logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odczyt transmisji 868 MHz (RTL-SDR + URH) – pomoc w analizie

karolmb99 01 Wrz 2025 21:52 666 13
REKLAMA
  • #1 21650790
    karolmb99
    Poziom 2  
    Cześć,
    Mam pytanie dotyczące analizy transmisji radiowej. Posiadam urządzenie (nazwijmy je centralą), które drogą radiową przesyła dane tekstowe do rzutnika. Chciałbym podejrzeć tę transmisję i spróbować odczytać dane na komputerze.

Wyposażenie:

RTL-SDR (tuner USB, kupiony za ok. 100 zł z Allegro).

Oprogramowanie SDR# – udało mi się ustalić częstotliwość nadawania.

Universal Radio Hacker (URH) – próbuję nim zdekodować sygnał.

Udało się ustalić, że transmisja odbywa się na 868,2875 MHz z szerokością pasma ok. 75 kHz. W URH mam nagrania, ale nie wiem, czy dane są szyfrowane, czy po prostu źle je dekoduję – nie potrafię ich odczytać.

Dodatkowo posiadam plik tekstowy z tym, co centrala powinna wysyłać.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak poprawnie podejść do dekodowania takiego sygnału w URH?
    Na co zwrócić uwagę – modulacja, protokół, ewentualne szyfrowanie?

Z góry dzięki za każdą wskazówkę.

AI: Czy udało Ci się ustalić, jakiego rodzaju modulacja jest używana w tej transmisji (np. FSK, ASK, OOK)? Jeśli tak, to jaka to modulacja, a jeśli nie – czy masz możliwość podejrzenia przebiegu sygnału w SDR# lub URH, żeby to ocenić?
    Posiadam zapis sygnału w URH; nie wiem, czy to wystarczy.
    AI: Jakie dokładnie ustawienia (sample rate, gain, dekoder w URH) stosujesz podczas nagrywania i analizy sygnału? Czy możesz je opisać lub załączyć zrzut ekranu?
    2 MS/s, 25, brak — chyba jestem zielony w tej dziedzinie.
  • REKLAMA
  • #2 21650808
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2025
    karolmb99 napisał:
    Na co zwrócić uwagę - modulacja, protokół, ewentualne szyfrowanie?

Czyli bawisz się w hakera. Modulacja to pikuś, protokół również, cała trudność dla podsłuchujących to szyfrowanie.
    Na to są sposoby, ale oczywiście nie dostaniesz tego na tacy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21650815
    karolmb99
    Poziom 2  
    To nie jest hakerstwo – mam zgodę właściciela. Posiadam plik z tekstem, jaki centralka wysyła do wyświetlacza, i chciałbym dorobić sobie drugi wyświetlacz. Niestety jestem zielony w komunikacji radiowej, a większość wiedzy czerpię z AI i średnio mi to wychodzi.
  • REKLAMA
  • #4 21650826
    acctr
    Poziom 39  
    Skoro masz zgodę właściciela, to możesz sprawdzić, co to za sprzęt, a następnie poszukać dokumentacji protokołu, zabezpieczeń itd. Dostęp do sprzętu zwykle pozwala na konfigurację i nawiązanie bezpiecznego połączenia, po co więc zaczynasz od najniższej warstwy radiowej, jak to w praktyce mają zwyczaj wszelkiej maści hakerzy?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21650839
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6126
    Zmień jeden bit (lub inna możliwie mała zmiana) w danych i porównaj transmisje.
  • #6 21650840
    karolmb99
    Poziom 2  
    Jest to urządzenie firmy, która nie udostępnia dokumentacji, a za dodatkowy wyświetlacz żąda sporej kwoty. Posiadam też zdjęcia centralki od środka, jeśli mogłyby się przydać.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21650839
    Jest możliwość instrukcji jak dla laika takich rzeczy, bo ja nawet nie jestem pewien, czy dobrze ten sygnał odczytuję.
  • #8 21651382
    karolmb99
    Poziom 2  
    >>21650881
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z układem scalonym CC1101, komponentami SMD i anteną.
    Załączniki:
    • Odczyt transmisji 868 MHz (RTL-SDR + URH) – pomoc w analizie obraz_2025-09-02_151608911.png (730.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odczyt transmisji 868 MHz (RTL-SDR + URH) – pomoc w analizie obraz_2025-09-02_151540996.png (550.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odczyt transmisji 868 MHz (RTL-SDR + URH) – pomoc w analizie obraz_2025-09-02_151509614.png (678.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odczyt transmisji 868 MHz (RTL-SDR + URH) – pomoc w analizie obraz_2025-09-02_151443430.png (706.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21651438
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 699
    Zamiast rozgryzać transmisję radiową możesz podsłuchać magistralę SPI układu CC1101. Będziesz wiedział, co jest nadawane, co odbierane, na jakiej częstotliwości, jaka jest używana modulacja itp.
  • #10 21651462
    karolmb99
    Poziom 2  
    >>21651438 A czy jest jakiś poradnik? Lub co mi potrzebne, bo mam tani RTL-SDR USB z Allegro - wystarczy?
  • #11 21651536
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 699
    RTL-SDR USB zupełnie się do tego nie nadaje.

Fizyczny dostęp do urządzenia znacząco ułatwia zadanie.
    Na płytce jest układ CC1101 służący do nadawania i odbierania danych przez radio. Jest on sterowany przez interfejs SPI. Możesz się do tej magistrali dolutować i podsłuchać co jest przez nią przesyłane. Będą to dane i rozkazy dla CC1101. Dokumentacja do tego układu jest dostępna. Na podstawie tego co jest przez SPI przesyłane będziesz więc wiedział co układ nadaje i odbiera. Do analizy ruchu na SPI służą analizatory typu Salaee. Można też podsłuchać SPI przy pomocy jakiegoś uP np. płytki Arduino, ESP32 itp. Oczywiście to tego potrzebny jest jeszcze jakiś prosty program. Są również adaptery SPI-USB podłączane do PC.
  • #12 21651644
    karolmb99
    Poziom 2  
    >>21651536 Okej, bo w poście nie dopisałem dopisałem, dokładnie: chciałbym otworzyć te dane też drogą radiową, żeby stworzyć taką drugą tablicę do odtwarzania tego tekstu. Czy to też pomoże?

Dodano po 1 [minuty]:

>>21651644 A dobra, doczytałem post wyżej, dokładnie, dzięki — spróbuję.
  • #13 21651810
    acctr
    Poziom 39  
    karolmb99 napisał:
    za dodatkowy wyświetlacz żąda sporej kwoty

Ale jakaś instrukcja obsługi chyba jest? Zwróć uwagę co trzeba zrobić żeby podłączyć drugi wyświetlacz - czy coś trzeba konfigurować w sofcie? Nadawać jakieś kody?
    Jak już napisano, warstwy radiowej nawet nie ruszaj, wystarczy analiza co się dzieje na SPI, dokumentację do CC1101 znajdziesz bez problemu. Protokół pewnie wygląda tak, że najpierw idzie jakaś konfiguracja, później dane. Dodatkowy monitor to jest albo broadcasting albo jakiś protokół połączeniowy. Sprawdzisz to analizując komunikację po stronie centralki i monotora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21653512
    karolmb99
    Poziom 2  
    >>21651810
    No, niestety nie ma jak wlutować się do monitora, ponieważ jest on przymocowany do ściany na stałe i jest to wyświetlacz podobny do tych w starych autobusach, ale ogromny

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada centralę przesyłającą dane tekstowe drogą radiową na częstotliwości 868,2875 MHz z szerokością pasma około 75 kHz. Do analizy sygnału wykorzystuje tuner USB rtl-sdr oraz oprogramowanie SDR# do ustalenia częstotliwości i Universal Radio Hacker (URH) do dekodowania. Problemem jest brak możliwości poprawnego odczytania danych – nie wiadomo, czy sygnał jest szyfrowany, czy dekodowanie jest błędne. Posiada również plik tekstowy z oczekiwanymi danymi. Poszukuje wskazówek dotyczących identyfikacji modulacji, protokołu transmisji oraz ewentualnego szyfrowania, aby skutecznie zdekodować sygnał w URH. Dyskusja koncentruje się na metodach analizy sygnałów radiowych w paśmie 868 MHz, wykorzystaniu SDR i URH do demodulacji i dekodowania, a także na rozpoznawaniu typów modulacji i protokołów radiowych oraz potencjalnych technik szyfrowania stosowanych w transmisjach niskomocowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA