logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NE015 WOLTOMIERZ / AMPEROMIERZ CYFROWY LCD ICL 7106

zasoby 19 Gru 2005 13:18 35027 32
REKLAMA
  • #31 6235813
    ontario4
    Poziom 12  
    Ocena: 71
    Witam. Mam ustawiony zakres 20v , lecz przy napięciu 2v i 12 v znika mi przecinek, przy innych napięciach jest wszystko dobrze,miernik mierzy prawidłowo do 20 v. jeżeli przestawie zworkami przecinek wskazuje mi wartość mierzoną z inną na przemian wyświetlając .
  • REKLAMA
  • #32 8829556
    xpawkox
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Dało by się dać tam ICL7107 i wyświetlacze LED?
  • #33 10802825
    DNK13
    Poziom 8  
    pozdrowienia
    Czy ktoś może mi powiedzieć wartości elementów do tego układu?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zestawu NE015 firmy Nord Elektronik Plus, będącego panelowym woltomierzem i amperomierzem cyfrowym LCD opartym na układzie ICL7106 firmy Intersil. Urządzenie mierzy napięcia stałe w zakresie od -20V do +20V z trzema podzakresami (200mV, 2V, 20V) oraz prądy stałe od -1,999A do +1,999A w pięciu podzakresach (2000mA do 200µA). Użytkownicy poruszają kwestie ceny zestawu w porównaniu do tańszych modułów chińskich, dostępności gotowych modułów w sklepach takich jak AVT czy na Allegro, oraz praktycznych aspektów zastosowania i rozbudowy urządzenia. Wskazano, że zakres pomiarowy można rozszerzyć stosując odpowiednie dzielniki napięcia i boczniki rezystancyjne, np. rezystor Rs o wartości 0,1Ω dla prądu 0-2A lub 0,01Ω dla 0-20A (poprzez równoległe łączenie rezystorów). Poruszono także temat automatycznej zmiany zakresów pomiarowych z wykorzystaniem mikroprocesora i komparatorów. Pojawiły się pytania o schematy, poprawne podłączenie LCD, oraz możliwość zastosowania układu ICL7107 z wyświetlaczem LED. Użytkownicy dyskutowali o problemach technicznych, takich jak brak działania układu (prawdopodobnie uszkodzony ICL7106) czy błędy w wyświetlaniu przecinka dziesiętnego. Alternatywnie zaproponowano użycie tanich multimetrów cyfrowych jako prostsze rozwiązanie pomiarowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA