logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Co Kupić] Ekspres Automatyczny Do Kawy - Max 2000 PLN

OPservator 09 Lip 2025 16:27 9093 15
REKLAMA
  • #1 21601878
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    Powitać.

Nauczyłem drugą połówkę pić kawę i teraz suszy mi głowę, aby zastąpić kawiarkę ekspresem z opcją pienienia mleka.

Jak se poprzeglądałem internety, to w oko wpadły mi Nivona CaffeRomantica 756 oraz Krups Evidence Eco Design.

Przewagą Nivony jest niewątpliwie możliwość ustawienia ilości napoju, np. 360ml pod moje ulubione większe kubki.

Oba ekspresy mają wężyk, który można wrzucić w karton z mlekiem, co przy dwóch amatorach szybkiej kawy z mlekiem jest super opcją.

Dodatkowym atutem będzie zalewanie wrzątku na herbatkę, co by czajnik również poszedł w odstawkę.

Kwota nieprzekraczalna 2000 zł, 4400 zł, ale im taniej tym lepiej.

Zależy mi na możliwości serwisowania, bo raczej nie widzi mi się zmieniać ekspresu w ciągu najbliższych 5 lat :)

Wymagania w skrócie:
    - max 2000 zł 4000 zł, plus minus 10% :)
    - koniecznie opcje espresso / cappucino lub latte / gorąca woda
    - czarny, ewentualnie ze srebrnymi akcentami, ale czarny jako kolor wiodący
    - wężyk do mleka, żadnych spieniaczy, nie mam czasu i chęci na zabawę w spieniacze ciekawy system mleczny

Ogólnie moje własne poszukiwania uznaję za dość udane, wiedząc że pierwsze wyniki to były Philips LatteGo z serii 2200 oraz DeLonghi Magnifica S, obie ze spieniaczami w pojemniku.
  • REKLAMA
  • #2 21602453
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1468
    Obie maszyny są dobre. Mam te dwie konstrukcje przepracowane w praktyce. Używałem i serwisowałem. Na stałe używam Krupsa a Nivona stoi w rezerwie. Powodów jest kilka. Potrzebuje mniej wody na jeden cykl a co za tym idzie nie trzeba zbyt często to uzupełniać zbiornika. Produkuje tym samym mniej wody w tace ociekowej. Nawet jak się zapełni po brzegi, to da się ją donieść do zlewu bez wylewania na podłogę. W Nivonie to trudniejsze, bo wody zbiera się więcej i odniosłem wrażenie, że tacka ociekowa wiecznie była pełna. Nivona zabiera trochę więcej miejsca na blacie. Wydaje ni się, że części eksploatacyjne tj. uszczelki są nieco tańsze do Krupsa. Stopień trudności napraw podobny. Zawór drenażowy w Nivonie jest dość drogi.

Kawa z jednej i drugiej maszyny jest OK.

Dodam, że żadna z powyższych nigdy nie spieniła mi mleka tak dobrze jak Siemens EQ, gdzie piana jest gęsta a nie rozwodniona. Tyle, że naprawa Siemensa jest droższa. Zależy co akurat padnie. Seria nie ma znaczenia, bo w środku to wciąż te same mechanizmy.

Podobnie jest w Krupsie zmieniają obudowy a środek wciąż ten sam i części 95% pasują ze starych maszyn.

Krups ma mniejszą komorę zaparzacza niż Nivona i tym samym w jednym cyklu robi mniej kawy niż Nivona. Pod względem ilości wygrywa DeLonghi np. ESAM 5500. Tam w jednym cyklu można zrobić pełny kubek bardzo mocnej kawy. Krups potrzebuje 2 cykle mielenia żeby w dużym kubku z kawy nie wyszło Americano albo jak jak to nazywam - lura.
  • #3 21602471
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21602543
    OPservator
    Poziom 39  
    W robocie mam sprawdzone DeLonghi, po tym jak elektryk upalił nam poprzedni, kupiliśmy ten sam, "nowszej generacji" - niestety tacka ociekowa i na fusy są w nim już inne, więc na podmiankę na pewno się nie zda. Tyle że on jest ze spieniaczem parowym, i o ile nie mogę narzekać na jakość pienienia takiego klasycznego spieniacza, o tyle jest to czasochłonne, a jednak z rana nie koniecznie mam ochotę bawić się w baristę, a jedynie napić się ulubionej kawy ze spienionym mlekiem.

Tak długo jak pienienie będzie lepsze niż mieszanie tymi małymi spieniaczami za 5 PLN z IKEA to będę zadowolony.

Tak naprawdę kawiarka mi jakoś bardzo nie przeszkadzała, ale konieczność kupienia osobnego młynka, albo kupowania już zmielonej kawy, co mocno ogranicza wybór kaw, poza tym wiadomo, jak przyjedzie ktoś znajomy czy z rodziny, wygląda to lepiej i profesjonalniej w ekspresie, niż w kawiarce. No i dostępne kawiarki nie koniecznie chcą współpracować z moją płytą indukcyjną, muszę ustawić je idealnie na środku pola, żeby zaczęło działać...
  • #5 21652914
    OPservator
    Poziom 39  
    To może odświeżymy temat - zwiększam budżet 2-krotnie - limit 4000, plus minus 10% :)
    W oko wpadły mi Saeco, ale nie mam pojęcia jak z serwisem tej marki w PL - zarówno gwarancyjnym, jak i pogwarancyjnym.
    Ciekawym rozwiązaniem są też Philipsy, w których z pojemnika na mleko wylewa się ono do kawy przez rynienkę, tyle aby że to nie pieni - ale raczej łatwiej będzie umyć to, niż rurkę :P
    Kurcze, dużo tego na rynku, a do zestawu dochodzi partnerka, dla której aspekt wizualny jest istotniejszy niż funkcjonalność ;)
  • REKLAMA
  • #6 21653673
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    W pracy mam Nivonę Caferomantica 759, brat ma w domu model 756. Maszyny bliźniaczo podobne do siebie, 756 ma 3 stopnie mocy kawy, 759 ma pięć. Co wyróżnia Nivonę to bardzo dobry spieniacz do mleka.
    Naprawiałem już oba modele i poznałem je dobrze. Nie są trudne w naprawie, części ogólnodostępne. Po paru tysiącach kaw na pewno trzeba będzie wymienić uszczelki w zaparzaczu, jak i skończył żywot zawór drenażowy (110 zł), ale w pracy pije kawę z tego ekspresu kilka osób, więc dziennie na pewno 10 kaw robi.
    W obu modelach mankamentem jest zacierająca się oś przekładni napędzającej zaparzacz (średnio 3 lata od zakupu), trzeba rozebrać i przesmarować. Ekspres blokadę przekładni zgłasza słynnym błędem nr 8.
    No i jak w każdym sprzęcie - dbać o konserwację, jeśli maszyna zgłasza taką potrzebę, myć raz w tygodniu pod bieżącą wodą blok zaparzacza.

PS. W domu nie mam automatu, kawę mielimy na bieżąco w młynku żarnowym (Nivona Cafegrano 130 - super maszynka) a kawę parzymy w kawiarce Bialetti Moka Express 6tz. Do mleka mamy ręczny spieniacz mleka i to wystarcza.
    Bialetti do kawiarek aluminiowych ma specjalną podstawkę stalową z rączką, dzięki czemu można je używać z indukcją. Można też kupić kawiarkę stalową.
    Kawiarka ma też zaletę - jest mobilna, zabieramy ze sobą na wyjazdy razem z kuchenką turystyczną na kartusze z gazem.
  • REKLAMA
  • #7 21653758
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1695
    Witam,
    ze swojej strony polecam Melitta Laticia OT (obojętnie który model 100 lub 300).
    Cena/jakość bije inne marki na głowę (nawet te droższe).

Ja mam jeszcze kawiarkę stalową na 6 filiżanek, młynek Melitta Molino i jakiś tani spieniacz do mleka brandowany Nescafe - na awaryjne sytuacje nie do zastąpienia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21658115
    profbolek23
    Poziom 5  
    "Obecnie po połączeniu z marką Philips Saeco jest jednym z największych światowych producentów ekspresów do kawy." Tu bym się nie martwił serwisem.
    Za 4 tys. zł można już znaleźć Jurę.
  • #9 21658565
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    >>21601878
    OPservator napisał:
    Krups Evidence Eco Design

Kup KRUPSA, też ma możliwość ustawienia ilości napoju.
    Dodatkowym atutem jest hydrauliczne dociskanie tłoka zaparzającego, co najwyżej uszczelki do wymiany. Reszta ma mechaniczne na ślimakach lub przekładniach. W tych na ślimakach zużywają się gwinty w mosiężne nakrętce windy.
    Kocioł zaparzający wykonany z metalu, podgrzewanie i zaparzanie następuje bezpośrednio w kotle. (pozostałe maja zaparzacze plastikowe-często wykonane z plastiku recyklingowanego-pękają zaparzacze) i cały zaparzacz do wymiany.
    Mleko jest podgrzewane już w samej wylewce poprzez strumień gorącej pary. (łatwo wyjąć i umyć).

A najlepszym atutem jest marka, jak inni zaczynali produkować ekspresy KRUPS już to robił.
  • #10 21658567
    shadowwolf87
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Nieźle, nie sądziłem, że w takich ekspresach trzeba tyle grzebać. Myślałem, że to bardziej bezobsługowe sprzęty.
  • #11 21658570
    techlock
    Poziom 33  
    Wszystko wymaga konserwacji, uszczelki tłoka wymiana co 1000 cykli, smarowanie co 500 cykli, a użytkownicy jadą po kilka tysięcy bez konserwacji.
  • #12 21658611
    OPservator
    Poziom 39  
    @techlock u mnie w robocie nikt tego nie konserwuje, oddają do speca dopiero jak sprzęt padnie - poprzedni ekspres to miał dobre 40k kaw za sobą zanim wszystko po kolei zaczęło w nim siadać, więc po 3 serwisach szef kupił nowy, taki sam, w którym serwis też nie był ani razu robiony, a też już ma dobre 5000 nalotu xD

Jako że u mnie w domu kawa będzie robiona 2-10 razy dziennie, a nie 20-30 jak w firmie, to nie będę miał problemu raz w roku oddać sąsiadowi 500m dalej ekspresu na podstawowy serwis jeśli samemu uznam że nie dam rady przeprowadzić konserwacji z jakiegokolwiek powodu.

Faktycznie metalowa konstrukcja bebechów KRUPSa przemawia bardzo za nimi.
  • Pomocny post
    #13 21658652
    techlock
    Poziom 33  
    Akurat w tym krupsie uszczelki tłoka można przesmarować bez demontażu obudowy po wyjęciu pojemnika na fusy; na upartego to i wymienić też by dało radę :).
  • #14 21687658
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    OPservator napisał:
    To może odświeżymy temat - zwiększam budżet 2-krotnie - limit 4000, plus minus 10% :)
    W oko wpadły mi Saeco, ale nie mam pojęcia jak z serwisem tej marki w PL - zarówno gwarancyjnym, jak i pogwarancyjnym.
    Ciekawym rozwiązaniem są też Philipsy, w których z pojemnika na mleko wylewa się ono do kawy przez rynienkę, tyle aby że to nie pieni - ale raczej łatwiej będzie umyć to, niż rurkę :P
    Kurcze, dużo tego na rynku, a do zestawu dochodzi partnerka, dla której aspekt wizualny jest istotniejszy niż funkcjonalność ;)

Saeco i Philips to te same bebechy w zasadzie.
    Ale drobna uwaga jeżeli bierzesz pod uwagę latte to uważaj na systemy wciągające mleko do środka expresu. Na bank coś się zapcha.
    Wspomniałeś Philipsa akurat u nas w domu 90% kaw to latte z mlekiem i philips ma najlepszy system do tego. Jest tam karafka zewnętrzna na mleko gdzie doprowadzony jest przewód parowy. Para zaciąga mleko i spienia w takiej odśrodkowej karuzeli. Także nie wylewa się mleko ale ładna pianka. W philipsie, który mamy a jest to raczej niższy model można ustawiać pojemność kubka. Minus tego expresu to większa głośność np od Delonghi.
  • #15 21706920
    malinowskal778
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Polecam Ariete. To jest pochodna De'Longhi, ale w lepszej cenie ;)
  • #16 21728578
    CC_PL
    Poziom 13  
    Ocena: 56
    Polecam Siemensa. Chodzą bez pudła. Ciocia ma taki za 8k zł (do zabudowy w kuchni), ale wolnostojący wyrwiesz za ok. 2.5k zł (ma wszystko, co może mieć ekspres i działa doskonale). Perfekcja!

Dodano po 10 [minuty]:

Rodzina ma taki:

[ Ekspres do kawy Siemens iQ700 CT718L1B0 - Opinie i ceny na Ceneo.pl ]
    --> https://www.ceneo.pl/151828615

A tu wolnostojące:

[ Ekspres Siemens EQ.6 plus s700 TE657319RW - Opinie i ceny na Ceneo.pl ]
    --> https://www.ceneo.pl/60301217

[ Ekspres Siemens EQ700 classic Piano TP713R09 - Opinie i ceny na Ceneo.pl ]
    --> https://www.ceneo.pl/183017666

[ Siemens EQ700 TP713R19 - Opinie i ceny na Ceneo.pl ]
    --> https://www.ceneo.pl/171309297

Dodano po 13 [minuty]:

KRUPS, DELONGHI się w tym specjalizują, ale SIEMENS, AEG czy MIELE oraz w mniejszym stopniu Bosch i TEFAL to też b. dobry wybór.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest automatyczny ekspres do kawy z budżetem do 2000 zł, z funkcją przygotowania espresso, cappuccino lub latte oraz gorącej wody do herbaty. Wymagane jest czarne wykończenie z ewentualnymi srebrnymi akcentami oraz wężyk do mleka umożliwiający szybkie i wygodne spienianie bez konieczności ręcznego spieniacza. Istotna jest możliwość ustawienia objętości napoju, np. 360 ml, co pozwala na przygotowanie kawy do większych kubków. Dodatkowo ważna jest łatwość serwisowania i trwałość urządzenia na co najmniej 5 lat użytkowania. Wśród rozważanych modeli znajdują się Nivona CaffeRomantica 756 oraz Krups Evidence Eco Design, które spełniają większość wymagań, w tym opcję podłączenia wężyka do mleka oraz funkcję gorącej wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA