logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Redmi 13 – jak nagrywać rozmowy telefoniczne i WhatsApp? Brak opcji, Cube ACR nie działa

Zbrozło 01 Sie 2025 10:42 927 11
REKLAMA
  • #1 21622934
    Zbrozło
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich.
    Próbowałem sam sobie poradzić, ale się poddałem.
    Chodzi mi o niby prostą rzecz, a mianowicie możliwość włączenia nagrywania rozmowy telefonicznej.
    We wcześniej posiadanym telefonie miałem po prostu klawisz widoczny na etapie wybrania numeru (a więc oczekiwania na połączenie).
    W obecnym (Redmi 13) tego nie ma.
    Próbowałem zainstalować aplikację Cube ACR, ale bez rezultatu.
    Czy ktoś z Was ma może jakieś rozwiązanie?
    Bardzo dobrze byłoby, gdyby możliwe było również nagranie rozmowy przez WhatsApp.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21623042
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    Producenci od dawna starają się utrudnić nagrywanie. Jak kiedyś szukałem sam dla siebie to albo starszy/odpowiedni telefon który nie robi problemów, albo rozmowa na głośnik i zewnętrzne urządzenie (dyktafon).
    Z użyciem tego potem w sądzie też możesz mieć kłopot: https://www.money.pl/gospodarka/nagrywanie-bez-zgody-a-dowod-w-sadzie-6842680891873824a.html
  • REKLAMA
  • #3 21623299
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2538
    W każdym debilnogłosie który ma ustawiony region na EU, nie będzie dostępnej funkcji rejestracji rozmów.
    Użytkownicy tego modelu radzą użyć aplikacji systemowej do nagrywania ekranu. Trzeba ją tylko odpowiednio skonfigurować.
    Nie bawiłem się tym, nie wiem czy też jakaś wymuszona aktualizacja czegoś nie pozmieniała.
  • #4 21737695
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2597
    jarekgol napisał:
    Producenci od dawna starają się utrudnić nagrywanie. Jak kiedyś szukałem sam dla siebie to albo starszy/odpowiedni telefon który nie robi problemów, albo rozmowa na głośnik i zewnętrzne urządzenie (dyktafon).
    Z użyciem tego potem w sądzie też możesz mieć kłopot: https://www.money.pl/gospodarka/nagrywanie-bez-zgody-a-dowod-w-sadzie-6842680891873824a.html

W Polce prawo nie zabrania rejestrowania rozmów telefonicznych pod warunkiem, że się jest uczestnikiem tej rozmowy, a zapis nie jest rozpowszechniany, ani tez nie jest użyty na szkodę osoby biorącej udział w tej rozmowie.
    Czym innym jest "podsłuch", czyli sytuacja, kiedy osoba rejestrująca rozmowę nie bierze udziału w tej rozmowie i to jest karalne.

Z "użyciem tego w sądzie" to nie ma najmniejszych problemów, bo to sąd decyduje czy uzna dane nagranie za dowód w sprawie czy też nie.
    Przedstawienie takiego nagrania w sądzie nie jest ani rozpowszechnianiem, ani też działaniem przeciwko czy na szkodę innej osoby.

Ba.... Nawet jak dokonasz nielegalnego podsłuchu czyli rejestracji rozmowy w której nie brałeś udziału, a nagranie stanowi dowód w sprawie sądowej w celu ujawnienia działań karalnych, dokonanych przez inną osobę to także żaden sąd Cię nie ukarze.
  • #5 21737740
    jarekgol
    Poziom 40  
    A czy aby po "Sowie i przyjaciołach" się coś nie zmieniło? I bardziej mi chodzi o argumenty strony przeciwnej o oddalenie takiego dowodu niż o ukaranie. A że sąd może wszystko, nawet orzekać niezgodnie z prawem, to ja wiem.
  • REKLAMA
  • #6 21737855
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2597
    @jarekgol Ale tam był nielegalny podsłuch i nie ma to nic wspólnego z problemem autora tego tematu.
    Nie wiem o jakim oddaleniu dowodów piszesz i czego oczekujesz od tych rzekomych dowodów?
    Gdyby tak każdego polityka zamykali za to co mówi, zwłaszcza podczas alkoholowej libacji to w Polsce nie miałby kto rządzić.
  • #7 21740141
    Zbrozło
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Plumpi, patrząc na jakość naszych elit, to chyba i tak nie ma kto rządzić :-))

Dodano po 2 [minuty]:

No dobra, ale wracając do kwestii technicznych, jak rozumiem, nie ma żadnej sensownej aplikacji, która by temat załatwiła?
  • #8 21740252
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Telefon Redmi 14C ma nagrywanie rozmów. Sam telefon to syf ale nagrywać mozna.
  • REKLAMA
  • #9 21747639
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21790623
    speeeed
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    zią, szkoda, że usunąłeś konto, na każdym Androidzie od 13 w górę, który ma procesor firmy TFU MediaTek, jest jakiś całkowity problem nagrywania 2. strony, bez znaczenia czy na głośnomówiącym czy z ucha, bez różnicy, na jakim programie do nagrywania, po prostu jest blokada, dochodzi do takich absurdów, że jak 2. strona coś mówi i mamy ją na głośnomówiącym, to w chwili jak mówi telefon przestaje nagrywać też nas mówiących do telefonu, jak 2. strona przestaje mówić, to nas już nagrywa dobrze, oczywiście 2. strona jest całkowicie wyciszona przez cały czas, tak jakby telefon celowo blokował możliwość nagrywania wszystkiego, kiedy 2. strona coś mówi, żeby zablokować trik nagrywania na głośnomówiącym.... Motorola G54 ma oczywiście procesor TFU MediaTek...
  • #11 21792417
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Musisz wgrać prserobiony soft. Tak to nic nie zrobisz. Poczytaj na XDA np
  • #12 21792421
    jarekgol
    Poziom 40  
    Możesz też się doczytać że "blokada" czy też nieudostępnianie strumienia jest na poziomie układów i zmiana softu niewiele wniesie. Tu już trzeba sprawdzać konkretne przypadki.

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywanie rozmów telefonicznych na Redmi 13 jest utrudnione ze względu na brak natywnej funkcji oraz blokady systemowe, zwłaszcza w regionie EU. Aplikacja Cube ACR nie działa poprawnie na tym modelu, co potwierdzają użytkownicy. Alternatywą może być nagrywanie ekranu z dźwiękiem, jednak wymaga to odpowiedniej konfiguracji i nie zawsze rejestruje dźwięk rozmówcy. Problemy z nagrywaniem dotyczą także innych telefonów z procesorami MediaTek, gdzie system blokuje rejestrację dźwięku drugiej strony rozmowy, niezależnie od użytej aplikacji. W Polsce prawo pozwala na nagrywanie rozmów, jeśli jest się uczestnikiem rozmowy i nagranie nie jest rozpowszechniane na szkodę innych. Model Redmi 14C posiada natywną funkcję nagrywania rozmów, choć sam telefon jest oceniany negatywnie. Podsumowując, na Redmi 13 brak jest skutecznego rozwiązania do nagrywania rozmów telefonicznych i WhatsApp, a problem jest związany z ograniczeniami sprzętowymi i systemowymi Androida oraz producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA