logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz WiFi do 150 zł do światłowodu 2 Gb/s – polecane modele

Niuwald 09 Sie 2025 16:39 2505 27
REKLAMA
  • #1 21630204
    Niuwald
    Poziom 4  
    Ocena: 77
    Witam.

Jaki wzmacniacz WiFi byście mogli doradzić tak do 150 zł?

Moja domowa sieć to światłowód 2 Gb/s.

Nie zależy mi oczywiście na pełnej mocy, bo wiem, że nie ma opcji w tej cenie się zmieścić :)
  • REKLAMA
  • #2 21630226
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Nie istnieje coś takiego jak "wzmacniacz WiFi". Poprawna nazwa to repeater WiFi. I nie działa to, jak sobie ludzie wyobrażają.
    Chcesz zwiększyć zasięg, to postaw access point połączony kablem ethernetowym z routerem.
  • #3 21630341
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21630351
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6017
    Vlipknot napisał:
    Do 150 zł to lepiej pójść do sklepu spożywczego kupić kilo kiełbasy, zgrzwke Coli i piwa i przy grillu skonsumować oraz popić. Nie będzie boleć, że wydałem 150 zł i nic z tego.

W jakim celu te złośliwości.

Koledzy mają rację, repeatery tylko wprowadzają problemy w sieci WiFi, zakłócenia, obniżenie prędkości. A tu widzę, że masz grubą prędkość.
  • #5 21630353
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21630374
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21630392
    Niuwald
    Poziom 4  
    Ogolnie posiadam ponizszy model i nie ukrywam ze wszystko jest ok bo internet smiga bardzo dobrze, tylko co jakis czas potrafi byc problem z polaczeniem z nim ale sporadycznie ale to wlasnie powoduje ze chce wymienic go na inny.

Internet to Śwatłowód 2GB/s ORANGE
    Urzadzenie to FunBox 10

Wzmacniacz sygnału TP-Link podłączony do gniazdka elektrycznego
  • #8 21630421
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5386
    Niuwald napisał:
    tylko co jakis czas potrafi byc problem z polaczeniem z nim ale sporadycznie ale to wlasnie powoduje ze chce wymienic go na inny.

Opisz, co i gdzie jest, ile poziomów w domu czy ścian w mieszkaniu...?
    Proszę zrobić pomiar sieci Wi-Fi:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
  • REKLAMA
  • #9 21630424
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1222
    Niuwald napisał:
    tylko co jakis czas potrafi byc problem z polaczeniem z nim ale sporadycznie ale to wlasnie powoduje ze chce wymienic go na inny

Na tym właśnie polegają problemy z repeaterami.
    Działa, ale czasem nie działa.
    W cenie 150 zł jedyna opcja to kupować różne modele i testować.
  • #10 21630443
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21630552
    Niuwald
    Poziom 4  
    Odległość pokoi od Funboxa to jakieś 10-12 m i w tych pokojach łapie sygnał, ale jest na poziomie 1-2 kresek i wszystko dłużej się wiadomo ładuje itp.

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

A ogólnie, nie patrząc na cenę, to jaki byście mogli polecić? Bo wypożyczając tak naprawdę wzmacniacz od Orange i płacąc 15 zł x 24 msc, to mam własny, którego nie muszę później oddawać :P
  • #12 21630566
    KOCUREK1970
    Ocena: 5386
    @Niuwald
    Żaden, bo żaden skutecznie nie zadziała.
    Ma być skutecznie: skrętka komputerowa i lokalny AP spięty tą skrętką z Funboxem.
  • #14 21630633
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 21630788
    irekhq
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Drobna uwaga, ten FunBox 10 ma porty LAN 1Gb/s więc przy podłączaniu przez skrętkę dodatkowego ap czy routera więcej się nie uzyska...
  • #16 21630917
    IC_Current
    Ocena: 2503
    irekhq napisał:
    Drobna uwaga, ten FunBox 10 ma porty LAN 1Gb

Ma jeden port 10Gbps, prawdopodobnie zamienny tryb pracy WAN/LAN.
    https://www.orange.pl/omnibook/funbox-10
    Niuwald napisał:
    wzmacniacz od orange i placac 15 zl x 24 msc

Repeater, NIE wzmacniacz. Na technicznym forum nie używamy marketingowych kłamstw i niedomówień.
    Obecnie w wielu umowach ten repeater kosztuje miesięcznie 5zł, co już jest dosyć akceptowalne zyskując roaming i patrząc na parametry tego repeatera.

Swoją drogą, jaki jest sens techniczny i ekonomiczny kupować takie łącze (2Gbps) i używać WiFi z repeaterami, to nie rozumiem, ale to wolny wybór kolegi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21630932
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 115
    Niuwald napisał:
    Nie zalezy mi oczywiscie na pelnej mocy bo wiem ze nie ma opcji w tej cenie sie zmiescic :)
    W żadnej cenie. A takiej szybkości zapewne nie potrzebujesz, a wziąłeś z powodu cyferek. Już samo 2 GB/s o tym świadczy. 8x wolniejsze 2 Gb/s to rzędu 20 TB dziennie. Taka szybkość jest potrzebna tylko do ściągania gier, a i tak bardzo rzadko osiągana (już szybciej 20 Mb/s wystarczające niemal do wszystkiego poza grami, na tyle wystarczające że nie zauważysz różnicy, a przynajmniej rodzina). Przydaje się też upload, ale to nielicznym jednak to najważniejszy powód brania takiej szybkości, tu 50 czy 300 to ogromna różnica przy wysyłaniu filmów na youtube).

Niuwald napisał:
    Odleglosc pokoi od Funboxa to jakies 10-12 m i w tych pokojach lapie sygnal ale jest na poziomie 1-2 kresek i wszystko dluzej sie wiadomo laduje itp
    Tak powinno być (jest w normie).

Ale: co to za pałac? Realnie zapewne router jest umieszczony w wyjątkowo złym miejscu. Nawet w wielkim domu osiągnięcie 10-12 m do pokoju graniczy z cudem. Nie znam takich domów, zaś znam umieszczanie routerów za szafą w skrajnym rogu domu (oraz lżejsze w zakrytej półce) czy na strychu.

Zatem przestaw router w normalne miejsce (trzeba będzie dokupić odpowiedni kabel światłowodowy, bo ten z pudełka krótki, koszt rzędu 20-30 zł). Wersja inna jak wyżej czyli połączyć access point kablem, ale też postawić w rozsądnym miejscu (czyli centralnie, żeby miał czym oddychać, drzwi też się przydadzą, zwykle najlepsze miejsce to przedpokój, ale nie polecam bo najważniejszy jest z grami i stamtąd do reszty pokoi).
  • #19 21631185
    Niuwald
    Poziom 4  
    Powiem tak, posiadam jakis stary router D-Linka z obsługą 300mb/s i podłączyłem go do Funboxa i ogolnie dziala ale prędkość wifi nie przekracza 5mb/s i co parę minut komunikat ze połączony bez internetu po czym zara sie znow łączy, dodatkowo zaczelo rozlaczac glowna siec co kilka minut tez :/
  • #20 21631438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21631453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21631456
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    >>21631451 To router do ADSL (Neostrady itp.). Jak na żywca go podłączyłeś kablem do portów 1-4 to masz teraz 2x DHCP w sieci i takie cyrki się dzieją. Trzeba odłączyć Dlink od głównego routera, podłączyć się jakimś komputerem i wyłączyć w Dlinku DHCP i dopiero podłączyć.

Ale najlepiej to wymienić go na coś współczesnego - na nim na WIFI przy dobrych wiatrach osiągniesz ok. 94Mbit/s.

//Poprawka - ten Dlink ma tylko WIFI b/g, max 54Mbit/s czyli realnie połowę. Zapomnij o nim :)
  • #25 21631491
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Poszukaj w zakładce ADVANCED pozycji LAN i DHCP, gdzieś w tych okolicach powinno to być. Ale naprawdę odpuść sobie to urządzenie - standard G był na rynku 20 lat temu. Zadowoli cię prędkość 20Mbit/s kiedy dostawca daje Ci 2000?

Żeby uzyskać odpowiedni efekt potrzebujesz urządzeń z minimum WIFI AC a najlepiej AX.
  • #26 21631521
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21631696
    ChatGPT
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Ja polecam router Cudy WR3000S. Bardzo dobry, ma zasięg u mnie 1 kreska i tam, gdzie nie miałem zasięgu, tam mam. Obecnie jest po 120 zł na Amazon.pl. Pamiętaj, najlepiej wersja z "S", bo ma większą pamięć i nadaje się do OpenWRT w przyszłości.
  • #28 21631710
    IC_Current
    Ocena: 2503
    ChatGPT napisał:
    Bardzo dobry ma zasięg u mnie 1 kreska

Rozwinąłby kolega? Do tej pory ludzie używali jednostek jak dBm, dBu oraz kbps czy Mbps albo ms czy też Hz, w zależności jakie parametry tyczące się transmisji opisywali.
    Kreskami jedynie co się sprawdza, to czy dziewczyna nie jest w ciąży. Oczywiście o ile ktoś wcześniej zrobił jej dobrze. Ale nawet to "dobrze", to jej subiektywna ocena. Dlatego może kolega niech na forum technicznym użyje jednostek technicznie zdefiniowanych i jednoznacznych, bo nie do końca czytający może zrozumieć co oznacza, że kolega ma "dobrze".
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest wzmacniacz WiFi do 150 zł, który będzie kompatybilny z domową siecią światłowodową o przepustowości 2 Gb/s. Ze względu na ograniczony budżet, nie oczekuje się pełnej mocy urządzenia, lecz efektywnego rozszerzenia zasięgu sieci bezprzewodowej. W dyskusji podkreślono, że w tej cenie można liczyć na podstawowe modele repeaterów lub extenderów WiFi, które poprawią zasięg, ale nie zapewnią pełnej prędkości 2 Gb/s. Wskazano na konieczność wyboru urządzeń obsługujących standardy WiFi 5 (802.11ac) lub WiFi 4 (802.11n) dla optymalnej kompatybilności i stabilności. Zwrócono uwagę na ograniczenia sprzętowe tanich wzmacniaczy, które mogą nie wykorzystać pełnej przepustowości światłowodu, ale będą wystarczające do codziennego użytku i poprawy sygnału w domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA