logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nasłuch aktywności wireless M-BUS w okolicy

TechEkspert 01 Jan 2026 12:52 2454 23

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Nasłuch dotyczy aktywności wireless M-BUS w paśmie ISM 868 MHz, głównie liczników wody, gazu i ciepła nadających w okolicy 868,95 MHz.
  • Do analizy użyto tunera USB DVB-T z RTL-SDR i rtl_433, a później także nanoCUL 868 MBUS na CC1101 z Arduino Nano oraz Raspberry Pi 3B+.
  • Po krótkim spacerze zapisano ponad 1000 telegramów i ponad 400 unikalnych ID urządzeń, a większość liczników nadawała co 5 minut.
  • DVB-T SDR okazał się czulszy od CC1101 i dekodował więcej słabych telegramów, ale mobilny zestaw z Raspberry Pi zużywał około 3,5 W.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
Listen:
  • Zestaw elektronicznych komponentów: kabel OTG, antena, płytka Arduino Nano, moduł RF i widmo sygnału.
    Obserwując co dzieje się w paśmie ISM 868MHz zauważyłem wzmożoną aktywność w okolicach 868.95MHz. Do nasłuchu wykorzystałem tuner USB DVB-T i oprogramowanie RTL-SDR. Na spektrogramie pojawiły się bardzo krótkie transmisje powtarzające się z różnymi mocami. Charakterystyczne dwa symetrycznie skupione punkty sugerują modulację FSK, natomiast krótkie czasy transmisji sugerują wysoki bitrate. Różne moce odbieranych sygnałów sugerowały wiele nadajników znajdujących się w różnej odległości. Podejrzewałem, że źródłem mogą być liczniki energii elektrycznej lub nakładki na liczniki wody, obecnie miniaturowy moduł radiowy może znajdować się wewnątrz wodomierza. Poniżej możecie zobaczyć jeden z silniejszych sygnałów oraz pozostałe z bardziej oddalonych nadajników.

WMBus może pracować w wielu trybach np. T, C, S na częstotliwości 868.95MHz, 868.30MHz z modulacją FSK szybkość transmisji 100kb/s, 32.768kb/s. Patrząc na spektrogram, sposób działania wmbus został dobrze przemyślany, transmisje z dużą przepływnością zajmują mało czasu i mają niewielki zasięg. Wiele urządzeń może pracować równolegle a inkasent może realizować odczyty przemieszczając się w gęstej zabudowie miejskiej. Krótkie czasy transmisji wpływają pozytywnie na czas pracy bateryjnej.

Widmo częstotliwości radiowych z trzema wąskimi sygnałami zaznaczonymi niebieskimi strzałkami

Badając temat dalej z wykorzystaniem odbiornika DVB-T USB i rtl_433 możemy określić w jakim trybie nadają urządzenia wireless M-BUS, rtl_433 obsługuje kilka trybów pracy wmbus.

Tekst konsoli rejestrujący protokoły Wireless M-Bus w trybach C&T i S

Okazuje się, że rtl_433 potrafi zdekodować tylko kilka z docierających do anteny sygnałów, pozostałe są prawdopodobnie zbyt słabe.

Dwa wpisy urządzeń Wireless-MBus z informacjami o typie, wersji i producencie

Zdekodowane sygnały pochodziły od wodomierza i gazomierza pracującego w trybie T. Badając głębiej wmbus zauważyłem, że modulacja FSK może przenosić kodowanie manchester lub 3 out of 6.

Następnie trafiłem na temat Zdalny odczyt licznika wody z nakładką IZAR gdzie został opisany odbiornik nano CUL 868 MBUS wykorzystujący CC1101 i Arduino nano. Na stronie nano CUL 868 MBUS dostępne są pliki wynikowe w formacie hex: firmware. Pobieramy: nanoCUL_r568_mbus_c1t1_bufsize300.hex i wysyłamy do Arduino nano z Atmega328 i rezonatorem 16MHz np. z użyciem XLOADERa.

Sposób połączenia Arduino nano z CC1101 znajdziemy tutaj.
    CC1101 zasilamy z 3.3V natomiast Atmega328 zasilana jest z 5V. Dlatego porty wyjściowe CC1101 możemy połączyć bezpośrednio z wejściami Arduino nano, jednak porty wyjściowe nano łączymy z CC1101 poprzez dzielnik napięcia na rezystorach 470Ω i 1kΩ. Możemy także wykorzystać konwertery napięcia 5V<->3.3V jednak dla celów testowych rezystory będą wystarczające.

Arduino<->CC1101
    D13/SCK -> (470Ω - 1kΩ) SCK
    D12/MISO <- MISO
    D11/MOSI -> (470Ω - 1kΩ) MOSI
    D10 -> (470Ω - 1kΩ) CSN
    D9 -> 330Ω LED GND (opcja)
    D3 <- GDO0
    D2 <-GDO2

Moduł radiowy z anteną podłączony do mikrokontrolera przez kolorowe przewody

Uruchamiamy połączenie poprzez UART 38400 i na początek możemy sprawdzić czy moduł odpowiada wydając komendę sprawdzającą wersję:
    V + Enter
    V 1.67 nanoCUL868_r568

Komendy dostępne są tutaj:
    http://culfw.de/commandref.html

odbiór wmbus w trybie T:
    brt
    w trybie C:
    brc

Na koniec uruchamiamy wysyłanie treści telegramów w HEX i RSSI:
    X21
    ew. X01 bez RSSI.

Okazało się, że CC1101 nie odbierał telegramów, które widział rtl_433 na SDR. Początkowo pomyślałem, że trafiłem na uszkodzony moduł CC1101 jednak okazało się, że odbiornik DVB-T ma znacznie lepszą czułość i CC1101 nie reagował prawidłowo na słabe sygnały wmbus.

Aby działać mobilnie pozostało podłączyć nano CUL 868 MBUS do smartfona przez kabel USB OTG. Jako terminal dla UART można wykorzystać np. Serial USB Terminal.

Ekran aplikacji Terminal z połączeniem do urządzenia CH34x i komendami debugowania

Po krótkim spacerze w logu zapisało się kilkadziesiąt telegramów wmbus. Mimo zastosowanego szyfrowania pole z ID urządzenia, rodzaj licznika i oznaczenie producenta są dostępne tekstem jawnym. Po wyfiltrowaniu pola ID zauważyłem, że większość liczników wysyła informacje co 5 minut. Udało się odebrać telegramy od kilkunastu liczników wody i kilku liczników gazu. Ciąg identyfikujący producenta to głównie APT i APA. Prawdopodobnie w ramach osiedla wodociągi i gazownia ujednoliciła modele liczników Apator. Nie odebrałem żadnego komunikatu z liczników energii elektrycznej, czy wiecie w jakim trybie wireless M-Bus pracują te liczniki?

Możliwości "dongla" USB i rtl-sdr są naprawdę zaskakujące a czułość odbiornika jest lepsza niż CC1101 przy odbiorze wmbus. Warto też uruchomić rtl_433 z innymi ustawieniami np. standardowo rtl_433 nasłuchuje w paśmie ISM 433MHz, zwykle uda się zdekodować informacje z czujników stacji pogodowych a nawet informacje o temperaturze i ciśnieniu w oponach z czujników TPMS samochodów znajdujących się na parkingu :)

Ponieważ rtl-sdr i rtl_433 radził sobie lepiej, zrobiłem testy terenowe z wykorzystaniem Raspberry Pi 3B+ zasilając układ z powerbanku.

Raspberry Pi z podłączonym niebieskim tunerem DVB-T USB przez kabel

Uruchomienie nasłuchu zajmuje ~27% uwagi CPU

Zrzut ekranu z programu top uruchomionego na Raspberry Pi

Taki zestaw pobiera ~3.5W czyli znacznie więcej mocy niż Arduino nano i CC1101 pobierającego około 150mW.

Płytka Raspberry Pi podłączona do miernika USB i odbiornika DVB-T

Wykorzystałem 32b dystrybucję https://www.raspberrypi.com/software/operating-systems/
    Raspberry Pi OS Lite
    Kernel version 6.12
    Debian version 13 (trixie)

Po połączeniu z internetem dodałem wymagane oprogramowanie w znany i typowy sposób:

sudo su
    apt update
    apt upgrade -y
    apt install rtl-sdr
    echo "blacklist dvb_usb_rtl28xxu" | sudo tee /etc/modprobe.d/no-rtl.conf
    reboot

sudo apt install rtl-433
    rtl_433 -s 1200k -f 868.95M

Po chwili pojawiły się telegramy WMBUS.

Do pracy mobilnej pozostaje przekierowanie wyników do pliku oraz dodanie uruchomienia nasłuchu do autostartu.

Po krótkim spacerze z odbiornikiem DVB-T w pliku pojawiło się ponad 1000 telegramów i ponad 400 unikalnych ID urządzeń!
    Ciekawe czy liczniki z WMBUS stosują LBT (listen before talk)?
    Poza Apatorem pojawiły się urządzenia BMETERS oraz Kamstrup.
    Do liczników wody i gazu dołączyły liczniki ciepła.

Ciekawe jak wypadłoby porównanie czułości odbiornika na CC1101 z SX1262 lub RFM95W?

Natomiast w typowych zastosowaniach gdy odbiornik jest blisko licznika CC1101 powinien być dobrym, tanim i energooszczędnym rozwiązaniem.

Czy w swojej okolicy zauważyliście zwiększenie ilości telegramów wysyłanych przez liczniki z wmbus?

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    TechEkspert
    Editor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Has specialization in: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert wrote 7329 posts with rating 5705, helped 17 times. Been with us since 2014 year.
  • #3 21796384
    Andrzej Ch.
    Level 33  
    Help: 223
    Rate: 394
    Pamiętam, że jak ten temat ruszał, to w celach edukacyjno - testowych wykorzystałem mojego laptopa z podpiętym przez USB tunerem DVB-T/DVB-T2 na R820T/R820T2 z gotowym programem o nazwie RTL_433 (w załączniku) . Ładnie on dekoduje dane ze stacji meteo, moich i sąsiada :) O ile się nie mylę to potrafi też dekodować dane o ciśnieniu i temp. opon (bez kodowania informacji).
    Teraz stoję przed dylematem dekodowania danych z nakładki wodomierza Apator 16-2, mam swoje specyficzne wymagania, a do programistów się nie zaliczam.

Załączam najnowszy build do testów.
    Attachments:
    • rtl_433-win-x32-25.12.zip (1.57 MB) You must be logged in to download this attachment.
  • #4 21796496
    TechEkspert
    Editor
    Help: 17
    Rate: 5705
    RTL_433 ma niesamowite możliwości, dekoduje setki protokołów na różnych częstotliwościach, dla telegramów wmbus bez szyfrowania podaje też informacje o stanie licznika.
    Co do dekodowania danych z wodomierza to zacząłbym od testu na RTL_433 a skończył pewnie na CC1101: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3818090.html
  • #5 21796557
    Andrzej Ch.
    Level 33  
    Help: 223
    Rate: 394
    Mogę potwierdzić, że najnowsze egzemplarze tunerów USB dvb-t oparte na chipsecie R828D też bez problemu działają z aplikacją rtl_433. Mam tylko problem, bo niezależnie czy podłączę R820T2 czy R828D to na 868,95MHz nic mi nie odbiera. Wprowadziłem komendę: rtl_433 -s 1200k -f 868.95M, program ustawił się na właściwej częstotliwości i cisza. gdy usunę parametr "-s 1200k" jest to samo.

Podmieniłem w poprzednim poscie wersję RTL_433 na najnowszą jaka jest dostępna. Teraz ładnie zaczytywane są dane z wodomierza, ale nie są dekodowane.
  • #6 21796588
    TechEkspert
    Editor
    Telegramy nie są dekodowane bo ustawiona jest flaga encrypted?
    Jeżeli tak to potrzebny byłby klucz, czasami to same zera, dla liczników energii elektrycznej składa się wniosek o przekazanie klucza.
  • #7 21796886
    @GUTEK@
    Level 31  
    Help: 163
    Rate: 422
    Jakiś czas temu zrobiłem sobie odczyt wodomierza do Home Assistant, więcej w temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4125788.html
    U mnie wodomierze nie mają włączonego żadnego szyfrowania, także podłączając taki tuner RTL-SDR idzie odebrać sygnał od wszystkich sąsiadów. W dodatku te nakładki wysyłają telegram co 8s. Więc praktycznie w czasie rzeczywistym można sprawdzić kiedy sąsiadka bierze prysznic :)

Możliwe jednak, że to się wkrótce skończy bo coś kombinują z nową technologią przesyłu danych: https://www.24gliwice.pl/wiadomosci/zdalny-od...z-gliwic-szybsze-i-dokladniejsze-rozliczenia/

A co do Taurona, mi wymienili stary licznik na Sanxing, ma on wbudowany modem GSM, obsługuje ten ich serwis e-licznik. Nie ma natomiast loga na obudowie wmbus i w tym serwisie e-licznik nie ma możliwości włączenia wmbus. Także chyba Tauron przez chwilę miał jaką partię liczników z wmbus, ale się z tego wycofał.
  • #8 21797751
    funak
    Level 27  
    Help: 101
    Rate: 461
    Zgadza się. Wysyła co 8 sekund i planowo wg producenta miało tak wysyłać przez 15 lat.
    Potwierdzam, z własnego doświadczenia, że podobne urządzenia działają 13 rok i nadal działają.

To to wysyła co 8 sekund, to starszy system. Nowszy system czyli Wireless M-BUS z punktu widzenia operatora nie różni się niczym, nadal szybko można czytać liczniki. Zatem jeśli się pojawiają datagramy co 5 minut, to pewnie oznacza to, że minimum wysyła co 5minut, ale napewno można wybudzić moduł, więc musi być "nasłuchiwanie" ponieważ operator odczytu widzi te dane stosunkowo szybko, po odpaleniu nasłuchu - odczyt pojawia się w przeciągu 5-30 sekund.

Dodano po 53 [sekundy]:

Co to TAURON obiło mi się o uszy, że wykorzystują przewodowy system odczytu przez kable elektryczne.

Dodano po 5 [minuty]:

[quote="@GUTEK@,post=21796886"

Możliwe jednak, że to się wkrótce skończy bo coś kombinują z nową technologią przesyłu danych: https://www.24gliwice.pl/wiadomosci/zdalny-od...z-gliwic-szybsze-i-dokladniejsze-rozliczenia/

NarrowBand IoT (NB-IoT). Czyli taki GSM ale bez numeru telefonicznego.

Play mi tu namieszał, bo ja mam urządzenia w CAT-M1(technologia podobna do NBiOT) i po zakońćzeniu umowy roamingu z Orange - zostałem bez zasięgu. Pozostał mi jedynie zwykły GSM.

Jeśli zaś chodzi o NB-IoT sprawa wygląda fajnie.
    Kupujesz moduł z baterią i ma działać conajmniej przez 8 lat.
    Ale tam zasada jest inna.
    Odczyty masz co 1h, ale transmitowane są co 24h jednocześnie 24 pomiary.
  • #9 21797806
    gbksiazczak
    Level 31  
    Help: 166
    Rate: 327
    Nosiłem się z zamiarem wykonania urządzeń LoRa do połączeń awaryjnych/kryzysowych gdy nie będzie prądu ani zasięgu. Mam już kilka układów S 1262 ale jestem żółtodziobem. Coś tam rozumiem z powyższych fachowych wpisów ale jedno mnie martwi. Zamierzałem przetestować te układy dla 433 i 868 MHz. LoRa to niska moc i spory zasięg - ze względu na niekonwencjonalne modulowanie/szyfrowanie sygnału. Czy mój pomysł ma sens wobec coraz większej ilości podobnie działających urządzeń i obciążenie/przeciążenia pasm 433/868? Proszę o jakieś wskazówki/rady. Jestem elektronikiem ale z innej branży, więc język tej dziedziny znam ale specyficznych slangów/żargonów to już nie.
  • #10 21797831
    kemot55
    Level 31  
    Help: 184
    Rate: 147
    Mierników emitujących w tym paśmie jest cała masa. Liczniki energii, wody, gazu, ciepła (te są fajne). Ja miałem pierwszy raz w łapkach licznik wody bez wirnika. Pomiar na zasadzie zjawisk elektromagnetycznych. Prawie jajo zniosłem zanim zechciał wysłać pierwsza ramkę (a jajo, bo szkoda mi było wody i założyłem pompę z wiaderkiem i pompowałem w kółko i czekałem.... ech. To się "uczy" przez 5 m sześciennych po zainstalowaniu. Dane są kodowane. Np. Apator ma AES, tylko tyle, że kod to same zera :). Ale jak zmienią to dane praktycznie bezużyteczne (szkoda czasu na rozkodowywanie)
    W blokowiskach nagminnie montują IZAR'y (Sappel). Nie trzymają sie normy w ogóle. Plują ramkami co 8 sekund. Cała masa informacji np. o poziomie baterii, daty instalacji, zużycie wody i znaczniki typu: przepływ w drugą stroną i to co mnie rozśmieszyło to opcja: "submarine". Zapewne chodzi o wykrywanie zbyt dużego niż normalnie wypływu i sugeruje zalewanie mieszkania. IZARY są kodowane algorytmem PRIOS. Kod stały i znany. Ale nawet gdyby zmienili, to i tak nie ma sensu, bo praktycznie jest 32 bitowy, czyli kilka minut przy obecnych możliwościach PC'tów.
    Zasadniczo szyfrowanie nie ma sensu, bo protokół WMBUS ma pole "Manufacturing" (czy jakoś tak) i tam producent zaszywa co chce i to we wredny sposób. Np. data jest rozrzucona na wielu niespójnych bitach. Kota można dostać, żeby to poskładać nawet mając rozkodowane ramki. Ale lepsze jest to, że producenci zmieniają zawartość ramki i nie mają żadnego obowiązku kogokolwiek o tym informować (bo firmom dają czytniki). Dla mnie cały ten szum bezprzewodowych odczytów jest taki sobie. Kiedyś mój znajomy chciał się pochwalić odczytem i sobie kupił SDR, zainstalował na RPI pakiet i na Grafanie chciał sobie "pooglądać" licznik wody. Odkręcił kran i... się zdziwił, bo w tygodniu to odczyty były co 15 minut... :). Jak latają inkasenci jest częściej, ale w weekend to trudno nawet o jedną ramkę.
    Za to z pasmem 433MHz jest śmiesznie, bo tam się zgłaszają czujniki ciśnienia w kołach. Śmietnik jeden wielki i tyle. Sieje na kilkadziesiąt metrów wokół autka.
    Wykorzystanie w systemach domów inteligentnych moim zdaniem żadne. Natomiast do nadzoru - tak. No bo jak się teraz instalacja gazowa rozszczelni, to w okresie rozliczeniowym można stracić sporo kasy. Tylko nie spotkałem się z zamontowanymi miernikami gazu z odczytem bezprzewodowym niestety. Odbiornik czytał z różnych lokalizacji i najwięcej było liczników wody i ciepła.
  • #11 21797852
    TechEkspert
    Editor
    @gbksiazczak SX1262 jest bardzo dobrym ale też rozbudowanym modułem. Zacząłbym od określenia na jaką odległość chcesz zrealizować połączenie i wykonał testy praktyczne.

W ustawieniach SX1262 dla LoRa jest kilka parametrów, które wpływają na potencjalny zasięg, pewność transmisji i czas transmisji:
    SF - im większy tym potencjalnie większy zasięg jednak przy granicznych wartościach lawinowo wzrasta czas transmisji
    BW - pasmo, generalnie im szersze tym szybsza transmisja, im węższe tym transmisja wolniejsza jednak zasięg może być większy
    CR - kodowanie im więcej bitów wykorzystanych tym lepsza korekcja błędów ale też dłuższy czas transmisji

Im większa ilość danych w paczce tym dłuższa transmisja.

Ważne aby starać się utrzymać niskie czasy transmisji oraz procent wykorzystania czasu, w zależności od pasma to mogą być współczynniki wykorzystania 0.1% 1% 10%.

Ustawiamy moc wyjściową tak aby mieścić się w przepisach, regulacja jest z krokiem 1dBm.

Aby specjalnie się początkowo nie zniechęcać to można wziąć dwa ESP i połączyć je z SX1262, następnie na Arduino wykorzystać jakąś gotową bibliotekę np. RadioLib i rozpocząć eksperymenty z konfiguracją minimalną.

ustawiając piny ESP połączone z SX (są różne wersje SX mają one różne zestawy wyprowadzonych pinów)
    SX1262 radio = new Module(
    numerPINu, // NSS (CS)
    numerPINu, // DIO1
    numerPINu, // NRST
    numerPINu, // BUSY
    RADIOLIB_NC,// DIO2
    numerPINu, // RXEN
    numerPINu // TXEN
    );

Później korzystasz z gotowych metod do konfiguracji

radio.begin(868.XX); //w MHz
    radio.setBandwidth(125.0); // BW w kHz
    radio.setSpreadingFactor(5); //SF
    radio.setCodingRate(5); //CR
    radio.setPreambleLength(8); //długość preambuły
    radio.setOutputPower(5); //wyjściowa moc
    radio.setCRC(true); //CRC
  • #12 21797937
    gbksiazczak
    Level 31  
    @TechEkspert Dziękuję, sporo użytecznych danych (ale sporo też doczytałem samodzielnie). Zamierzałem połączyć te 1262 z Arduino i krok po kroku rozszerzać funkcjonalność. Ma to służyć jako kryzysowa łączność urządzenia noszonego i bazy w domu. Kilkanaście bajtów treściwej informacji powinno dać się nadać/odebrać w ułamku sekundy w SF9 i kilkukilometrowym zasięgu w otwartym terenie (antena domowa na 12 m).

Dodano po 1 [minuty]:

@kemot55 Czy wiadomo z jaką mocą "sieją" te nadajniki?
  • #13 21797953
    TechEkspert
    Editor
    Zobaczmy jak to policzy @ElektrodaBot
    Jakie będą czasy transmisji i budżety łącza na SX1262 w trybie LoRa 15 bajtów dla ustawień:
    BW=125kHz
    CR=4/6
    CRC=ON.
    Dla następujących ustawień SF:
    SF5, SF6, SF7, SF8, SF9, SF10, SF11, SF12.
  • #14 21797966
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT4
    Help: 364
    Rate: 954
    LABEL_AI_GENERATED
    TechEkspert wrote:
    Zobaczmy jak to policzy @ElektrodaBot
    Jakie będą czasy transmisji i budżety łącza na SX1262 w trybie LoRa 15 bajtów dla ustawień:
    BW=125kHz
    CR=4/6
    CRC=ON.
    Dla następujących ustawień SF:
    SF5, SF6, SF7, SF8, SF9, SF10, SF11, SF12.
    Bezpośrednia odpowiedź
    Poniżej masz policzone czasy transmisji (ToA) dla pakietu 15 bajtów przy BW=125 kHz, CR=4/6, CRC=ON, nagłówek eksplicit (IH=0), preambuła 8 symboli (standard) oraz Low Data Rate Optimization włączone automatycznie dla SF11–SF12. ToA = Tpreamble + Tpayload. Dla kompletności podaję też typowe czułości SX1262 (125 kHz) i wynikające z nich budżety łącza dla dwóch popularnych EIRP:
    - EIRP ≈ +14 dBm (typowy limit EU 868 MHz)
    - EIRP ≈ +22 dBm (maks. nadajnika SX1262; zwróć uwagę na lokalne przepisy)

- SF5: Tsym=0,256 ms; liczba symboli payload=56; ToA=17,472 ms; czułość ≈ −117 dBm
    - Budżet łącza: 14 dBm → 131 dB; 22 dBm → 139 dB
    - SF6: Tsym=0,512 ms; symbole payload=44; ToA=28,800 ms; czułość ≈ −120 dBm
    - Budżet łącza: 14 dBm → 134 dB; 22 dBm → 142 dB
    - SF7: Tsym=1,024 ms; symbole payload=38; ToA=51,456 ms; czułość ≈ −123 dBm
    - Budżet łącza: 14 dBm → 137 dB; 22 dBm → 145 dB
    - SF8: Tsym=2,048 ms; symbole payload=38; ToA=102,912 ms; czułość ≈ −126 dBm
    - Budżet łącza: 14 dBm → 140 dB; 22 dBm → 148 dB
    - SF9: Tsym=4,096 ms; symbole payload=32; ToA=181,248 ms; czułość ≈ −129 dBm
    - Budżet łącza: 14 dBm → 143 dB; 22 dBm → 151 dB
    - SF10: Tsym=8,192 ms; symbole payload=32; ToA=362,496 ms; czułość ≈ −132 dBm
    - Budżet łącza: 14 dBm → 146 dB; 22 dBm → 154 dB
    - SF11: Tsym=16,384 ms; symbole payload=32; ToA=724,992 ms; czułość ≈ −135 dBm
    - Budżet łącza: 14 dBm → 149 dB; 22 dBm → 157 dB
    - SF12: Tsym=32,768 ms; symbole payload=26; ToA=1 253,376 ms; czułość ≈ −137 dBm
    - Budżet łącza: 14 dBm → 151 dB; 22 dBm → 159 dB

Uwaga: SX1262 obsługuje SF5 i SF6 w modulacji LoRa; wcześniejsze układy SX127x miały ograniczenia dla SF6 (nagłówek implicit). Jeśli używasz gotowych bibliotek, mogą one wciąż narzucać te historyczne ograniczenia – to kwestia biblioteki, nie samego SX1262.

Szczegółowa analiza obliczeń
    - Założenia:
    - Payload PL=15 B, BW=125 kHz, CR=4/6 → parametr CRformula=2, CRC=1, IH=0 (explicit header), Npreamble=8.
    - LDRO (DE) = 0 dla SF5–SF10, 1 dla SF11–SF12 (bo Tsym ≥ 16 ms).
    - Wzory (LoRa, Semtech):
    - Tsym = 2^SF / BW
    - Tpreamble = (Npreamble + 4,25) · Tsym = (8 + 4,25) · Tsym = 12,25 · Tsym
    - Liczba symboli payload:
    payloadSymb = 8 + max{ ceil[ (8·PL − 4·SF + 28 + 16·CRC − 20·IH) / (4·(SF − 2·DE)) ] · (CRformula + 4), 0 }
    dla naszych danych licznik = 8·15 − 4·SF + 28 + 16 = 164 − 4·SF
    - Tpayload = payloadSymb · Tsym
    - ToA = Tpreamble + Tpayload
    - Kontrola krok po kroku (przykład SF9):
    - Tsym = 2^9/125 kHz = 512/125000 = 4,096 ms
    - payloadSymb = 8 + ceil[(164 − 36)/(4·9)] · (2 + 4) = 8 + ceil(128/36) · 6 = 8 + 4 · 6 = 32
    - Tpreamble = 12,25 · 4,096 = 50,176 ms
    - Tpayload = 32 · 4,096 = 131,072 ms
    - ToA = 181,248 ms
    - Czułość i budżet łącza:
    - Typowe progi SNR LoRa: SF7…SF12 ≈ −7,5/−10/−12,5/−15/−17,5/−20 dB; dla SF5/6 ok. −2,5/−5 dB. Przy BW=125 kHz daje to orientacyjne czułości SX1262 bliskie podanym wyżej wartościom (±1–2 dB zależnie od NF toru, layoutu i biblioteki demodulatora).
    - Budżet łącza (definicja uproszczona): LB ≈ EIRP − Smin. Jeżeli chcesz ująć zyski/straty anten i kabla po obu stronach, użyj: LB = (Ptx + Gtx − Ltx) + (Grx − Lrx) − Smin.

Uwagi praktyczne i wnioski
    - Twoje założenie „ułamek sekundy przy SF9” jest trafne: ~181 ms dla 15 B.
    - Duty-cycle: przy 1% (EU 868 MHz) budżet czasu eteru na godzinę to 36 s. Dla SF9 (181 ms) wyjdzie teoretycznie ok. 36 s / 0,181 s ≈ 199 wysłań/h (bez retransmisji/ACK).
    - Optymalizacja: jeżeli to nie LoRaWAN, warto zastosować prosty ADR: start od SF7 i podnoś SF tylko przy braku potwierdzenia – zyskasz czas i energię.
    - Preambuła i header: wydłużenie preambuły lub zmiana na header implicit nieco zmieni ToA; powyższe wyniki są dla konfiguracji „domyślnej” w bibliotekach (preambuła 8, header explicit).
    - SF5/SF6: są przydatne gdy liczy się krótki ToA i masz dobry link; w gęstym eterze krótszy ToA zmniejsza szansę kolizji.

Jeśli chcesz, policzę to samo dla innej długości payloadu, innej preambuły albo z uwzględnieniem konkretnych zysków anten i strat kabli w Twojej instalacji (wtedy podam też margines zaniku względem FSPL dla zadanej odległości).
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #15 21797969
    funak
    Level 27  
    Help: 101
    Rate: 461
    Co do ilości odbioru pakietów to Kerlink dla bramki LoRaWAN podawał 700tyś datagramów na dobę.

To tak przy okazji żeby policzyć ile można.

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

Znalazłem źródła:

https://sklep.lorawan.com.pl/bramki/21-pdtiot...04-bramka-zewnetrzna-wirnet-istation-868-mhz/

Gateway iStation (PDTIOT-ISS04) - Zgodnie z deklaracją producenta - iStation może przesyłać nawet do 700 000 pakietów na dobę.
  • #16 21798237
    kemot55
    Level 31  
    Help: 184
    Rate: 147
    Nie próbowałem oceniać mocy, ale sygnał bardzo dobrej jakości odbierałem z okolicy około 50-70 metrów (czyli połowa osiedla :)). Antena dedykowana do 433 MHz, ale podobna jak do WiFi (kilkucentymetrowy patyk) więc nic szczególnego. To pomiar ciśnienia. Trochę dalej zbierało na 868MHz z liczników wody.
  • #18 21798573
    gbksiazczak
    Level 31  
    @TechEkspert Dziękuję za skuteczne zastosowanie bota. Odpowiedź jest imponująco szczegółowa (niestety z dużą domieszką "żargonu" i mało znanych skrótów). Mieszkam na peryferiach Grodziska Mazowieckiego - ruch samochodowy umiarkowany, mam nadzieję, że nie zagłuszy moich testów.

Dodano po 7 [minuty]:

@ElektrodaBot Jaką moc ma nadajnik czujnika ciśnienia w oponach?

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

• #19 21798595
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT4
    Help: 364
    Rate: 954
    LABEL_AI_GENERATED
    gbksiazczak wrote:
    @TechEkspert Dziękuję za skuteczne zastosowanie bota. Odpowiedź jest imponująco szczegółowa (niestety z dużą domieszką "żargonu" i mało znanych skrótów). Mieszkam na peryferiach Grodziska Mazowieckiego - ruch samochodowy umiarkowany, mam nadzieję, że nie zagłuszy moich testów.

Dodano po 7 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

Bezpośrednia odpowiedź
    - Typowa moc nadajnika TPMS (433,92 MHz w UE; 315 MHz w USA) mieści się w przedziale około −10…+10 dBm, najczęściej 0…+5 dBm (czyli 1–3 mW).
    - Limit regulacyjny w paśmie 433 MHz dla urządzeń SRD w Europie to zwykle 10 mW ERP (+10 dBm). Producenci ustawiają mniej, by wydłużyć życie baterii i spełnić wymagania emisyjne.

Szczegółowe wyjaśnienie
    - Dlaczego tak niska moc:
    - zasilanie bateryjne (żywotność 5–10 lat),
    - mały wymagany zasięg (kilka–kilkanaście metrów do centralki),
    - ramki są bardzo krótkie (rzędu 5–15 ms) i wysyłane co 20–60 s podczas jazdy; w spoczynku rzadziej.
    - Skuteczny zasięg „na podsłuch” bywa duży (50–100 m), bo:
    - 433 MHz dobrze propaguje blisko ziemi,
    - dongle SDR mają przyzwoitą czułość,
    - w eterze podmiejskim niski poziom szumów.
    - Modulacja i pasmo: najczęściej FSK/ASK (OOK), typowe dewiacje 40–80 kHz, bitrate ~9,6–38,4 kb/s.
    - EIRP vs „moc nadajnika”: układ scalony ma programowalną moc (zwykle −10…+8 dBm), ale efektywna moc promieniowana bywa mniejsza przez antenę wewnątrz koła i ekranowanie przez felgę/opasanie stalowe opony.

Praktyczne wnioski dla Twoich testów LoRa
    - TPMS w 433 MHz nie powinien istotnie „zagłuszać” łącza LoRa w 868 MHz. Jeśli testujesz LoRa na 433 MHz, i tak kolizje są mało prawdopodobne: TPMS nadaje krótkie impulsy rzadko, a LoRa (CSS) jest dość odporna na obce modulacje.
    - Jeżeli chcesz oszacować EIRP czujnika w terenie:
    1) ustaw SDR/spektro na 433,92 MHz z wąskim RBW,
    2) zmierz poziom piku w dBm w znanej odległości r,
    3) przyjmij zysk anteny odbiorczej Grx (np. 0 dBi dla krótkiego patyka) i policz EIRP ≈ Pr + FSPL(r,f) − Grx.
    To da rząd wielkości; do precyzji potrzebna kalibracja toru.

Chcesz, żebym podał przykładowe obliczenie EIRP z Twojego pomiaru RSSI/odległości albo porównał obciążenie eteru 433 vs 868 MHz w Twojej okolicy pod kątem testów?
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #20 21798660
    TechEkspert
    Editor
    Warto mieć tani odbiornik DVB-T USB i programowy odbiornik SDR, można sprawdzić co się dzieje w paśmie oraz weryfikować wykonywane próby, czy pracujemy na ustawionej częstotliwości, jaką szerokością pasma, jak długo trwa transmisja.

LoRa w niektórych przypadkach potrafi być odporna na równoległe transmisje OOK i FSK, czasami nawet dwie równoległe transmisje LoRa o różnych SF potrafią być odebrane.
  • #21 21798676
    gbksiazczak
    Level 31  
    TechEkspert wrote:
    tani odbiornik DVB-T USB

Dziękuję za cierpliwość. Proszę o jakiś konkretny przykład.

Nie chciałbym robić kolejnych zakupów jako "przydasie" (mam tego sporo).
    Czy dwuzakresowy 2m/70cm Baofeng nie będzie wystarczający?
    Podobnie z "programowalnym odbiornikiem SDR" - co odbierze? Co można zaprogramować? W jaki sposób?
  • #23 21870712
    terminus
    Level 21  
    Help: 29
    Rate: 169
    Tu jest oficjalny sklep producenta na Aliexpress, nie kupisz tu podróbki:
    RTLSDRBlog Store
    https://pl.aliexpress.com/store/4523039/pages/all-items.html
    Porównanie oryginałów i podróbek oraz linki do oficjalnych dystrybutorów (w tym w PL):
    https://www.rtl-sdr.com/buy-rtl-sdr-dvb-t-dongles/
  • #24 21870777
    sq3evp
    Level 39  
    Help: 226
    Rate: 902
    Mam kilka z Ali, pewnie podróbki, ale w środku niby jak oryginały. Chłodzenie słabo bo grzeją się okrutnie, ale działają i sa dość czułe.

Mam 2 te niebieskie z tego posta:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3595367.html
    Identyczne w środku, ale czułość zależy od softu - tak mi się wydaje na ucho.
Listen:

Topic summary

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono nasłuch i dekodowanie transmisji Wireless M-BUS w paśmie ISM 868 MHz, szczególnie na częstotliwości 868,95 MHz, gdzie obserwowano krótkie transmisje o modulacji FSK i wysokim bitrate, typowe dla liczników energii i wodomierzy z modułami radiowymi. Do nasłuchu wykorzystywano tunery USB DVB-T oparte na chipach R820T, R820T2 i R828D oraz oprogramowanie RTL-SDR i RTL_433, które potrafi dekodować wiele protokołów, w tym niezaszyfrowane telegramy Wireless M-BUS. Problemy z dekodowaniem pojawiały się przy szyfrowanych danych, gdzie wymagany jest klucz AES (często zerowy). Wspomniano o licznikach Apator 16-2, IZAR (Sappel) z kodowaniem PRIOS oraz licznikach Sanxing z modemem GSM. Nakładki na wodomierze wysyłają dane co 8 sekund, co umożliwia praktycznie real-time monitoring zużycia. Dyskutowano także o nowoczesnych technologiach przesyłu danych i planowanych zmianach w systemach zdalnego odczytu. W kontekście alternatywnych rozwiązań poruszono temat modułów LoRa SX1262 do łączności kryzysowej, omawiając parametry transmisji (SF, BW, CR), czasy on-air (ToA) i budżety łącza przy różnych ustawieniach. Podano przykłady mocy nadajników TPMS (0–+5 dBm) i ich charakterystykę. Wskazano na przydatność tanich tunerów RTL2832U z głowicą 820T2 do nasłuchu oraz dostępność oryginalnych i podrabianych urządzeń na rynku. Podsumowano, że nasłuch i dekodowanie Wireless M-BUS jest możliwe przy użyciu popularnych tunerów i oprogramowania, jednak szyfrowanie danych stanowi barierę. LoRa oferuje alternatywę dla długodystansowej, niskomocowej transmisji w paśmie 868 MHz, ale wymaga odpowiedniej konfiguracji i testów praktycznych.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT