logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A6 C6 2.0 TDI – Webasto mocno dymi i śmierdzi po uruchomieniu, co sprawdzić?

piotrslask 30 Lip 2025 03:39 516 4
REKLAMA
  • #1 21620751
    piotrslask
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Audi A6 C6 2.0 TDI 11/2010

Webasto bardzo dymi i śmierdzi po odpaleniu przez kilka minut. Czy ktoś mógłby proszę naświetlić temat, jak się do tego zabrać?
    Znam tylko suche ogrzewanie z ciężarówek, słyszałem natomiast, że w osobowych trochę inaczej to zbudowane.
    Słyszałem, że nie ma żadnego "sitka" do wymiany (jak w ciężarowych), tylko że niby jakieś lejki trzeba przeczyścić czy coś podobnego, ale zanim wymontuję, wolę być bardziej pewnym, co mnie czeka.
    Z góry dziękuję za pomocne wskazówki

Tabliczka znamionowa ogrzewania postojowego Webasto w Audi A6 C6
  • REKLAMA
  • #2 21620776
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Jak długo nie odpalane to tak się dzieje, bo nawet w instrukcji jest napisane, że powinno się je przepalać co jakiś czas.Zanim się zabierzesz za "naprawę" sprawdź programem czy są w nim jakieś błędy.
  • REKLAMA
  • #3 21620787
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6406
    Zrob cykl nagrzania to sie wypali.
  • REKLAMA
  • #4 21620914
    piotrslask
    Poziom 2  
    Niestety to, co można zrobić bez wymontowania, czyli jedynie wypalenie, było zrobione, choć to nie jest rozwiązanie, bo jak pisałem, webasto strasznie kopci po odpaleniu, a po kilku minutach ustaje.

Zostaje wymontowanie i czyszczenie lub wymiana czegoś. Tu moje pytanie: jak czyścić lub co wymienić.

Prosiłbym o konkretne wskazówki.
  • #5 21928469
    piotrslask
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany nowy palnik webasta
REKLAMA