logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PARKSIDE PERFORMANCE PBSPA 12 E4 – plaga psującego się modelu

VPSA132 28 Sie 2025 22:58 4527 11
REKLAMA
  • #1 21647419
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Witam,
    obserwuję plagę zepsutych wkrętarek PARKSIDE PERFORMANCE PBSPA 12 E4.
    Często ludzie wyjmują z walizeczki, wkręcą dwa wkręty lub nawet nie i jest zepsuta. Częsta nawet przy teście na sucho zaraz po zakupie potrafi się zepsuć.
    Objaw jest taki że silnik tylko na chwilę dostaje kopniaka i zatrzymuje się. Biała LED podświetlająca obszar roboczy miga błędem.
    Czy ktoś opanował temat?
    Właśnie chciałem sobie taką sprawić ale teraz to widzę loteria co się trafi.
    Film z objawem usterki:
    https://www.youtube.com/watch?v=2pVtT5-uPHc
  • REKLAMA
  • #2 21647551
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2643
    Miałem PBSPA 12 C3 i po miesiącu padła. Najpierw coraz głośniejsza praca. Ułożyskowanie wirnika padło.
    Dostałem z gwarancji PBSPA 12 B2. Po roku już głośna praca, po 2 latach sprzęgło padło. Mógłbym reklamować, ale postanowiłem zmienić markę na inną.
  • #3 21647609
    VPSA132
    Poziom 26  
    Tylko widzisz, u Ciebie trochę działała a te z serii E4 to ludzie wyjmują z paczki i po jednym / dwóch naciśnięciach spustu się psują. :(.
    Łożyska można wymienić, ale sterownik to już nie za bardzo, nie znalazłem zamiennika który pasuje w to miejsce. Ludzie piszą że MOSFETY padają ale jak je mierzysz to są ok.
  • #4 21647713
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    U mnie było podobnie. Na tyle duży luz lub złe spasowanie i wirnik obciera o stajan. Na tyle duży prąd płynie z moduł wyłącza z błędem ( przeciążenie). Przy wielu próbach i nowym aku może paść także moduł.
    Z ciekawości zobaczyłem i z jednej strony strony od wewnątrz tworzywo stajana było wytarte.
    Jeśli to nowy zakup to od razu reklamować. Zwykle szybko wymieniają na nowe ( wysyłka z DE ).
  • REKLAMA
  • #5 21647717
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    No to ładnie, a myślałem, że ta seria Performance to już coś lepszego. Widać, że to dalej loteria, jak z każdym ich sprzętem.
  • REKLAMA
  • #6 21647734
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Coś akurat w tych nie poszło jak trzeba. Inne wkrętarki (zielone) nie są tak awaryjne. Większość moich znajomych ma Parkside (zielone) i nic złego się nie dzieje.
    Sam mam inne elektronarzędzia tej marki i działają bezproblemowo.
  • #7 21647808
    VPSA132
    Poziom 26  
    Rożnica pomiędzy zielonymi a czarnymi to przede wszystkim silnik, BDC vs BLDC.
  • REKLAMA
  • #8 21648314
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    @ VPSA132 - zaoszczedź sobie nerwów i kup normalny sprzęt :) a nie śmieci z gównolitu. Taka moja rada.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #9 21648496
    Wertyuud
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Kiedyś naprawiałem uszkodzoną PBSPA 12 D4. Widać było, że ktoś wcześniej grzebał, ale uszkodzony był tranzystor w mostku, oraz urwany drucik od uzwojenia. Tranzystor wymieniłem na bsc026n08ns5, bo takie mam pod ręką i polutowałem uzwojenie, ale potem się długo namęczyłem, żeby to poskładać z powrotem. W środku wszystko jest gęsto upchane i wystarczy, że gdzieś przewód od naciska na stojan (a są bardzo krótkie i ciężko poukładać) i silnik zaczyna obcierać. Łatwo jest urwać druty od stojana do PCB przy składaniu. Mam też starszy zielony model z silnikiem szczotkowym (PBSP 12 C2) i w porównaniu do czarnego bldc jest cichszy, mocniejszy i tańszy. Moim zdaniem czarna wkrętarka parkside 12V nie ma żadnych usprawnień względem zielonej i nie warto dopłacać.
  • #10 21656683
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Ludziom wmówiono, że sprzęt bezszczotkowy jest mniej awaryjny. Ten sprzęt jest tani w produkcji bo brak kontroli jakości. To nie pierwsza wpadka tej marki a powiedział bym, że to bardziej tradycja.
  • #11 21802998
    norek10cs
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Jako że sam się już obłowiłem (zakupiłem 10 uszkodzonych sztuk, jakie znalazłem na OLX i Marketplace), podzielę się rozwiązaniem problemu tego konkretnego modelu.
    Nie MOSFETy, nie problemy z płytką, z uzwojeniem.

Problemem jest połączenie przewodów (trzech - niebieski, czerwony i czarny) z drutami wychodzącymi z uzwojenia. Fabrycznie są zaprasowane tulejką, a na to koszulka termokurczliwa. Tylko to.
    Jak ja poradziłem sobie z naprawą?
    - rozkręcić uszkodzoną wiertarkę
    - odlutować 3 przewody łączące płytkę sterującą z stojanem
    - ściągnąć koszulkę termokurczliwą
    - docisnąć kombinerkami tulejkę
    - oskrobać izolację z drutu nawojowego, poprawić połączenie drut-przewód cyną
    - złożyć wszystko do kupy
    Tylko tyle i aż tyle!

Z ciekawostek mogę powiedzieć, że problem występuje głównie w połączeniu niebieskiego (najkrótszego) przewodu, ale radziłbym poprawić połączenie we wszystkich 3 przewodach.
    Mam także teorię, dlaczego zielone elektronarzędzia Parkside działają lepiej i od czarnych i są mniej awaryjne.
    Ponoć podczas montażu elektronarzędzi Parkside ma mniejszą kontrolę jakości na urządzenia bezszczotkowe w porównaniu do szczotkowych, ale to tylko teoria.
    Na 10 uszkodzonych zakrętarek 6 już zrobionych tym sposobem działają jak nowe.
  • #12 21810542
    VPSA132
    Poziom 26  
    norek10cs napisał:
    Problemem jest połączenie przewodów

Też do tego niedawno doszedłem.
    Dodatkowo napiszę tylko że dłuższa zabawa wkrętarką z tą usterką w końcu doprowadzi do uszkodzenia MOSFETów.
    Czyli ten sprzęt nie jest taki zły.
    Zawiniła jakość pracy człowieka lub ewentualnie nieprzemyślana tania i szybka technologia owego wadliwego połączenia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem awaryjności wkrętarek PARKSIDE PERFORMANCE PBSPA 12 E4, które często psują się zaraz po zakupie lub po kilku użyciach. Objawem usterki jest chwilowe uruchomienie silnika, po czym następuje zatrzymanie i miganie białej diody LED sygnalizującej błąd. Przyczyną awarii nie są uszkodzone MOSFETy ani płytka sterująca, lecz wadliwe połączenie przewodów (niebieski, czerwony, czarny) z uzwojeniem stojana, fabrycznie zaprasowane tulejką i zabezpieczone termokurczliwą koszulką. Naprawa polega na rozkręceniu wkrętarki, odlutowaniu przewodów, poprawieniu połączenia przez cynowanie drutów nawojowych i ponownym złożeniu. Wadliwe połączenie powoduje przeciążenia i uszkodzenia modułu sterującego przy dłuższym użytkowaniu. W porównaniu do starszych zielonych modeli z silnikiem szczotkowym (BDC), czarne modele BLDC nie wykazują przewagi pod względem trwałości i są bardziej awaryjne. Zaleca się reklamację wadliwych egzemplarzy, gdyż producent zwykle wymienia je na nowe. Problemy wynikają z niskiej jakości wykonania i kontroli produkcji, szczególnie w serii E4.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA