logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchenka KLARSTEIN PC-DKP 1211 - dwupalnikowa – grzanie na pozycji zero.

doombras 22 Cze 2025 12:10 534 9
REKLAMA
  • #1 21586160
    doombras
    Poziom 5  
    Witam,
    Mam kuchenkę elektryczną dwupalnikową KLARSTEIN PC-DKP 1211. Problem polega na tym, że pokrętło/termostat zaczął włączać się na pozycji zero i grzeje. Kręcenie w lewo - prawo nic nie daje, po krótkim czasie sam się wyłącza, ale po czasie włącza się ponownie – i to w pozycji zero (wyłączone). Jak gotuję, to działa normalnie, termostat włącza i wyłącza w interwałach jak dotychczas, ale jak jest zimna, to na pozycji zero włącza się samoistnie. Kuchenka do dzisiaj działała bez zarzutów, teraz muszę ją wyłączać z gniazdka...
    Może ktoś wie i pomoże – czy termostat do wymiany? Czy może starczy termostat wyczyścić, papierkiem ściernym styki przeciągnąć lub jakimś środkiem?
    AI: Czy problem z grzaniem na pozycji zero dotyczy obu palników, czy tylko jednego?
    Problem dotyczy tylko jednego palnika.
    AI: Czy kuchenka była ostatnio rozbierana, naprawiana lub czy mogła zostać zalana (np. wodą podczas gotowania)?
    Nie była nigdy rozbierana, ani nie była zalana podczas gotowania.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21586346
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    Jaka to kuchenka? Indukcyjna, ceramiczna, itp.?
    Na podstawie opisu problemu podejrzewam, że ceramiczna.

Z opisu wynika, że sam termostat pracuje prawidłowo.
    Natomiast termostat jest prawdopodobnie zespolony z wyłącznikiem, który odłącza pole grzewcze, gdy pokrętło jest w pozycji zero.
    Tu nie wiem, czy jest to wyłącznik z oddzielnymi stykami, czy jest to rozwiązanie mechaniczne, gdzie w pozycji zero są trwale blokowane styki termostatu w stanie otwartym.
    Samo czyszczenie styków raczej tu nic nie da.
    Bez oględzin tego trudno coś więcej powiedzieć, chyba że ktoś serwisował konkretnie taką kuchenkę i wie, jak to dokładnie jest zbudowane.
  • #4 21586364
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2586
    Sklejone styki zasilające termostat. Jedyna opcja to wymiana na nowy. To są tanie rzeczy. Musisz rozebrać kuchenkę i dokupić termostat który będzie pasował, one są standaryzowane.
  • #5 21586379
    doombras
    Poziom 5  
    >>21586346
    Płyta ceramiczna. Chyba to nie jest wyłącznik, bo pokrętło jest z termostatem (w środku) jak jest normalnie (przed awarią) to przekręcając pokrętło, nawet bez prądu, to słychać charakterystyczne cyknięcie (załączenie) jak cofa się pokrętło do pozycji zero, to znowu słychać cyknięcie (wyłączenie), a tu jest tak, że czy z włączonym prądem, czy bez w prawo cyknięcie, a z powrotem już nie - do zera. Jak jest podłączony prąd, to w pozycji zero grzeje, ale po jakimś czasie się wyłącza - tak jak na najsłabszym grzaniu - jest załączenie w interwale czasowym - oczywiście czym więcej na pokrętle, tym bardziej grzeje. Jak pisałem, problem w tym, że ona się załącza na pozycji zero i grzeje aż termostat nie wyłączy...

Dodano po 1 [minuty]:

CMS napisał:
    Sklejone styki zasilające termostat. Jedyna opcja to wymiana na nowy. To są tanie rzeczy. Musisz rozebrać kuchenkę i dokupić termostat który będzie pasował, one są standaryzowane.
    No właśnie nie sklejone, bo termostat pracuje włączając grzanie i wyłączając, ale robi to w pozycji zero, na skręconym pokrętle do końca, do oporu w lewo.
  • REKLAMA
  • #6 21586412
    CMS
    Termostat ma więcej niż jedną parę styków. Jedna z par podaje zasilanie, a pozostałe załączają i wyłączają w tempie zależnym od ustawionej fabrycznie histerezy. Sklejone masz te "główne".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21586877
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    doombras napisał:
    Chyba to nie jest wyłącznik, bo pokrętło jest z termostatem (w środku)... ...Jak pisałem, problem w tym, że ona się załącza na pozycji zero i grzeje aż termostat nie wyłączy...
    Już padły odpowiedzi, jak to jest prawdopodobnie zrealizowane i co się prawdopodobnie uszkodziło. Ja też to dość dokładnie opisałem wcześniej.
    Teraz trzeba tam fizycznie zajrzeć.
    Po otwarciu obudowy wstaw wyraźne zdjęcia tych termostatów/wyłączników, to zobaczymy, co tam dokładnie jest.
    Nie próbuj rozbierać tych elementów, ani nic przy nich coś kombinować.
    Oczywiście wszelkie prace przy wyłączonym urządzeniu z prądu.
    Jak nie masz żadnego doświadczenia w tej kwestii, to zleć to komuś kompetentnemu.
  • #8 21587371
    doombras
    Poziom 5  
    >>21586877 >>21586877
    Jakieś tam doświadczenie jest i świadomość prądu, więc kabel z gniazdka...

Rozwiązałem (na razie) problem... Odkręciłem obudowę, termostat jest zespolony z pokrętłem, wykręciłem go. Faktycznie na poz. zero styki były zwarte. Ruszałem nimi, kręciłem i zwierał w poz. zero. Na końcu termostatu zauważyłem małą śrubkę (żółta strzałka), i ewidentnie reguluje ugięcie blaszki ze stykiem. Dokręciłem śrubkę o pół obrotu i przestał zwierać w poz. zero. Na razie działa, używałem tego palnika i normalnie jak przedtem działa na wszystkich płynnych poziomach.
    Na pewno kupię taki termostat i na pewno będę czujny wyłączając zasilanie, jak nie będę używać kuchenki, bo ewidentnie termostat powoli kończy się, bo samo-rozregulowania nie przewiduję.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
  • Pomocny post
    #9 21587421
    CMS
    Zanim przyjdzie nowy (sugeruję od razu wymienić ten od drugiego "palnika", to możesz zamienić termostaty miejscami. Ten z drugiego (słabszego) palnika, jest mniej wyeksploatowany.
  • #10 21587434
    doombras
    Poziom 5  
    >>21587421
    Dobry pomysł z tą zamianą, ale jak nowe dwa dostanę, to i tak zaraz oba wymienię...
    Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kuchenki elektrycznej dwupalnikowej KLARSTEIN PC-DKP 1211 z płytą ceramiczną, gdzie termostat jednego palnika samoczynnie załącza grzanie na pozycji zero. Termostat jest zespolony z pokrętłem i posiada kilka par styków, z których główne styki zasilające uległy zwarciu, powodując nieprawidłowe działanie. Czyszczenie styków nie przynosi efektu, a uszkodzenie jest mechaniczne – styki pozostają zwarte w pozycji wyłączonej. Po rozebraniu urządzenia i demontażu termostatu stwierdzono, że regulacja ugięcia blaszki styku za pomocą śrubki pozwoliła tymczasowo wyeliminować zwarcie i przywrócić prawidłową pracę palnika. Zaleca się wymianę termostatu na nowy, gdyż element jest standardowy i niedrogi. Dla bezpieczeństwa i trwałości warto wymienić oba termostaty palników. Prace należy wykonywać przy odłączonym zasilaniu, a osoby bez doświadczenia powinny zlecić naprawę fachowcom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA