Cześć,
Mam pytanie dotyczące analizy transmisji radiowej. Posiadam urządzenie (nazwijmy je centralą), które drogą radiową przesyła dane tekstowe do rzutnika. Chciałbym podejrzeć tę transmisję i spróbować odczytać dane na komputerze.
Wyposażenie:
RTL-SDR (tuner USB, kupiony za ok. 100 zł z Allegro).
Oprogramowanie SDR# – udało mi się ustalić częstotliwość nadawania.
Universal Radio Hacker (URH) – próbuję nim zdekodować sygnał.
Udało się ustalić, że transmisja odbywa się na 868,2875 MHz z szerokością pasma ok. 75 kHz. W URH mam nagrania, ale nie wiem, czy dane są szyfrowane, czy po prostu źle je dekoduję – nie potrafię ich odczytać.
Dodatkowo posiadam plik tekstowy z tym, co centrala powinna wysyłać.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak poprawnie podejść do dekodowania takiego sygnału w URH?
Na co zwrócić uwagę – modulacja, protokół, ewentualne szyfrowanie?
Z góry dzięki za każdą wskazówkę.
AI: Czy udało Ci się ustalić, jakiego rodzaju modulacja jest używana w tej transmisji (np. FSK, ASK, OOK)? Jeśli tak, to jaka to modulacja, a jeśli nie – czy masz możliwość podejrzenia przebiegu sygnału w SDR# lub URH, żeby to ocenić?
Posiadam zapis sygnału w URH; nie wiem, czy to wystarczy.
AI: Jakie dokładnie ustawienia (sample rate, gain, dekoder w URH) stosujesz podczas nagrywania i analizy sygnału? Czy możesz je opisać lub załączyć zrzut ekranu?
2 MS/s, 25, brak — chyba jestem zielony w tej dziedzinie.
Mam pytanie dotyczące analizy transmisji radiowej. Posiadam urządzenie (nazwijmy je centralą), które drogą radiową przesyła dane tekstowe do rzutnika. Chciałbym podejrzeć tę transmisję i spróbować odczytać dane na komputerze.
Wyposażenie:
RTL-SDR (tuner USB, kupiony za ok. 100 zł z Allegro).
Oprogramowanie SDR# – udało mi się ustalić częstotliwość nadawania.
Universal Radio Hacker (URH) – próbuję nim zdekodować sygnał.
Udało się ustalić, że transmisja odbywa się na 868,2875 MHz z szerokością pasma ok. 75 kHz. W URH mam nagrania, ale nie wiem, czy dane są szyfrowane, czy po prostu źle je dekoduję – nie potrafię ich odczytać.
Dodatkowo posiadam plik tekstowy z tym, co centrala powinna wysyłać.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak poprawnie podejść do dekodowania takiego sygnału w URH?
Na co zwrócić uwagę – modulacja, protokół, ewentualne szyfrowanie?
Z góry dzięki za każdą wskazówkę.
AI: Czy udało Ci się ustalić, jakiego rodzaju modulacja jest używana w tej transmisji (np. FSK, ASK, OOK)? Jeśli tak, to jaka to modulacja, a jeśli nie – czy masz możliwość podejrzenia przebiegu sygnału w SDR# lub URH, żeby to ocenić?
Posiadam zapis sygnału w URH; nie wiem, czy to wystarczy.
AI: Jakie dokładnie ustawienia (sample rate, gain, dekoder w URH) stosujesz podczas nagrywania i analizy sygnału? Czy możesz je opisać lub załączyć zrzut ekranu?
2 MS/s, 25, brak — chyba jestem zielony w tej dziedzinie.