logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interpretacja wyników sond lambda – brak gotowości, komunikat skontroluj układ wydechowy

morderczozabojczy 26 Sie 2025 12:35 360 16
REKLAMA
  • #1 21645011
    morderczozabojczy
    Poziom 2  
    Witam. Mam nadzieję, że pomożecie mi, Państwo, w zinterpretowaniu wyników prac sond lambda. Przepraszam za słabą jakość zdjęcia, ale dzisiaj jest bardzo słonecznie. Na moje oko, sonda przed katem ładnie oscyluje od 0,1 do 0,9 V, natomiast ta za katem jest ładnie wypłaszczona. Osobiście nie widzę problemu z sondami. Jednak na komputerze nie wyświetla się gotowość pracy sondy lambda, a samochód czasami pokazuje komunikat: "Skontroluj układ wydechowy".
    Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
    Wykresy napięcia sond lambda na ekranie diagnostycznym z komunikatem „Oxygen sensor Ready: No”
    AI: Proszę podać markę, model oraz rocznik samochodu – to pomoże lepiej zinterpretować wyniki i komunikaty.
    Renault Laguna III 2,0 16V r. 2007
  • REKLAMA
  • #2 21645470
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3358
    A sprawdziłeś wydech na szczelność. Lewe powietrze to także tlen na który reagują sondy lambda.
  • #3 21645475
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6709
    Dlaczego robisz zdjęcie zamiast print screena.
  • #4 21645500
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5149
    morderczozabojczy napisał:
    samochód czasami pokazuje komunikat skontroluj uklad wydechowy.

Jaki błąd rejestruje sterownik?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21645571
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 641
    W czym problem od razu widac ze sonda ubita. Jeszcze prosciej stwierdzic jak ma sie analizator spalin.
  • #6 21647722
    morderczozabojczy
    Poziom 2  
    >>21645571
    Kładłem się pod samochód. Wydech wygląda bardzo fajnie, żadnych dziur nie zauważyłem. Błędów mi nie pokazało na komputerze. Pokazuje jedynie misfiring na 4. cylindrze. Zamieniłem cewki miejscami, wymieniłem świece i ciągle to samo, dlatego zacząłem myśleć o sondzie lambda. Po czym wnosisz, że sonda jest ubitą? Przed czy za katalizatorem? Z góry dzięki

P.S. printscreen'a nie robiłem, bo tego komputera i tak nie łączę z Internetem. Ostatnio musiałem wszystkie programy instalować na nowo, jak się połączył z Internetem.
  • #7 21648170
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21648187
    morderczozabojczy
    Poziom 2  
    Mierzyłem ciśnienie wcześniej. Jest po 14 na pierwszy do trzeciego. I 12,5 na czwarty. Więc nie wydaje mi się, że jest aż taki zły stan głowicy. Próba olejowa. Wszystkie około 14,5. Idealnie nie jest, ale to nie jest 9 bar, tylko ponad 12 bar. Zanim ściągnę czapkę, wolę sprawdzić inne opcje.
  • REKLAMA
  • #9 21648209
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21648217
    morderczozabojczy
    Poziom 2  
    Czasami przez 500 km nic się nie dzieje. Czasem co chwilę szarpie. Raz na jakiś czas nawet odcina jeden cylinder, z tego co rozumiem. Pokazuje się ikonka awarii silnika. Ale po zresetowaniu jest wszystko OK. Myślę, że jakby to było od kompresji, to by cały czas szarpał. Świece wymienione. Cewki zamienione miejscami. Jedyne, co zastanawia, to czy ten misfiring nie jest ogólnie dla wszystkich układów, a komputer go zczytuje jako misfiring na 4. cylindrze. Mam tylko DS150 w wersji budżet, ale ostatnio zakupiłem ELM i mam zamiar spróbować z Pyrenem. Może coś więcej pokaże, bo w Delphi nie ma licznika wypadania zapłonu na poszczególnych cylindrach. Przynajmniej ten mój nie widzi tego w sterowniku.
  • #11 21648218
    sigwa18
    Poziom 43  
    A wtryskiwacze zamieniane?
  • #12 21648227
    morderczozabojczy
    Poziom 2  
    Jeszcze nie, ale problem zarówno na benzynie, jak i na LPG, więc nie skupiałem się na tym. Tak, wiem. Mam pasożyta i liczę się z możliwością wypalenia zaworu. Ale jednak po ciśnieniach nie wydaje się źle.
  • #13 21648234
    sigwa18
    Poziom 43  
    Pierwsze zawsze w takim wypadku to zakręcenie LPG i jazda chwilę na samej benzynie. Czasem nieszczelność reduktora powoduje że przez nieszczelność reduktora zalewa gazem jeden cylinder. Czasem wtrysk się nie domyka i też zalewa go aż do braku zapłonu.
  • #14 21648247
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21648248
    morderczozabojczy
    Poziom 2  
    Dzięki. Spróbuję tego. Nie przyszło mi do głowy. Nie jestem specjalistą od gazu. Ale w końcu wszystko jest dla ludzi. Ale żeby tak się działo, i reduktor, i wtryskiwacz muszą być trefne?
  • REKLAMA
  • #16 21648255
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21648264
    morderczozabojczy
    Poziom 2  
    Dzięki. Spróbuję tego. Nie przyszło mi do głowy. Nie jestem specjalistą od gazu. Ale w końcu wszystko jest dla ludzi. Ale żeby tak się działo, i reduktor, i wtryskiwacz muszą być trefne?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem interpretacji wyników pracy sond lambda w Renault Laguna III 2.0 16V z 2007 roku, gdzie sonda przed katalizatorem oscyluje prawidłowo (0,1–0,9 V), a sonda za katalizatorem jest spłaszczona. Pomimo braku błędów w komputerze i braku gotowości sond lambda, pojawia się komunikat „skontroluj układ wydechowy”. Użytkownik zgłasza również misfire na 4. cylindrze, który nie ustępuje po wymianie cewek i świec, a problem występuje zarówno na benzynie, jak i LPG. Wskazano na konieczność sprawdzenia szczelności układu wydechowego i obecności nieszczelności powodujących dopływ powietrza (lewe powietrze), które wpływa na sondy lambda. Zasugerowano także diagnostykę ciśnienia sprężania, która wykazała wartości około 12–14 barów, co nie wskazuje na poważne uszkodzenia głowicy. Poruszono temat możliwych przyczyn misfire, takich jak nieszczelności pod kolektorem, wadliwe wtryskiwacze, czy problemy z reduktorem LPG, który może powodować zalewanie cylindra gazem i brak zapłonu. Zalecane jest wyłączenie LPG i testowanie silnika na samej benzynie. Wskazano na potrzebę diagnostyki podczas występowania usterki, najlepiej oscyloskopem, oraz na możliwość wykorzystania interfejsów diagnostycznych DS150, ELM i oprogramowania Pyren do bardziej szczegółowej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA