logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Perfecta 64M czy Integra czy coś innego – wybór systemu alarmowego do domu

Lakondziorex 28 Lip 2025 21:04 885 23
  • #1 21619774
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dzień dobry,
    - Mam zamiar zamontować u siebie w domu system alarmowy. Chodzi mi głównie o ochornę przed włamaniem, bez dodatkowych czujek czadu, dymu itp.
    - Chciałbym zamontować 8 bezprzewodowych czujek ruchu, 3 do 6 kontaktronów przy oknach na dole. Nie chce stosować przewodowych czujek, gdyż nie chce kuć ścian, ani prowadzić kabli w rynienkach.
    - Chciałbym żeby alarm miał możliwość sterowania z aplikacji IOS + 2 manipulatory na górze i na parterze w domu.
    - Alarm powinien być niezależy od utraty prądu oraz WIFI. Zatem musi mieć moduł LTE oraz możliwość zainstalowania akumulatora AGM 7Ah itp
    - Strefy alarmu myślę że podział będzie na 2 strefy. Parter i góra domu. W momencie pójścia spać załączamy parter a jak nie ma nas w domu całkowicie to wszystko i tyle. Bez zbednych kombinacji.
    - Czujki powiny być w wersji PET bo w domu jest pies border collie i czasami może spać na dole w domu.
    - Zrobiłem małe rozeznanie i dobrym rozwiązaniem jest Satel Integra lub Perfecta 64M - 64M ze względu na ABAX i 868 Mhz i dwukierunkową komunikację, której nie ma 16 WRL.
    - Odrzucilem system Ajax, gdyż nie wiem co się stanie z baterią w tym urządzeniu po paru latach, bo bateria tam jest pewnie taka jak w laptopach albo telefonie.
    - Budżet na "części" myślę że tak z 5500 zł.
    - Montażem nie będę się zajmował, dokupię opcję montażu w sklepie typu Eltrox, Dipol itp.

Moje pytania:
    1. Skoro w grę w chodzi aplikacja do sterowania alarmem to chyba nie ma sensu inwestować w droższe manipulatory?
    2. Czy jest sens iść w Integra czy Perfecta 64M wystarczy skoro i tak jest już lepsza od 16 WRL (która jest jednokierunkowa i 433 Mhz) ?
    3. Jak wygląda sprawa z bezprzewodowymi czujkami ruchu i np. jak bateria padnie lub jest słaba? Alarm się nie uzbroi? Będzie jakieś powiadomoenie? Żeby nie było sytuacji że uzbroję alarm a w danym pomieszczeniu nie zadziała bo czujce bateria padła
    4. Czy warto zwracać uwagę na inne firmy niż Satel? Czy raczej skupiamy się na wyżej wspomnianych systemach?

Konrad
  • #2 21619982
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 603
    Lakondziorex napisał:
    1. Skoro w grę w chodzi aplikacja do sterowania alarmem to chyba nie ma sensu inwestować w droższe manipulatory?
    2. Czy jest sens iść w Integra czy Perfecta 64M wystarczy skoro i tak jest już lepsza od 16 WRL (która jest jednokierunkowa i 433 Mhz) ?

Uważam Integrę za lepsze rozwiązanie ponieważ stosując system ABAX będzie miał możliwość rozbudowy w przyszłości o różnego typu sterowanie - włączanie / wyłączanie obwodów typu oświetlenie, pompy, pompki, sterowanie bramami. Do tego obsługa bezprzewodowej czujki światła i temperatury no i funkcje logiczne w centrali Integra służą do budowania automatyki.

Jednym słowem Integra daje większe możliwości.

Lakondziorex napisał:
    . Jak wygląda sprawa z bezprzewodowymi czujkami ruchu i np. jak bateria padnie lub jest słaba? Alarm się nie uzbroi? Będzie jakieś powiadomoenie? Żeby nie było sytuacji że uzbroję alarm a w danym pomieszczeniu nie zadziała bo czujce bateria padła

Będzie informacja o słabej baterii aczkolwiek tak czy inaczej powinny się raz do roku dokonać przeglądu całości wraz z wymianą baterii aby mieć pewność i święty spokój. Aby nie wystąpiła sytuacja że jutro wyjeżdżasz na urlop a dziś widzisz info o słabej baterii. Niestety decyzja na montaż bezprzewodowi generuje pewne koszty w późniejszym czasie.

Lakondziorex napisał:
    4. Czy warto zwracać uwagę na inne firmy niż Satel? Czy raczej skupiamy się na wyżej wspomnianych systemach?

W tym punkcje opinie będą rożne ja ze swojej strony uważam aby montować popularny system zawsze będzie łatwiej znajść instalatora do jego konserwacji i serwisu.
  • #3 21620114
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    >>21619982
    @Daro1003
    Cytat:
    W tym punkcje opinie będą rożne ja ze swojej strony uważam aby montować popularny system zawsze będzie łatwiej znajść instalatora do jego konserwacji i serwisu.
    Racja, zatem pójdę w Satela.

Pytania:
    2. Czy mógłbym prosić Ciebie o zalecany podstawowy zestaw do Integry? Analogicznie tak jak mam rozpisane do Perfecty?
    - Moduł alarmowy Satel Perfecta 16-WRL
    - Obudowa OPU-4-P
    - 8 x bezprzewodowa czujka ruchu MPD-310-PET
    - Antena GSM
    - Syrena przewodowa SP-4001-R Satel
    - 2x Manipulator bezprzewodowy PRF-LCD-WRL Satel
    - Zasilacz napięcia zmiennego TR-40VA Satel
    - Akumulator 7Ah/12V
    3.
    Cytat:
    Będzie informacja o słabej baterii aczkolwiek tak czy inaczej powinny się raz do roku dokonać przeglądu całości wraz z wymianą baterii aby mieć pewność i święty spokój. Aby nie wystąpiła sytuacja że jutro wyjeżdżasz na urlop a dziś widzisz info o słabej baterii. Niestety decyzja na montaż bezprzewodowi generuje pewne koszty w późniejszym czasie.

Ile mniej więcej kosztuje taki przegląd coroczny ? Bo z 10 sztuk baterii nawet raz na rok to nie jest jakiś problem myślę w porównaniu do kucia ścian.
    4. Czy Integra aplikacja zapewna kontrolę nad alarmem i powiadomienia tak jak Perfecta Control?
  • #4 21620681
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 159
    Autor tematu zadał klasyczne = częste pytanie - jak dobrać elementy systemu alarmowego do domku/ mieszkania. To jest zadanie dla instalatora po wizji lokalnej i po ustaleniu stopnia zagrożenia włamaniem itp. Rady na odległość są mało sensowne. zbyt duże ryzyko błędów. Trzymając się akurat tego autora to jego wypowiedzi są nielogiczne. Pisze: " Racja, zatem pójdę w Satela." a przecież już to zdecydował na wstępie odrzucając Ajax-a na podstawie jedynie przypuszczenia o jakości baterii w nim. Jednocześnie eliminuje też od razu dodatkowe czujki techniczne bez podania konkretnej przyczyny. Przy takim minimalistycznym podejściu Integra jest zbędnym wydatkiem. Także pewnie nie zdaje sobie sprawy, że obecnie żadna centralka Satela nie ma wbudowanego modułu Abax 2 = trzeba go dokupić.
  • #5 21620802
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Instalatora też będę umawiał, bo nie wiem ile dokładnie czujników potrzebuje.

Tu chodziło mi po prostu o określenie która centralka jest lepsza.

No ale z Ajax sprawa jest prosta, po paru latach pewnie bateria to śmietnik i potem trzeba będzie szukać wiatru w polu albo wydać grubą kasę na wymianę baterii. Analogicznie jak w laptopach lub telefonach.

Jakie dodatkowe czujki techniczne na przykład?

Wiem że trzeba dokupić moduł APU 220 lub 280 ale pytanie było cały czas o centralkę.
  • #6 21621018
    Daro1003
    Poziom 34  
    domsat napisał:
    Przy takim minimalistycznym podejściu Integra jest zbędnym wydatkiem

Nie zgadzam się ponieważ warto montować system który daje możliwości rozbudowy.

Dziś nie potrzebuje czujek technicznych za pół roku czy rok może już potrzebować.
    Dziś nie potrzebuje funkcji logicznych czy możliwości sterowanie ale jak za jakiś czy poczyta coś o automatyce domowej dowie się co ktoś posiada może będzie chciał czymś sterować.

Ogólnie jak kolega @domsat jest krytycznie nastawiony do satela to zamiast krytyki innych może napisze jakąś sensowną poradę od siebie bo nie zauważyłem takowej.
  • #7 21623517
    domsat
    Poziom 22  
    Kol. Daro1003 - mam wrażenie tak na 90%, że odpowiedziałem, ale moja wypowiedź zniknęła w tajemniczy sposób. ???
  • #8 21623684
    Daro1003
    Poziom 34  
    domsat napisał:
    ale moja wypowiedź zniknęła w tajemniczy sposób. ???

Jeśli tak się stało to widocznie była niezgodna z regulaminem.
  • #9 21626419
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Czy według was jest sens montować kontaktrony? I jeśli tak to czy na samym parterze czy na górze w oknach balkonowych też ?
  • #10 21626724
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

Lakondziorex napisał:
    Czy według was jest sens montować kontaktrony?

Oczywiście. Koszt znikomy, jedynie trochę zabawy przy estetycznym montażu.

Lakondziorex napisał:
    I jeśli tak to czy na samym parterze czy na górze w oknach balkonowych też ?

Dlaczego na piętrze tylko w balkonowych? Będziesz miał ochronę obwodową, kontrolę niezamkniętych okien...
    Na parterze nie zapomnij o kontaktronie w drzwiach wejściowych i garażowych.

Pozdrawiam.
  • #11 21626820
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Jak mam takie okna
    Okno balkonowe z białymi ramami, rośliny doniczkowe na parapecie

To wtedy jeden kontraktron idzie, tak ? Typu satel AXD 200
  • #12 21626936
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

Masz okna dwuskrzydłowe, jeśli zastosujesz jedną AXD 200 będziesz musiał na drugie skrzydło zastosować zwykły kontaktron NC podłączony do wejścia AXD 200. Nie będziesz miał wtedy rozróżnienia, które skrzydło jest otwarte. No i z estetyką kiepsko ;)
    2 x AXD 200 to wiadomo - koszty, ale estetyka lepsza.

Przewodowo nie da rady tego zrobić?

Pozdrawiam.
  • #13 21626946
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Czyli AXD 200 i kontraktron NC na takie podwójne okno, tak?

Niestety dużo okien więc chyba musiałbym pójść w tą opcję że jeden AXD 200 i ten NC. Bo 2x AXD200 to się koszta zrobią już. Rozróżnienie nie jest mi potrzebne.

Przewodowo nie mam jak bo bym musiał wiercić wszędzie i te kable puszczać. Co innego jak od zera stawiam dom swój albo generalny remont robię a tak to szkoda pruć ściany teraz.

Ale w tym AXD 200 występują 2 części w zestawie, niższą i wyższa. To nie wystarczy ?

Dodano po 10 [minuty]:

Dobra teraz zrozumiałem o co chodzi.

Czyli albo 2x AXD 200
    Albo jeden AXD 200 i do jednego skrzydła ta mniejsza część idzie a do drugiego przewodowy kontraktron NC bo AXD 200 działa jako ekspander
  • #14 21629688
    domsat
    Poziom 22  
    Napisałem:
    To jest zadanie dla instalatora po wizji lokalnej i po ustaleniu stopnia zagrożenia włamaniem itp.
    i dotyczy to też kontaktronów, czy to jest zrozumiałe. Kontaktron nie wykryje niewielkiego uchylenia skrzydła okna, bo ma histerezę zadziałania. Nie wykryje też zbicia szyby, bezprzewodowy trochę kosztuje i wymaga wymiany baterii. Powtarzam:
    To jest zadanie dla instalatora po wizji lokalnej i po ustaleniu stopnia zagrożenia włamaniem itp.
    Na forum to gdybanie i doradzanie w ciemno !
  • #15 21629847
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Ok, rozumiem.

W takim razie temat narazie wyczerpany.

Generalnie albo Integra lub Perfecta 64 M nie będzie złym wyborem, grunt żeby był ABAX i dwukierunkowa komunikacja z czujkami.
  • #16 21644181
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 456
    W Satelu już nie masz innej opcji niż dwukierunkowa komunikacja, ABAX jest od dawna wycofany i jest tylko ABAX-2 z dwukierunkową komunikacją. A co do Ajaxa - nie masz racji. Baterię można dokupić.

Ale ja bym się zastanowił nad Jablotronem...
  • #17 21644239
    domsat
    Poziom 22  
    siewcu - a ja bym się zastanowił nad kupnem psa stróżującego / obronnego....A opcja 1-kier. dalej jest dostępna w Satelu.
  • #18 21644962
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 456
    Czyli rozumiem, że jesteś z tych, co uznają Satela za jedyny dobry system? Uargumentuj proszę w takim razie wady i problemy Jablotrona. Tylko rzeczowo. Bo z tego co do tej pory przeczytałem, jest to rozsądna alternatywa dla zaproponowanych w temacie systemów.
  • #19 21645211
    domsat
    Poziom 22  
    siewcu - mnie jest szkoda czasu na takie porównywanie Satela i Jablotronu. Autora tematu to też pewnie nie zaciekawi, więc daj sobie z tym spokój. Sprzęt dobiera doświadczony instalator po wizji lokalnej co podałem już poście #4. Niestety jest sporo osób do których ta ogólnie znana prawda nie trafia. Zatem dalej sobie sami rozważajcie wybór sprzętu nie znając miejsca jego montażu. Wasz czas - stracony.
  • #20 21645277
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    Ocena: 126
    Lakondziorex napisał:

Spójrz na systemy DSC z radiem PowerG
    -bardziej "tradcyjne" centrale Neo
    -bardziej "kompaktowe" centrale IQ Hub
    Konto firmowe:
    BEZPIECZNY KRAKÓW (Creative Dawid Pietrzykowski-Preston)
    al. 29 Listopada 130, Kraków, 31-406 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://bezpiecznykrakow.pl
  • #21 21645345
    domsat
    Poziom 22  
    bezpieczny kraków - o widzę nową propozycję = temat się rozrasta, to już post #20. Kolejny który nie rozumie prostej zasady czyli sprzęt dobiera doświadczony instalator po wizji lokalnej co podałem już poście #4. Niestety jest sporo osób do których ta ogólnie znana prawda nie trafia. Zatem dalej sobie sami rozważajcie wybór sprzętu nie znając miejsca jego montażu. Wasz czas = stracony.
  • #22 21645347
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    Ocena: 126
    @domsat
    Udzieliłem odpowiedzi na pytanie, na jakie firmy warto zwrócić uwagę. Zauważyłbyś gdybyś przeczytał na co odpowiadam. Padło konkretne pytanie i odpowiedź.

Zachowujesz się na tym forum arogancko, pyskujesz do wszystkich, nawet nie do końca czytając, na co odpowiadasz. Byle tylko epatować swoją wyższością i rzekomym profesjonalizem.
    Konto firmowe:
    BEZPIECZNY KRAKÓW (Creative Dawid Pietrzykowski-Preston)
    al. 29 Listopada 130, Kraków, 31-406 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://bezpiecznykrakow.pl
  • #23 21645386
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5984
    domsat napisał:
    Wasz czas = stracony.

Za 4 razem przyjęliśmy już to do informacji, prośba o nie odpowiadanie już w tym wątku.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
  • #24 21689386
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Zdecydowałem się na Satel Perfecta 64M. Z czujkami bezprzewodowymi i kontaktronami. Także dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Temat można zamknąć :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru systemu alarmowego do domu z naciskiem na ochronę przed włamaniem, z wykorzystaniem wyłącznie bezprzewodowych czujek ruchu (8 szt.) i kontaktronów (3-6 szt.) na oknach parteru, bez konieczności prowadzenia okablowania. Wymagania obejmują sterowanie alarmem przez aplikację iOS, dwa manipulatory w domu, niezależność od zasilania sieciowego i WiFi dzięki modułowi LTE oraz akumulatorowi AGM 7Ah. Proponowane systemy to Satel Perfecta 64M oraz Satel Integra z modułem ABAX-2 zapewniającym dwukierunkową komunikację bezprzewodową. Integra oferuje większe możliwości rozbudowy, automatyki i sterowania dodatkowymi urządzeniami, jednak wymaga dokupienia modułu ABAX-2. Kontaktrony są rekomendowane do montażu na parterze (drzwi wejściowe, garażowe) oraz na górze w oknach balkonowych, z uwzględnieniem specyfiki okien dwuskrzydłowych, gdzie stosuje się ekspandery AXD 200 wraz z kontaktronami NC. Koszty i konieczność corocznej wymiany baterii w czujkach bezprzewodowych są akceptowalne w zamian za brak konieczności prowadzenia przewodów. Wskazano, że ostateczny dobór elementów i konfiguracja systemu powinna być wykonana przez instalatora po wizji lokalnej. W dyskusji pojawiły się także alternatywy jak Jablotron i DSC z radiem PowerG, jednak Satel pozostaje najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem. Ostatecznie autor zdecydował się na Satel Perfecta 64M z bezprzewodowymi czujkami i kontaktronami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA