logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE z autostartem po zasilaniu do samochodu? Opcjonalnie z baterią

macif 03 Wrz 2025 09:11 915 12
REKLAMA
  • #1 21651984
    macif
    Poziom 3  
    Ocena: 44
    Szukam routera mobilnego LTE do samochodu. Samochód nie ma gniazda zapalniczki. Są tylko porty USB.
    Router ma mieć funkcję autostartu po podaniu napięcia(samochód jest często wykorzystywany na krótkich odcinkach).
    Dobrze gdyby działał na baterii, żeby można było go wykorzystać na wakacjach, ale nie jest to wymóg konieczny.
  • REKLAMA
  • #2 21652212
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 655
    macif napisał:
    Samochód nie ma gniazda zapalniczki

Ale ma skrzynkę bezpieczników :) gdzie na pewno coś się znajdzie.
    Jaki to model/rocznik auta?
  • REKLAMA
  • #3 21652302
    macif
    Poziom 3  
    >>21652212 Volvo EX30
  • #4 21652356
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 655
    Zobacz https://www.reddit.com/r/ex30/comments/1bcstgv/comment/l8okjow/
    Wygląda na to że na ściance tunelu środkowego (w temacie auto RHD więc może być w tym samym miejscu albo odbite lustrzanie) jest wewnętrzna skrzynka bezpieczników.
    Wrzucam tu kopię zdjęcia z tego tematu

Zbliżenie na skrzynkę bezpieczników w samochodzie, z widocznymi bezpiecznikami i przekaźnikami.

I tłumaczenie tekstu gdzie ktoś sprawdzał który bezpiecznik jest zasilany po zapłonie a który cały czas
    Oto zdjęcie skrzynki bezpieczników z dokładniejszym opisem. Po prawej stronie, za czerwoną pokrywką, znajduje się 12 V z akumulatora. Bezpieczniki po lewej stronie (pod dużymi, czarnymi przekaźnikami) i te po lewej stronie przekaźników wydają się być zasilane w sposób ciągły, podczas gdy te nad przekaźnikami są zasilane tylko wtedy, gdy samochód jest „włączony”.
  • #5 21652357
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    macif napisał:
    Dobrze gdyby działał na baterii, żeby można było go wykorzystać na wakacjach

Akurat bateria i samochód to złe połączenie. Nigdy nie wiadomo, co się dzieje z baterią i czy wychodząc kiedyś z samochodu ta bateria nie będzie chciała coś "osiągnąć".
    Co to sprzętu. Może nie LTE ale 5G. Nowy ZTE F50 5G jest obecnie na stronie zteshop.pl dostępny za 400zł. To modrl, ktory właśnie był projektowany pod katem uzycia w samochodzie. Kwestia tylko sprawdzenia, czy on automatycznie się uruchamia po podaniu zasilania, czy też trzeba coś jednak nacisnąć.
    Na wakacje też weźmiesz- podłączysz do ładowarki albo do power banka.

Edit.
    Wg. dokumentacji urzadzenie uruchamia sie automatycznie po podaniu zasilania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21652452
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    F50 to optymalny wybór, powinien startować wraz z podaniem zasilania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21652973
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Tylko LTE ma słabe... Brak B7 i B20 trochę go ogranicza poza zasięgiem 5G.
  • #8 21652988
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Fakt dobrze ze zwróciłeś uwagę , myli mi się z U50. Z MiFi do samochodu nie jest łatwo przez to zasilanie i autostart.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21653017
    macif
    Poziom 3  
    na próbę kupiłem Rebel RB-0700. Podobno startuje w 15sek bez potrzeby ręcznego właczania. Na wakacjach podłącze go pod powerbank.
  • #10 21653110
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    MiG25 napisał:
    Tylko LTE ma słabe... Brak B7 i B20 trochę go ogranicza poza zasięgiem 5G.

Mój chiński łączy się z B20. B7 nie mam w okolicy.

Dodano po 4 [minuty]:

macif napisał:
    na próbę kupiłem Rebel RB-0700

Przecież to jakiś paździeż kategorii 4 z wifi n. Wartość z 5 zł, ale bardziej do muzeum.
  • #11 21653124
    MiG25
    Poziom 23  
    W Warszawie nie ma B7 ? :)
    No i producent by się pomylił pisząc w specyfikacji ,że nie obsługuje B20 ? Nawet na chińskich aukcjach o tym pisze...
    Warto byłoby to sprawdzić...
    Może wstawiłbyś coś więcej odnośnie Twojego egzemplarza ? ( np printscreen z ustawień pasm , wersję fw , informacja o aktualnie podłączonych pasmach...)
  • REKLAMA
  • #12 21653146
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Panel debugowania sieci ZTE z informacjami o pasmach i sąsiednich komórkach
    Zrzut ekranu ustawień modemu z informacjami o sieci i sygnale
  • #13 21653155
    MiG25
    Poziom 23  
    A możesz jeszcze pokazać co jest w Network Information ?( bo to jest Networg Debug , a Neighbor Cell to nie jest to z czym się łączy , tylko co najwyżej co widzi w okolicy) No i nie zasłaniać EARFCN ( bo to pokazuje też częstotlowiść i jest takie samo dla wszystkich BTSów dla danego pasma. PCI tylko rozróżnia BTS...)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest mobilny router LTE do samochodu, który uruchamia się automatycznie po podaniu zasilania z portu USB, gdyż pojazd nie posiada gniazda zapalniczki. Wymagana jest funkcja autostartu, aby router działał bez konieczności ręcznego włączania, szczególnie przy krótkich przejazdach. Dodatkowo, preferowane jest, aby urządzenie posiadało wbudowaną baterię, umożliwiającą korzystanie z routera również poza samochodem, np. podczas wakacji, choć nie jest to warunek konieczny. Rozwiązania powinny uwzględniać kompatybilność z zasilaniem 5V z portu USB oraz stabilne utrzymanie połączenia LTE w warunkach mobilnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA