logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALCATEL router mobilny – czy działa bez akumulatora tylko na zasilaniu USB?

JORGEN1970 23 Cze 2025 19:17 606 4
REKLAMA
  • #1 21587435
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Router mobilny ALCATEL czy możliwa praaca bez akumulatoka?

Dodano po 11 [minuty]:

Witam.
    Urządzenie mobline ALCATEL działało poprawnie az do dnia dzisiejszego. W pewnym momęcie urządzenie padło i przestało działać. Nie pomogła zmiana zalilacza ( USB 5V) , po wymianie
    zasilacza urządzenie dalej nie obudziło sie, wyjąłem baterie i ponownie założyłem i urządzenie działa az do dnia dzisiejszego.
    Jednak bateria jest mocno spuchnięta więc jest obawa o jej stosowanie.
    Baterie mozna oczywiście kupić na necie , ale nie w tym sprawa, pytanie polega na tym? Czy możliwa jest praca owego urządzenia bez wspomianej bateri , która w zasadzie nic mi nie daje
    ponieważ jak padnie zasilanie to urządzenia wifi odbiorcze zasilane są z zasilaczy nie będą pracowac.
    Pewien fachowiec stwierdził że urządzenie bez bateri z samym zasilaczem nie będzię pracować poprawnie i będzię się wyłączać napiszczie co o tym myślicie.
    Z uwagi na fakt że akumulator jest bardzo spuchnięty istnieje obawa o pożar więc jakie rozwiązanie jest dla mnie najlepsze?
    Po podłączenu urzazenia bez bateri dioda ładowania bateri mruga na czerwono ale urzżdzenie pracuje porawnie.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 50 [sekundy]:

• REKLAMA
  • #2 21587516
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Jak działa bez baterii to korzystaj, jak padnie do końca to mała strata bo to i tak elektrosmieć wart z 20 zł..
    A to ze zaorałeś baterię to wcale nie dziwi bo to jest mobilna zabawka a nie stacjonarny router do pracy 24/7 jako router domowy, praca non stop pod zasilaczem to morderstwo dla baterii. Nowej i tak się nie opłaca kupować.
    To bardzo słąby, zabytkowy MiFi z modemem 4 kat. LTE wiec osiagi na nim z założenia marne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21587547
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Dzieki matek451 . Masz oczywiście racje jak padnie to się nie będę przejmował , zastanawiam sie tylko czy to nie spowoduje jakiegoś pożaru , ale chyba bardziej pożar to by był gdyby
    był akumulatorek, bo to chyba litowo jonowy jak w komurkach, dodatkowo chyba było błędem stosowac takie rozwiązanie 24 h czy mam racje?
    Komórki sie ładuje rozładowuje i ładuje ponownie a nie komórka cały czas pod ładowaniem.
    Urządzenie działało bardzo poprawnie wiele lat mam podłączone 4 kamery.
    Nie chce mi się na chwile obecną konigurować i parowac bo to strasznie pracochłonne.
    Co do budowy urządzenia, podpowiedz jakie napięcia tam występują , rozumiem że zasilanie jest 5V , ale moduły wifi pracują na 3,3V , jak nie ma akumulatorka to nie ma ładowania i mruga dioda,
    ale Roter będzie miał z tym problem , pytam dlatego poniewaz nie znam schematu jak to sie dzieję i dodatkowe pytanie czy Rourer komunikuję się z baterią jeśli tak to jak? I czy może wyłączać się przez to?
  • REKLAMA
  • #4 21588009
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Błędem to jest uzywanie mobilnych routerków MiFi do pracy jako router stacjonarny pracujacy non stop z baterią i ładowarką, napięcia są niskie , ale większe prądy , przegrzewanie się urządzenia to kolejna wada obok degradacji baterii. Nie wiem jak dziala to w Alcatelu ale jesli ci dziala bez baterii to uzywaj, z reguły te MiFi Alcatela padają szybko w takiej roli , twój i tak jest długowieczny, zapewne ruch sieciowy przy kamerach jest niewielki.
    Kamerki po WiFi z takim Alacatelem to raczej zabawki a nie monitoring.
    Konfiguracja innego routera do tego podgladu opartego na kamerach WiFi to 5 minut pracy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21588495
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Ok na razie tak zrobiłem, ale podpowiedz jakiś fajny Routerek na przyszłość tylko nie za bardzo drogi ale bezpieczny.
REKLAMA