logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SUV z napędem 4x4, bagażnik min. 180 cm, automat – Jeep WJ, Sorento, Pajero, LC?

solnik90 22 Sie 2025 13:42 189 2
REKLAMA
  • #1 21641480
    solnik90
    Poziom 7  
    Ocena: 14
    Witam ponownie. Już kiedyś zakładałem taki temat. Miał być Jeep GC Wj, a przez kobitę skończyło się na Sorento 3.5 V6 , ale do rzeczy. Szukam samochodu "uniwersalnego" na asfalt jak i w błoto, piasek, tam gdzie prześwit faktycznie ma znaczenie, ale niekoniecznie topić go po same klami, max do progów/drzwi z możliwością przespania, więc musi mieć dość długi bagażnik. Fajnie jakby miał te min 180cm po złożeniu tylnych siedzeń, ale mam świadomość, że może być ciężko z tym. Zależy mi na trwałym automacie jak i silniku, niestety z tych wszystkich możliwości, każde auto ma jakieś swoje bolączki stąd to pytanie do Was. Na asfalt mam sedana i to będzie jako drugi samochód, ale żeby szło w miarę przejechać cały kraj nad morze. Z moich typów to: 1. Kia Sorento 1 generacji na ramie, ale ma prawdopodobnie, za krótki bagażnik tylko 150cm. Może ktoś potwierdzić? Miałem na chwilę i dobrze wspominam. Na dużych dziurach, błocie i podjazdach dawał radę z reduktorem. 2. Jeep Grand cherokee wj. Tutaj sprawdzałem i ma 175cm długości i na upartego byłoby ok, ale po tych wszystkich lekturach sam nie wiem w jaki silnik celować. Co tyle zwolenników danej jesnostki to i jest przeciwników. Jedyna zgoda to do 3.1, że omijać heh. Jedynie wiem, że jak jeep to tylko z napędem QD 3. Jeep GC wk/ commande. Tutaj nie znam długości. Podejrzewam, ze wk Może byc podobne do wj, a commander(patrząc po zdjęciach) powinien spełnić moje wymagania z napędem QD2. Tylko jak wyżej. Jaki silnik? Jedne 5.7 mam we wspomnianym sedanie i nie wiem czy chciałbym się pchać w drugie V8 znając jego wady, chyba, że te słabsze z 2005-2010 były solidniejsze i nie miały systemu mds 4. Toyota LC j120 brałem pod uwagę, ale bagażnik po złożeniu siedzen ma niestety 150/160cm z racji tego, ze siedzenia się nie chowają. Chyba, że jest możliwość szybkiego demontażu bez rozkręcania, ale tego nie wiem. Z silnikami różne opinie 5. Pajero 2 lub 3? Tutaj mam najmniej informacji. Auto dość długie, ale nie wiem w jaki sposób składają sie siedzenia. 3 już nie ma ramy. Może macie jakieś inne sugestie? Np dodge durango? Coś od nissana? A może land rover discovery z td5? Dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że uda się znaleźć jakiś złoty środek. Zależy mi na niezawodności. Nie zamierzam jakoś mocno przerabiać tego auta. Maly lift, opony, ewentualnie snorkel i tyle, ale to też nie od razu.
  • REKLAMA
  • #2 21642032
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    Że swojego doświadczenia pod twoje wymagania pasuje jak ulał
    rexton, musso chociaż w nim nie składałem siedzeń i się nie kładłem, ale napewno zadowolił by cię Trailblazer o ile znajdziesz zdrowy blacharsko a raczej ramowo egzemplarz to zapomnisz co to problemy. Wszystkie trzy to niedoceniane terenówki na cywilne wypady. Bez większych zmian nadają się do turystyki terenowej.
  • #3 21642093
    solnik90
    Poziom 7  
    Ocena: 14
    >>21642032
    Dziękuję za odpowiedź. Właśnie tak kombinuje nad tym rextonen. Płyta podłogowa na bazie ml w163, silniki poczciwe prawdopodobnie z czasów okulara patrząc po pojemnościach i mocy. Trailblazer bardzo się podoba, tylko z częściami podobno kiepsko. Niestety większość informacji jest dość starych. Jeszcze wyskoczył mi terracan, że podobno bardzo dobre samochody
REKLAMA