logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra H 1.6 2008 – wysokie spalanie, odczyty MAF i lambda, diagnostyka OBD-II

Alex5111 07 Lip 2025 18:11 531 7
REKLAMA
  • #1 21599941
    Alex5111
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Cześć wszystkim!
    Jestem nowy na forum i zaczynam przygodę z diagnostyką samochodową. Mam problem z wysokim zużyciem paliwa w moim Oplu Astra H (1.6 benzyna, 2008). Zauważyłem, że spalanie w mieście dochodzi do 10 l/100 km, choć norma to raczej 7–8 l. Postanowiłem użyć taniego skanera OBD-II (ELM327 z Bluetooth) do sprawdzenia, co może być przyczyną.
    Dotąd zrobiłem kilka rzeczy:
    Odczytałem dane z czujnika MAF (przepływ powietrza) – pokazuje 3–5 g/s na biegu jałowym, ale nie wiem, czy to prawidłowe dla tego silnika.

Sonda lambda wydaje się działać (napięcie skacze między 0,2–0,8 V), choć czasem wartości są niestabilne.

Filtr powietrza i paliwa wymienione, brak błędów w ECU.

Żeby oszacować, ile tracę na paliwie, znalazłem przydatne narzędzie online oblicz paliwo, które pomogło mi policzyć koszty na podstawie spalania. Teraz chcę lepiej zdiagnozować problem.
    Mam kilka pytań jako początkujący:
    Jakie wartości MAF i sondy lambda są prawidłowe dla Astry 1.6? Czy moje odczyty wskazują na problem?

Czy powinienem sprawdzić inne czujniki, np. temperatury silnika albo ciśnienia w kolektorze dolotowym?

Jakie triki stosujecie, by poprawić dokładność tanich skanerów OBD-II?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki! Chcę ogarnąć temat, zanim oddam auto do mechanika.
  • REKLAMA
  • #2 21599947
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5127
    Alex5111 napisał:
    choć norma to raczej 7–8 l

Kto ci to powiedział?
    Taki wynik to zwieeeeelkim trudem osiąga moja żona w Clio3 1,2-75ps jeżdżąc po peryferiach Lublina
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 21599973
    Alex5111
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    >>21599947 Hehe, nikt mi tego nie powiedział, normę 7–8 l/100 km znalazłem w danych producenta dla Astry H 1.6 w jeździe miejskiej, ale najwyraźniej to dość optymistyczne. Skoro twoja żona w Clio 3 1.2 osiąga 10 l/100 km na peryferiach Lublina, to może moje spalanie nie jest aż tak złe, ale i tak chcę je obniżyć.

Moje odczyty z OBD-II pokazują MAF na poziomie 3–5 g/s na biegu jałowym i sondę lambda w zakresie 0,2–0,8 V, ale czasem jej wartości są niestabilne. Myślę, że to może być przyczyną wysokiego spalania. Masz doświadczenie z OBD-II w Clio? Jakie wartości sondy lambda albo MAF widzisz u siebie? Albo może polecisz, co jeszcze sprawdzić, np. czujnik temperatury silnika? Dzięki za podpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #4 21600022
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5127
    Alex5111 napisał:
    Hehe, nikt mi tego nie powiedział, normę 7-8 l/100 km znalazłem w danych producenta dla Astry H 1.6 w jeździe miejskiej,

To powodzenia w znalezieniu usterki
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 21600130
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Alex5111 napisał:
    to może moje spalanie nie jest aż tak złe, ale i tak chcę je obniżyć.

To zacznij od wywalania zbędnego "balastu", bo tu bardzo pomoże.
  • #6 21600156
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Wiesz miasto a miasto to jest różnica co innego miasto które ma 10 000 mieszkańców i z pracy do domu gdzie masz 10 km przejeżdżasz to w 10 minut a co innego miasto które ma 200 000 mieszkańców i tą samą trasę przejeżdżasz półtorej godziny stojąc w korkach a nie jadąc na paliwo cały czas tłumikiem wycieka. Więc nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma chcesz obniżyć zużycie paliwa i jeździ tym autem co drugi dzień a co drugi rowerem spadnie ci o połowę to ci mogę zagwarantować.
  • REKLAMA
  • #7 21600193
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1115
    Alex5111 napisał:
    norma to raczej 7–8 l

Normę producenta to sobie można w buty wsadzić...

Co do spalania:
    Styl jazdy, waga zbędnych gratów, klima, opony, ciśnienie w oponach, łożyska kół...

Jak już chcesz szukać po OBD to sprawdź temperatury jakie widzi sterownik silnika.
    Temp silnika i powietrza zasysanego.

Choć ja bym sprawdził najpierw czy zaciski hamulcowe nie stoją.
    Taka pierdoła, a może znacznie zwiększyć spalanie.
    Można jeszcze sprawdzić alternator i akumulator.
  • #8 21627549
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3314
    7-8 L/100km to nie norma a to co producent zdołał wycisnąć eko jazdą a nawet lekko naciągnąć wyniki. Da się to osiągnąć ale nikt tak nie jeździ.

Tu masz do porównania:
    Link do raportów spalania.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Astra H 1.6 (2008) zgłasza problem z wysokim spalaniem paliwa w mieście (około 10 l/100 km zamiast spodziewanych 7–8 l/100 km). Do diagnostyki używa taniego skanera OBD-II (ELM327 Bluetooth) i odczytuje parametry czujnika MAF (3–5 g/s na biegu jałowym) oraz sondy lambda (napięcie zmienia się między 0,2 a 0,8 V, choć czasem niestabilne). Filtry powietrza i paliwa zostały wymienione, a ECU nie wykazuje błędów. Użytkownicy forum wskazują, że wartości spalania podawane przez producenta są optymistyczne i w praktyce mogą być wyższe, zwłaszcza w ruchu miejskim z korkami. Zalecane jest sprawdzenie dodatkowych czynników wpływających na zużycie paliwa, takich jak styl jazdy, masa pojazdu, ciśnienie w oponach, stan zacisków hamulcowych, temperatury silnika i powietrza zasysanego, a także alternatora i akumulatora. Podkreślono, że normy spalania producenta są trudne do osiągnięcia w codziennej eksploatacji, a realne zużycie może być wyższe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA