Szukałem ostatnio pamięci F-RAM do nowego projektu. Pamięć jak pamięć, szukałem takiej niskonapięciowej od 1,8 V. Trafiła mi się taka sztuka do analizy:
CY15B102QN
Zakres napięć 1,8..3,6 V.
Pamięć F-RAM z interfejsem SPI, w sumie nic nadzwyczajnego.
Ale przykuł moją uwagę pewien parametr opisowy:
Czyli po polsku, pamięć po 3x lutowaniu, czyli:
1x montaż
1x demontaż
1x montaż
jeszcze będzie działać, ale po ponownym wylutowaniu zawartość może się uszkodzić (chodzi o specjalny wydzielony obszar 256-bajtowy).
Powiem, jest ciekawie! Można tam umieścić jakiś klucz szyfrujący, lub w sumie nie wiem co. Póki co nie przychodzi mi do głowy, jaką funkcjonalność można tym uzyskać.
Jedno jest pewne, teraz przy demontażu układów chociażby do odczytania zawartości trzeba uważać, czy aby układ nie jest czasem jednorazowy.
CY15B102QN
Zakres napięć 1,8..3,6 V.
Pamięć F-RAM z interfejsem SPI, w sumie nic nadzwyczajnego.
Ale przykuł moją uwagę pewien parametr opisowy:
Dedicated 256-byte special sector F-RAM
- Dedicated special sector write and read
- Stored content can survive up to three standard reflow soldering cycles
Czyli po polsku, pamięć po 3x lutowaniu, czyli:
1x montaż
1x demontaż
1x montaż
jeszcze będzie działać, ale po ponownym wylutowaniu zawartość może się uszkodzić (chodzi o specjalny wydzielony obszar 256-bajtowy).
Powiem, jest ciekawie! Można tam umieścić jakiś klucz szyfrujący, lub w sumie nie wiem co. Póki co nie przychodzi mi do głowy, jaką funkcjonalność można tym uzyskać.
Jedno jest pewne, teraz przy demontażu układów chociażby do odczytania zawartości trzeba uważać, czy aby układ nie jest czasem jednorazowy.