Witam. Mam problem z piecem c.o. firmy XXX celowo nie podaję nazwy gdyż nie chcę być posądzony o reklamę i antyreklamę. Najpierw coś o piecu: urządzenie nowe, zamontowane przez autoryzowanego serwisanta, opalany peletem, zasilanie pieca realizowane jest z jednego wydzielonego obwodu, poprzez podwójne gniazdo 230V/16A, jedno gniazdo zasila sterownik, drugie gniazdo zasila podajnik grzałki, na obu gniazdach przewód fazowy z lewej strony, obwód zabezpieczony przez RCD 40A/3+n/30mA/typ AC,6kA charakterystykę Bc. piec podłączony przewodem wyrównawczym do GSW. Problem z tym piecem jest taki że czasami przy wyłączaniu zasilania (sterownika pieca) wyłącznikiem głównym, następuje wyzwolenie RCD. Dzieje się to wyrywkowo, niestety nie udało mi się ustalić jakiegoś schematu zdarzeń. Do tej pory sprawdziłem prawidłowość podłączenia przewodów N i PE w rozdzielnicy i w gniazdkach wszystko jest podłączone prawidłowo, inne urządzenia podłączone do obwodu zasilania pieca pracują bez zastrzeżeń, więc teoretycznie problem leży po stronie sterownika lub serwisanta który go podłączał. Pierwsze to czy jest to normalne że zasilanie i sterowanie silnikiem podajnika jest realizowane osobnym przewodem bezpośrednio z gniazdka niezależnie od zasilania sterownika pieca? Nie wiem gdzie szukać przyczyny takiego działania RCD, zostaje mi jeszcze podłączenie miernika i sprawdzenie parametrów obwodu zasilania gniazd i wyłączników RCD. instrukcja podłączenia pieca nie precyzuje jakim RCD ma być zabezpieczony obwód zasilania.