logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapisać i przywrócić wartości miernika mocy w inteligentnych wtyczkach BL937

blacksun2 31 Sie 2025 13:45 414 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21649449
    blacksun2
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,

Ponieważ mam kilka inteligentnych wtyczek z układami BL937 do pomiaru przepływu mocy, chciałem zapytać, jak zapisać i przywrócić zmierzone wartości.

Regularnie tworzę kopie zapasowe konfiguracji, zapisując plik autoexec.bat.
    Załóżmy, że gniazdo się zepsuje i zastąpię je innym. Wtedy byłbym całkiem zadowolony, gdyby nowe gniazdo po prostu kontynuowało liczenie od licznika, od którego zostało uruchomione.
    Jest to ważne, ponieważ używam urządzeń jako czujników i elementów wykonawczych w HomeAssistant. Używam HomeAssistant do rejestrowania różnych wartości zużycia w dłuższych okresach czasu.
    Dlatego ważne jest dla mnie, aby w zapisie nie było większych skoków.
  • REKLAMA
  • #2 21649452
    insmod
    Poziom 31  
    Ocena: 443
    Zamiast tego sugerowałbym użycie pomocnika HA.
    Użyj czujnika integralnego, gdzie czujnik wejściowy to moc, a metoda całkowania to lewa suma Riemanna.
    Jeśli wtyczka zostanie wymieniona - wystarczy zmienić czujnik wejściowy na nowy.
  • #3 21649507
    blacksun2
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    insmod napisał:
    Sugerowałbym zamiast tego użycie HA helpera.
    Jeśli wtyczka zostanie wymieniona - wystarczy zmienić czujnik wejściowy na nowy.

Korzystanie z pomocnika licznika byłoby jedną z opcji.
    Używam HomeAssistant do zbierania jak największej ilości surowych danych przez jak najdłuższy okres czasu. Celem jest zbudowanie jak największej puli danych. Dlatego mam włączone wszystkie możliwe jednostki.
    Celem jest uzyskanie dostępu do nieprzetworzonych danych, gdy chcę spontanicznie coś przeanalizować.
    Jeśli używam licznika zużycia, mam historię obliczonego zużycia, ale nie odczyty licznika.
    Nie można więc odpowiedzieć na pytanie typu "jaki był odczyt licznika w dniu x".

Dobrym przykładem są liczniki firm użyteczności publicznej. Nie pytają one o zużycie, ale raczej o odczyty liczników.

Dlatego chciałbym mieć możliwość zapisywania i przywracania wartości.

Oprócz przełączania urządzeń, warto rozważyć tradycyjny cel tworzenia kopii zapasowych, aby upewnić się, że nie dojdzie do utraty danych.
    Wczoraj, bez wyraźnego powodu, cała konfiguracja została utracona podczas aktualizacji inteligentnej wtyczki. Na szczęście zmierzone wartości zostały zachowane. Pliki, takie jak autoexec.bat, również zostały zachowane.

W każdym razie takie rzeczy po raz kolejny pokazują, jak ważne jest regularne tworzenie kopii zapasowych. W końcu to jedna z podstawowych zasad technologii informacyjnej.
REKLAMA