logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude 7410 – samoczynne wciskanie klawiszy po wymianie klawiatury

bulwa2017 23 Cze 2025 14:18 402 18
REKLAMA
  • #1 21587173
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam problem z laptopem Dell Latitude 7410. Po dwóch latach użytkowania klawisze były bardzo starte, więc postanowiłem wymienić klawiaturę na nową. Zrobiłem to zgodnie z instrukcją w filmiku na YouTube (wcześniej wymieniałem już trzy klawiatury i nigdy nie było żadnych problemów).

Po wymianie klawiatury laptop zaczął się dziwnie zachowywać – w momencie przechylania go na boki wygląda to tak, jakby klawisze same się wciskały (mam to nagrane na filmiku).

Czym to może być spowodowane? Dodam, że już dwukrotnie rozkładałem laptopa na części pierwsze w poszukiwaniu przyczyny, ale niestety bez skutku.
  • REKLAMA
  • #2 21587183
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 799
    Wyklucz też klawiaturę- możliwe że trafiła Ci się felerna sztuka
  • #3 21587191
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Zamówiłem już właśnie inną, przyjdzie jutro, ale do tego czasu może ktoś jeszcze wpadnie na pomysł, czy to może być rzeczywiście to.
  • #4 21587204
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Jeśli po odłączeniu klawiatury problem nie występuje, a laptop nie był zalany to innej opcji jak wadliwa klawiatura nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 21587215
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Gdy laptop stoi na biurku, klawiatura działa poprawnie. Problemy zaczynają się w momencie, gdy próbuję przenieść laptopa lub pracować na nim przez chwilę na kolanach – wtedy klawiatura zaczyna wariować.
    Wcześniej, po wkręceniu środkowej śrubki tylnej obudowy, laptop przestawał się włączać – wyglądało to tak, jakby odcinało zasilanie. Po odkręceniu tej śrubki laptop zaczął normalnie się uruchamiać.
    Po drugim rozkręceniu laptopa i ponownym złożeniu klawiatury problem z tym wkręcaniem śrubki ustąpił, ale chciałem też to napisać, bo być może ma to znaczenie.
    Laptop nigdy nie został zalany.
  • #6 21587309
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2601
    Zacząłbym od sprawdzenia czy śrubki mają takie same długości, czy może przynajmniej jedna jest dłuższa. Jeśli będzie dłuższa, to w następnej kolejności szukałbym co mogła uszkodzić w momencie całkowitego dokręcenie. Skoro stara klawiatura działała poprawnie, to coś musiało się uszkodzić przy montażu nowej.
  • #7 21587463
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Rozumiem, montowałem śrubki w ten sam sposób, co były wykręcone, nawet sobie je oznaczyłem na kartkach, żeby ich nie pomylić w momencie montażu.
    Poza tym nie wiem, czy mogłaby coś uszkodzić, pod spodem płyty jest tylko obudowa klawiatury.
  • #8 21594899
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Wyminąłem klawiaturę na nową, ale problem niestety nie zniknął:

Nadal po dociśnięciu boku dzieją się cyrki na ekranie.

A po czasie całkowicie odcina klawiaturę:

Nie mam kompletnie pojęcia, czym to może być teraz spowodowane.
  • #9 21596367
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    bulwa2017 napisał:
    Wcześniej, po wkręceniu środkowej śrubki tylnej obudowy, laptop przestawał się włączać – wyglądało to tak, jakby odcinało zasilanie. Po odkręceniu tej śrubki laptop zaczął normalnie się uruchamiać.

Naprężenie podzespołów, lub stykanie się wkrętu albo komponentów powodujące zwarcie i odcięcie zasilania. Czy po włożeniu starej klawiatury i wkręceniu dokładnie tych samych wkrętów nadal występuje ten problem?
  • REKLAMA
  • #10 21596493
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Klawiatura stara już wywaliłem, dlatego że była w strasznie kiepskim stanie.
    Od czego byś teraz polecał zacząć?
  • REKLAMA
  • #11 21597606
    ArturJK
    Poziom 39  
    bulwa2017 napisał:
    Klawiatura stara już wywaliłem, dlatego że była w strasznie kiepskim stanie. Od czego byś teraz polecał zacząć?

Jeśli jesteś pewien że w odpowiednie miejsca wkręcasz poprawne wkręty, to może nowa klawiatura nie ma izolatora i powoduje zwarcie po jej dociśnięciu. Montujesz zamienniki, czy oryginalne klawiatury? Tam był plastikowe nity, czy jest jakiś inny system montażu klawiatury?
    Czy po podpięciu klawiatury zewnętrznej na USB, laptop zachowuje się poprawnie?
  • #12 21599929
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Klawiatura to zamiennik — wymieniłem już dwie w tym samym modelu i nie było żadnego problemu. Dla pewności też zamówiłem jeszcze inną klawiaturę i dalej ten sam problem, dwa razy sprzedawca nie wysyłałby mi uszkodzonych klawiatur.
    Wkręty są poprawnie zamocowane, a montaż klawiatury odbywa się poprzez dokręcanie małych śrubek do czegoś takiego:

Dell Latitude 7410 – samoczynne wciskanie klawiszy po wymianie klawiatury
  • #13 21600538
    ArturJK
    Poziom 39  
    bulwa2017 napisał:
    dwa razy sprzedawca nie wysyłałby mi uszkodzonych klawiatur.

Celowo zapewne nie, ale może zdarzyć się seria z problemami o czym sprzedawca nie wie, bo nie testują tych nowych podzespołów. Natomiast jeśli zamówiłeś inną z innego źródła i jest dalej to samo, problem tkwi raczej po stronie laptopa lub montażu klawiatury.
    ArturJK napisał:
    Czy po podpięciu klawiatury zewnętrznej na USB, laptop zachowuje się poprawnie?

Sprawdzałeś taką opcję?
    bulwa2017 napisał:
    Laptop nigdy nie został zalany.

Ekran na zdjęciu ma jakieś osady, jesteś pewien że nie ma nigdzie śladów jakiejś cieczy?
    bulwa2017 napisał:
    Wkręty są poprawnie zamocowane, a montaż klawiatury odbywa się poprzez dokręcanie małych śrubek do czegoś takiego

Rozumiem że wkręty też są prawidłowo umieszczone i wszystkie izolatory (o ile były fabrycznie), są na miejscu.
  • #14 21600712
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Sprzedawca z Allegro twierdzi, że sam sprawdził poprzednią klawiaturę i wszystko było z nią w porządku, i ja mu wierzę, bo poprzednie klawiatury w innych laptopach, ale tym samym modelu, działają bez zarzutu.
    Laptop wariuje w momencie, gdy go przemieszczam czy też pukam w obudowę, tak jak na filmikach; gdy stoi stacjonarnie na biurku, nic się z nim nie dzieje. Klawiatura zewnętrzna USB oczywiście też normalnie działa. Wariuje, jakby od "naprężeń"?
    Zdjęcie, które wysłałem, pochodzi z poradnika na YouTube, montowałem na podstawie tego tutoriala:
    https://www.youtube.com/watch?v=7GjCUyCsNqY
    Zadbałem nawet o to, żeby sobie te śrubki opisać, a później tak samo wkręcić. Dwa razy już rozkręcałem lapka, za pierwszym razem, żeby wymienić klawiaturę, a za drugim, żeby spróbować z drugą klawiaturą.
  • #15 21600754
    ArturJK
    Poziom 39  
    bulwa2017 napisał:
    Sprzedawca z allegro twierdzi, że sam sprawdził poprzednią klawiaturę i wszystko było ok z nią i ja mu wierzę, bo poprzednie klawiatury w innych laptopach ale tym samym modelu działają bez zarzutu.

W takim razie, temat uszkodzenia klawiatury mamy wykluczony.
    bulwa2017 napisał:
    Zdjęcie, które wysłałem pochodzi z poradnika na youtube,

OK, w takim razie wykluczamy również zalanie.
    bulwa2017 napisał:
    Laptop wariuje w momencie gdy go przemieszczam czy też pukam w obudowę, tak jak na filmikach, gdy stoi stacjonarnie na biurku nic się z nim dzieje, klawiatura zewnętrzna usb oczywiście też normalnie działa. Wariuje, jakby od "napręzeń" ?

Takie też miałem podejrzenie na początku, ale należało też wykluczyć pozostałe rzeczy:
    ArturJK napisał:
    Naprężenie podzespołów

Sprawdź czy gniazdo taśmy klawiatury nie ma luzu. Jeśli masz możliwość, wyjmij płytę główną i zamontuj ją jeszcze raz zwracając uwagę na to, czy gdzieś nie ma prężenia/wyginania się. Oczywiście również czy nie ma żadnych przywarć i stykania się podzespołów, które nie powinny tego robić. Tu wracamy do problemu w wkrętem w środku obudowy i potem braku reakcji laptopa na włącznik.
  • #16 21600806
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Sprawdzałem, czy taśma nie ma luzu, wyjmowałem już płytę dwa razy, nie widzę żadnych naprężeń, wygięć się, wszystko idealnie jest spasowane do otworów.
    Podzespoły są zintegrowane, wymieniałem jeszcze pastę termoprzewodzącą wcześniej, ale tutaj też jakby nie było jak tego popsuć, robiłem to już wcześniej z innymi laptopami.
    A może to mocowanie na klawiaturę spróbować wymienić na inną? Może tutaj coś nie tak jest i powoduje zwarcie?
  • #17 21600887
    ArturJK
    Poziom 39  
    bulwa2017 napisał:
    A może to mocowanie na klawiaturę spróbować wymienić na inną? Może tutaj coś nie tak jest i powoduje zwarcie?

Jeśli wszystko inne wykluczyłeś, to teraz metodą podmiany można coś wykluczyć. Jeśli to mocowanie jest oryginalne i z pierwotną klawiaturą nie powodowało problemu, to jest szansa że jest ok. Mogło jednak odkształcić się podczas montażu/demontażu, lub nowe klawiatury nie spasowują się z nim do końca, szczególnie jeśli są zamiennikami.
    Istnieje też możliwość jakiegoś mikropęknięcia/zimnego lutu na płycie, które podczas podnoszenia laptopa gubi ciągłość połączenia lub robi zwarcie na wskutek naprężenia.
  • #18 21600987
    bulwa2017
    Poziom 5  
    Ok, a pod jaką nazwą szukać tej obudowy, na którą montuje się klawiaturę?
    Od tego bym zaczął.
  • #19 21601738
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2601
    bulwa2017 napisał:
    Ok, a pod jaką nazwą szukać tej obudowy, na którą montuje się klawiaturę?

Palmrest.

Zainteresowałbym się układem KBC. Sprawdź na rozebranym laptopie czy "majstrowanie" w jego okolicy (np. lekkie dociskanie płyty od jego spodu, lub nacisk na sam układ KBC) nie powoduje problemu.
    Jeśli tak, to zacząłbym od poprawienia mu lutów.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie klawiatury w laptopie Dell Latitude 7410 pojawił się problem samoczynnego wciskania klawiszy podczas przechylania urządzenia. Wcześniej wymieniano już trzy klawiatury bez problemów, jednak obecnie po montażu nowej klawiatury (zamiennika) laptop zachowuje się niestabilnie – klawisze reagują bez dotyku, a po dociśnięciu obudowy klawiatura przestaje działać, co może wskazywać na zwarcie lub uszkodzenie mechaniczne. Problem nie występuje, gdy laptop stoi nieruchomo na biurku. Próby diagnozy obejmowały rozkręcanie laptopa, sprawdzanie długości i poprawności montażu śrubek oraz wymianę klawiatury na kolejną sztukę, jednak problem pozostał. Podejrzewa się możliwe zwarcie spowodowane brakiem izolacji w zamiennikach klawiatur lub uszkodzenie podzespołów przy montażu. Zalecane jest sprawdzenie, czy po podłączeniu zewnętrznej klawiatury USB problem nadal występuje oraz dokładna kontrola montażu śrubek i izolacji klawiatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA