jak chciał do kartonu, to nie musiał nic wycinać :D Być może on dobrze wie, że to nie działa i tę dziurę wyciął, bo coś tam może myślał, że nie łączy, naprawdę nie wiem. Na zdjęciu widać, jak wygląda ten sufit z tym wycięciem, które rzekomo zrobił, żeby zamontować ten hak, bo dwa dni temu tej dziury nie było, dopiero po sugestii, na czym ta lampa ma wisieć i że tam nie ma napięcia. Przecież to stworzył to cudo wykończenia, w dodatku po niespełna dobie ten kwadrat odpadł, bo był przyklejony klejem do szyny i pod własnym ciężarem zawisł na tym przewodzie.

Dodano po 12 [minuty]:

A tak wygląda coś, za co powiedział, że mnie skasuje 120 zł, bo po 60 zł od puszki. Gdyby było napięcie, to nawet bym nie wiedział, co zrobił, bo nie odkręcałbym kontaktów, a po wykręceniu kontaktu, jak szukałem usterki, zobaczyłem, że wystawił jedną puszkę, a starą zostawił, bo była wcześniej jedna, a chciałem dwa gniazda i co najlepsze, połączył je przewodem akurat w miejscu, gdzie się śrubę wkręca mocująca kontakt. W sumie co druga puszka wymieniona, a reszta zostawiona starych, mimo że kupiłem mu wszystkie części i kontakty podwójne, to miał podwójne puszki. Te WAGO, które sam powiedział, że musi być, bo teraz się tak robi "zgodnie ze sztuką", to tylko te przewody z tego wypadają, jakby wkręcił je normalnie do kontaktów, to to by się lepiej trzymało.
    Oczywiście wkręcił gniazda, więc nie było tego widać i jakby nie brak napięcia, to nawet bym się nie zorientował, jak to pod spodem wygląda.

• #24 21584257
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1743
    kafeteriaeu napisał:
    Na zdjęciu widac jak wygłada ten sufit z tym wycięciem które rzekomo zrobił żeby zamontować ten hak bo dwa dni temu tej dziury nie było dopiero po sugestii na czym ta lampa ma wisieć i że tam nie ma napięcia przecież to stworzył to cudo wykończenia w dodatku po niespełna dobie ten kwadrat odpadł bo był przyklejony klejem do szyny i pod własnym ciężarem zawisł na tym przewodzie.

kafeteriaeu napisał:
    W sumie co druga puszka wymieniona, a reszta zostawiona starych mimo że kupiłem mu wszystkei częsci i kontakty podwójne to miał podwójne puszki.

O kurła... 😎
    Do tego jeszcze cię okradł, jeśli tych puszek nie ma, bo na innej robocie wykorzystał.
  • #25 21584490
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    No i tak kończy się zatrudnianie osoby od wszystkiego. Nie masz ani sprawnej elektryki ani ładnych gładzi na ścianie, no chyba że na ścianie jest nieskończone. Twój przykład powinien być lekcją dla wszystkich którzy szukają człowieka orkiestry. Jakby co nie szukam klientów bo się kładzeniem instalacji nie zajmuję.
    Pamiętaj tylko że może być tak jak piszesz, że ten człowiek coś zepsuł, a równie dobrze może być tak że jak stare pruchno się ruszyło to się rozsypało. Działało bo działało ale jak już się ruszyło to przestało. Niestety stare aluminiowe instalację tak mają.
  • #26 21584933
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Autorze, nie ma co teraz miauczeć nad rozlanym mlekiem. Miało być tanio? Jest tanio. Miało być dobrze? Jest tanio :) Teraz to trzeba zacząć od wykonania pomiarów. Wskażą one słabe strony instalacji elektrycznej lokalu. A następnie przystąpić do usuwania wad. Po kolei, jedna za drugą. Po ich usunięciu ponowne pomiary, i jak wyjdą to misja sukces.

BTW. Instalację elektryczną w starych budynkach należy wymienić. Przesłanki do tego to: przewody alu, brak przewodu ochronnego, uszkodzenie mechaniczne, brak zabezpieczeń RCD. Podstawa prawna art. 61 i 62 Prawa Budowlanego.

Rozumiem, że masz teraz musztardę po obiedzie bo remont zrobiony, biały montaż również tylko zamontowany najprawdopodobniej na starych przewodach. Twój opis nie brzmi przekonująco, zwłaszcza, że masz ponoć jakiś papier podpisany przez malarza/szpachlarza. Nie kupuję tego. Możesz owszem naprawić instalację metodą sznurek i drut. Nikt Ci tego nie zabroni. Miej tylko na uwadze, że jeżeli dojdzie do pożaru to możesz zapomnieć o ubezpieczeniu jeżeli takowe posiadasz. Ubezpieczyciel w pierwszej kolejności zweryfikuje stan rzeczonej instalacji i po wykryciu, że jest ona źródłem pożaru i jest niezgodna z prawem nie wypłaci Ci ani grosza. Dodatkowo jeżeli w trakcie pożaru uszkodzeniu ulegnie mienie osób trzecich to będziesz sam za to finansowo odpowiadał.

Pomyśl czy warto.
    Pozdrawiam
  • #27 21585119
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1621
    kafeteriaeu napisał:
    Meggerem pożyczonym sprawdziłem

Megger to jest producent wszelkiego rodzaju aparatury pomiarowej i jeśli kol. pisze że używał miernika danej firmy należy podać jaki to był i jego model.
    Kol. pisze chaotycznie i bez podania istotnych szczegółów o które kol. prosili ( między innymi protokół z pomiarów instalacji).
    Dalszy brak istotnych szczegółów spowoduje zamknięcie tematów.
    P.S.
    W innym temacie wspomniałem że nie widziałem elektryka który zajmowałby się sufitami, gładziami itp owszem przebierańcy tak ( zajmujący się wszystkim o bardzo małej wiedzy ) ale nie profesjonalni elektrycy .
    Jestem bardziej skłonny po wypowiedziach kol. uważać że kol. przerosło to zadanie i nie potrafi sobie z nim poradzić - raczej żadnych innych osób tam nie było.
  • #28 21585150
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    Topolski Mirosław napisał:
    Megger to jest producent wszelkiego rodzaju aparatury pomiarowej i jeśli kol. pisze że używał miernika danej firmy należy podać jaki to był i jego model.

Być może autor miał na myśli miernik rezystancji izolacji. Kiedyś potocznie tak nazywano wszystkie mierniki rezystancji izolacji bez względu na producenta, również nazywane megaomomierzami ze względu na zakres pomiarowy, ale to było w czasach, gdy nie było przyrządów cyfrowych, a zwykłe induktorowe na korbkę.
  • #29 21585151
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1621
    Tomek.K. napisał:
    Być może autor miał na myśli miernik rezystancji izolacji

Chyba bardziej dwubiegunowy wskaźnik napięcia ale może poczekajmy niech autor w końcu poda szczegóły.
  • #30 21781756
    kafeteriaeu
    Poziom 4  
    Problem rozwiązany. Poza tym nie wiem, dlaczego zakładacie, że instalacja była aluminiowa - u mnie w bloku jest miedziana.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po remoncie mieszkania, obejmującym wymianę kontaktów, położenie gładzi i sufit podwieszany, pojawił się problem z brakiem napięcia w instalacji elektrycznej na jednej fazie. Próbniki wskazywały słabe lub brak napięcia, a napięcie pojawiało się tylko przy dotknięciu metalowej futryny, co sugerowało przebicie lub uszkodzenie przewodów. Instalacja okazała się mieć starą, aluminiową skrzynkę bezpiecznikową z widocznymi oznakami przegrzewania i złym stanem złącz, co wymagało wymiany rozdzielnicy. Wątpliwości budził wykonawca prac, który posiadał uprawnienia SEP, lecz wystawił dokument potwierdzający poprawność instalacji mimo jej uszkodzeń. Po częściowej naprawie okazało się, że przewód między puszką a oświetleniem został prawdopodobnie uszkodzony podczas montażu sufitu podwieszanego i konieczne będzie poprowadzenie nowego przewodu. Dyskusja podkreśliła konieczność zatrudniania wykwalifikowanych elektryków, wykonanie pomiarów instalacji (np. meggerem) oraz wymianę starych instalacji aluminiowych na miedziane dla bezpieczeństwa. Autor ostatecznie potwierdził, że instalacja w jego bloku jest miedziana, a problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA