logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[BK7231N/CBU] MOES WS-Y-EUTC-WH-MS Przełącznik kurtynowy (dotyk pojemnościowy) teardown

vincenzoernst1 05 Sie 2025 15:48 828 7
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21626626
    vincenzoernst1
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Biały dotykowy przełącznik kurtynowy z trzema ikonami i aplikacją na ekranie smartfona

[BK7231N/CBU] MOES WS-Y-EUTC-WH-MS Przełącznik kurtynowy (dotyk pojemnościowy)

dostarczany z dodatkową ramką adaptera, aby zapewnić zgodność ze standardem UE

Płytka PCB przełącznika kurtynowego z dwoma przekaźnikami i złączami śrubowymi Widok dolnej strony zielonej płytki PCB z dużymi ścieżkami i złączem pinowym

Płytka dotykowa z trzema sprężynami i oznaczeniami D1, D2, D5 na zielonym PCB Płytka PCB przełącznika kurtynowego MOES z modułem BK7231N i pinami złącza Moduł elektroniczny z trzema sprężynami na płytce PCB przełącznika kurtynowego

Trzy części inteligentnego przełącznika kurtynowego MOES WS-Y-EUTC-WH-MS na stole Biała plastikowa ramka i adapter do przełącznika kurtynowego MOES

Tabela z definicją pinów układu elektronicznego BK7231N

Używane pady:

Płytka PCB MOES WS-Y-EUTC-WH-MS zamocowana w uchwycie serwisowym

Prowadzi do używanych pinów:

01/P14           <-> led down
    02/P16           <-> led middle
    03/P20           <-> led up
    04/P22           <-> led background
    05/P23           <-> down button
    11/P26           <-> relais down
    12/P24           <-> relais up
    13                    <-> GND
    14                    <-> 3.3V
    17/P28           <-> up button (top)
    19/P9             <-> stop button (middle)

Ponieważ nie wiem, co zrobić ze środkowym przyciskiem, po prostu włączam teraz diodę LED. jest wolna do innych zastosowań.

{
      "vendor": "MOES",
      "bDetailed": "0",
      "name": "MOES WS-Y-EUTC-WH-MS smart curtain switch ",
      "model": "WS-Y-EUTC-WH-MS",
      "chip": "BK7231N",
      "board": "CBU",
      "flags": "134218820",
      "keywords": [
        "EU_CURTAIN_SW_01G",
        "EU_CURTAIN_SW_03A",
        "roller",
        "curtain",
        "shutter"
      ],
      "pins": {
        "9": "Btn;32",
        "14": "LED_n;2",
        "16": "LED_n;32",
        "20": "LED_n;1",
        "22": "WifiLED_n;13",
        "23": "Btn;2",
        "24": "Rel;1",
        "26": "Rel;2",
        "28": "Btn;1"
      },
      "command": "",
      "image": "https://obrazki.elektroda.pl/7964203300_1754401546.jpg",
      "wiki": "https://www.elektroda.com/rtvforum/viewtopic.php?p=21626626"
    }

W załączeniu: instrukcja, oryginalna kopia zapasowa
    Załączniki:
    • MOES-WS-Y-EUTC-WH-MS-backup.bin (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MOES WS-Y-EUTC-WH-MS manual.pdf (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21627642
    vincenzoernst1
    Poziom 9  
    dodanie kopii zapasowej orig, dodanie używanego pinu, użycie niektórych pinów
  • REKLAMA
  • #3 21628540
    vincenzoernst1
    Poziom 9  
    @divadiow

czy możesz zrobić z tego PR?
  • #5 21637349
    ijobs
    Poziom 2  
    Cześć,

Jestem całkiem nowy na tym forum.
    Mój typ to MOES WS-V-EUC.

Ma również CBU i używa tej samej konfiguracji PIN.
    Sflashowałem go BK7231N i mam działające przyciski i przekaźniki.

Jakie dodatkowe kroki muszę wykonać, aby działał jako migawka z kalibracją, tak jak oryginalne oprogramowanie układowe.

Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #6 21637359
    vincenzoernst1
    Poziom 9  
    To jest nieco trudniejsze i wymaga trochę kodowania.
    jest już kilka skryptów na forum, ale żaden nie jest szczytem możliwości. potrzebuję też trochę czasu, aby ulepszyć skrypty, które mam, aby działały niezawodnie. niektóre problemy są następujące:
    1. NIGDY nie włączaj obu przekaźników w tym samym czasie. to coś spali/smaży!: check
    2. otwieranie i zamykanie rolet. sprawdź
    3. pamiętaj o prawidłowych końcach otwarcia/zamknięcia. to jest trudne.
  • REKLAMA
  • #7 21637364
    ijobs
    Poziom 2  
    Dzięki za szybką odpowiedź.

Czy byłbyś skłonny udostępnić swoje kodowanie?

Czytałem też ten post - ale jestem zdziwiony - chociaż dostaję to urządzenie, ale otrzymałem inne.

https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4093838.html

Jestem dość początkujący w temacie, wcześniej miałem do czynienia z urządzeniami Tasmota

Jeszcze raz dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbiórki i analizy przełącznika kurtynowego MOES WS-Y-EUTC-WH-MS z dotykowym panelem pojemnościowym, wyposażonego w dodatkową ramkę adaptera zgodną ze standardem UE. Omówiono użycie konkretnych pinów do sterowania diodami LED (led down, led middle, led up) oraz dodanie kopii zapasowej oryginalnego oprogramowania. Wskazano na podatność urządzenia na exploity CloudCutter, z odniesieniem do repozytorium GitHub zawierającego odpowiednie pliki konfiguracyjne. Jeden z użytkowników opisuje doświadczenia z modelem MOES WS-V-EUC, który również posiada CBU i podobną konfigurację pinów, po wgraniu firmware BK7231N działa poprawnie z przyciskami i przekaźnikami. Poruszono kwestie implementacji funkcji migawki z kalibracją, podkreślając konieczność ostrożności, aby nie załączać jednocześnie obu przekaźników, co grozi uszkodzeniem sprzętu. Wspomniano o potrzebie dalszego rozwoju i poprawy skryptów sterujących, aby zapewnić niezawodność działania, zwłaszcza w kontekście prawidłowego sterowania otwieraniem i zamykaniem rolet oraz obsługi końcówek ruchu.
REKLAMA