logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Marantz PM 16 – trzask przy wyłączaniu, co powoduje dźwięk po odłączeniu?

mironkobyl 31 Lip 2025 14:01 315 8
REKLAMA
  • #1 21622198
    mironkobyl
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Posiadam wzmacniacz Marantz PM 16. Sprawdzał się dobrze, aż kiedyś po wyłączeniu usłyszałem trzask. Wzmacniacz działa, ale od tej pory wzmacniacz za każdym razem tak trzaska. Co może być przyczyną? Może ktoś pomoże?
    AI: Czy ten trzask słychać w głośnikach, czy raczej wewnątrz samego wzmacniacza?
    Tylko w głośnikach.
    AI: Czy masz podłączone głośniki podczas wyłączania i czy trzask pojawia się też, gdy są odłączone?
    Gdy są odłączone, to nie ma trzasku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21622235
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1685
    Głośniki powinny być wyłączone przez przekaźniki odłączające. Jeżeli po wyłączeniu zasilania po chwili słychać trzask to zapewne albo układ sterujący tymi przekaźnikami ich nie wyłącza, albo sam przekaźnik może być uszkodzony i cały czas zwarty styk.
  • #3 21622300
    mironkobyl
    Poziom 2  
    Czyli rozłącza, ale z opóźnieniem i wtedy jest huk, i to dosyć głośny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21622321
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Ostatnio miałem taki przypadek w Pioneer a-450 uszkodzony tranzystor sterujący przekaźnikiem (zwarty).
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #5 21622342
    mironkobyl
    Poziom 2  
    To dość skomplikowana usterka, chyba sam nie poradzę. Nie wiem, ile by w serwisie wzięli, no i drogi sprzęt.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21622471
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1685
    mironkobyl napisał:
    Czyli rozłącza, ale z opóźnieniem i wtedy jest huk, i to dosyć głośny.

To jest układ zabezpieczenia mający za zadanie jak sama nazwa mówi, coś zabezpieczyć - w takim urządzeniu kolumny i trochę wzmacniacz przed większymi uszkodzeniami.
    Jeżeli po uruchomieniu wzmacniacza wszystko jest jak należy np brak napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza, to układ włącza przez styki przekaźnika kolumny, a po wyłączeniu zasilania ma je odłączyć aby nie było tego trzasku powstającego przy spadku napięcia na końcówkach mocy oraz ewentualnemu uszkodzeniu końcówek w takim stanie.
  • REKLAMA
  • #7 21624448
    mironkobyl
    Poziom 2  
    Zapomniałem podać, że zgasła ta dioda świecąca na przednim panelu.
  • #8 21624852
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    mironkobyl napisał:
    Nie wiem, ile by w serwisie wzięli,

Serwis Ci powie po diagnozie sprzętu. "Na oko" nikt Ci nie wyceni i nie powie co jest przyczyną.
    Mnie niepokoi głośny "huk" przy wyłączeniu - może to sugerować offset napięcia stałego na wyjściu lub wzbudzanie się wzmacniacza przy stanach nieustalonych.
    Tak czy inaczej - bez serwisu się nie obejdzie. Oddaj prosząc o wstępną wycenę i dopiero decyduj czy warto naprawiać czy nie.
  • #9 21629601
    mironkobyl
    Poziom 2  
    Wymiana przekaźnika na nowy i działa.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Marantz PM 16 generuje trzask w głośnikach podczas wyłączania, co jest spowodowane opóźnionym rozłączaniem przekaźników zabezpieczających kolumny. Przyczyną może być uszkodzony przekaźnik lub element sterujący jego pracą, np. tranzystor. Układ zabezpieczenia ma za zadanie chronić kolumny i końcówki mocy przed uszkodzeniem, odłączając głośniki po wyłączeniu zasilania. Trzask powstaje wskutek spadku napięcia na wyjściach wzmacniacza w stanie nieustalonym. Wymiana przekaźnika na nowy rozwiązała problem. W podobnych przypadkach konieczna jest diagnoza serwisowa, gdyż głośny huk może wskazywać na offset napięcia stałego lub wzbudzanie się wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA