logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Elmes U4HR – jak podłączyć moduł radiolinii do centrali Satel Integra 64 do sterowania pilotem?

xgrzeniu 01 Sie 2025 14:56 408 9
REKLAMA
  • #1 21623158
    xgrzeniu
    Poziom 6  
    Hej,

Panowie, proszę o podpowiedź, jak podłączyć moduł radiolinii Elmesa U4HR do Integry 64?
    Szukałem w necie, ale nie mogłem na nic trafić w tym temacie.
    Chciałem pilotem włączać i wyłączać alarm.
    Centrala jest uruchomiona i wszystko działa, ale dziadkowie nie ogarniają klawiatury i chcę im to uprościć pilotem.
    Jakieś pomysły?
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 21623687
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 603
    Do Elmesa U4HR podłączasz z integry zasilanie +12V i GND - raczej jasna sprawa.

Elmes U4HR posiada 4 wyjścia które są ustawiane z pomocą zworek NO lub NC - ustaw na NO.

Pytanie teraz czy masz wolne wejścia w integra ?
    Czy dysponujesz przewodem do programowania centrali Integra ?
  • REKLAMA
  • #3 21625396
    xgrzeniu
    Poziom 6  
    Radiolinie podłączyłem zasilanie 12 V z gniazda wyjściowego OUT 2 oraz COM, D1 oraz D2 na wejście Z5, Z6 i COM, i oprogramowałem te dwa wyjścia. Aktualnie czekam na piloty, bo w zestawie z odzysku brakowało ich. Wejście Z5 i Z6 ustawiłem jako załącz oraz wyłącz alarm. Jak przyjdą piloty, będę dalej się tym bawił.
    Czy tak będzie poprawnie?
    Czy można centralę uzbrajać i rozbrajać tylko jednym przyciskiem?
    Kabel do programowania również posiadam, zakupiłem używkę.
  • REKLAMA
  • #4 21625414
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 603
    xgrzeniu napisał:
    Jak przyjdą piloty, będę dalej się tym bawił.

Możesz testować na krótko poprzez podanie GND drucikiem na Z5 lub Z6.

Co do konfiguracji w opcji Wyłącz alarm możesz jeszcze ustawić kasowanie alarmu jeśli alarm się włączy to aby rozbroić i skasować potrzeba zaznaczyć:

Okno konfiguracji wejścia czujki z zaznaczoną opcją Kasowanie alarmu
  • #5 21625422
    xgrzeniu
    Poziom 6  
    Ok, dzięki, jak przyjdą piloty i będę miał problem, będę pisał.
  • #6 21625879
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

xgrzeniu napisał:
    Chciałem pilotem włączać i wyłączać alarm.

Rozumiem, że znasz minusy takiego rozwiązania...

xgrzeniu napisał:
    dziadkowie nie ogarniają klawiatury

Do klawiatury też trzeba czasami podejść, chociażby aby odczytać awarie, itp.

Pozdrawiam.
  • #7 21626367
    xgrzeniu
    Poziom 6  
    Domyślam się, że co po kablu, to po kablu, ale nie mam innego w miarę prostego rozwiązania dla osób starszych.
  • REKLAMA
  • #8 21627155
    xgrzeniu
    Poziom 6  
    Ok, udało się i działa wszystko poprawnie.
    Mam jeszcze jeden problem z podłączeniem czujki zewnętrznej Optex VX-40; czujka również otrzymana z demontażu i, patrząc na styki, wiem tylko, jak zasilanie podłączyć — podpowiecie w temacie?
  • #9 21628097
    xgrzeniu
    Poziom 6  
    Ktoś coś podpowie??
    Zbliżenie na elektryczne złącza terminala z oznaczeniami POWER, ALARM, SP, TAMPER
  • #10 21628174
    xgrzeniu
    Poziom 6  
    Temat rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia modułu radiolinii Elmes U4HR do centrali alarmowej Satel Integra 64 w celu sterowania alarmem pilotem. Moduł U4HR wymaga zasilania +12V i GND z centrali oraz podłączenia wyjść (ustawionych na NO) do wolnych wejść centrali, np. Z5 i Z6, które można zaprogramować jako załączanie i wyłączanie alarmu. Możliwe jest testowanie działania poprzez chwilowe podanie masy (GND) na wejścia. W konfiguracji centrali można ustawić opcję kasowania alarmu, aby rozbroić i skasować alarm jednym przyciskiem pilota. Użytkownik posiada kabel do programowania centrali i planuje dalsze testy po otrzymaniu pilotów. Wskazano również, że mimo sterowania pilotem, czasem konieczne jest podejście do klawiatury w celu odczytu awarii i innych funkcji serwisowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA