logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AI do kosztorysowania dla elektryków – jakie funkcje i usprawnienia są potrzebne?

dankol1239 08 Sie 2025 14:53 816 8
  • #1 21629382
    dankol1239
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Pracuję nad narzędziem wspierającym elektryków w szybkim przygotowywaniu ofert i list materiałów dzięki sztucznej inteligencji AI.

Jakie macie największe bolączki przy robieniu kosztorysów i ofert?

Byłoby super poznać Wasze zdanie, czy takie narzędzie mogłoby Wam pomóc i co powinno w nim być.

Dziękuję za każdą opinię!
  • #2 21629388
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    A kto zapłaci za ewentualne pomyłki AI ? Klient czy wykonawca ?
    Ofertowanie jest czynnością z ogromną odpowiedzialnością prawną.
  • #3 21629395
    dankol1239
    Poziom 5  
    >>21629388 Masz absolutnie rację — dlatego to narzędzie nie podejmuje decyzji za wykonawcę.
    To tylko pomoc — asystent, który robi szkielet wyceny, ale wszystko i tak przechodzi przez fachowca.
     To trochę jak kalkulator
    Wpiszesz złe dane — źle policzy. Ale jak wiesz, co robisz, to oszczędzasz czas i nie liczysz wszystkiego od zera.
    W narzędziu będzie jasne info:

Wynik ma charakter orientacyjny. Ostateczna weryfikacja należy do wykonawcy.

Czyli: zero odpowiedzialności AI — pełna kontrola po stronie fachowca.
    Nic nie idzie do klienta bez Twojej decyzji.
  • #4 21629398
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1719
    JacekCz napisał:
    Ofertowanie jest czynnością z ogromną odpowiedzialnością prawną.

I czynnością z ogromną wiedzą w doborze materiałów - model językowy tylko wprowadzi zamieszanie, bo będzie bazował na danych dostępnych w internecie, a nie w rzeczywistej ofercie hurtowni w danym rejonie.
    A hurtowni nie publikujących cenników na swojej stronie internetowej jest bardzo dużo.
  • #5 21629401
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3521
    O jakie dane chodzi? Wzięte z KNR-ów, KSNR-ów czy czegoś innego?
  • #6 21629404
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 835
    Największą bolączkę widzę w tym, że AI zajrzy do mojej oferty i zdobyte informacje wykorzysta do stworzenia ofert konkurencji. ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21629415
    dankol1239
    Poziom 5  
    >>21629382 Jak to działa:

Wprowadzasz metraż i zakres prac (gniazdka, oświetlenie itd.).

Narzędzie podaje szacunkową listę materiałów i orientacyjne ceny.

Możesz sam poprawić ilości i ceny, żeby dopasować do swoich warunków i lokalnych hurtowni.

Generujesz gotową ofertę w PDF dla klienta z klauzulą, że to wycena orientacyjna, a ostateczna weryfikacja jest po Twojej stronie.

Możesz aktualizować ceny i materiały na bieżąco.

Nie zastępuje fachowca — tylko oszczędza czas, robi większość roboty "na start", a Ty decydujesz i sprawdzasz.

Dodano po 7 [minuty]:

>>21629398 Dzięki za opinię, rzeczywiście to trzeba by było rozwiązać.
  • Pomocny post
    #8 21629470
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    dankol1239 napisał:
    Generujesz gotową ofertę w PDF do klienta z klauzulą, że to wycena orientacyjna, a ostateczna weryfikacja jest po Twojej stronie.

Życzę powodzenia z taką ofertą w budżetówce. Lot do kosza za samą klauzulę.
    Naprawdę znasz branże kosztorysową ? Zacząłem wątpić.
  • Pomocny post
    #9 21629640
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 709
    dankol1239 napisał:
    Narzędzie podaje szacunkową listę materiałów i orientacyjne ceny.Możesz sam poprawić ilości i ceny, żeby dopasować do swoich warunków i lokalnych hurtowni.

Moim zdaniem, można to zrobić odwrotnie: Skoro jesteś elektrykiem, to wiesz, jakie stosuje się materiały przy inwestycji już po ogólnikowym zleceniu. Na przykład: przewód trójżyłowy 2,5mm2, przewód trójżyłowy 1,5mm2, przewód pięciozyłowy 4mm2, wyłącznik 16A, wyłącznik 10A, RCD, gniazdko elektryczne podwójne, wyłącznik oświetleniowy pojedynczy
    Oczywiście tak w uproszczeniu, bo takich pozycji może być 50 i więcej, ale to na pewno mniej niż pełny asortyment hurtowni. Dla każdej pozycji podajesz aktualną cenę za sztukę (urządzenia i osprzęt) lub za metr bieżący (przewody) i to dajesz na wejściu, plus oczywiscie dokładny opis przedmiotu zlecenia. Sztuczna inteligencja ma zaproponować realizację z wykorzystaniem materiałów z podanej listy.

W zaproponowanym rozwiązaniu masz konkretną ilość sztuk każdego urządzenia i oszacowanych metrów bieżących przewodów. Oczywiscie, że AI moze nie doszacować, coś źle zaprojektować, to ty weryfikujesz, oczywiście dajesz zapytanie wskazujące na nieprawidłowości. W ostatecznej ofercie, to wiadomo, ze długość przewodów musi być trochę dłuższa, bo nigdy nie wiadomo.

Z tego, co rozumiem, oferta, czy tam kosztorys wytworzony przez AI to nie jest oficjalny dokument, który trafia do klienta, tylko pewien punkt wyjścia, który trzeba zweryfikować. Dopiero papier z ludzkiej ręki trafia do klienta.

JacekCz napisał:
    Życzę powodzenia z taką ofertą w budżetówce. Lot do kosza za samą klauzulę.

Oczywiście, ze lot do koszta, szczególnie, gdy to ma być oferta złożona do przetargu. Ale owe AI miałoby być narzędziem pomagającym przygotować rzetelną ofertę, a nie jest maszynką tworzącą końcowy dokument, którego nie potrzeba weryfikować.

Przykład z mojego życia. Co prawda programuję bardziej hobbystycznie i czesto korzystam z AI, ale nigdy nie każę AI zaimplementować jakegoś wiekszego fragmentu programu. Jedynie poproszę o implementacji jakiegoś małego fragmentu lub, który sam testuję i dopiero, jak wiem, jak działa i wiem, że działa bezbłędnie, to włączam do swojego programu. Sztuczna inteligencja nie wykonuje pracy za mnie, tylko daje mi punkt wyjścia bez gwarancji, że te wypociny są tym co potrzebuję i że działają niewadliwie.

Dodano po 5 [minuty]:

dankol1239 napisał:
    Nie zastępuje fachowca — tylko oszczędza czas, robi większość roboty "na start", a Ty decydujesz i sprawdzasz.

Właśnie o takim wykorzystaniu AI cały czas myślę i też ja sam w ten sposób podchodzę do AI. To jest tylko narzędzie zbudowane przez ludzi dla ludzi, a nie człowiek-cyborg, któremu mogę zaufać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy potrzeb i oczekiwań wobec narzędzia AI wspierającego elektryków w kosztorysowaniu i przygotowywaniu ofert. Kluczowe wyzwania to szybkie i precyzyjne tworzenie list materiałów, automatyzacja wycen, uwzględnianie specyfikacji technicznych oraz aktualizacja cen komponentów. Użytkownicy wskazują na konieczność integracji z bazami danych producentów, możliwość generowania dokumentacji technicznej oraz elastyczność w dostosowywaniu szablonów ofert. Ważne są funkcje ułatwiające kalkulację robocizny, uwzględnianie norm i przepisów branżowych oraz wsparcie w doborze odpowiednich elementów instalacji elektrycznych. Narzędzie powinno również umożliwiać szybkie modyfikacje kosztorysów i eksport danych do popularnych formatów. Podkreślono, że AI mogłaby znacznie przyspieszyć proces ofertowania, zmniejszyć ryzyko błędów i poprawić efektywność pracy elektryków.
REKLAMA