logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka do balansowania ogniw hulajnogi Xiaomi M365 Pro

active 31 Sie 2025 15:32 243 6
REKLAMA
  • #1 21649549
    active
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam, w ostatnim czasie zauważyłem bardzo duży spadek na zasięgu hulajnogi, dziś pierwszy raz rozładowałem ją do 0, tak że sama się wyłączyła, po podłączeniu ładowarki zrobiłem pierwszy zrzut ekranu
    Zrzut ekranu z aplikacji m365 Dashboard przedstawiający szczegółowe statystyki baterii hulajnogi elektrycznej, w tym napięcia poszczególnych ogniw. i po naładowaniu do końca drugi
    Zrzut ekranu z aplikacji m365 Dashboard pokazujący statystyki baterii hulajnogi, w tym napięcia poszczególnych ogniw. , czy kupując jakąś z przykładowo poniższych ładowarek Dwie ładowarki do akumulatorów LiPo: SKYRC B6neo+ i IMAX B6 z kablami i złączami.
    będę mógł podjąć próbę podładowania/zbalansowania ogniw ? Ewentualnie jaka polecacie ? Myślałem wydać coś w okolicy 100zł bo raczej do niczego mi się już nie przyda innego.
  • REKLAMA
  • #2 21649602
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1689
    Ja tu widzę albo zdychające ogniwo albo problem z jego kanałem ładowania na BMS.
    Żeby użyć ładowarki ze zdjęcia musiałbyś pakiet z hulajnogo rozebrać, wyjąc problematyczne ogniwa i przetestować.
    M
  • REKLAMA
  • #3 21649744
    active
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Z tego co zdążyłem się zorientować to bezpośrednio ogniwo można podładować wlutowując się bezpośrednio jak na zdjęciu, wyjmować go nie mam zamiaru bo to zbyt niebezpieczne i nie mam do tego warunków. Bardziej w formie ciekawostki chce to zrobić zdaje sobie sprawę, że docelowo może to niewiele zmienić ale chciałem spróbować.

Zbliżenie na akumulator litowo-jonowy z przylutowanymi przewodami do biegunów ogniwa.
  • REKLAMA
  • #4 21649828
    SP5IT
    Podłączając tak ładowarkę możesz uszkodzić układ ładujący baterię.
    Możesz za to podłączyć tam miernik i sprawdzić jakie jest napięcie na ogniwie podczas ładowania.
    M
  • #5 21651771
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 239
    Imaxem jak najbardziej możesz wszystko wyrównać.
  • REKLAMA
  • #6 21651783
    SP5IT
    slawko_k napisał:
    Imaxem jak najbardziej możesz wszystko wyrównać.

W ten sposób?
    active napisał:
    wyjmować go nie mam zamiaru bo to zbyt niebezpieczne i nie mam do tego warunków.
    M
  • #7 21652615
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 239
    Cytat:
    Żeby użyć ładowarki ze zdjęcia musiałbyś pakiet z hulajnogo rozebrać, wyjąc problematyczne ogniwa i przetestować.

Pisałeś że trzeba wyjąć ogniwa.
    Autor odpisał że nie ma sprzętu i chce całość wyrównać.
    Imaxem to zrobi bez najmniejszych problemów

W czym jest problem??
    Nie wiesz jaki się wyrównuje sekcje w pakietach?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem spadku zasięgu hulajnogi Xiaomi M365 Pro, prawdopodobnie spowodowany uszkodzonym ogniwem lub problemem z kanałem ładowania na BMS. Próba ładowania i balansowania ogniw za pomocą zewnętrznej ładowarki wymagałaby rozebrania pakietu i wyjęcia ogniw, co jest niebezpieczne i niezalecane bez odpowiednich warunków. Bezpośrednie podłączenie ładowarki do pojedynczego ogniwa może uszkodzić układ ładujący baterię. Zalecane jest użycie ładowarki balansującej, takiej jak Imax, która pozwala na wyrównanie napięć poszczególnych sekcji pakietu bez konieczności demontażu ogniw. Użytkownik planuje wydać około 100 zł na takie urządzenie, aby spróbować wyrównać ogniwa bez ingerencji mechanicznej w pakiet.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA