logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika off-grid 3kWp, magazyn 20kWh, pompa ciepła 3-fazowa – jak dobrać falownik?

makaronmc 14 Lip 2025 20:11 1281 15
  • #1 21606746
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Dzień dobry,

Moje roczne zużycie energii elektrycznej wynosi 7500-8000 kWh.

Sporą część zużywa 3 fazowa pompa ciepła Panasonic 5000-6000 kWh, resztę zużywa dom :)

Z racji dotacji, chciałbym założyć małą instalację fotowoltaiczną w off-gridzie.

Myślałem nad czymś na prawdę małym, falownik 3kWp, instalacja fotowoltaiczna gruntowa skierowana na południe, usytuowanie paneli bardziej w pionie, np.40° (dla lepszego uzysku wioną i jesienią), magazyn energii max. 20kWh.

Co prawda chodziły mi po głowie jeszcze dwa springi, 3kWp na południe, a następne 3kWp na zachód w jeszcze większym pionie :)

Wiadomo... wtedy kiedy mam największe zużycie grudzień-styczeń-luty, instalacja praktycznie nic nie produkuje.

Czy ktoś mógłby mi coś doradzić, albo chociaż naprowadzić.

Takie pojęcia jak magazyn energii nisko-napięciowy/wysokonapięciowy są mi obce :)

Czy muszę zamontować falownik 3-fazowy jeżeli posiadam 3-fazową pompę ciepła, oraz 3-fazową płytę indukcyjną ?

Pozdrawiam,
  • #2 21606795
    dmirek62
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    @makaronmc Twoja PC jest mocy 11-13 kW lub więcej, falownik powinien być mocy 10-12kW 3 fazowy a więc instalacja pv ok.10kWp. Falownik hybrydowy on/off grid, magazyn 20kW troszkę za mały , powinien być 2 do 3 razy dobowe zużycie. Instalacja 3kW przy tak dużym zużyciu
    wielkich oszczędności ci nie przyniesie.
  • #3 21606920
    makaronmc
    Poziom 30  
    Moja PC jest o mocy 9kW, Panasonic T-CAP.

Ja osobiście, nie widzę sensu ekonomicznego, montażu dużej instalacji, z racji tego, że wtedy kiedy mam największe zużycie..to panele nie produkują energii.

Instalacje w moim odczuciu, będzie zaspakajać moje potrzeby od wiosny, do jesieni.. w zimie niestety trzeba płacić :) tylko właśnie, czy to jest uzasadnione ekonomicznie.
  • #4 21607006
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    makaronmc napisał:
    Z racji dotacji, chciałbym założyć małą instalację fotowoltaiczną w off-gridzie.

W jakim programie można dostać dofinansowanie ?

O ile zużycie energii elektrycznej latem nie jest duże, łatwo możesz je zweryfikować monitorując zużycie energii elektrycznej spisując licznik.
    makaronmc napisał:
    Czy muszę zamontować falownik 3-fazowy jeżeli posiadam 3-fazową pompę ciepła, oraz 3-fazową płytę indukcyjną ?

To zależy czy sprężarka w PC jest 3 fazowa , kuchenki indukcyjne mogą pracować na jednej fazie.
    makaronmc napisał:
    Ja osobiście, nie widzę sensu ekonomicznego, montażu dużej instalacji, z racji tego, że wtedy kiedy mam największe zużycie..to panele nie produkują energii.

I słusznie. Tylko musisz wziąć pod uwagę w budowie off-grid moc szczytową.
    Cytat:
    Myślałem nad czymś na prawdę małym, falownik 3kW

Ile i jakich odbiorników włączysz na raz i tu offgrid się nie nadaje.
    Czy chodziło ci o instalację hybrydową z magazynem energii z możliwością eksportu energii elektrycznej?

No chyba że zwykły on-grid bez akumulatora ,byłby jak znalazł.
  • #5 21607271
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Dofinansowanie tylko dla magazynu to ok 20% tylko w programie Czyste Powietrze jeśli robi termo modernizację.
    Na off-grid nie ma jak na razie dofinansowania, może być przewidziane za kilka lat razem z projektem paneli dla każdego do domu ale to na razie fantastyka i obietnice.
  • #6 21607329
    dmirek62
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    @makaronmc Co do mocy pc w Panasonic od9kw 3 fazy w innych zaczyna się od 10kw. Co do wielkości pv musisz sam określić swoje oczekiwania, na pewno falownik 3 fazowy ale nie musi być, po prostu będzie łatwiej wszystko uporządkować, mniej kombinowania, wydzielania obwodów itd. Nie określiłeś czy to ma być instalacja on grid czy offgrid. Kup większy falownik zawsze potem możesz rozbudować do mocy nominalnej gdy będzie potrzeba. Nie znam twoich potrzeb ale wspominasz o montażu dodatkowych 3kwp. Wiadomo instalacja pv prawie nie pracuje zimą ale depozyt możesz uzbierać latem , mieć 1000 zl w depozycie może się nie kalkulować z kosztami czyli z amortyzacją inwestycji. Instalacja off grid jest nie wiele tańsza od On na hybrydzie. Falownik Off kupisz za 1200zł 6,2kW a falownik on/off hybryda 6000 zł pozostałe komponenty są takie same
  • #7 21608189
    makaronmc
    Poziom 30  
    kmarkot napisał:
    To zależy czy sprężarka w PC jest 3 fazowa , kuchenki indukcyjne mogą pracować na jednej fazie.

Czy sprężarka jest 3 fazowa.. trudno mi teraz odpowiedzieć na to pytanie, będę musiał zweryfikować. Kuchenka indukcyjna jest podłączona pod 3 fazy.
    kmarkot napisał:
    I słusznie. Tylko musisz wziąć pod uwagę w budowie off-grid moc szczytową.

Ten parametr też jest trudny to oszacowania, pompa ciepła w zimie gdy grzeję ciepłą wodę użytkową, moc chwilową osiąga nawet 5000W.

No właśnie, a czy moc falownika musi być większa od mocy szczytowej pobieranej przez budynek ?

Mam tu na myśli sytuację, że falownik jest mocy 3kWp, a pracuje pompa ciepła, płyta indykcyjna, czajnik elektryczny i budynek pobiera moc rzędu 10kW ?
  • #8 21608533
    kmarkot
    Poziom 31  
    makaronmc napisał:
    No właśnie, a czy moc falownika musi być większa od mocy szczytowej pobieranej przez budynek ?

Nie musi.
    - Gdy bierzesz pod uwagę instalację on-grid. Falownik i moc paneli może mieć po 3kW . Moim zdaniem w chwili obecnej to dobra opcja. (Poproś o ofertę) Coś tam będziesz wysłać do sieci za darmo ,ale i też powinieneś mieć sporą auto konsumpcję.

- drugi typ to hybrydowa na akumulatorze z możliwością eksportu do sieci. I tu też moc szczytowa falownika może być mniejsza niż moc szczytowa zapotrzebowania budynku. Tylko taki falownik on-grid hybrydowy ma dwa typy odbiorników backup load to odbiorniki które są zasilone przy braku napięcia sieciowego, tylko do tego wyjścia nie podłączysz PC ,kuchni elektrycznej, sauny Są to tak zwane odbiorniki normal load które działają tylko gdy dostępna jest sieć ,i zasilone też są z instalacji PV dzięki zainstalowanym przekładnikom na zasilaniu budynku. ( Poproś o ofertę)
    Oczywiście można kupić falownik hybrydowy o dużej mocy i wszystkie odbiorniki w domu podłączyć pod buckaup Load i odpowiednio duży magazyn energii,tylko to kosztuje.

- Trzeci to off-grid i tu moc szczytowa falownika i magazynu energii powinna być większa niż moc szczytowa zapotrzebowania budynku.

.
  • #9 21611478
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    kmarkot napisał:

W jakim programie można dostać dofinansowanie ?

Mój Prąd 6.0, nabór do końca października lub do wyczerpania środków. Sądzę że tych środków jest dość sporo, bo to już drugie przedłużenie terminu :-). Wcześniejsze było chyba do sierpnia.
    A Autor może dostać do 7 tysięcy na PV + do 16 tysięcy na magazyn (nie więcej niż po 50% kosztów jednego i drugiego).
  • #10 21611495
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 696
    Moja PC jest 3-fazowa ale sama sprężarka i elektronika jest zasilana tylko z jednej fazy. Do pozostałych dwóch podłączone są grzałki. Te dodatkowe grzałki w przypadku CO praktycznie nie włączają się. Niestety w przypadku CWU jedna z nich włącza się zawsze. Po jej odłączeniu podgrzewanie CWU obywa się wolniej ale przy zasilaniu z PV bardziej ekonomiczne.
    Płyta indukcyjna pobiera relatywnie bardzo dużą moc ale pracuje stosunkowo krótko. Zastanów się czy wartą ją zasilać z PV. Wymaga to falownika o dużej mocy, który sporo energii będzie zużywał na własne potrzeby przez cały czas.
  • #11 21611511
    kmarkot
    Poziom 31  
    makaronmc napisał:
    Z racji dotacji, chciałbym założyć małą instalację fotowoltaiczną w off-gridzie

Czyli na mój prąd się nie łapie.
  • #12 21611920
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    kmarkot napisał:
    makaronmc napisał:

No niby tak. Tylko nie rozumiem dlaczego niektórzy panicznie boją się zostać prosumentami? Kolega Autor i tak będzie podłączony do sieci, tyle że nie chce oddawać energii. Chyba że coś źle zrozumiałem...
  • #13 21612010
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    dzidek1968 napisał:
    Tylko nie rozumiem dlaczego niektórzy panicznie boją się zostać prosumentami?
    Wydalem kilkanaście tysi na PV, mam sporo wyłączen prądu z ZE, nie potrzebuję dotacji, rejestracji, kontroli, nakazów, zakazów itp. od intytucji, ich pracowników, najemnych kontrolerów tylko po to, żeby w skomplikowanych fakturach mogli mnie wy..wykorzystać za moją kasę.
  • #14 21617822
    makaronmc
    Poziom 30  
    dzidek1968 napisał:
    kmarkot napisał:
    makaronmc napisał:

No niby tak. Tylko nie rozumiem dlaczego niektórzy panicznie boją się zostać prosumentami? Kolega Autor i tak będzie podłączony do sieci, tyle że nie chce oddawać energii. Chyba że coś źle zrozumiałem...

Dobrze zrozumiałeś :) nie chce się bawić z nimi w odkup energii, ceny ujemne itp :)
  • #15 21618107
    kmarkot
    Poziom 31  
    @makaronmc
    Brawo ty .Mój prąd 6 przedłużony do końca października.
    Proponował bym
    Instalacja pV on-grid 5kWp + jakiś magazyn ciepła.
    Możesz też wziąć magazyn energii elektrycznej. Tylko koszty dużo większe instalacji PV.
  • #16 21625449
    Ilikered
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mamy podobnie jak autor tematu. Rocznie od 2024 do dziś, lipiec 2025, wyszło 7953 kWh. Na razie temat badamy, ale tak pomijając wszelkie dofinansowania, to czy warto inwestować w panele i magazyn? Jak się budowaliśmy 7 lat temu, to mieliśmy wyliczenie, że pompy się nie opłacało, skoro mieliśmy gaz. A jeśli tak, to w jaką moc celować?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru falownika do instalacji fotowoltaicznej off-grid o mocy około 3 kWp z magazynem energii do 20 kWh, zasilającej dom oraz 3-fazową pompę ciepła Panasonic o mocy około 9 kW. Zalecane jest stosowanie falownika 3-fazowego o mocy zbliżonej do mocy pompy ciepła (około 10-12 kW) oraz instalacji PV o mocy około 10 kWp, gdyż 3 kWp to zbyt mało przy rocznym zużyciu energii 7500-8000 kWh. Magazyn energii 20 kWh jest niewystarczający, powinien mieć pojemność odpowiadającą 2-3 dniowemu zużyciu. Falownik 3-fazowy ułatwia zarządzanie obwodami, choć nie jest bezwzględnie wymagany, nawet jeśli pompa i płyta indukcyjna są 3-fazowe. W instalacjach off-grid ważne jest uwzględnienie mocy szczytowej odbiorników, jednak falownik nie musi mieć mocy większej niż szczytowe zapotrzebowanie budynku. Instalacje hybrydowe z możliwością eksportu energii do sieci są droższe, ale bardziej elastyczne. W okresie zimowym produkcja PV jest niska, co ogranicza oszczędności, dlatego instalacja PV z magazynem energii ma sens głównie od wiosny do jesieni. Programy dofinansowań, takie jak "Mój Prąd 6.0" i "Czyste Powietrze", oferują wsparcie finansowe na PV i magazyny energii, jednak dofinansowanie off-grid jest obecnie niedostępne. Warto rozważyć instalację on-grid 5 kWp z magazynem ciepła lub energii elektrycznej, biorąc pod uwagę koszty i efektywność ekonomiczną. Płyta indukcyjna o dużej mocy może wymagać falownika o większej mocy, co zwiększa zużycie energii własnej falownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA