Jak przerobić Altusy 140, żeby zlikwidować dudnienie i świszczące wysokie tony, a uzyskać czystszy, głębszy bas?
Najprościej: zatkać oryginalne otwory stratne, zrobić porządne bass-reflexy z tyłu lub z przodu o średnicy ok. 7–7,5 cm i strojeniu w okolicy 35–40 Hz, a obudowę wytłumić gąbką/watą na ściankach. [#2116191][#2171397][#2445513] Wysokie tony warto przerobić przez wymianę GDWT na kopułkowe GDWK 9/80 lub 9/120 i zmianę zwrotnicy na 12 dB/okt z podziałem około 4500 Hz; jako ochronę można dać żarówkę 24V/25W. [#2116191][#2171397] Przy takim tuningu nie zmienia się średnicy, bo GDM ma zostać, a dodatkowo pomaga usztywnienie obudowy, wymiana okablowania i usunięcie siatek z wylotów BR, które powodują szumy i turbulencje. [#2116191][#2098967][#2224019] Jeśli chcesz pójść dalej, część osób poleca wymianę niskotonowca na STX GDN 30/100/8 lub 30/100/8 SC i dostrojenie obudowy nawet niżej, około 29–30 Hz, ale to już zmienia charakter kolumny. [#2098442][#2116191][#2125553]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
hehe jak jestes taki madry to pochwal sie swoja wiedza i znajomoscia tematu a jak nie masz nic sensownego do napisania to nie wchodz tu wogole i bedzie po sprawie.
dj volt ! Oczywiście zgadzam sie z twoim zdaniem w 100% !! Źle napisałem ! Jednak mam w domu altusy 140 (orginalne) oraz altusy 200 (orginalne) ! Posiadam również samoróbki Altusów 140 z głośnikami stx . Zresztą ich zdjęcia i wszystko jest opublikowane w dziale własne konstrukcje diy . Moje zdanie jest takie że Altusy 140 są lepsze ! Oczywiście mowa o orginalnych kolumnach ! Mają mocniejszy bas oraz głośniejszy . Sprawują sie lepiej na imprezach i dyskotekach i mają podobną wytrzymałość mocową . Dlatego bez wachania wybieram altusy 140 ! Kiedy porównałem orginalne altusy 140 z samoróbkami na stx to lepiej wypadły samoróbki !
Pozdro
Właśnie otrzymałem kolumny Altus 75. Co moge zrobić żeby małym kosztem poprawić ich brzmienie? Dodam że prawie wszystko w tych głośnikach jest orginalne. Zmienione tylko zostały membrany w odu głośnikach nisko i średnio tonowych z powogu rozsypania się zawieszenia.
Witaj zmieniŁeś membrany , czy tylko zawieszenia , o jak membrany , to pewnie na nieorginalne , i to moze Ci psuć dzwięk , choć nawed gdy skleisz to pięknie, to charakterystyka sie zmieniaŁa. Postaraj sie dobrze wytłumic kolumny watą dzwięko chłonna ,zmień na GDWK 9/80 , zastosuj B-R o długości 15cm .. i powinno coś dać , jak nie to wymien kondesator od wysokotonowego , co doda Ci więcej wysokich tonów
Witaj zmieniŁeś membrany , czy tylko zawieszenia , o jak membrany , to pewnie na nieorginalne , i to moze Ci psuć dzwięk , choć nawed gdy skleisz to pięknie, to charakterystyka sie zmieniaŁa. Postaraj sie dobrze wytłumic kolumny watą dzwięko chłonna ,zmień na GDWK 9/80 , zastosuj B-R o długości 15cm .. i powinno coś dać , jak nie to wymien kondesator od wysokotonowego , co doda Ci więcej wysokich tonów
Oczywiście zastosowałeś najgorsze z możliwych membrany STXa przy których Tonsile brzmią jak... to już jak miało być na gumie należało brać gładki papier a nie plastik mieszany z Bóg wie czym imitującym celulozę.
Oczywiście zastosowałeś najgorsze z możliwych membrany STXa przy których Tonsile brzmią jak... to już jak miało być na gumie należało brać gładki papier a nie plastik mieszany z Bóg wie czym imitującym celulozę.
Niestety nie znam sie na tym:cry:
Ale dzięki na informację jak bede miał większe fundusze to może zmienie na coś lepszego:)
no fakt , Dawno temu kupiłem taka membrane do GDN 30/100 i porównałem z nieregenerowanym bassem 30/100 , i az sie płakac chciaŁo!!!!!
Te membrany są giętkie jak guma, nie mają krztaŁtu lejka jak tonsile, tylko jakbyś wygiąŁ kartke a3 .
Kilka dobrych rad;
1. Jeśli to mozliwe oddaj basy do regeneracji do TONSIL'a
2. Czituj na allegro , a okazje są ...
3. Pomęcz sie sam , poczytaj troche jaka powinna byc membrana do tego basa i kup jaknajbardziej podobna do orginalnej , i klej sam
Ja polecam wywalić te siatki z bas-reflex'ów w altusach i przedłużyc je rurkami pcv . Jeżeli jest to możliwe wytłum je na całej długości scianek gąbką i watą szklaną po 2 cm . Wzmocnij obudowy i uszczelnij . Wymien membrany w gdn'ach na papierowe z zawieszeniem piankowym klejonym od spodu membrany a nie od góry . Można również wymienić kondensatory na zwrotnicy z foliowych na jakieś pożądne ale napewno o tych samych wartościah . Kable też nie są najlepsze dlatego polecam te o grubym przekroju np. 3mm^2 . Taka modyfikacją powinna postawić te kolumny na "nogi"
Witam!!!
Przez przypadek znalazłem wasza ciekawe forum no i w trakcie edukacji natrafiłem na ten temat i również postanowiłem się troche wypowiedzieć.
Tak się właśnie składa że sam posiadam ALTUSKI 110 . Kiedy je dostałem nie były niestety w zbyt dobrym stanie technicznym. Zawieszenie niestety z powodu upływu czasu nie wytrzymało i trzeba było coś z tym zrobić. Prace rozpocząłem od dania głośników niskotonowych oraz średnio do profesjonalnej naprawy. Głośniki zaczęły grać odrazu dużo lepiej od oryginałów które miałem możliwość słuchać (moje na gumowym zawieszeniu). Dźwięk wydwał mi się jakoś bardziej soczysty i głębszy. Niestety później nie wytrzymały wysokie tony - skutek zbyt głośnych zabaw (winowajca - technics SU-V4 ). Tak więc postanowiłem nie wymieniać cewek tylko całe głóśniki . Wszedłem tym samym w posiadanie GDWT 9/120. Oprócz glośników zakupiłem również zwrotnice firmy JANBO SŁ-OT-U8. W czasie montażu zwrotnic oraz okablowania postanowiłem pójść jeszcze o krok na przód i wyciszyć całą obudowę, uszczelnić ją oraz dodać bass reflexy takie jak przystało a nie jakies wycięte dziurki z siateczkami. W odstawkę więc poszły potencjometry (ponoć przez nie paliły się cewki w wysokich tonach) oraz siateczki i zamontowałem bass reflexy. Obudwy wytłumiłem gąbką o grubości około 3 cm. Uszczelniłem obudowy oraz wymieniłem kabelki na jakieś z miedzią 2,5mm. Wszytko ze sobą potem zlutowałem i mogłem cieszyć się wspaniałymi kolumnami.
Z dźwięku jaki uzyskałem jestem jak najbardziej zadowolony. Żadnych świstów (zaokrągliłem końcówki bass reflexów), bassik jest soczysty, głęboki i przyjemny. Dzięki gwizdkom oraz zamontowanych zwrotnicą wkońcu słyszę górę tak jak chciałem - czyli głośno, czysto i wyraźnie .
Teraz kolumienki grają wraz ze wzmacniaczam Technics SU-VX920 i dają się często we znaki moim sąsiadom .
To by było na tyle na temat moich kolumienek.
A teraz mam pytanko do panów co mają pojęcie (czyli większości się tu wypowiadających).
Zakupiłem właśnie kolumny ALTUS 140 i mam zamiar je troche zmodyfikować (owe kolumienki nie posiadają zawieszenia na głośnikach).
Chciałbym wymienić głośniki w nich na TESLE. Na basik pójdzie ARN-312-00/8 natomiast nie wiem co wsadzić zamiast średniego. Mam z tym problem ponieważ nie wiem którą zwrotnicę lepiej zastosować Do wyboru mam 3. Oczywiście firmy JANBO z kilku powodów (tylko ją znam i tylko o niej wiem ). Tak więc do wyboru są:
A-3 (470/2800Hz, 12/12/12/12dB/okt),
X-3 (400/5000Hz, 12/12/12/12dB/okt),
A-3W-01 (260/3200Hz, 12/12/12/18dB/okt)
Znalazłem przez przypadek jeszcze jedną:
RAVEMASTER model RMX 3300 (500/3.000Hz, 12dB)
a moze coś własnego zrobić (tylko nie wiem jeszcze jak)
I tu jako średni chce zastosować również tesle ale wyudaje mi się ze przy tak niskim podziale bede musiał sięgnać po głośnik z przedzialu niskotonowych. A jeśli tak to który http://www.tvm-valmez.cz/ (nie wiem czy tak można a na innych dobrych firmach w przyziemnej cenie sie nie znam)
Jeśli chodzi wysokie tony to też nie mam pomysłu. Tesli nie chce ponieważ pasmo przenoszenia konczy się na skromnych 18000 Hz oraz chce coś naprawdę głośnego. Odpowiadające mi znalazłem takie
http://www.musicservice.istore.pl/sklep,1805,20729261,85904901784762,03,,pl-pln,201636,0.html
Myślałem jeszce nad zamówieniem zwrotnic 4 drożnych w firmie JANBO tylko nie wiem jaki byłby dobry podział. Przykładowe wtedy głośniki jakie bym zastoswał w konfiguracj 4 drożnej to
Niskie: TESLA ARN-312-00/8
Niskośredniotonowy: TESLA ARN-165-61/8 lub ARN-188-05/8 (w zalezności który zmieści się w otwory)
Średniotonowy: TESLA ARV-089-00/8
Gwizdek: TONSIL GDWT 9/120 lub PABEL NTX 585 (wyżej podany w linku) , albo tańszy model PABEL HH 115.
Prosiłbym o pomoc. Jaką kombinację byłoby najlepiej zastosować. Jeśli 4drożną prosiłby o dobór podziału w jakim powinny one chodzić.
Przepraszam że tak rozlegle się rozpisałem ale niestety mam problem, a nie mam nikogo innego się spytać. W sklepie nie chce bo jak wiadomo każdy wychwala swoje A może jakieś inne głośniczki proponujecie niż te co ja wymieniłem (moze któreś z tych tam się znajdujących http://www.monacor.pl/).
Pozdrawiam oraz z góry dziękuje za cenne rady i pomoc. dj.wener
"DJ.Wecer" - a nie lepiej byŁoby pozostac przy TONSIL'ach , wymienić basa na 30/100 , srednie zostawić , i syki 9/80/5F (jeśli chcesz troche lepszych jakościowo spokojnych wysokotonówek , to zakup GDWK 9/80 lub 9/120. Wytłum kolumny spacjalana wata , ewentualnie wzmocnij konstukcje , i wstaw ludzki B-R zamiast tych wylotów stratnych.
Ja bym tak zrobiŁ. Wybór nalezy do Ciebie .
Pozdrawiam i do usŁug.
Dodano po 1 [minuty]:
jeszcze mógłbyś wymienić okablowanie na miedz beztlenową 2.5mm
Hej,
mam kolumny Tonsila 60 W do remontu i tak sobie wymyśliłem, żeby na wzór audiofilskich osobno zasilać część niskotonową i średnio-wysokotonową,
chciałbym zrobić - doświadczalnie oczywiście - napęd osobny na każdy głośnik ze wzmacniaczy poprzedzonych odpowiednimi filtrami pasmowo-przepustowymi z regulacją parametrów, czy to ma sens?, zakładając, że dobór pasywnych zwrotnic jest tak skomplikowany?
pozdro
Czy mógł by mi powiedzieć jaka jest waga jednej kolumny Altus 140? Tylko nie na oko, lecz pewna. Był tu w archiwach elektrody artykuł o serii Altus, ale nie mogę odnaleźć. Ta waga jest mi pilnie potrzebna .
Tyle to waży Altus 300 a nie 140 ! w dokumentacji pisało jak miałem pare naście lat temu dokładnie 21,5kg, zauważ że jest to zrobione z większości z desek 1 cm i 1,8 cm a altus 300 z 1,5 i 2,2 cm i znacznie większa pojemność bo 80L.
Dj Volt ja mam jeszcze ten numer Re w domu a dziś gadałem z qmplem i zważył swojego Altusa 140 i co??? 27 kg (oczywiście tak około) ale co do roku produkcji to nie wiem raczej młodszy
Jezu ja nie moge tego czytać ! CHODZI MI O TE GŁUPOTY KTÓRE WYPISUJE BARTHEZ !!
Jedna kolumna altus 140 waży 28KG.
Altus 300 waży 24 KG !
Wszystkie Altusy są robione z tej samej płyty wiórowej o grubości 1,5 cm albo 1,8 nie pamiętam dokładnie .
Nie wiem z kąd ty wogóle wziołes płyte 1 cm !
Altusy 140 i 300 mają prawie tą samą pojemność obudowy ! różnica +/- 1L !!
Budy od ALTONÓW to ta sama skrzynia to prawda !
Ale nie można porównywać ich nigdy wagą ! ALTONY są lżejsze !
Jeżeli chcesz mnie sprowokować to to właśnie uczyniłeś. Nie porównuj tutaj altusów których za komuny na oglądałem się miliony i wiele set razy żem przeglądał i modyfikował. Współdziałam z fabryką we Wrześni od około 20 lat łącznie wpierw robiąc reklamę między innymi dennych pudeł altusowskich. Proszę udownodnić na zdjęciach oraz piśmie że kolumny altus 140 i 300 są takie same - mogę jechać do fabryki i pomierzyć wszystko aż ci oczka wyjdą drogi użytkowniku. Tak samo Alton 110 nie jest wcale lżejszy (zawiera na przykład znacznie cięższy niskotonowiec) bo jak 20 lat temu widziałem wszystkie te zestawy w sklepie to były tak samo budowane z tej samej płyty, z tego samego kleju oraz nawet zapach był ten sam, ewentualne różnice to zwrotnica, przód oraz okleina. Temat raportuję bo do niczego nie prowadzi a na obrażanie mojej dobrej osoby dzięki której wogle pewnie masz te altusy bo gdyby nie ich reklama nikt by tego nie kupił w tych czasach sobie NIE pozwolę. Przytoczę przykład który miałem nie tak dawno bo rok temu: kolumny ALTUS 200 są wyższe i nieco chudsze niż Altus 140 i Alton 110 mimo że posiadają tą samą pojemność jaką jest 65L, a Altus 300 drogi kolego jest jeszcze większy od Altusów 200 i proszę TY nie wprowadzać ludzi w błąd.
Proszę sobie porównać wymiary. Altusy 200 i 300 nie posiadają żadnych podstawek lecz to co jest na dole pod niskotonowcem to jest plastik a za nim jest dalsza część obudowy
PS: Jeżeli nigdy w życiu nie miałeś miary to się nie dziwię że nie potrafisz rozróżnić 1 cm płyty od 1,8 cm - wszystkie stare całe altusy mają boki robione z płyt 1 cm a przód i tył jest tylko zrobiony z 1,8 cm, to samo Altony. Altus 200 i 300 są zrobione z płyt gdzie boki są 1,5 cm a przód i tył 2 cm i skrzynia jest lepiej sklejona bo pewnie słyszałeś o słynnym wypadaniu przodów czy tyłów w "dużych" kolumnach typu Altus 140, Alton 110 , Mildton...
Nie chciałem Cię wcale prowokować tylko powiedziałem całą prawde o Altusach ! Nie porównuje do siebie altusów 140 i 300 ! Chociaż są nawet podobne !
Wymiary Altusów 140 :
Wysokość : 710 mm + 80 mm (podstawka)
Szerokość : 400 mm
Głębokość : 320 mm
Wymiary Altusów 300 :
Wysokość 710 mm + 180 mm (podstawka)
Szerokość : 400 mm
Głębokość 335 mm
PODSTAWKA W ALTUSACH 300 JEST ZWYKŁĄ SZEŚCIENNĄ BRYŁĄ ! KOLUMNA JEST PRZYMOCOWANA DO PODSTAWKI NA KOŁKI I WKRĘTY !
OBUDOWY TYCH KOLUMN RÓŻNIĄ SIĘ JEDYNIE GŁĘBOKOŚCIĄ ! TAK JAK PISAŁEM RÓŻNICA ZALEDWIE 1L
WYMIARY ALTUSÓW 200 :
szerokość : 340 mm
wysokość : 810 mm + 160 mm podstawka
głębokość : 335 mm
JEŻELI DLA CIEBIE SĄ NA SZEROKOŚĆ "NIECO" CHUDSZE TO GRATULUJE SOKOLEGO OKA
Mój Ojciec prowadzi SALON TONSILA w Koszalinie na ulicy Wańkowicza 82 !
Altusy 200 i 300 widze codziennie . Znam je jak własną "kieszeń"
Więc nikt mi nie wmówi że ta podstawka pod nie jest częścią obudowy ! bo zaglądałem do altusów nie jeden raz ! (każdy model oprócz altusa 60 )
Alton 110 miały mase 23 KG !!
Jak umiesz zapewne policzyć lżejsze od Altusów 140 o 5 KG
Tutaj widać własnie jak sie znasz ! NIC NIE WIESZ O TYCH KOLUMNACH ! Boki nie są robione z 1cm płyty tylko są w nich wycięte rowki od środka obudowy tak aby płyta czołowa leżała na płytach bocznych i górnych ! Potem płyta boczna ma normalnie juz 1,8 cm ! To że nigdy nie widziałes takowej kolumny bez płyty czołowej to juz nie moja wina ! JESZCZE RAZ APELUJE ! NIE WPROWADZAJ LUDZI W BŁĄD !
ALTUSY 300 SĄ ZROBIONE Z PŁYTY O GRUBOŚCI 1,8 CM ! NIKT MI NIE WMÓWI ŻE JEST INACZEJ !
NIE SŁYSZAŁEM O ŻADNYM WYPADANIU PRZODÓW!
WIDZE ŻE W DOMU MASZ STRASZNĄ WILGOĆ ! PEWNIE PRZEZ TO ZAWIESZENIE PIANKOWE W TWOICH GŁOŚNIKACH TEŻ SIE LEDWO TRZYMA !
Widzę że strona producenta www.e-tonsil.pl oraz www.tonsil.com.pl KŁAMIE ALTUSY 200 I 300 NIE MAJą żADNYCH PODSTAWEK TAKICH JAK STARSI BRACIA!!!!!!!! WYMIARY NA STRONIE PODANE ORAZ ZMIERZONE PRZEZ MNIE:
ALTUS 300
wymiary 400 x 890 x 335 mm [szer/wys/gł]
I NIE WIEM GDZIE TY TU WIDZISZ JAKą KOLWIEK PODSTAWKę znaną z starych altusów nie widziałem na oczy zarówno bez okularów jak i z nimi bo przyznaje nie jestem pierwszej młodości. Nawet nie ma żadnych podbić na kołki by zainstalować tam jaką kolwie podstawkę. Widziałem te kolumny jak są składane w fabryce to wiem jak je się składa i nie musisz przytaczać oczywistych faktów. Nie sprzeczajmy się o gluty których i tak większość nie obchodzi, ważne że gra. Wytłumacz w takim razie dlaczego na zdjęciu http://www.e-tonsil.pl/sklep/galerie/123c20b694604d34be272d9492a6495817532.jpg WYRAŹNIE widać że nie ma żadnej podstawki oraz że to gdzie jest napis Altus (można zdemontować) jest kawałkiem przymocowanym i wyprofilowanym drewienkiem czy czymś podobnym (do dziś nie wiem co to jest) a dalej to jest dalsza część obudowy aż do samego dołu, spójrz DOKŁADNIE, wewnątrz też się to potwierdza, rozbierałem sklepowe altusy to wiem, prosty test - odwróć tę kolumnę do tyłu, jeśli była by tam jaka kolwiek podstawka to by było widać tam łączenie a nie ma więc obudowa ma takie wymiary jakie są podane a ten ozdobnik z przodu można usunąć i też to widać że to jest dalsza część obudowy, tak trudno zrozumieć że te kolumny są wyższe . Najbardziej to widać na Altusach 150 gdzie nie ma tego "drewienka" fabrycznie. Wilgoci nie mam lecz bazuje na 20 letnim doświadczeniu gdzie te kolumny (Altus, Alton lub Mildton) grały w wszekakich miejscach i różne delikwenty się z tym działy. Moje pianki są nowitukie tak samo głośniczki. Wymieniłem dość nie ciekawy GDN30/80/2 który ma Xmax ledwo 3,5 na GDN30/100/11 który oferuje Xmax=5,5mm, reszta jest ta sama. W altonach pozostał mi tylko głośnik wysokotnowy jeśli chodzi o wiek (tak samo skrzynia oraz elementy bierne, wizualne w stanie perfekcyjnym). Apropo rowków to nie wiem gdzie one są ale ja w Altusach 140 z 1983 roku które w ten sposób skończyły że im przód wypadł w jednej kolumnie nie wiadomo dlaczego nie było tego co mówisz lecz normalna decha wklejona na styk i trzymająca się na listewkach przyklejonych do boków w czterech miejscach (rogach). Płyty boczne oraz podstawy były ciente pod kątem i sklejone. W obu kolumnach było identycznie to samo tył. To co oglądałem w fabryce dziś nie wiele różni się od tego co było przedtem robione, zresztą stolarnia jest ta sama więc
Ta podstawka jest wmontowana między płyty boczne .
Zresztą sam sobie odkręc Gdn'a 30/100/11 i zobacz że już prawie pod nim jest podłoga ! Mam Altusy 140 od 83 roku i mi sie nic nie rozkeiło ! Wymiary na stronie tonsila są podane już z podstawką ! Masz racje ! Płyty są cięte pod kontem i fazowane ! Jednak te rowki w płytach bocznych muszą być wycięte tak samo jak w płytach górnych ! Chyba że to jakaś dziwna seria !
Sam wiesz że po PRL'owskim tonsilu można było sie wiele rzeczy spodziwać ! Ja w swoim życiu widzałem wiele altusów i każda skrzynia miałe własnie te rowki ! To co mówisz wydaje sie dla mnie nie możliwe jednak nigdy nie wiadomo czemo można sie spodziwać po tonsilku z tamtych lat !
Pozdrawiam
NIE MA SENSU SIE KŁUCIĆ O TAKIE BZDURY BO TO I TAK NIC NIKOMU NIE PRZYNIESIE !
✨ Dyskusja dotyczy tuningu kolumn Tonsil Altus, głównie modeli 75, 110 i 140, w celu uzyskania niższego, mniej dudniącego basu oraz łagodniejszych wysokich tonów do odsłuchu domowego. Najczęściej opisywane modyfikacje obejmują wymianę głośników niskotonowych na STX lub inne zamienniki, zastąpienie tubowych GDWT kopułkami GDWK, uszczelnianie lub zatkanie fabrycznych otworów stratnych i wykonanie nowych tuneli bass-reflex o większej średnicy oraz niższym strojeniu, a także dodatkowe wytłumienie obudowy watą, gąbką lub pianką akustyczną. Uczestnicy omawiają też zmiany zwrotnic, tłumików, okablowania OFC, usztywnienie skrzyń i wpływ wzmacniaczy Unitra, Technics, Pioneer, Kenwood czy Yamaha na kontrolę basu. Wnioski są zgodne: poprawnie zestrojony BR, lepsze wytłumienie i kopułkowy wysokotonowiec zwykle redukują dudnienie, świsty i agresję góry, a skuteczność efektu zależy od konkretnego modelu Altusa, objętości obudowy i doboru przetworników. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.