logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RCD wyzwala się przy wyłączaniu pieca – możliwe przyczyny i diagnostyka

artudud 23 Sie 2025 23:16 354 5
  • #1 21642701
    artudud
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam. Mam problem z piecem c.o. firmy XXX celowo nie podaję nazwy gdyż nie chcę być posądzony o reklamę i antyreklamę. Najpierw coś o piecu: urządzenie nowe, zamontowane przez autoryzowanego serwisanta, opalany peletem, zasilanie pieca realizowane jest z jednego wydzielonego obwodu, poprzez podwójne gniazdo 230V/16A, jedno gniazdo zasila sterownik, drugie gniazdo zasila podajnik grzałki, na obu gniazdach przewód fazowy z lewej strony, obwód zabezpieczony przez RCD 40A/3+n/30mA/typ AC,6kA charakterystykę Bc. piec podłączony przewodem wyrównawczym do GSW. Problem z tym piecem jest taki że czasami przy wyłączaniu zasilania (sterownika pieca) wyłącznikiem głównym, następuje wyzwolenie RCD. Dzieje się to wyrywkowo, niestety nie udało mi się ustalić jakiegoś schematu zdarzeń. Do tej pory sprawdziłem prawidłowość podłączenia przewodów N i PE w rozdzielnicy i w gniazdkach wszystko jest podłączone prawidłowo, inne urządzenia podłączone do obwodu zasilania pieca pracują bez zastrzeżeń, więc teoretycznie problem leży po stronie sterownika lub serwisanta który go podłączał. Pierwsze to czy jest to normalne że zasilanie i sterowanie silnikiem podajnika jest realizowane osobnym przewodem bezpośrednio z gniazdka niezależnie od zasilania sterownika pieca? Nie wiem gdzie szukać przyczyny takiego działania RCD, zostaje mi jeszcze podłączenie miernika i sprawdzenie parametrów obwodu zasilania gniazd i wyłączników RCD. instrukcja podłączenia pieca nie precyzuje jakim RCD ma być zabezpieczony obwód zasilania.
  • #2 21642754
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1715
    artudud napisał:
    celowo nie podaję nazwy

I tu się mylisz autorze, jak najbardziej możesz podać producenta i model kotła, nikt cię o nic nie posądzi.

Pozdrawiam
  • #3 21642759
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    Tu akurat nic niezwykłego nie widzę. Na wejściu masz kondensatory i to one powodują takie zachowanie
    Nie wyłączaj go niech będzie stale zasilany będzie pracować a jak już musisz go włączać i wyłączać z zasilania to tak się będzie losowo działo. Bez żadnego schematu.
  • #4 21642897
    artudud
    Poziom 13  
    >>21642754 Kocioł to SAS 12 kW Bio Compact, czyli zasobnik i podajnik na sztywno połączony z piecem dlatego nie rozumiem dlaczego producent wykonał osobne zasilanie i wyłącznik motoreduktora ale na zdrowy rozum nie ma to znaczenia.
  • #5 21642941
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    artudud napisał:
    jednego wydzielonego obwodu, poprzez podwójne gniazdo 230V/16A obwód zabezpieczony przez RCD 40A/3+n/30mA/typ AC,6kA charakterystykę Bc. piec podłączony przewodem wyrównawczym do GSW.
    Jaki układ ma instalacja w budynku ?
  • #6 21643033
    artudud
    Poziom 13  
    >>21642759 Brałem pod uwagę taką możliwość ale też zastanawiam się czy może to być wina samego włącznika nie udało mi się zajrzeć do sterownika bo piec jest na gwarancji świeżo po montażu i nie chcę go rozkręcać. Wracając do włącznika czy jest taka możliwość, że zastosowany wyłącznik jest dwuobwodowy tzn. rozłącza L i N i np. w chwili rozłączenia wcześniej rozłącza N lub teoretyzując w ogóle nie rozłącza L. czy taka sytuacja mogła by zakłócać działanie RCD. No i dlaczego zjawisko to nie występuje przy podłączeniu innych urządzeń zasilanych z przewodem ochronnym PE. Gdzieś na intrenecie oglądałem kiedyś filmik z podobnym problemem tylko dotyczył maszyny CNC, tam autor wymienił RCD z inną charakterystyką ale szczegółów nie pamiętam.
    A jeszcze jedna istotna informacja. mało precyzyjnie określiłem że piec jest zasilany z wydzielonego obwodu, miałem na myśli że piec posiada osobny wyłącznik nadmiarowy (bezpiecznik) ale jest chroniony wyłącznikiem RCD trójfazowym który swoją ochroną obejmuje również gniazdo bojlera oraz obwód trójfazowy pomieszczenia gospodarczego (jeszcze nie używane).

Dodano po 5 [minuty]:

>>21642941 TN-C-S
REKLAMA