logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Liebherr EFL 6055 Jaka sprężarka zamiast VESA11C (inwerter, R600a, 350W) do zamrażarki 600l?

sumrako 26 Cze 2025 09:45 750 21
REKLAMA
  • #1 21589872
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Zamrażarka skrzyniowa 600 l
    W w/w zamrażarce uszkodzona jest sprężarka VESA11C (inwertorowa na R600A) i z powodu długiego czasu oczekiwania chciałem ją zastąpić zwykłą, ale nie bardzo wiem, jakiej mocy chłodniczej (oryginalna ma przy 4600 obr./min 350 W przy -25°C). I nie wiem, czy tak można. Sterowanie zamrażarki jest realizowane za pomocą mechanicznego termostatu, więc po załączeniu się działa pełną mocą. Z tego, co widzę w hurtowniach, to zwykła sprężarka na R600a o takiej mocy na minusie to duże bydlaki.
    Liebherr EFL 6055 Jaka sprężarka zamiast VESA11C (inwerter, R600a, 350W) do zamrażarki 600l?zamraz..jpg (2.85 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Liebherr EFL 6055 Jaka sprężarka zamiast VESA11C (inwerter, R600a, 350W) do zamrażarki 600l?zamraż..jpg (1.8 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21590379
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1026
    Ten model kompresora na pewno dobrze spisałeś?
    Z tego co widzę na katalogu to przy -25 jedenastka od embraco ma 209W co odpowiadałoby w zupełności np. popularne HMK12AA.
    I tak nie chodzi na maks obrotach tylko się dostosowuje więc nie sypie maxa.
    Pozdro
  • Pomocny post
    #3 21590823
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2797
    sumrako napisał:
    Sterowanie zamrażarki jest realizowane za pomocą mechanicznego termostatu ,

abuhamza napisał:
    I tak nie chodzi na maks obrotach tylko się dostosowuje więc nie sypie maxa.

Jedno z drugim nie gra.
    To też nie jest prawdą:
    sumrako napisał:
    po załączeniu się działa pełną mocą

Nie z pełną, ale z ustawioną/zaprogramowaną.
    Jeśli dobrze pamiętam, RPM to ok 3000, bo typowo f=50Hz.
    Odparowanie dla zamrażarki powinno być min -30 oC, no bo jak zrobisz -25 w komorze ?
    abuhamza napisał:
    odpowiadałoby w zupelnosci np popularne HMK12AA.

Tu się zgodzę. Powinno byc OK gdy reszta jest w porządku. Trzeba sprawdzić np. drożność kapilary i oczywiście szczelność układu, bo sprężarka nie padła ot tak sobie.
    O ile w ogóle jest uszkodzona ona sama, a nie inverter.
  • #4 21590965
    sumrako
    Poziom 16  
    Inwerter sprawdziłem na innej sprężarce i działa. A skąd wiadomo, że on nie działa na pełnej mocy? HMK12AA podają, że przy -25°C ma wydajność 150 W. Czy oby nie będzie za słaba?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21591283
    abuhamza
    Specjalista AGD
    jack63 napisał:
    Jedno z drugim nie gra.

Liebherr EFL 6055 Jaka sprężarka zamiast VESA11C (inwerter, R600a, 350W) do zamrażarki 600l?

Katalog jasno mówi. Po 20minutach się dostosowywuje do obciążenia cieplnego kompresora. Więc co Ci nie gra?

Ładuj śmiało hmk12aa.
    Kapilara zapchana jest w jednej na 100 lodowek, które serwisuje na bieżąco. Doświadczony chlodniarz po podejściu że sprzętem do ukladu będzie wiedział co jest pięć.
    Embraco dość często się klinują bądź rozmagnesowuja te z nowszych partii.

I bardzo często w tańszej konstrukcji jest inwerter sterowany z termostatu bądź zwykłego przelaznika czy triaka.
  • #6 21591306
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    Panowie ale macie Liebherr ... a te złośniki mają inwerter inny niż zwykłe lodówki!? Podmiana kompresora na on/off może nie być taka łatwa.
  • #7 21591498
    sumrako
    Poziom 16  
    Kapilara i cały układ drożny. Wpakuję HMK12AA i napiszę, co z tego wyszło.
  • REKLAMA
  • #8 21595680
    sumrako
    Poziom 16  
    No niestety, ale sprężarka HMK12AA okazała się za słaba na 540 l zamrażarkę. Ładnie zaszroniły wszystkie ścianki, ale chodzi non stop i osiąga -9°C. Rozważam założenie innej, podobnej, ale silniejszej lub poczekać na oryginał.

Dodano po 5 [minuty]:

Jakbym mógł prosić moderatora o przeniesienie wątku do AGD serwis - chłodnictwo, bo przez pomyłkę zamieściłem w początkujących.
  • #10 21595937
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Coś pokrzaczyles. Dopiero ładowałem taką do liebherra nofrost 70cm ok 400litrow na oko i bez problemu cyka.
    Więc wątpię, że tak słabo zbiło a to opadówka.
    300l zamrazarki stojące opadowe mają kompresory typu 65,67,70 i bez problemu biją -32.
    Jeżeli na ścianie jest tylko -9°C to coś jest nie tak po Twoim montażu.
    Powinieneś mieć odparowanie między-0.40/-0.60bara po okolo 30min pracy na lp co odpowiadałoby kolejno -23/-32stopni.
    Przy tym kompresorze pomimo wszystko powinno być conajmniej -23 na ścianie.

Jak ten gaz w ogóle załadowałeś? Te maszynki muszą być napełniane co do gramika na bardzo dobrym równoważniku bo po ciśnieniu to tego nie ogarniesz.
  • REKLAMA
  • #11 21596026
    jack63
    Poziom 43  
    abuhamza napisał:
    Te maszynki muszą być napełniane co do gramika na bardzo dobrym równoważniku bo po ciśnieniu to tego nie ogarniesz.

Mógłbyś przetłumaczyć powyższe na język polski. Please.
    Szczególnie chodzi mi o "równoważnik".
    Do tego objętość "gazowa" sprężarek ori i montowanej jest różna. Więc te pojedyncze gramy dokładności bez przesady.
  • Pomocny post
    #12 21596123
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Liebherr EFL 6055 Jaka sprężarka zamiast VESA11C (inwerter, R600a, 350W) do zamrażarki 600l?
  • #13 21596347
    sumrako
    Poziom 16  
    Sprężarka pracuje na - 0.40 . Gazu załadowałem o 10g więcej niż na tabliczce , a i tak rurka nie przemraża do sprężarki .
  • #14 21597563
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Wypuszczaj ten izobutan, próżnia minimum godzinę, po godzinie wlacz kompresor na 10minut przed napełnieniem napełnij tyle ile jest na tablicy.
    Dopiero serwisowałem 200l baulnechta opadowego i miał kompresor typu 32 czyli bardzo malusi i spokojnie sobie daje rade.
    Ewidentnie blad jakiś popełniłeś tylko jaki?
    Czy posiadasz odpowiedni noz do kapilar czy robiłeś to metoda na złamanie? W jaki sposób zamontowales kapilare w odwadniacz?
  • #15 21597838
    sumrako
    Poziom 16  
    Wszelakie narzędzia mam i doświadczenie też, ale nie mam go z inwentarzowymi sprężarkami. Zastanawiam się, jak taka działa, gdy jest mechaniczny termostat. Czy ona się powoli rozpędza po załączeniu, czy od razu na full? Wydajność takowej zależy od obrotów i w takiej zamrażarce 540 l skraplacz jest bardzo długi (jakieś 15 mb) i czy po zastosowaniu sprężarki zwykłej będzie miało to wpływ na pracę. HMK12AA przy -25°C ma wydajność jakieś 170 W, więc to nie mogło się udać przy takiej objętości. Zastanawiam się, jak zachowa się sprzęt przy gazie 134a? I czy zaś kapilara nie będzie za bardzo dławić.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #16 21599150
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Przecież wyżej dostałeś jak sprezarka zachowuje się na termostacie.

Napełniłeś to na nowo?
  • #17 21600110
    sumrako
    Poziom 16  
    Wywaliłem sprężarkę z urządzenia po 5 dniach pracy straciła moc tłoczenia . Olej po zlaniu był bardzo rzadki i miał czarny osad jakby pył węglowy , w starej sprężarce też tak było Nic nie jest w układzie zatkane . Chcę wsadzić sprężarkę 15cm3 na 134A i napełnić r600a . Co o tym sądzicie ?
  • #18 21600146
    jack63
    Poziom 43  
    sumrako napisał:
    Chcę wsadzić sprężarkę 15cm3 na 134A i napełnić r600a . Co o tym sądzicie ?

Ja bym zrobił płukanie układu z oleju mineralnego, bo sprężarki na R134a były napełniane olejem POE. Do tego oczyści się układ z resztek spalonego oleju.
    Kapilarę proponuję wymienić na nową, identyczną.
  • #19 21600242
    abuhamza
    Specjalista AGD
    jack63 napisał:
    Kapilarę proponuję wymienić na nową, identyczną

Nie zmienisz kapilary w tym urządzeniu bez ingerencji w budę.

sumrako napisał:
    Chcę wsadzić sprężarkę 15cm3 na 134A i napełnić r600a . Co o tym sądzicie ?

Nic nie myślisz. Skoro rzuciła sprezanie to jest i osad to samo w poprzedniej. Komponenty zespołu sprężania są aluminiowe stąd taki osad.

Jak krew w piach moje pisanie. Aktualnie sam sobie odpowiedziałeś dlaczego nie mrozi Ci maszyna od samego początku. No może miałeś pecha. Ja na setki zamontowanych 12stek miałem jedna fabrycznie uszkodzoną.
  • #20 21600400
    jack63
    Poziom 43  
    abuhamza napisał:
    Nie zmienisz kapilary w tym urządzeniu bez ingerencji w budę.

Dzięki za inf. Moja rada była "ogólna". Po "incydentach" powinno się płukać układ i wymienić kapilarę gdy jest to mozliwe. Nie znam tego urządzenia, więc kula w płot.
    Jednak coś w tym jest bo:
    abuhamza napisał:
    Skoro rzuciła sprezanie to jest i osad to samo w poprzedniej. Komponenty zespołu sprężania są aluminiowe stąd taki osad.

Trochę chaotycznie napisałeś, ale moja rada wpisuje się w sytuację. Co prawda nie wiem co ma aluminium, często stosowane w lodówkach, do osadów???
    Przecież korozja zewnętrzna Al nie wpływa na działanie układu, a korozja wnętrza rur nie powinna występować, bo tam nie ma być powietrza i wilgoci do tego olej chroniący powierzchnie wew.
    No chyba że.....

Dochodzi jeszcze jeden aspekt sprawy. Przekazywanie ciepła od wnętrza komory do wnętrza rur parownika. Tej strefy nie widać w zamrażarkach skrzyniowych z tzw. opadowym obiegiem powietrza. Tu akurat korozja Al mogła narobić szkód wprowadzając sporą rezystancję cieplną.
    Także może się okazać, że "ingerencja w budę" będzie konieczna.
    Pytanie czy jeszcze skórka warta wyprawki???
  • #21 21600419
    sumrako
    Poziom 16  
    abuhamza napisał:
    Ja na setki zamontowanych 12stek miałem jedna fabrycznie uszkodzoną.

I montowałeś także w 550-litrowej zamrażarce? Bo ja takowe także montowałem, ale w mniejszych urządzeniach i było OK. Fabryczna sprężarka w tym modelu wg Twojego diagramu to rusza na 20 min z połową mocy (2355 obr./min), a potem na fula do osiągnięcia temperatury na termostacie. A to jest 4700 obr./min, co odpowiada 370 W wydajności chłodniczej przy -25 °C. Chyba że coś źle rozumuję, to mnie popraw.
  • #22 21618445
    sumrako
    Poziom 16  
    Udało mi się zdobyć w dobrej cenie (co było ważne dla klienta )taką samą sprężarkę ale na czynnik R290 . Po wymianie filtra i sprężarki nabiłem urządzenie tymże gazem. Jednakże przy tej samej ilości czynnika R600 jaka jest zalecana sprężarka ciągła trochę za duży prąd co objawiało się tym iż wyłączała się nie osiągając zadanej temperatury . Odpompowałem R290 i nabiłem R600 . Wszystko zaczęło działać poprawnie , poza tym iż jeszcze raz musiałem wymienić filtr ( poprzedni po rozcięciu i sprawdzeniu granulatu nie absorbował już wilgoci ). Po tym wszystkim zaczęła hulać osiągając nawet -30st.C . Temat zamykam i dziękuję za zainteresowanie .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany uszkodzonej sprężarki inwerterowej VESA11C (R600a, 350W) w zamrażarce skrzyniowej o pojemności około 540-600 l. Oryginalna sprężarka pracuje z regulacją obrotów (około 2355 do 4700 obr./min) i dostosowuje moc chłodniczą do obciążenia, co jest trudne do zastąpienia zwykłą sprężarką on/off. Próba zastosowania sprężarki HMK12AA (około 150-170W przy -25°C) okazała się niewystarczająca, gdyż zamrażarka nie osiągała wymaganej temperatury i pracowała non stop. Dyskutowano o konieczności sprawdzenia drożności kapilary, szczelności układu oraz prawidłowego napełnienia czynnikiem chłodniczym R600a z dokładnością do gramów, co ma kluczowe znaczenie dla efektywności chłodzenia. Wskazano na możliwość uszkodzenia sprężarki lub inwertera, a także na konieczność płukania układu i wymiany kapilary przy zmianie typu sprężarki lub czynnika. Autor ostatecznie wymienił sprężarkę na model z czynnikiem R290, lecz po problemach z prądem powrócił do R600a, co pozwoliło na osiągnięcie temperatury około -30°C. Podkreślono, że sprężarki inwerterowe sterowane mechanicznie różnią się charakterystyką pracy od standardowych i ich zamiana wymaga uwzględnienia parametrów obrotów, mocy chłodniczej oraz kompatybilności układu chłodniczego.
REKLAMA