logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co takiego oferują lampki LED/ledówki na Zigbee? Sterowanie z Home Assistant

p.kaczmarek2 06 Lip 2025 09:00 990 0

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Testowana jest lampka LED eWeLink sterowana Zigbee, sparowana z Home Assistant przez Zigbee2MQTT.
  • Urządzenie od razu wykryło się jako CK-BL702-AL-01 i działa jako router Zigbee, więc wzmacnia zasięg sieci.
  • W panelu HA dostępne są State, Brightness, Color temp, Color (X/Y), Effect, Do not disturb, Color power on behavior i Linkquality.
  • W środku siedzi moduł BZ2L z BL702, który steruje pięcioma kanałami przez PWM; autor odczytał też wsad Flash i wrzucił go do repozytorium.
  • Lampka kosztowała około 20 zł, a na pełnej jasności mocno się grzeje; część efektów i startowe kolory działały niepoprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Co takiego oferują lampki LED/ledówki na Zigbee? Sterowanie z Home Assistant
    Przetestuję tu lampkę LED eWeLink sterowaną bezprzewodowo przez protokół Zigbee. Sparuję ją z Home Assistant i sprawdzę co takiego oferuje jej integracja z Zigbee2MQTT.
    Ledówkę, zwaną też niepoprawnie "żarówką LED", zakupiłem na chińskim portalu z darmową wysyłką za około 20 zł. Po dwóch tygodniach otrzymałem takie pudełeczko:
    Co takiego oferują lampki LED/ledówki na Zigbee? Sterowanie z Home Assistant Co takiego oferują lampki LED/ledówki na Zigbee? Sterowanie z Home Assistant Co takiego oferują lampki LED/ledówki na Zigbee? Sterowanie z Home Assistant
    Opakowanie jest bardzo generyczne i przeznaczone na różne wersje produktu. Dopiero widać, że pracownik markerem zaznacza w kwadracikach jaką wersje mamy w środku.
    Oznaczenia na opakowaniu to EZ-A60-18W=C. Model A60 jest bardzo popularny i też używany w produktach sterowanych przez WiFi.
    W środku jest też instrukcja. Informuje nas ona o tym, jak można włączyć tryb parowania jeśli on sam się nie uruchomi. Wystarczy zrobić trzy cykle on/off, każde przejście z sekundą przerwy.
    Co takiego oferują lampki LED/ledówki na Zigbee? Sterowanie z Home Assistant Co takiego oferują lampki LED/ledówki na Zigbee? Sterowanie z Home Assistant
    Podłączyłem zasilanie. Lampka zaczęła migać:

Od razu ją wykrył HA:
    Wykryty model to CK-BL702-AL-01.
    Informacje z HA:
    Ten produkt jest zasilany z sieci, więc stanowi router Zigbee. Poszerza zasięg.
    panel kontrolny:
    Mamy tu dostępne opcje:
    - State – włączanie/wyłączanie światła
    - Brightness – jasność światła
    - Color temp – temperatura barwowa (od chłodnej do ciepłej)
    - Color (X/Y) – wybór koloru (paleta barw)
    - Effect – efekty świetlne (np. migotanie)
    - Do not disturb – po włączeniu tej funkcji światło zostanie zgaszone po przywróceniu prądu
    - Color power on behavior – zachowanie koloru po włączeniu
    - Linkquality – jakość połączenia
    Nie wszystko jednak działa. Animacje działają co najmniej dziwnie. Tylko blink mi odpala.
    Nie mogę również ustawić koloru startowego, mimo iż wybieram 'customized':
    Reszta działa ok.
    Dostępne są też ustawienia specyficzne - np. czas przejścia:
    Czas przejścia działa, to wygodna opcja. Nie wiem natomiast czym jest "state action".
    Stan jako JSON:
    Tak wygląda lampka na panelu HA:

Na koniec sprawdziłem wnętrze produktu.
    W przypadku urządzeń opartych o Zigbee nie jest to do niczego potrzebne, zrobiłem to jedynie z ciekawości. Zdjąłem kopułkę:
    Co takiego oferują lampki LED/ledówki na Zigbee? Sterowanie z Home Assistant Co takiego oferują lampki LED/ledówki na Zigbee? Sterowanie z Home Assistant Co takiego oferują lampki LED/ledówki na Zigbee? Sterowanie z Home Assistant
    Całość zbudowana jest w oparciu o moduł BZ2L, czyli BL702. Moduł ten steruje pięcioma tranzystorami przez PWM, po jednym na kanał. Moduł przypomina mi BW2L, czyli jego odpowiednik na WiFi:
    Instrukcja flashowania serii lampek eWeLink RGBCW - wyprowadzenia modułu BW2L, BL602
    Z w nazwie oznacza Zigbee, a W oznacza WiFi.
    Można odczytać i zapisać jego pamięć Flash tą metodą:
    Jak odczytać i wykonać kopię zapasową pamięci flash urządzenia BL602/BL702/etc za pomocą BLDevCube?
    Trzeba go jednak wcześniej wylutować, gdyż jego pady do programowania są na jego spodniej stronie.
    Kopię jego wsadu umieściłem na moim repozytorium:
    https://github.com/openshwprojects/FlashDumps/tree/main/IoT/BL702

Podsumowując, produkt jest bezproblemowy w uruchomieniu i w użyciu. Zasadniczo tylko podłączyłem go do zasilania i Home Assistant sam go wykrył. Nie musiałem nawet resetować.
    Co do funkcjonalności, to mam wątpliwości co do niektórych mniej popularnych opcji, ale i tak raczej bym z nich nie korzystał, więc nie ma problemu.
    Z minusów to jedynie odczułem, że całość przy pełnej jasności się dość mocno grzeje, ale to akurat większość lampek LED ma ten problem... wszystko jest często robione na styk, a drobne ograniczenie prądu LEDów może znacznie przedłużyć życie produktu.
    Czy korzystacie z lampek LED z komunikacją Zigbee, a jeśli tak, to do czego? Jak radzicie sobie z problemem "wyłącznik w ścianie wyłącza całkowicie lampę LED i potem nie można jej włączyć z HA"?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14805 postów o ocenie 12972, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
Słuchaj:
REKLAMA