logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TUNNING ALTUSÓW (Co wy zrobiliscie ze swoimi Tonsilkami?)

kondzio1717 19 Gru 2005 16:04 59169 220
Najlepsze odpowiedzi

Jak przerobić Altusy 140, żeby zlikwidować dudnienie i świszczące wysokie tony, a uzyskać czystszy, głębszy bas?

Najprościej: zatkać oryginalne otwory stratne, zrobić porządne bass-reflexy z tyłu lub z przodu o średnicy ok. 7–7,5 cm i strojeniu w okolicy 35–40 Hz, a obudowę wytłumić gąbką/watą na ściankach. [#2116191] [#2171397] [#2445513] Wysokie tony warto przerobić przez wymianę GDWT na kopułkowe GDWK 9/80 lub 9/120 i zmianę zwrotnicy na 12 dB/okt z podziałem około 4500 Hz; jako ochronę można dać żarówkę 24V/25W. [#2116191] [#2171397] Przy takim tuningu nie zmienia się średnicy, bo GDM ma zostać, a dodatkowo pomaga usztywnienie obudowy, wymiana okablowania i usunięcie siatek z wylotów BR, które powodują szumy i turbulencje. [#2116191] [#2098967] [#2224019] Jeśli chcesz pójść dalej, część osób poleca wymianę niskotonowca na STX GDN 30/100/8 lub 30/100/8 SC i dostrojenie obudowy nawet niżej, około 29–30 Hz, ale to już zmienia charakter kolumny. [#2098442] [#2116191] [#2125553]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #211 2454014
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #212 2454195
    Mateuss
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    To Altusy były robione jako lewa i prawa??? bo moje oba są "lewe" a mam też innne unitry zg40c115 i też są "lewe" ?? i co nie widzę Altusów to wszystkie takie są!! Może barthezz wiesz coś na ten temat skoro masz "wtyki w fabryce"

P.S. moje 110 są z 87r
  • REKLAMA
  • #213 2454808
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #214 2455240
    Mateuss
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Od razu się lepiej prezentują jak są jako para... nigdy takich nie widziałem (kiedyś nawet chciałem pudła zrobić drugie ale dużo roboty z tym), tak samo jak niegdy nie widziałem dwóch "prawych" kolumnienek.
    Wszystkie lewusy - zaraz sie okaże że kolumny w lustrzanym odbiciu szły na export a nam zostawiali resztki... (jak wujek z ojcem po nie stali to nie patrzyli tylko brali co było)
  • REKLAMA
  • #215 2455286
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Hmm, a mi się dwie lewe bardziej podobają ;). To pierwsza fotka jaką widziałem "prawego i lewego" Altusa .
  • #216 2455342
    dj master
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    a widziaŁ ktoś pierwsze egzęplaze zestawów Altus C-23? czy to tylko były limitowane serie na wystawe, bądż jakiś daleki export?
  • #217 2455754
    yaro_master
    Poziom 11  
    Mam altusy 75 i chciałbym zamontować do nich tunele BR. Jakie kupić, najlepiej z allegro.
  • REKLAMA
  • #219 21875049
    AXELA1
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    50146 napisał:
    Racja nie ma co się o takie pierdoły kłucić bo naprawdę jest to bez celu, wpierw chcę sie dowiedzieć co Ty sądzisz czemu sie tamte altusy rozpadły, jak zauważyłem to miały dość mocno zbity bok więc chyba spadły bo były podwieszone (z tyłu mocowania) i dlatego wypadło bo wilgoci tam nie podejżewam. Wspomnę że altusy 75 które ostatnio (miesiąc temu do regeneracji) miałem jeszcze zupełnie inaczej były klejone - tył i przód wklejony bez "podstawek" które trzymały od środka ale też i kolumny się od siebie różniły też w wyglądzie, były to dwie normalne kolumny czyli lewa i prawa a nie dwie lewe czy dwie prawe. Rok produkcji 1981. Tabliczki metalowe oraz wytłumienie w postaci wora z "watą" a nie jak w późniejszych kawał "szmaty".

PS: zbiorowo kupuje stare konstrukcje PRLowskie by potem regenerować na oryginalnych podzespołach korzystając z możliwości i znajomości w fabryce aby potem je wyprzedawać między innymi na giełdach i allegro.

Witam.
    Właśnie zabieram się za regenerację swoich ALTUS 110 mam pękniętą przednią ścianę [kiedyś spadła] mogę prosić o poinstruowanie jak ją wyjąć nie uszkadzając reszty pudła.
    Czytam ten temat i widzę że jesteś oblatany w montażu tych kolumn.
    PS. Chciałem napisać na pw. ale się nie da, nie wiem dla czego.
    bardzo proszę o info. jak to zrobić.
  • #220 21875366
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    AXELA1 napisał:
    PS. Chciałem napisać na pw. ale się nie da, nie wiem dla czego

Bo konto nie istnieje.
  • #221 21875675
    AXELA1
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    homo_sapiens napisał:
    AXELA1 napisał:
    PS. Chciałem napisać na pw. ale się nie da, nie wiem dla czego

Bo konto nie istnieje.

To jak się z nim skontaktować?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tuningu kolumn Tonsil Altus, głównie modeli 75, 110 i 140, w celu uzyskania niższego, mniej dudniącego basu oraz łagodniejszych wysokich tonów do odsłuchu domowego. Najczęściej opisywane modyfikacje obejmują wymianę głośników niskotonowych na STX lub inne zamienniki, zastąpienie tubowych GDWT kopułkami GDWK, uszczelnianie lub zatkanie fabrycznych otworów stratnych i wykonanie nowych tuneli bass-reflex o większej średnicy oraz niższym strojeniu, a także dodatkowe wytłumienie obudowy watą, gąbką lub pianką akustyczną. Uczestnicy omawiają też zmiany zwrotnic, tłumików, okablowania OFC, usztywnienie skrzyń i wpływ wzmacniaczy Unitra, Technics, Pioneer, Kenwood czy Yamaha na kontrolę basu. Wnioski są zgodne: poprawnie zestrojony BR, lepsze wytłumienie i kopułkowy wysokotonowiec zwykle redukują dudnienie, świsty i agresję góry, a skuteczność efektu zależy od konkretnego modelu Altusa, objętości obudowy i doboru przetworników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA