logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyciągnąć szlamówkę zerwaną na 8 m w studni 160 mm – czy warto ratować odwiert?

dziemionnamarcin 24 Cze 2025 21:57 1155 15
REKLAMA
  • #1 21588572
    dziemionnamarcin
    Poziom 5  
    Witam, mam nietypowe pytanie. A więc wiercę studnię o szerokości 160 mm i na głębokości 8 metra zerwała się szlamówka. Szlamówka 133 mm i waga 8 kg i długość 500 mm. Czy da się ją w jakiś sposób wydostać, czy dać sobie spokój? Wyciągnąć rury i zasypać odwiert.
    AI: Jaka dokładnie szlamówka utknęła – chodzi o jej średnicę, długość i z czego jest zrobiona?
    Szlamówka ma 133 mm i waży 8 kilo, ma długość 500 mm.
    AI: Czy szlamówka wystaje ponad rurę, jest widoczna z góry, czy całkowicie utknęła na dole i nie ma do niej dostępu z powierzchni?
    Jest na dole, nie ma dostępu z powierzchni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21588661
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Masz jakies zdjecie jak wygladalo mocowanie i ktore elementy mocowania sie urwaly?
  • Pomocny post
    #3 21588672
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Witam.
    Zaryzykować i wpuścić dobrze zabezpieczony telefon z funkcją nagrywania filmu. Zobaczyć jak tam to wygląda na dole.
    Jest opcja że sznur jest poplątany nad nią. Zrobić coś na wzór "szarpaka na ryby" Czyli kilka kotwic wędkarskich, mocna linka do tego i próbować zaplątać się w pozostałości liny. Kotwice obciążyć np. kilkoma nakrętkami żeby łatwiej schodziły w dół.
    No i śpieszyć się zanim zacznie się zamulać bardziej.

Jeżeli sam element metalowy się obstał na dole to hak i próbować złapać albo silny magnes.
    Powodzenia i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 21588727
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5140
    Michał_74 napisał:
    próbować złapać albo silny magnes.

Mała powierzchnia kontaktu nawet dla neodymu przy tej masie.
  • REKLAMA
  • #5 21588932
    dudik56
    Poziom 17  
    Ocena: 609
    Do odwiertu wpuścić kamerę inspekcyjną. Na podstawie oględzin wykonać narzędzie do wyciągania. Wiertacze wyciągają rożne urwane przedmioty z dużych głębokości, wiertła, żerdzie, rury filtracyjne itp. ale za każdym razem opracowują sprytne narzędzie do wyciągania.

Pomysł z magnesem się nie sprawdzi jeśli rury wiertnicze są stalowe.

To bardzo dziwne, że urwała się od pompy linka, kabel i przewód węża?
  • Pomocny post
    #6 21589026
    saskia
    Poziom 39  
    Gorsza sprawa, jeśli szlamówka zeszła poniżej krawędzi rury osłonowej i o nią zahaczyła od spodu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21589104
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1669
    Witam,
    dudik56 napisał:
    To bardzo dziwne, że urwała się od pompy linka, kabel i przewód węża?

szlamówka to nie pompa, tylko otwarty zbiornik w kształcie rury, z klapą jednokierunkową na drugim końcu.
    Szlamówkę wyciągnąć albo hakiem albo silnym magnesem, jeśli rury są z PVC.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21590189
    dziemionnamarcin
    Poziom 5  
    Szlamówka jest do niewyciągnięcia. Parę razy zahaczyłem, ale nie idzie jej wyciągnąć, chyba jest pod rurą i brak pomysłu, żeby ją wyciągnąć albo zepchnąć na bok, żeby pogłębić jeszcze. Lustro wody jest na głębokości 2,5 metra. Wczoraj zmierzyłem, studnia jest na 7,6 metra głęboka.
  • Pomocny post
    #9 21590333
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4289
    dziemionnamarcin napisał:
    Wczoraj zmierzyłem, studnia jest na 7,6 metra głęboka.

W czym problem, że szlamówka przeszkadza i nie może zostać tam gdzie utknęła.
  • #10 21590415
    dziemionnamarcin
    Poziom 5  
    Szlamówka przeszkadza w tym, że chciałem z 1 metra jeszcze pogłębić.
  • Pomocny post
    #11 21591013
    saskia
    Poziom 39  
    Nie wiem czy widziales skladane kotwice do lodzi czy jachtow.
    Haki takiej kotwicy w trakcie opuszczania sa zlozone wzdluz grotu, a gdy podnosisz ja to sie rozkladaja na zewnatrz.
  • Pomocny post
    #12 21591014
    vodiczka
    Poziom 43  
    Nie wiem jaka jest obecna wydajność studni ze szlamówką w środku ale 5,1 m słupa wody to nie jest mało. Rozważ czy pogłębienie jest konieczne.
  • #13 21591080
    dziemionnamarcin
    Poziom 5  
    Tak, wiem o takich kotwicach rozkładanych, ale one mają o wiele większe średnice, ale nie znam ich działania w rurze o średnicy 160 mm.
    A głębokość mogłaby być. Tak, masz rację, słup wody 5,1 metra to nie mało. Pompowałem pompą IBO AJ 50/60 przez 3 godziny i słup wody był na tym samym poziomie, więc jest ok. Pozdrawiam
  • #14 21591147
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    Pozostawiona szlamówka nie zacznie z czasem rdzewieć?
  • Pomocny post
    #15 21591165
    vodiczka
    Poziom 43  
    Zacznie, woda będzie nieco zażelaziona ale nie tak bardzo jak czasem tafia się przy obecności żelaza w gruncie.
  • #16 21591491
    dziemionnamarcin
    Poziom 5  
    Jak wyciągnąć szlamówkę zerwaną na 8 m w studni 160 mm – czy warto ratować odwiert?

Wpadła mi podobna szlamówka bez podłączenia wody czy powietrza, zwykła, a to jest automatyczna, bo nie trzeba szarpać. Jeśli woda się będzie nadawać, to zrobię studzienkę, aby zimą nie zamarzało i podłączę do instalacji, oczywiście zegar do mierzenia wody też, bo mam kanalizację i tylko woda będzie darmowa. Jakby ktoś chciał sprzęt wypożyczyć, to zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W studni o średnicy 160 mm na głębokości około 8 metrów utknęła szlamówka o średnicy 133 mm, długości 500 mm i wadze 8 kg. Szlamówka znajduje się na dnie odwiertu, pod rurą osłonową, co utrudnia jej wyciągnięcie lub przesunięcie. Próby wyciągnięcia za pomocą haków, magnesów neodymowych lub kotwic rozkładanych nie przyniosły efektu, zwłaszcza że rury wiertnicze są stalowe, co ogranicza skuteczność magnesów. Zalecane jest użycie kamery inspekcyjnej do oceny sytuacji i wykonanie dedykowanego narzędzia do wyciągania. Szlamówka przeszkadza w planowanym pogłębieniu odwiertu o około 1 metr, jednak słup wody o wysokości 5,1 m wskazuje na dobrą wydajność studni mimo obecności szlamówki. Pozostawienie szlamówki może prowadzić do korozji i lekkiego zażelazienia wody, ale nie jest to krytyczne. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zastosowania kotwic wędkarskich do próby wyciągnięcia elementu oraz wykorzystania kamery do oceny sytuacji. Właściciel rozważa pozostawienie szlamówki i ewentualne wykonanie studzienki zabezpieczającej instalację przed zamarzaniem oraz podłączenie do systemu wodociągowego z pomiarem przepływu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA