logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aspera NJ9226GK – częste ubytki czynnika po przeniesieniu agregatu na dach, nieszczelność złącz

roszej 01 Lip 2025 12:01 207 3
REKLAMA
  • #1 21594588
    roszej
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Mam problem z nieszczelnością na złączach w agregacie chłodniczym. Agregat niewielki ze sprężarką jednofazową ACC. Agregat był przez prawie 10 lat zamontowany wewnątrz budynku i nigdy nie było problemu z wyciekami. Aktualnie od około roku agregat został przeniesiony na dach budynku. Posiada zadaszenie dużo szersze niż sam agregat. Problem jest taki, że już 3 raz firma musiała uzupełnić czynnik. Za każdym razem luzuje się jakieś połączenie skręcane.
    Serwis obsługuje nas od 15 lat, z innymi urządzeniami nie ma problemów tylko z tym jednym i to jak wspomniałem gdy przenieśliśmy je na dach. Zaczyna mnie to mocno irytować i mam wrażenie, że serwisanci nie robią wszystkiego co można byłoby zrobić poza dokręcaniem złączek za każdym razem.
    Pierwsze co mnie zastanawia to przyczyna. Urządzenie jest położone na gumowych podkładkach, nie ma żadnych dużych drgań. Jedyne co mi przychodzi do głowy to słońce, które w pewnej porze dnia może świecić na agregat ale czy byłoby możliwe aby to powodowało luzowanie połączeń?
    Druga rzecz to czy można w takich połaczeniach skręcanych (w instalacji z czynnikiem chłodniczym) użyć tzw kleju do zabezpieczania gwintów?

Edit:
    Sprężarka to Aspera NJ9226GK, natomiast na skraplaczu jest logo ACC Compressors - sprężarka była wymieniona kilka lat temu.
    Niestety jestem na urlopie i nie mam możliwości wstawienia tabliczki.
  • REKLAMA
  • #2 21594668
    riddyk
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    Podstawą jest wykonanie nowych kołnierzy i skręcenie z odpowiednią silą. Przy użyciu klucza dynanometrycznego.
    Tak można użyć kleju, szkoły są różne, najlepiej będzie użyć kleju na gwincie, a nie na kielichu bo może dostać się do sprężarki lub zakleić rurę.
  • REKLAMA
  • #3 21595943
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1020
    Czy rury zostały doksztaltowane z kompensacja drgań?
    Dobry kielich trzyma latami bez problemu.
    Zrobić odpowiednią kompensację i problem ustąpi.
  • #4 21596209
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2785
    riddyk napisał:
    Tak można użyć kleju, szkoły są różne, najlepiej będzie użyć kleju na gwincie, a nie na kielichu bo może dostać się do sprężarki lub zakleić rurę.

Bzdura! Żadnego kleju! A na gwint raczej smar lub olej.
    abuhamza napisał:
    Dobry kielich trzyma latami bez problemu.

Podstawą jest :
    abuhamza napisał:
    Zrobić odpowiednią kompensację

Do autora tematu.
    Nasze uwagi nie powinny być kierowane do ciebie, bo nie jesteś wykonawcą instalacji. Możesz uwagi/rady przekazać do bezpośredniego wykonawcy, tylko czy on weźmie je pod uwagę???

Ja ze swej strony zwracam uwagę na jakość rur, a w zasadzie miedzi, z której MAJĄ być wykonane. Z mojego doświadczenia wynika, że chińska miedź staje się coraz gorsza, a ścianki coraz cieńsze. Do tego dochodzi skłonność do jakiegoś rodzaju korozji. Wg. mnie jest to korozja międzykrystaliczna związana z sporą ilością wtrąceń. Rury, szczególnie na dachach, narażone na czynniki atmosferyczne, korodują. Stają się twarde. Miedź przestaje być plastyczna, a rura zaczyna być ...sitkiem.
    Możliwe, że dokłada się jeszcze efekt związany z przepływami prądów wyrównawczych. Np od N do PE.
    Także podejrzewam, że nieszczelność wynika z ucieczki czynnika przez ściankę rury, a nie przez połączenie.
    Trzeba to jednak sprawdzić po przez zatrzymanie urządzenia. Odzysk czynnika. Odłączenie OBU końców rury, a następnie zaślepienie jednego końca i na koniec napełnienie azotem pod sporym ciśnieniem. Mając manometry elektroniczne będzie widać zmniejszanie się ciśnienia, po ok 15 min stabilizacji, gdy rura "cieknie".

Mało kto może sobie na takie kosztowne eksperymenty pozwolić, bo wiele taniej jest "dobić" czynnika raz do roku. Gorzej jak czynnikiem jest np. R404a czy inna mieszanina zeotropowa. Ale kto by się tym przejmował...
    Poniżej film z ...rurą-sitko:

REKLAMA