logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik silnikowy – jak reaguje na zanik jednej fazy, czy od razu rozłącza obwód?

encore 24 Sie 2025 22:17 420 6
REKLAMA
  • #1 21643586
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Wyłącznik silnikowy z reguły ma opcję wykrycia zaniku fazy.
    Załóżmy, że jednej fazy nie będzie co się wtedy powinno stać?

Wyłącznik silnikowy powinien natychmiast się wyłączyć, czy coś innego ?
  • REKLAMA
  • #2 21643588
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2648
    Podaj konkretny model bo jeszcze nie spotkałem się z wyłącznikiem silnikowymi z wbudowanym układem wykrywania zaniku fazy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21643634
    encore
    Poziom 20  
    spinacz napisał:
    Podaj konkretny model bo jeszcze nie spotkałem się z wyłącznikiem silnikowymi z wbudowanym układem wykrywania zaniku fazy.

Czytałeś kiedyś dokumentację do popularnych wyłączników silnikowych ?
    Praktycznie każdy ma taką opcję , ETI, LG, Hyundai, Eaton ....

Ten co mnie gnębi to jakaś portugalska zabawka.

Dodano po 1 [minuty]:

78db78 napisał:
    encore napisał:
    Załóżmy, że jednej fazy nie będzie co się wtedy powinno stać?

Zadziała termik we włączniku silnikowym bo po zaniku jednej fazy popłynie większy prąd w pozostałych fazach.

Ręcznie do test i ciekawości odłączyłem jedną faze i nic się nie zadziało, poza tym że silnik buczał i nie chciał ruszyć.
    Wyłącznik nie wyłączył się.
    To normalne czy jest uszkodzony ?
  • #5 21643645
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    encore napisał:
    Ręcznie do test i ciekawości odłączyłem jedną faze i nic się nie zadziało, poza tym że silnik buczał i nie chciał ruszyć.

Nie wyłączy się od razu tylko po czasie.
    Ustawiłeś poprawnie prąd znamionowy ?
  • REKLAMA
  • #6 21643656
    encore
    Poziom 20  
    tos18 napisał:
    encore napisał:

Nie wyłączy się od razu tylko po czasie.
    Ustawiłeś poprawnie prąd znamionowy ?

Ustawiłem prąd poprawnie, nawet miernikiem cęgowym sprawdziłem rzeczywisty pobór prądy przez silnik.
    Nie pozwalałem oczywiście żeby silnik pracując na dwóch fazach buczał zbyt długo.
    Kilka sekund pracował tylko na 2 fazach, potem wyłączyłem silnik bo szkoda mi było uszkodzić silnik.

Więc mniej więcej ile sekund po wykryciu braku fazy wyłącznik powinien się wyłączyć ?
  • #7 21643694
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2648
    encore napisał:
    ile sekund po wykryciu braku fazy

Wyłącznik nie bada obecności fazy! Wyłącznik reaguje na zbyt duży prąd i w obwodzie który wynika z np braku fazy bądź uszkodzenia silnika lub jego przeciążenia. Do 10 sekund powinien zareagować o ile został ustawiony prawidłowy prąd.

Podsumowanie tematu

✨ Wyłącznik silnikowy standardowo nie posiada wbudowanego układu wykrywania zaniku fazy, co wymaga podania konkretnego modelu urządzenia, aby potwierdzić taką funkcjonalność. W przypadku zaniku jednej fazy, wyłącznik silnikowy nie rozłącza obwodu natychmiastowo na podstawie detekcji zaniku fazy, lecz reaguje na wzrost prądu w pozostałych fazach, co powoduje zadziałanie termicznego zabezpieczenia przeciążeniowego (termika). W efekcie termik wyłącznika silnikowego odłącza obwód po wykryciu przeciążenia spowodowanego asymetrią prądów w fazach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA