logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multisplit czy 3 splity na poddaszu 29/27m2, R32 vs R410a/R290, integracja z Home Assistant

Bogus105 03 Wrz 2025 21:03 336 5
REKLAMA
  • #1 21652627
    Bogus105
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Witam,

z uwagi na remont elewacji i docieplenie budynku mam okazję poprowadzić przewody, peszle i zamontować stelaże do klimatyzacji. Plan taki, żeby mieć jednostki w w dwóch pokojach na poddaszu (29 m2 i 27 m2) oraz na korytarzu u góry (otwarta klatka schodowa). W lecie po dwóch tygodniach upałów robi się nieznośnie gorąco w pokojach.

Pierwszy dylemat: multisplit, czy trzy splity? Za multisplitem przemawia mało miejsca na trzy j. zewnętrzne. Tam gdzie będzie to najłatwiej zainstalować na ścianie szczytowej, strona północna, jedna duża zewnętrzna się zmieści, ale trzy małe kiepsko. Alternatywą jest ściana boczna, wschodnia, pod dachem - dużo miejsca, ale rurki i przewody sporo dłuższe i konieczne by było prowadzenie ich dlachem (w przestrzeni krokwi) do góry, żeby wyjść na poddasze i następnie przez sufity w miejscach j.wewnętrznych.
    Multisplity widzę, że nie są już tak drogie jak kiedyś, ale jest argument "że jak coś padnie to pada całość, a jak masz splity to tylko padnie chłodzenie w jednym pomieszczeniu...". No i jest też sprawa wydajności minimalnej - tutaj nie wiem jaką sprawność będzie miała instalacja z 3 lub 4 j. wewnętrznymi jak będzie potrzeba chłodzenia tylko jednego pomieszczenia?

Drugi: czynnik - widzę, że teraz króluje R32 (dziękuję wariatom klimatycznym od narracji płonącej planety!). Pytanie: czy da się jeszcze gdzieś kupić klimatyzatory na R410a lub czy są już klimatyzatory "domowe" na R290 (propan)? Nie podoba mi się R32, a raczej to co się z nim dzieje w razie pożaru - nie chciałbym być w polu rażenia fluorowodoru!
    Czy ewentualnie można zamienić czynniki - wiem, że wydajności się pozmieniają itp, ale czy są jakieś możliwości w tej kwestii?

Czy są jakieś konkretne firmy/modele, które można zintegrować z automatyką domową - chodzi o Home Assistance (postawiony na RB Pi)? Na przykład taki scenariusz - jak mój system widzi, że jest dużo słońca, magazyny pełne to startuje klimę w pokojach, żeby schłodzić.

Kwestia jednostek wewnętrznych - co myślicie od tych montowanych w suficie? Widzę, np. Hyundai 4 x 3.5kW z 4 kasetami sufitowymi. Podoba mi się, że mają wbudowane pompki skroplin. Kosztuje to obecnie w okolicach 16 kpln - dużo. Czy mają one jakieś wyraźne zalety w porównaniu z klasycznymi jednostkami montowanymi na ścianie?

Dziękuję za sugestie i uwagi.
  • REKLAMA
  • #2 21653099
    vinetu_
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Co do czynnika tu klasyczne nie znam się, ale się wypowiem...
    50% składu R410a to właśnie R32 który jest czynnikiem robiącym wydajność co do reszty narracji to tylko się ośmieszasz, bo to troszkę inaczej.
    Nie mniej, w przypadku pożaru jeśli zacznie ulatniać sie do pomieszczenia to będzie to na tyle rozwinięty, że już dawno będzie po Tobie.
    Pamiętaj, że w pierwszej fazie ucieknie do j.zew, a w wewnętrznych jedynie sie zwęgli z olejem, reszte już pominę.

Dobierając multi pamiętaj że najlepiej by wszystkie jednostki pracowały, uzyskasz wtedy najlepszą sprawność,
    Nie baw sie w przewymiarowanie układu, bo będziesz miał problem z upustem wydajności.
    Jeśli już chcesz patrzeć na najtańsze chinole, miej na uwadze "strzelające:/"pykające" plastiki, a to w sypialni potrafi dać w kość.

W Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłaby instalacja klimatyzacji kanałowej, jednej na całość, dobranej tak by pracowała stale w ciągu dnia.
    Tu masz miejsce na oszczędności, bo jeśli kanały zamontujesz i zainstalujesz własnym zakresie, firmy policzą Cie jak za splita, a uzyskasz o wiele lepszy efekt.
    Przy kanałówce możesz także mieć opcje z nawiewem świeżego powietrza, wiec taka namiastka wentylacji, a jeśli masz nadwyżkę z PV to dodając puszkę z filtrem wstępnym jesteś w stanie mieć latem 100% świeżego powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 21653542
    Bogus105
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Dziękuję za odpowiedź. Nie rozumiem przytyku z ośmieszaniem się. Jakbym się znał na temacie to bym nie pisał na szanownym forum dla wyłącznie specjalistów Elektroda.pl...

Z multisplitami to myślałem raczej o niedowymiarowaniu - nie wyobrażam sobie sytuacji, że musiały by wszystkie trzy j. wewn. chłodzić na full.
    Na kanałówkę też patrzyłem, ale u mnie nie mam jak prowadzić kanałów.
  • REKLAMA
  • #4 21653904
    vinetu_
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Przytyk jest istotne, bo ta część w Twojej wypowiedzi była niepotrzebna:
    Bogus105 napisał:
    Drugi: czynnik - widzę, że teraz króluje R32 (dziękuję wariatom klimatycznym od narracji płonącej planety!). Pytanie: czy da się jeszcze gdzieś kupić klimatyzatory na R410a lub czy są już klimatyzatory "domowe" na R290 (propan)? Nie podoba mi się R32, a raczej to co się z nim dzieje w razie pożaru - nie chciałbym być w polu rażenia fluorowodoru!(...)

Zakładałem, że jeśli jesteś w stanie zmieścić kasetę to masz wystarczająco miejsca, dodatkowo patrzysz na koszta, a kasety do tanich nie należą.

Bogus105 napisał:
    Kwestia jednostek wewnętrznych - co myślicie od tych montowanych w suficie? Widzę, np. Hyundai 4 x 3.5kW z 4 kasetami sufitowymi. Podoba mi się, że mają wbudowane pompki skroplin. Kosztuje to obecnie w okolicach 16 kpln - dużo. Czy mają one jakieś wyraźne zalety w porównaniu z klasycznymi jednostkami montowanymi na ścianie?

Zaletą kasety jest to, że wentylator jest w strefie suchej, wiec nie ma problemu z jego czyszczeniem, natomiast pompki mają zwykle 60cm podnoszenia, wiec nie sa to takie same jak te montowane w splitach.
    Zaletą kasety jest też rozbicie strumienia na wiele kierunków, z czego jeden można zatkać.

Co do integracji, możesz to zrobić z każą klimą, po prostu wysyłając podczerwienią kody z pilota, w grupie Midea możesz podpiąć alternatywny dongiel który integruje sie z HA i podobnymi, ten etap to najłatwiejsza część.

Jaki jest główny cel klimatyzacji?
    Chłodzenie latem, czy chcesz też grzać zimą.
    Jeśli tylko chłodzenie to możesz brać najtańsze, jeśli chcesz grzać zimą (a nie tylko dogrzewać) to warto popatrzeć na Japończyki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21717360
    kuch_arc
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    >>21695110 japończyki ;) kolega Cię tu przytyknął a np. "japońskie" pompy ciepła firmy DAIKIN (bardzo dobrej zreszta) są robione w Republice Czeskiej. Do chłodzenia latem to bierz Haier albo Rotenso.. na poddaszu spokojnie multisplit bo chyba 2 albo 3 raczej bedą chodzić na raz, tak myślę - ale nie wiem jaki masz use case. Sam przygotowałem do domu na 3 poziomach pod multisplita rurki i zaslanie i teraz trochę załuję, że właśnie na poddasze nie zrobiłem jednak osobnej jednostki. Jak masz dużo miejsca i nie będzie szpecić i nie problem z instalacją, robiłbym 3 osobne jednostki. W zakupie da się nawet poniżej 1k brutto dorwać klime 2.7kW.
REKLAMA